Ne găsiți și pe:

Social

SAPTĂMÂNA LUMINATĂ. Ce trebuie să faci pentru sporul casei

Publicat

pe

Săptămâna Luminată care urmează imediat Duminicii Pastelui păstrează în credinţa populară o serie de obiceiuri. Conform tradiţiei creștine în aceste zile credincioşii sunt supuşi la numeroase restriciţii.

LUNEA LUMINATĂ. Prin Învierea Domnului Iisus Hristos din morţi, cei din popor cred că Raiul se deschide tuturor sufletelor reţinute în prinsoarea iadului începând de la Adam şi până la venirea Mântuitorului şi rămâne deschis de la Înviere până la Duminica Tomei.

Lunea din Săptămâna Luminată poartă numele de Lunea Albă. Fiind prima zi după Duminica Pastelui, este considerată ziua în care se deschid porţile Raiului şi ale iertării, astfel că orice persoană care moare în acestă zi nu mai trece prin Judecata de Apoi. Tradiţia spune că trebuie să stropeşti casa cu agheazma şi să dai de băut la rude. Conform revistei Superstiţiilor, în unele zone se merge cu obiceiul “udatului” şi al umblatului cu pasc apentru vestirea Învierii.

Marţea din Săptămâna Luminată se mai numeşte şi Marţea Albă şi este impusă drept zi nelucrătoare. Nu se spală, nu se calcă, nu se face curat. Femeile din multe zone rurale dau de pomană în această zi pasca rămasă de la Paşte şi vin roşu.

Miercurea din Săptămâna Luminată poarta numele de Sfânta Mercurie. Bărbaţii se duc să muncească la câmp, însă femeile au interdicţie. Conform tradiţiei, nu e bine a munci de „nunta şoarecilor”. Asta ar însemna să aduci rozătoarele în casă şi să te lipseşti restul anului de bucate pe masă.

Joia din Săptămâna Luminată mai e numită şi Joia Verde, o zi în care se cinstesc holdele, grădinile şi grânele. Cine munceşte în această zi aduce asupra casei nenorocul, seceta şi dăunătorii în livezi. „Joia Rea”, cum mai este denumită această zi, cere un ritual al morţilor. 44 de găleţi cu apă sunt cărate de o persoană, 2 lumânări se aprind la toate cele 4 capete, iar apa astfel „sfinţită” se varsă apoi în fântâna din curte.

Vinerea din Săptămâna Luminată poartă numele de Vinerea Scumpă sau Fântăniţa. Este sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. Vinerea Scumpă este în contrast direct cu Vinerea Neagră sau Vinerea Mare, de dinaintea Paştelui. Legendele spun ca Maica Domnului a construit o fântână care avea apă doar in Vinerea Scumpă, căci acea apă era dătătoare de viaţă.

Sursa: RTV.net

Social

Anunțul ministrului Educației: Cursurile vor fi reluate cu prezență fizică, după vacanța de Paști.

Publicat

pe

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că, de miercuri, vor merge la cursuri cu prezenţă fizică toţi copiii din grădiniţe şi învăţământul primar, inclusiv clasa pregătitoare, dar şi elevii claselor de gimnaziu şi de liceu – cu excepţia anilor terminali – din localităţile unde rata de infectare este sub 1 la mie.

Elevii din claselea a cincea, a şasea, a şaptea, a noua, a zecea şi a unsprezecea din peste 1.400 de localităţi unde rata de infectare depăşeşte 1 la mie vor relua cursurile online.

Elevii claselor terminale vor merge la şcoală începând din 10 mai.

De asemenea, şcolile speciale, pentru prima oară vor începe şcoala cu prezenţă fizică, fără niciun fel de diferenţă de scenariu, din orice clasă, din orice localitate vor începe şcoala fizic.

El a subliniat că se vor păstra toate regulile, de la distanţare fizică adecvată, până la aerisirea spaţiilor de învăţământ, purtarea obligatorie a măştii de protecţie şi respectarea regulilor de igienă.

Citeste mai mult

Social

Începe distribuirea pachetelor cu produse alimentare din fonduri europene

Publicat

pe

Începând din  22 aprilie 2021,  se distribuie pachetele cu produse alimentare în cadrul POAD 2020-2021, program derulat în baza OUG nr. 84/2020 pentru stabilirea unor măsuri necesare în vederea implementării Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate.

Primăria Municipiului Timişoara prin Direcţia de Asistenţă Socială distribuie produsele alimentare provenite  din stocurile de intervenţie comunitară, către beneficiarii finali în perioada 22 aprilie- 06 mai 2021, în limita stocului disponibil.

Distribuirea produselor alimentare se va face din locația situată pe str.Lorena nr.35, în zilele de: luni până vineri în intervalul orar : 08.00 – 16.00. 

Pot beneficia de aceste produse alimentare în conformitate cu OUG Nr. 84/2020 din 21 mai 2020, art.3; lit.c următoarele categorii:

Persoanele/familiile aflate temporar în situaţii critice de viaţă, respectiv victime ale calamităţilor, persoane dependente(grad grav si accentuat), definite conform prezentei ordonanţe de urgenţă, şi în alte situaţii asemănătoare stabilite prin anchetele sociale şi care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate, precum şi persoanele care locuiesc în aşezările informale. Toți beneficiarii care ridică pachetele de alimente trebuie să prezinte actul de identitate în original.

Pentru persoanele cu dizabilitati copie dupa certificatul de incadrare in gradul de handicap si dupa cartea de identitate.

Constituirea pachetului de produse alimentare va conține următoarele :

Produs Cantitate Greutate (Kg sau litri)
Faină albă de grâu 5 buc. 5,00
Mălai 4 buc 4,00
Paste făinoase 2 buc 0,80
Ulei 4 buc 4,00
Zahăr 2 buc 2,00
Orez 4 buc 4,00
Conservă carne de vită 5 buc 1,5
Conservă carne de porc 3 buc 0,90
Conservă pateu de ficat de porc 5 buc 1,00
Compot de fructe 2 buc 1,44
Gem de fructe 1 buc 0,36
Gem de fructe dietetic 1 buc 0,36

Persoanele care fac parte din mai multe dintre categorii beneficiază de produse alimentare o singură dată în cadrul programului anual şi pentru o singură categorie de persoane defavorizate căreia îi aparţin la data distribuirii ajutoarelor.

În vederea limitări răspândirii virusului SARS-CoV-2 este necesară respectarea măsurilor de prevenție prevăzute de actele normative în viguoare.

Citeste mai mult

Social

EUROBAROMETRU. Peste 63% dintre români nu practică niciodată nici o formă de activitate fizică

Publicat

pe

Doar 11,6% dintre românii cu vârsta peste 15 ani fac săptămânal sport, potrivit datelor statistice naționale.

După vârsta de 24 de ani, ponderea persoanelor care fac mișcare scade, de la 11% la cei de 25-34 ani, la 0,3% la persoanele de peste 75 de ani.

Conform ultimului Eurobarometru, România se află pe locul 2 în UE în ceea ce priveşte sedentarismul.

Cel mai mare cadou pe care îl putem face corpului nostru este să-i acordăm atenţie şi mişcare, susține psihologul George Vescan.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a publicat zilele trecute, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii, câteva date privind modul de alimentație și apetitul pentru mișcare ale românilor.

Astfel, din totalul populaţiei României de peste 15 ani, 8,4% urmează un regim alimentar. Dintre aceştia, 71,1% au o alimentație cu un consum redus de sare, 62,2% urmează un regim cu mai puține grăsimi, 51,2% urmăresc consumul de zahăr, iar 24,5% au apelat la un regim alimentar legat de consumul de calorii.

În ceea ce privește consumul de fructe, din totalul populaţiei, 99,4% declară că au fructele în alimentație, iar 26,5% menţionează un consum zilnic de fructe. De asemenea, aproape toată populaţia consumă legume (99,5%), 18,4% consumă legume zilnic, iar 31% de 4-6 ori pe săptămână.

În ceea ce priveşte activitatea fizică, mersul pe jos pentru deplasarea în diverse locuri este o activitate pe care 92,7% din populaţia rezidentă a desfăşurat-o, pentru cel puţin 10 minute pe zi, într-o săptămână obişnuită, arată datele INS. Însă, din totalul populaţiei, doar 11,6% au declarat că fac săptămânal sport sau diverse activităţi fizice în timpul liber, iar aceștia au alocat zilnic acestor activităţi, în medie, 34 de minute.

Totodată, conform celui mai recent Eurobarometru, peste 63% dintre români nu practică niciodată nici o formă de activitate fizică, ceea ce pune România pe locul 2 în UE în ceea ce priveşte sedentarismul.

Toate aceste date au atras atenția specia­liștilor.

Astfel, psihologul George Vescan consideră că sedentarismul a atins cote „catastrofale pentru sănătatea şi vigoarea naţiunii noastre”.

Pentru a realiza o schimbare a mentalității privitor la activitatea fizică, Vescan spune că este nevoie de implicarea părinților, a sistemului de învățământ și a autorităților locale.

„Părinţii să realizeze că sănătatea şi fericirea copiilor lor atunci când se joacă sau fac sport sunt mai importante decât a-i obliga să înveţe 10 ore pe zi. Sistemul de învăţământ să redea importanţa cuvenită orelor de educaţie fizică. Iar la nivelul primăriilor sau al altor instituţii să se dezvolte bazele sportului de masă”, a arătat psihologul.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite