Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Sârbii din Timișoara au aprins badnjak-ul: va fi un an prosper

Publicat

pe

Câteva zeci de etnici sârbi s-au adunat vineri după-masă în curtea Catedralei Ortodoxe Sârbe din Piața Unirii pentru a lua parte la tradiționalul ritual de ardere a unui trunchi de stejar, badnjak în sârbește.

 

Participanții la ceremonie au spus că 2017 va fi un an îmbelșugat dacă ar fi să țină cont de superstiții: din lemn au sărit scântei și focul a fost înalt, de câțiva metri. Cu cât sar mai multe scântei, cu atât anul care vine va fi mai prosper. Badnjak-ul este un simbol al puterii și al speranței, iar sârbii au aruncat cu grâu în foc, conform tradiției.

 

Crăciunul este un prilej de a fi împreună pentru sârbii din România în cele 60 de biserici și în cele cinci mănăstiri, practic în tot atâtea localităţi în care trăiesc 18.500 de sârbi după recensământul oficial. Bucuria este cu atât mai mare cu cât se adună familiile, se adună prietenii şi petrec aceste zile împreună, amintindu-şi de datini străvechi începând de la cele ce se pregătesc pentru seara de Ajun până la colindători. În fiecare dintre cele 60 de biserici şi cinci mănăstiri este aprins badnjak-ul, acest stejar a cărui flăcări simbolizează de la sănătate la prosperitate. În mod sigur, cesniţa are un rol deosebit la masă la sârbi, ea fiind preparată cu multe simboluri creştineşti pe ea. Se bagă în ea şi un bănuţ şi bob de porumb, unul de grâu şi o bucăţică din pragul casei. Când se rupe această cesniţă, fiecare se alege cu ceva. Bucuria copiilor este bănuţul.

 

După ce stejarul a ars, credincioșii de rit vechi au intrat în lăcașul de cult, unde au ascultat colinde, iar copiii au fost protagoniștii unei scenete cu Nașterea Mântuitorului. Cei mici au purtat costume foarte frumoase, special realizate pentru această ocazie și au adus chiar și paie în biserică pentru a da veridicitate acelui staul în care a venit pe lume Isus Hristos.

 

După slujba din Ajun, sârbii vor merge acasă unde vor consuma bucate de post, precum tăieței cu mac sau nucă, fasole, dar și cesnița – o prăjitură tradițională cu nucă și stafide. Cele câteva mii de sârbi din Banat vor celebra Crăciunul pe rit vechi în 7 ianuarie, iar în noaptea de 13 spre 14 ianuarie vor petrece de Revelion.

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Internațional

Samsung a confirmat lansarea unui ceas inteligent Galaxy Watch 7 Ultra

Publicat

pe

Se știa până acum că Samsung va lansa în această vară noi ceasuri inteligente la Paris în data de 10 iulie. Gigantul high-tech sud-coreean a ales în premieră această locație pentru că la Paris are loc Olimpiada de Vară din acest an. Dacă până acum știam că Samsung va lansa un Galaxy Watch 7 și un Galaxy Watch 7 Calssic/Pro, acum am aflat că vom primi și un Galaxy Watch 7 Ultra.

Este pentru prima dată când Samsung lansează un model “Ultra” pentru ceasurile sale inteligente, până acum am avut modele “Ultra” doar pentru cele mai bune telefoane sau tablete emblematice. Deci, sunt vești bune pentru cei care caută un nou ceas premium, un model nou high-end.

Potrivit site-ului francez PhonAndroid, compania a dezvoltat 8 versiuni beta diferite bazate pe One UI și aceast lucru reprezintă o confirmare a existenței lui Galaxy Watch 7 Ultra. Dar, Samsung ar putea sări peste modelul Pro, vehiculat anterior și am putea primi trei ceasuri noi: Galaxy Watch 7, Galaxy Watch 7 Classic și Galaxy Watch 7 Ultra.

Sunt informații că acest ceas inteligent se poate numi Galaxy Watch Ultra, deci fără numărul “7” în nume. Cele trei numere de model pentru Watch 7 Ultra au apărut deja din surse Samsung și sunt: SM-L705U, SM-L705N și SM-L705F. Aceste numere de model sunt pentru ceasurile care vor fi vândute în SUA (litera “U” din număr), Coreea de Sud (N) și pentru ceasul care va fi vândut la nivel global (F).

