Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Klaus Iohannis a promulgat Legea. TAXA AUTO, TAXA RADIO-TV şi alte 100 de taxe nefiscale dispar din februarie

Publicat

pe

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 6 ianuarie, decretul pentru promulgarea Legii privind eliminarea unor taxe și tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Deputaţii au respins la finalul anului trecut, în şedinţa de plen, cererea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a proiectului de lege privind eliminarea a 102 taxe nefiscale. Decizia a fost luată cu 174 de voturi „pentru” respingerea cererii de reexaminare, 85 „împotrivă” și o abținere. Camera Deputaţilor este for decizional. În Comisia de buget a Camerei Deputaților a fost adoptat un amendament potrivit căruia legea va intra în vigoare la data de 1 a lunii imediat următoare publicării în Monitorul Oficial.

 

De ce TAXE vor scăpa românii

 

Din rândul celor 102 taxe propuse pentru a fi eliminate fac parte timbrul de mediu pentru autovehicule, 33 de taxe consulare şi de cetăţenie, 20 de taxe de la Registrul Comerţului, taxele radio-TV, taxa suplimentară pentru eliminarea paşaportului, 22 de taxe pentru pierderea sau modificarea actelor, 13 taxe extrajudiciare de timbru şi taxele pentru permisele de pescuit recreativ/sportiv.

 

Eliminarea taxei radio-tv

 

Taxa radio (persoane fizice – 2,5 lei/lună, persoane juridice fara salariati – 2,5 lei/lună, persoane juridice, inclusiv sucursale, filiale si alte subunitati fara personalitate juridica – 30 lei/lună, microintreprinderi – 10 lei/lună)

 

Taxa TV (persoane fizice – 4 lei/lună, persoane juridice fara salariati – 4 lei/lună, persoane juridice, inclusiv sucursale, filiale si alte subunitati fara personalitate juridica – 50 lei/lună, microintreprinderi – 15 lei/lună, persoane juridice – societati turistice – 7,7 lei/camera)

 

Eliminarea timbrului de mediu a fost aprobată, marţi, de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional, deşi producătorii din industria auto s-au opus. Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile este de părere că înlăturarea acestei taxe va genera efecte negative şi imediate în piaţa auto, va conduce la creşterea numărului de autovehicule vechi şi poluante.

 

Taxa auto a timbrului de mediu a fost introdusă iniţial în 2007. De-a lungul timpului, aceasta taxa a avut denumiri diferite, precum taxă de primă înmatriculare, taxă de poluare, taxă ecologica, taxă de mediu. Introducerea acestei taxe a fost justificată prin costul mare al măsurilor necesare pentru combaterea efectelor poluării cauzate de circulaţia autovehiculelor pe teritoriul ţării noastre.

 

O altă taxă care va fi eliminată de la 1 ianuarie va fi cea pentru operaţiunile efectuate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Astfel, persoanele juridice care vor să se înregistreze în Registrul Comerţului nu vor mai fi nevoite să plătească suma de 250 de lei. Şi persoanele fizice autorizate care vor să se înregistreze la Registrul Comerţului vor fi scutite de la plata sumei de 90 de lei.

 

„Prin înregistrare se înţelege atât înmatricularea comerciantului şi înscrierea de menţiuni, precum şi alte operaţiuni care, potrivit legii, se menţionează în registrul comerţului”, se arată în legea Nr. 26 din 5 noiembrie 1990 privind registrul comerţului.

 

Si unele taxe consulare vor fi înlăturate de la începutului anului 2017. Cei care vor cere eliberarea unui paşaport sau a oricărui document de călătorie nu vor mai fi nevoiţi să plătească suma de 40 de euro. De asemenea, serviciile notariale precum redactarea, autentificarea şi revocarea unui înscris, dar şi legalizarea unor înscrisuri vor fi gratuite.

 

Vor fi scutiţi de taxa de 30 de euro şi cei care au nevoie de procurarea oricăror acte judiciare din ţară sau din străinătate la cerere.

 

Nici cei care al căror copil s-a născut în străinătate, iar ulterior se doreşte înscrierea acestuia in registrele de stare civilă româneşti nu vor mai plăti taxa de 90 de euro. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul căsătoriilor care au avut loc peste hotare.

 

Şi taxele extrajudiciare de timbru vor fi eliminate. Nu se va mai plăti pentru certificarea (transcrierea) transmisiunii proprietății asupra animalelor, pe cap de animal, în bilete de proprietate pentru animalele peste 2 ani (5 lei), înregistrarea, la cerere, în actele de stare civilă a schimbării numelui și sexului ( 15 lei), preschimbarea actelor de identitate pentru cetățeni români, precum și înscrierea mențiunilor privind schimbarea domiciliului sau a reședinței cetățenilor români (5 lei ), eliberarea sau viza anuală a permiselor de vânătoare ( 3 lei).

 

Ordonanța Guvernului nr. 24/1992 privind stabilirea anumitor servicii publice și a taxelor percepute pentru prestarea acestora pe teritoriul României:

 

Eliberarea unui pașaport electronic, a unui pașaport simplu temporar sau a altui document de trecere a frontierei, procurarea unui act judiciar sau extrajudiciar, la cererea unor persoane fizice sau juridice străine, eliberarea de adeverințe, precum și alte servicii prestate de autorități (Dir Gen Pașapoarte MAI + Dep Consular MAE + Insp Gen Imigrari + DEPABD) – 22 lei

 

Acordarea cetățeniei române (ANC) – 191 lei

 

Acordarea/Redobândirea cetățeniei române (ANC) – 191 lei

 

Supralegalizarea sigiliilor și a semnăturilor de pe un act oficial (Dep Consular MAE) – 25 lei

 

Supralegalizarea sigiliilor și a semnăturilor de pe un certificat de origine a mărfurilor, de pe o factură comercială sau de pe orice alt document cerut la exportul ori importul mărfurilor (Dep Consular MAE) – 47 lei

 

Identificarea unei persoane pe teritoriul României (Insp Gen Imigrari + DEPABD) – 35 lei

 

Ordonanța Guvernului nr. 128/2000 privind stabilirea unor taxe pentru serviciile prestate pentru persoanele fizice și juridice de către Ministerul Administrației și Internelor:

 

Taxă pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar – 10 lei

 

Aplicarea apostilei pe actul oficial administrativ, la solicitarea persoanelor fizice – 22 lei

 

Aplicarea apostilei pe actul oficial administrativ, la solicitarea persoanelor juridice și în cazul reprezentării titularului actului de către un avocat – 44 lei

 

Înregistrarea cererii pentru aplicarea apostilei – 3 lei

 

Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 682 din 29 iulie 2015, cu modificările și completările ulterioare:

 

Tarif suplimentar eliberare pașaport simplu temporar – 100 lei

 

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

 

Comision efectuare rețineri din pensii – 3% din suma reținută

 

eliberarea certificatului privind stagiul de cotizare -15 lei

 

eliberarea, la cererea asiguraților, a adeverințelor care atestă calitatea, venitul asigurat și/sau stagiul de cotizare realizat, începând cu a doua solicitare din cursul unui an calendaristic – 15 lei

 

eliberarea adeverințelor care conțin informații necesare executării silite, solicitate de către executorii judecătorești – 17 lei.

 

Ordonanța Guvernului nr. 39/2015 privind cazierul fiscal:

 

Taxă cazier fiscal – 20 lei

 

Sursa: www.romaniatv.net

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din țară

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2024. REZULTATE FINALE turul I: Călin Georgescu și Elena Lasconi, în turul al doilea

Publicat

pe

Călin Georgescu (independent) şi Elena Lasconi (USR) sunt candidații care au obținut cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale, aceștia calificându-se pentru turul al doilea, care va avea loc duminică, 8 decembrie.

Conform rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidenţiale, publicate în timp real de AEP, după centralizarea voturilor din toate secţiile de votare din ţară şi străinătate. pe primul loc s-a clasat independentul Călin Georgescu, care a obţinut 2.120.404 de voturi, reprezentând 22,94 %, urmat de Elena Lasconi (USR), cu 1.772.503, reprezentând 19,18 % şi Marcel Ciolacu (PSD), cu 1.769.761, reprezentând 19,15 % din voturile alegătorilor.

Diferenţa de voturi obţinute în plus de Lasconi, faţă de Ciolacu este de 2.742 de voturi.

Următorii clasaţi sunt, în ordine, George Simion, cu 1.281.327 de voturi (13,86 %), urmat de Nicolae Ciucă, cu 811.952 de voturi (8,79 %), independentul Mircea Geoană, care a obţinut 583.900 de voturi (6,32 %) şi Kelemen Hunor, cu 416.353 de voturi, reprezentând 4,5 %.

Citeste mai mult

Din țară

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2024: BEC a centralizat 99,91 la sută din procesele verbale. Elena Lasconi, în turul al doilea

Publicat

pe

Elena Lasconi, candidatul USR la Preşedinţia României a trecut pe poziţia a doua, depăşindu-l pe Marcel Ciolacu cu 154 de voturi, după centralizarea a peste 99, 91% din procesele verbale.

Călin Georgescu are 22,94% din voturi.

Conform BEC, au fost numărate voturile din 20.041 secţii de votare din cele 20.059 deschise în total.

Elena Lasconi are mari şanse să rămână pe locul al doilea, care îi asigură intrarea în finala prezidenţiala, întrucât mai sunt de numărat voturi în străinătate şi în Bucureşti, unde a performat mult mai bine decât Marcel Ciolacu.

Pe locul al patrulea se află George Simion, cu 13,87%, urmat de Nicolae Cucă cu 8,79%.

Conform numărătorii paralele efectuate de reprezentanții USR, Elena Lasconi a intrat în turul al doilea cu câteva mii de voturi în plus față de Marcel Ciolacu.

Citeste mai mult

Din țară

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2024. Elena Lasconi, pe primul loc în județul Timiș

Publicat

pe

Elena Lasconi a obţinut cele mai multe voturi, în judeţul Timiş, după numărarea voturilor din cele 619 secţii de votare la primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Pe următoarele două locuri s-au situat Călin Georgescu şi George Simion.

Conform rezultatelor finale din judeţul Timiş, Elena Lasconi a obţinut 87.726 de voturi (28,4 %).

Pe locurile următoare se situează: Călin Georgescu – 66.016 (21,37 %), George Simion – 42.935 (13,9 %), Marcel Ciolacu – 42.865 (13,88 %), Mircea Geoană – 22.988 (7,44 %), Nicolae Ciucă – 21.007 (6,8 %), Cristian Diaconescu – 10.317 (3,34 %), Cristian Terheş – 5.908 (1,91 %), Kelemen Hunor – 5.596 (1,81 %), Ana Birchall – 1.691 (0,55 %), Ludovic Orban – 631 (0,2 %), Alexandra Beatrice Bertalan – Păcuraru – 452 (0,15%), Sebastian Constantin Popescu – 448 (0,15%) şi Silviu Predoiu – 289 (0,09%).

Sursa foto: Facebook/Elena Lasconi

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite