Musicalul „La La Land” a câştigat şase statuete la gala din 2017 a premiilor Academiei americane de film, dar a pierdut trofeul atribuit celui mai bun film, care a fost acordat în cele din urmă producţiei „Moonlight”, deşi iniţial Warren Beatty a comis o eroare şi a acordat premiul peliculei regizate de Damien Chazelle, relatează Reuters şi AFP.
Eroarea a fost una câtuşi de puţin obişnuită la o gală de decernare a Oscarurilor, provocând confuzie şi frustrare, în special în rândul producătorilor „La La Land”, care primiseră deja statuetele. Actorul Warren Beatty şi-a justificat eroarea prin faptul că i s-a dat un plic greşit, în care era numele câştigătoarei de la categoria cea mai bună actriţă, Emma Stone („La La Land”).
„Tuturor femeilor de la această categorie – Natalie, Isabelle, Meryl, Ruth – vă spun că sunteţi toate extraordinare şi că vă admir mai mult decât aş putea explica. A fost o imensă onoare să mă aflu în compania voastră”, a declarat Emma Stone la primirea statuetei, penultimul trofeu decernat.
„Este o enormă confluenţă de şansă şi de oportunitate şi deci vreau să-i mulţumesc lui Damien Chazelle pentru oportunitatea de a face parte dintr-un proiect care a fost atât de special”, a adăuga ea.
La rândul său, Casey Affleck a fost desemnat cel mai bun actor pentru rolul din „Manchester by the Sea”. În discursul său de mulţumire, actorul de 41 de ani i-a adus un omagiu regizorului şi scenaristului „Manchester by the Sea”, Kenneth Lonergan.
El l-a salutat şi pe prietenul lui Matt Damon, coproducător al filmului şi omul datorită căruia proiectul a putut fi dus la capăt, precum şi cel care urma să joace rolul lui Lee Chandler, în cele din urmă încredinţat lui Casey Affleck.
Cu acelaşi prilej el şi-a exprimat admiraţia pentru contracandidatul său Denzel Washington, despre care a spus că a fost „unul dintre primii care m-au învăţat să joc”.
Regizorul „La La Land”, Damien Chazelle, a devenit, la 32 de ani, cel mai tânăr regizor care a câştigat vreodată un Oscar. „Este o onoare atât de mare şi mi-aş dori să le mulţumesc celorlalţi finalişti. Am fost foarte onorat să fiu în compania voastră în acest an. Vă mulţumesc pentru faptul că sunteţi nişte regizori atât de incredibili, sunteţi o inspiraţie pentru mine în fiecare zi”, a spus el în discursul său de mulţumire.
Comedia muzicală „La La Land” a câştigat în cele din urmă şase premii din 14 nominalizări, inclusiv cele pentru cea mai bună coloană sonoră şi cel mai bun cântec original „City of Stars”.
Mahershala Ali a primit premiul pentru rol secundar masculin pentru rolul din „Moonlight”, care a fost primul Oscar câştigat vreodată de un actor musulman.
Mahershala Ali le-a mulţumit celor care l-au învăţat să fie actor. „Un lucru pe care mi l-au spus constant… este că nu e vorba despre tine. Nu este vorba despre tine, ci despre acele personaje. Te afli în serviciul acelor poveşti şi acelor personaje”.
Viola Davis, în rochie roşie şi cu ochii în lacrimi, a fost premiată cu un Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol secundar pentru rolul unei femei înşelate din „Fences”, în care apare alături de Denzel Washington, care este şi regizorul filmului.
„Oamenii mă întreabă mereu: ‘Cel fel de poveste vrei să spui Viola?’ Şi eu spun: ‘Dezgropaţi aceste cadavre. Dezgropaţi aceste istorii. Istoriile oamenilor care au avut mari vise dar nu le-au văzut niciodată realizate. Oamenii care s-au îndrăgostit şi au pierdut…’, a declarat actriţa, laureată deja cu Globul de Aur, premii Emmy şi Tony.
Prezentatorul Jimmy Kimmel a dat tonul glumelor pe socoteala preşedintelui SUA, Donald Trump, încă din monologul său introductiv: „Această emisiune este privită în peste 225 de ţări care acum ne urăsc”, a declarat el, aluzie transparentă la politica antiimigraţie a preşedintelui Donald Trump.
La un moment dat prezentatorul chiar i-a dat un mesaj pe Twitter preşedintelui Trump, remarcând lipsa sa de activitate pe această reţea de socializare.
„The Salesman”, o coproducţie iraniano-franceză regizată de Asghar Farhadi, a primit Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină, al doilea Oscar al cineastului iranian.
El a absentat de la ceremonie, pe care a boicotat-o pentru a protesta împotriva decretului privind interdicţia de călătorie a cetăţenilor din şapte ţări musulmane, printre care şi Iranul.
O ingineră cu dublă cetăţenie, iraniană şi americană, Anousheh Ansari, a dat citire unei declaraţii în numele său prin care regizorul îşi justifică absenţa prin „respectul faţă de concetăţenii mei şi cei din şase alte ţări care au fost trataţi cu lipsă de respect prin această măsură inumană”.
„The White Helmets”, regizat de Orlando von Einsiedel, a câştigat Oscarul pentru cel mai bun scurtmetraj documentar. Regizorul a dat citire unui scurt mesaj din partea şefului Căştilor albe, Raed Saleh, care nu a putut veni în SUA.
„Suntem atât de recunoscători că acest film a adus la lumină munca noastră. Am salvat peste 82.000 de civili. Îi invit pe cei care mă ascultă să depună eforturi pentru apărarea vieţii, să oprească baia de sânge din Siria şi din alte părţi ale lumii”, se menţionează în acest mesaj.
Pentru a îndulci publicul, Jimmy Kimmel a dat tonul căderilor de bonboane în sala Dolby Theatre, din Hollywood, după ce i-a pus pe mai mulţi actori în situaţii delicate când au fost aduşi în sală câţiva turişti care au dat mâna cu celebrităţile sau şi-au făcut poze cu ele. „Acest om nu este un vagabond, este un nominalizat la Oscar”, i-a spus Kimmel unuia dintre vizitatori arătându-l pe Casey Affleck, care a apărut din nou la ceremonie cu o barbă bogată, ca şi la Globurile de Aur sau la premiile BAFTA.
Un cuplu care urmează să se căsătorească a avut parte chiar de un gest neaşteptat al lui Denzel Washington, care i-a declarat pe cei doi, „soţ şi soţie”.
Prezentatorul i-a adus un omagiu lui Meryl Streep, nominalizată pentru a 20-a oară la un premiu Oscar, cerându-i publicului să-i ofere actriţei „supraevaluate” (după cum a caracterizat-o Donald Trump) de 67 de ani „aplauze total nemeritate”, ceea ce asistenţa a şi făcut, aplaudând-o în picioare.
AGERPRES