Inițial se părea că numele „Ultra” s-ar putea referi la modelul Galaxy Watch 7 Pro, dar se pare că nu este cazul. Samsung lucrează în prezent la o fază semnificativă de testare înainte de a lansa noul smartwatch pe piață.

Nu sunt multe detalii în acest moment despre acest ceas inteligent Galaxy Watch 7 Ultra. Acest lucru indică destul de clar intenția Samsung de a lansa o nouă variantă, probabil mult peste Samsung Galaxy Watch 6 Classic de anul trecut și peste Galaxy Watch 5 Pro din urmă cu doi ani. Ambele excelente.

Acest model premium “Ultra” va prezenta probabil hardware și materiale îmbunătățite destinate pasionaților de ceasuri dornici să plătească prețul și el premium. Sunt zvonuri că acest Galaxy Watch 7 Ultra ar putea fi o adevărată fiară în materie de rezistență, unele surse indicând o baterie masivă de aproape 600 mAh.

În același timp sunt și informații despre un Galaxy Watch 7 FE. Acest model Fan Edition mai accesibil se va baza în mare măsură pe modelul Galaxy Watch 4 din 2024. Totuși, este posibil ca acest model destinat fanilor să fie lansat mai târziu în acest an, în toamnă, de Samsung.

Sursa Foto:  google.com

Citeste mai mult

Cultură

Iuliana Tudor și Mihai Morar, la Ziua Porților Deschise la Școala Populară de Arte din Timișoara

Publicat

pe

Școala de Arte Timișoara, compartiment al Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, organizează Ziua Porților Deschise în 10 mai 2024, începând cu ora 17:00, o zi în care toate specializările artistice ale școlii vin în întâmpinarea publicului cu un captivant caleidoscop de activități de la flashmob, la ateliere de arte vizuale, spectacole și expoziții.

Începând cu ora 17:00, se vor desfășura concomitent două Flashmob-uri  (în Piața Unirii și în Piața Libertății),  acolo unde Ansamblul Profesionist „Banatul“ și cursanții Școlii de Arte Timișoara, trupa CHIC DANCE, vor veni în pași de dans spre sediul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, str. E.Ungureanu, nr 1. Aici se vor desfășura ateliere de creație, pictură, olărit, design vestimentar. Tot în fața instituției va avea loc un spectacol inedit al Școlii de Arte Timișoara, în care vor fi implicați  cursanții și profesorii școlii, de la toate specializările.

Începând cu ora 18:30 va avea loc un tur ghidat al expoziției cursanților de la secțiile de arte vizuale (pictură, fotografie, sculptură și meșteșuguri).

Evenimentul va culmina la ora 19:30, în Sala Festivă a Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu seminarul de cultură și artă – REPERE, avându-i ca invitați pe Iuliana Tudor și Mihai Morar.

Accesul este liber, în limita locurilor disponibile.

Evenimentul este finanțat de Consiliul Județean Timiș.

Prezintă Tania Stavilă Țunaș.

Școala de Arte Timișoara este compartiment al Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Timiș, coordonată de profesor Liliana Laichici, manager.

Citeste mai mult

Locale

Parcul Lunei din Timișoara, o oază de frumos dintr-o rampă ilegală de deșeuri

Publicat

pe

Primăria Timișoara și cetățenii au colaborat pentru a transforma o fostă rampă ilegală de deșeuri într-un spațiu verde, pentru joacă și recreere.

Proiectul este realizat cu finanțare de la bugetul local, prin campania de bugetare participativă din 2023.

Managerii de cartier au lucrat îndeaproape cu locuitorii din zonă pentru a identifica nevoile existente.

Conceptul de amenajare este conturat în jurul ideii de fazele Lunii, realizat prin linii circulare, cu rondouri și alei care vor păstra direcțiile existente, folosite de locuitorii din zonă.

Parcul a fost realizat cu materiale naturale, printre care și unul dintre platanii îndepărtați recent din Parcul Catedralei, din motive de siguranță. Arborele a fost folosit pentru amenajarea de locuri de odihnă și a unor elemente decorative.

Au fost plantați 121 de arbori și 2.900 de arbuști și plante perene. A fost instalat mobilierul urban din lemn și în această săptămână ajung și se montează coșurile de gunoi.

Cetățenii din Zona Lunei s-au mobilizat exemplar și au reușit să obțină multe voturi pentru transformarea unui teren de aproape 5.000 de metri pătrați în parc.

Ultimul parc nou din Timișoara a fost Parcul Uzinei, inaugurat în 2009.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite