Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

COD ROȘU de caniculă în Vestul țării. Sfaturi preventive pentru evitarea efectelor căldurii excesive

Publicat

pe

Agenția Națională de Meteorologie a emis cod roşu de caniculă pentru cea mai mare parte a ţării, pentru zilele de sâmbătă şi duminică.

În Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia şi Moldova, valul de căldura va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 şi 41 de grade. „Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.  Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopţi tropicale”, a precizat ANM.

Meteorologii anunţă că valul de căldură va persista în toată ţara şi în zilele următoare.

Specialiştii Direcţiilor de Sănătate Publică au transmis o serie de măsuri preventive pe durata valului de căldură extremă.

Hidratarea corespunzătoare:

Consumaţi apă din abundenţă, chiar dacă nu simţiţi sete. Evitaţi băuturile alcoolice, cafeaua şi sucurile carbogazoase, deoarece acestea pot contribui la deshidratare.

Păstraţi întotdeauna la îndemână o sticlă cu apă.

Îmbrăcămintea adecvată:

Purtaţi haine uşoare, de culoare deschisă şi din materiale naturale, cum ar fi bumbacul, care permit pielii să respire.

Folosiţi pălării cu boruri largi şi ochelari de soare pentru a vă proteja de radiaţiile solare.

Protecţia solară:

Aplicaţi cremă de protecţie solară cu un factor de protecţie (SPF) adecvat înainte de a ieşi afară. Reaplicaţi la intervale regulate, mai ales după transpiraţie sau contact cu apa.

Evitarea expunerii la soare:

Staţi în interior în timpul orelor de vârf (10:00 – 18:00), când radiaţiile solare sunt cele mai puternice.

Dacă trebuie să ieşiţi afară, căutaţi zone umbroase şi faceţi pauze frecvente la umbră sau în locuri răcoroase.

Utilizarea ventilaţiei şi aerului condiţionat:

Menţineţi locuinţa bine ventilată. Folosiţi ventilatoare sau aer condiţionat pentru a răci încăperile.

Petreceţi timp în spaţii publice climatizate, cum ar fi mall-urile sau bibliotecile, dacă acasă nu aveţi aer condiţionat.

Alimentaţia uşoară:

Consumaţi mese uşoare, bogate în fructe şi legume, care conţin un conţinut ridicat de apă.

Evitaţi alimentele grele şi bogate în grăsimi, care pot genera un disconfort suplimentar.

Monitorizarea persoanelor vulnerabile:

Acordaţi o atenţie deosebită copiilor, vârstnicilor şi persoanelor cu afecţiuni medicale cronice, care sunt mai sensibile la efectele căldurii extreme.

Verificaţi periodic starea de sănătate a acestor persoane şi asiguraţi-vă că sunt bine hidratate şi răcorite.

Activitatea fizică:

Limitaţi activităţile fizice intense în aer liber în timpul caniculei.

Dacă este necesar să faceţi exerciţii, alegeţi momentele mai răcoroase ale zilei, cum ar fi dimineaţa devreme sau seara târziu.

Recunoaşterea semnelor de epuizare termică şi insolaţie:

Specialiştii recomandă la simptomele epuizării termice: transpiraţie abundentă, slăbiciune, ameţeli, greaţă, dureri de cap.

În cazul insolaţiei, simptomele pot include piele uscată şi fierbinte, confuzie, pierderea cunoştinţei.

Locale

ATENȚIE. Trafic restricționat pe A1 din cauza unui accident

Publicat

pe

Un accident s-a produs duminică dimineața, pe A1, km 531, Arad, sensul de mers Timişoara – Arad, cu două autoturisme implicate.

În urma impactului, unul dintre autoturisme a ieșit în afara părții carosabile.

Conform DRDP Timișoara, se circulă pe banda 2 până în jurul orei 12.00.

Foto: DRPD Timișoara

Citeste mai mult

Locale

Primele probe pentru noua infrastructură de tramvai de pe bulevardul Stan Vidrighin

Publicat

pe

PORR Construct a efectuat, în prezența echipelor Primăriei Municipiului Timișoara și STPT, primele probe de circulație pentru noua infrastructură de tramvai de pe bulevardul Stan Vidrighin, investiție care se află încă în perioada de execuție.

Probele au fost efectuate de la un capăt la altul al bulevardului, inclusiv în bucla de la AEM, și nu au fost identificate probleme privind liniile cale și liniile aeriene.

Noua infrastructură de tramvai a fost testată atât cu o garnitură pentru transportul călătorilor, cât și cu tramvaiul plug, care asigură curățarea liniilor pe timp de iarnă. Circulația tramvaielor pe toată linia 4, de pe Cetății, de asemenea modernizat complet, până pe Vidrighin și retur, va fi reluată odată cu recepția investiției.

Modernizarea bulevardului Stan Vidrighin, investiție majoră a Primăriei Timișoara în infrastructura de transport public și rutieră, se află în ultima etapă. Constructorul mai are de executat mici lucrări la infrastructură, montare mobilier stradal și de amenajat spațiul verde, cu 922 de arbori care vor fi plantați în aliniament stradal. Șantierul a fost deschis în anul 2022, iar proiectul a inclus și lucrări majore de înlocuire a rețelelor subterane de electricitate, semaforizare, gaze, telecomunicații. Investiția a fost corelată cu un proiect de înlocuire a rețelei magistrale de apă – canal implementat de Aquatim.

Valoarea totală a investiției este de 101.227.978,21 lei (TVA inclus), din care cofinanțare europeană de 67.548.089,66 lei (TVA inclus) prin Programul Regional Vest (PRV) 2021-2027.

Citeste mai mult

Locale

TRAFIC închis pe strada Theodor Mihaly din Timișoara

Publicat

pe

La solicitarea Societății Drumuri Municipale, Comisia de Circulație din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara a aprobat închiderea temporară a traficului rutier pe strada Theodor Mihaly.

Astfel, în perioada 13 septembrie 2024 – 20 septembrie 2024, în intervalul orar 09:00-18:00, tronsonul cuprins între strada Bucuresti și strada Constantin Brancuși va fi închis circulației rutiere, în vederea realizării lucrărilor de așternere a covorului asfaltic.

Autoritățile recomandă șoferilor să folosească rute alternative pe perioada desfășurării lucrărilor.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite