Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Sănătate

Insomnia – cauze și tratamente naturiste

Publicat

pe

Din vechi timpuri, insomniile cronice sau rebele și stările de iritabilitate se tratau cu plante care nu produceau dependență. Efectul de provocare a somnului cu ceaiuri și tincturi este datorat unor substanțe active din plante, cu acțiuni tonice și reconfortante pentru sistemul nervos.

Insomnia este un simptom frecvent al unui dezechilibru nervos care constă din imposibilitatea de a adormi timp de câteva ore după urcarea în pat sau din trezirea bruscă după o scurtă și insuficientă perioadă de somn (o oră-două), cu menținere în stare de veghe timp de trei ore. Insomnia poate fi tranzitorie (câteva zile), pe termen scurt (sub 3 săptămâni) sau cronică (mai mult de 3 săptămâni). Din cauza crizelor frecvente, organismul nu-și poate reface complet forțele fizice și psihice, iar starea de oboseală se amplifică de la o zi la alta, devenind tot mai greu de suportat.

Pentru combaterea insomniei este important să se identifice cauzele declanșatoare. Se consideră că există aproximativ 70 de cauze care dereglează somnul, acestea fiind de natură organică, psihică sau de comportament: o durere în corp, inclusiv dureri de dinți, unele boli în curs de evoluție, cum sunt afecțiunile cardiovasculare, insuficiența cardiacă, ateroscleroza cerebrală sau tumorile pe creier, astmul bronșic, bronșite cronice cu tuse în timpul nopții, emfizemul pulmonar, afecțiunile gastro-ulceroase, dischinezia biliară, intoxicații medicamentoase.

La unele persoane, insomnia este provocată de disfuncții psihologice, stres, stări tensionale psihomorale, irascibilitate, excese intelectuale, muncă în schimburi sau în ture de noapte, oboseală excesivă, gânduri persistente privind nerealizările în activitate (școală, serviciu), depresii și supărări, migrene, emoții, nevroze, anxietate, fobie, manii, senilitate. Peste 70 % dintre persoanele cu depresie se plâng de insomnii.

Printre alți factori declanșatori ai insomniei pot fi menționați cei legați de programul diurn de muncă, odihnă și somn. Orele suplimentare provoacă oboseală și irascibilitate, întârziind momentul apariției unui somn normal.

Tulburările de somn, mai ales la copii, pot genera probleme dificile de ordin intelectual și comportamental: pierderea capacității de concentrare, de memorare și de integrare socială. De aceea, trebuie să se știe că premisa unei activități bune la școală este un somn suficient în noaptea precedentă.

Cum tratăm insomnia

Încă din vechi timpuri, insomniile cronice sau rebele și stările de iritabilitate se tratau cu plante, care nu produceau dependență (ca în cazul somniferelor și ale tranchilizantelor de sinteză chimică).
Efectul de provocare a somnului cu ceaiuri și tincturi este datorat unor substanțe active din plante (alcaloizi, flavonoide, uleiuri eterice, vitamine și săruri minerale), cu acțiuni tonice și reconfortante pentru sistemul nervos.
Sunt recomandate infuzii sau decocturi calde, cu specii separate sau în amestecuri, îndulcite cu miere de albine sau cu zahăr, consumate cu 30 minute înainte de culcare, preferabil după o baie caldă, simplă sau cu plante sedative.

Întrucât insomnia are origini diverse, tratamentele cu o singură plantă nu se potrivesc la toate persoanele și de aceea este necesară o testare individuală.

– Infuzie din flori de tei (o linguriță-două la 250 ml apă clocotită); se infuzează acoperit timp de 5 minute, se strecoară și se beau, zilnic, 2-3 căni, îndulcite cu miere de albine, dintre care una înainte de culcare, cu acțiuni imediat sedative;
– Infuzie din conuri de hamei (o lingură la 250 ml apă clocotită); se infuzează 10 minute și se beau două căni pe zi;
– Infuzie din flori de lavandă (o linguriță la 250 ml apă fiartă); se infuzează acoperit cinci minute și se beau câte două căni pe zi, având acțiuni calmante în insomnie, cefalee și afecțiuni cardiace pe substrat nervos;
– Infuzie din herba de talpa gâștei (trei linguri la 250 ml apă clocotită); se infuzează 10 minute, se strecoară și se iau câte 3-5 linguri pe zi, dintre care două linguri înainte de culcare;
– Infuzie din rădăcini de valeriană (o linguriță la 250 ml apă); după infuzare 10-15 minute se bea o cană înainte de culcare, având efecte sedative asupra sistemului nervos central;
– Infuzie din frunze, flori și fructe de păducel (o linguriță la 250 ml apă fiartă); se infuzează 10-15 minute, se strecoară și se bea seara, înainte de culcare;
– Infuzie din herba de sulfină, se bea o cană înainte de culcare.

Efecte sedative au și ceaiurile consumate din specii separate cu frunze de salvie și roiniță, flori de porumbar, herba de măghiran, rizomi de obligeană și scoarță de salcie.
De asemenea, există sute de rețete complexe, cu amestecuri de plante, în care sunt incluse, în diferite proporții, speciile medicinale recomandate ca sedative ale sistemului nervos, ca reglatoare ale ritmului cardiac și hipnotice în inducerea stării de somn.

Infuziile cu amestecuri includ, în principal, flori de tei și lavandă, herba de talpa gâștei și sovârv, conuri de hamei, capsule de mac, fructe de păducel și rădăcini de valeriană.

Regimul alimentar

Se va respecta programul meselor principale, cina luându-se cel mai târziu la ora 20, cu aproximativ trei ore înainte de culcare. Se vor consuma cantități reduse de hrană, atât cât să nu apară senzația de foame peste noapte. Așadar, se evită mesele copioase, cu alimente greu digerabile, care pot produce indigestii nocturne.
Sunt recomandate pentru masa de seară multe crudități (salată, varză albă, ceapă, ridichi, păstârnac, morcov, pătrunjel rădăcini), carne slabă și pește, iaurt, brânză de vaci, biscuiți sau cereale integrale cu lapte fierbinte, îndulcit cu miere de albine.

Efecte deosebite în producerea somnului are usturoiul, frecat în ulei, pentru a înlătura mirosul caracteristic.
Este demn de reținut că organismul are nevoie, pentru un somn normal, de calciu (2 g/zi) și vitamina B5 (acidul pantotenic), preluate din produse naturiste.
După masă se vor mânca fructe proaspete (mere, caise, piersici) sau se vor bea ceaiuri din flori de portocal și mai ales din coji proaspete sau uscate de mere (fierte 3-5 minute), având rol tonic pentru sistemul nervos. În locul merelor se indică zeama de la o lămâie amestecată cu o lingură de miere de albine, consumată cu o oră înainte de culcare.

Se interzic: carnea de porc, grăsimi animale, pește gras, șuncă, salam, cârnați, afumături, conserve, ouă, maioneză, condimente iuți, castraveți murați, băuturi alcoolice și cu coca-cola, tutun, ceai negru și, mai ales, cafea, cu efect de excitare a neuronilor.
După masa de prânz se va elimina sarea din alimentație, întrucât stimulează glandele suprarenale și amplifică pulsațiile sângelui din tâmple.

Regimul de viață

Bolnavul de insomnie cronicizată va face, în fiecare seară, plimbări în aer liber, cu mers lent sau jogging (30 minute). Urmează băile generale sau dușuri scoțiene, alternative (cald-rece, la 400-2000 C) la mâini, picioare și șezut.

Urcarea în pat se face înainte de ora 23.00, într-o încăpere bine aerisită, cu temperatură convenabilă, pe o saltea moale, pernă și plapumă confortabile, poziția capului este optim orientată spre nord sau est. Eventual, perna va fi umplută cu conuri măcinate de hamei, frunze de sulfină sau roiniță. Pentru a adormi ușor, este necesar ca picioarele să fie calde.

Este recomandat ca patul să fie în cameră cu întuneric deplin, liniște totală, cât mai departe de calorifer sau de alte surse de căldură excesivă.

Foarte eficiente pentru combaterea insomniei sunt tratamentele în stațiunile balneoclimaterice Borsec, Sinaia, Predeal, Poiana-Brașov, Vatra Dornei. În schimb, nu este indicat climatul marin din lunile călduroase.

Pr. Constantin Milică, Ziarul Lumina

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sănătate

Conferința de Noua Medicină Germanică, ediția a doua. Evenimentul va avea loc online

Publicat

pe

Vrei să știi cu precizie laser ce activează un organ din corp și cum să interpretăm simptomele?

Orice afecțiune, simptom sau boală are o cauză internă, de natură psihică.

Stresul se descarcă la nivel celular și se transformă într-un Program Biologic Special cu sens.

Fiecărei boli o poți găsi în situații dramatice de viață, în stres, șocuri emoționale, traume nedepășite.

Vestea bună este că există soluții să te vindeci prin înțelegerea conflictelor biologice și prin încheierea lor.

Suntem încântați să anunțăm lansarea celei de-a doua ediții a Conferinței de Noua Medicină Germanică.

Conferință: Noua Medicină Germană În Memoriam Dr. Hamer

Într-o zi specială, pe 17 mai, între orele 17.30 – 21.00, vă invităm să vă alăturați nouă pentru un eveniment ce promite să fie memorabil.

Doctorul Hamer a spus că Noua Medicină Germanică este un dar dumnezeiesc, iar acum avem ocazia să explorăm această paradigmă revoluționară împreună.

Vom dezvălui secretele sistemului NMG, vom explora cele 5 Legi Biologice și vom înțelege mai profund legăturile și semnificația bolilor în organismul nostru.

În cadrul conferinței, vei avea oportunitatea unică să interacționezi cu experți recunoscuți în domeniu, precum Gabi Bădăluță, Andrés Pérez, Gabriela Urs, Mihaela Mîndreci și Paul Costea, – invitat special Dr. Gilbert Renaud.

Înregistrează-te acum pentru a beneficia de toate informațiile valoroase oferite la această conferință!

În cadrul acestor evenimente vom vorbi despre:

Conflictele biologice și emoționale ale bolilor și problemelor de sănătate.

Înțelegem de unde pornesc cancerele, endometrioza, infertilitatea, constipația, diareea, melanoame, limfoame, acneea, rupturi musculare și osoase, crize de fiere, dureri de cap, migrene, căderea parului, disfuncții ale rinichilor, metastaze, și multe alte tematici.

Învățăm să deosebim între simptomele biologice și pericolul biologic pentru a nu manifesta intensitate în boală.

Accesul este gratuit!

Citeste mai mult

Sănătate

Explozie de cazuri de tuse convulsivă la copii, la Timișoara

Publicat

pe

Medicii din Timişoara trag un semnal de alarmă în privinţa numeroaselor cazuri de tuse convulsivă sau tuse măgărească, aşa cum e cunoscută ea popular.

În Timişoara au fost diagnosticate 24 de cazuri, cele mai multe din ţară, medicii spunând că acest lucru este cauzat de lipsa vaccinului.

„Ieri cred că eram pe primul loc din ţară cu cele mai multe cazuri confirmate de tuse convulsivă. E vorba de copii, sigur, nevaccinaţi. Au fost ieri 24 de cazuri, dacă nu mă înşel. Acest lucru arată că copiii nu au fost vaccnaţi şi când rata de vaccinare este scăzută începe să crească numărul de cazuri”, a declarat conf. dr. Ovidiu Roşca, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, marţi seară, la Medika TV.

Întrebat cât de complicată afecţiunea acesta, medicul Ovidiu Roşca a explicat că poate exista mortalitate în cazul bebeluşilor.

„La copii sub 3 luni mortalitatea este între 1 şi 3 la sută. Cu cât creşte vârsta, cu atât scade riscul de a face forme severe, dar asta nu însemană că ei nu pot să facă. Cei mai expuşi să facă această boală sunt copii sub 3 luni şi cei până în 2 ani. Cel mai riscant e la copiii sub 3 luni, ei dezvoltă forme severe, complicaţii şi pot să rămână şi cu sechele, de la probleme la sistemul nervos la insuficienţe respiratorii”, a precizat Roşca.

Medicul mai spune că boala poate fi prevenită prin vaccinare.

Citeste mai mult

Sănătate

Sănătatea mintală. Cum te poate ajuta Biblia?

Publicat

pe

„Aproape jumătate dintre europeni s-au confruntat cu dificultăți în materie de sănătate mintală”. Declarația de mai sus, făcută la începutul lunii octombrie 2023 de Stella Kyriakides, comisar european pentru sănătate și siguranță alimentară, a avut la bază rezultatele unui sondaj Eurobarometru privind sănătatea mintală, efectuat în iunie 2023 în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Acesta a relevat că principalele probleme emoționale cu care s-au confruntat europenii în cele 12 luni precedente fuseseră stările de depresie și anxietatea.

La nivel global, Organizația Mondială a Sănătății a constatat că în 2019 aproape 1 miliard de persoane se luptau cu o tulburare mintală. Dar pandemia de Covid-19 a agravat problema, cauzând o creștere de peste 25% a cazurilor de anxietate și a tulburări depresive majore.

În contextul acestei crize mondiale a sănătății mintale, pe site-ul JW.ORG a fost publicată o revistă ce conține multe sfaturi practice și principii biblice utile care le pot aduce sprijin pe plan emoțional celor ce suferă de astfel de afecțiuni. Aceasta este intitulată „Sănătatea mintală – Biblia te poate ajuta” și poate fi accesată online sau descărcată gratuit de pe site în diverse formate.

„Nu oamenii sănătoși au nevoie de doctor, ci bolnavii” este primul principiu menționat în revistă. El a fost formulat de Isus Cristos și este consemnat în Evanghelia după Matei, capitolul 9, versetul 12. În armonie cu acest principiu, revista subliniază că o persoană care se confruntă cu o stare persistentă de îngrijorare, anxietate sau tristețe ar putea avea nevoie de „ajutor de specialitate pentru a identifica și a trata cauzele”, precum și că „multora le-a fost de mare folos să afle informații despre afecțiunea lor din surse sigure”.

Bineînțeles, Biblia nu este o carte de medicină, dar ea îi poate ajuta pe cei ce o citesc să facă față situațiilor stresante, gândurilor negative, emoțiilor dureroase și problemelor de sănătate fizică și mintală. Astfel că revista prezintă multe principii biblice deosebit de practice și încurajatoare. Totodată, ea conține exemple biblice ale unor bărbați și femei din trecut care au înfruntat diverse stări emoționale tulburătoare, relatări ale mai multor persoane care se luptă cu o formă de tulburare mintală și sugestii practice pentru cei care le oferă ajutor persoanelor suferinde.

Site-ul jw.org conține o multitudine de articole pe acest subiect, cum ar fi:

Ce ar trebui să știți despre tulburările mintale

Ce înseamnă să suferi de depresie?

Depresia la adolescenți – Cauze și ajutor

Cum să lupt împotriva depresiei?

Nu te lăsa pradă tristeții!

O caracteristică deosebit de apreciată este faptul că în partea de jos a fiecărei pagini pot fi găsite linkuri către alte articole asemănătoare. Totodată, cititorii au posibilitatea de a folosi funcția de căutare, din partea de sus a fiecărei pagini, pentru a găsi tot ce s-a publicat despre un subiect care îi interesează.

Toate materialele de pe JW.ORG, site-ul oficial al Martorilor lui Iehova, sunt gratuite și pot fi accesate și descărcate fără să fie necesar un cont sau un abonament.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite