Jamie Oliver, popularul bucatar si chef din Marea Britanie, a calatorit in diverse parti ale lumii (Costa Rica, Japonia, insula Ikaria – Grecia) pentru a descoperi care sunt cele mai sanatoase ingrediente si alimente care nu ar trebui sa lipseasca din bucataria noastra daca ne dorim o viata cat mai lunga. Scopul sau? Acela de a gasi secretul dietei care ne poate asigura longevitatea.
Pe lista facuta publicata de Jamie sunt incluse “alimente simple si inteligente”, chiar daca pe unele dintre ele nu le includem atat de des in mancarurile noastre. De asemenea, vedeta TV ne sfatuieste sa bem mai multa apa si sa consumam carne nu mai mult de doua ori pe saptamana.
Jamie Oliver este autorul a mai multor carti de bucate, dar si prezentator de televiziune si un influencer puternic in domeniului cookingului.
Oul este un aliment complex, bogat in proteine de calitate. Albusul de ou contine seleniu, vitamina D, B6, B12, dar si minerale precum zinc, fier si cupru. Galbenusul de ou este mai bogat in calorii si grasimi decat albusul si contine vitamina A, D, E, K si lecitina. Specialistii in nutritie ne sfatuiesc sa consumam 2-3 oua pe saptamana.
Laptele de capra contine calciu, fosfor, magneziu, potasiu, cupru, zinc, dar si vitamine precum vitamina A, B2, vitamina C si D. Unele cercetari arata ca acest tip de lapte, spre deosebire de celalalte, nu creste inflamatia din organism precum celelalte lactate.
Stim deja ca pestele este un aliment extrem de sanatos si benefic pentru creier si inima datorita continutului sau de acizi grasi omega-3. Printre pestii care au cel mai mare continut de grasimi sanatoase se numara somonul, sardinele, pastravul, tonul, macroul. De asemenea, pestele contine si vitamina D si B2, calciu si fosfor, dar si minerale precum fier, zinc, magneziu, potasiu. Nutritionistii ne recomanda sa consumam peste de cel putin 2 ori pe saptamana.
Cartofii dulci nu doar ca sunt deliciosi, dar sunt o sursa bogata si pretioasa de vitamina A. Ei mai contin totodata si Vitamina B5, B6, tiamina, niacina, riboflavina. Pigmentul lor portocaliu ii face sa fie si bogati in carotenoizi.
Verdeturile si ierburile salbatice sunt excelente pentru detoxifierea organismului, dar si pentru reducerea inflamatiei si curatarea sistemului limfatic. Fiind o sursa excelenta de vitamine, minerale si fibre alimentare, ele ne protejeaza impotriva cancerului si a bolilor de inima. Ne ajuta totodata sa ne mentinem vederea buna.
Desi Jamie Oliver recomanda tofu, branza facuta din soia, discutiile in privinta acestui aliment sunt contradictorii. Multi specialisti nu recomanda soia si produsele derivate din soia deoarece sunt modificate genetic, unele studii asociind soia cu disfunctii ale tiroidei si autoimunitatii, cu probleme digestive, probleme la nivelului aparatului reproducator si chiar cu cancerul de san. Pe de alta parte, alti specialisti considera aceste concluzii neintemeiate stiintific si lauda proprietatile nutriente ale soiei. Consumati soia fermentata, nemodificata genetic, din surse sigure.
Nucile sunt un aliment complex pe care trebuie sa il includem in alimentatia noastra. Ele contin nutienti esentiali pentru sanatatea sistemului nervos, vitamine precum A, D, E, vitamine din complexul B. Totodata, nucile se lauda si cu prezenta unor compusi antioxidanti si anticancerigeni. Ele trebuie consumate crude.
Pe buna dreptate, boabele de fasole neagra se numara printre cele mai sanatoase boabe pe care le consuma omul datorita continutului lor ridicat de antioxidanti. Antocianinele pe care le contin au un efect protector impotriva cancerului si a bolilor de inima. Fasolea neagra contine totodata si acid folic, vitamina B6, molibden, magneziu, fibre solubile.
Fructele proaspete sunt o sursa nemaipomenita de vitamine si minerale caci ele reduc riscul de a dezvolta o boala cronica. Consumati fructe cat mai variate si nu o cantitate prea mare pe zi deoarece unele pot contine o cantitate mare de zahar.
Algele reprezinta un aliment foarte nutritiv si sunt bogate in minerale, calciu, iod, fier, proteine, vitamine (vitamina K, acid folic). Nu le consumati in cantitate prea mare caci anumite tipuri de alge au un continut foarte mare de potasiu (neindicat celor cu afectiuni ale rinichilor), vitamina K (poate interfera cu anumite medicamente), iod (excesul de iod influenteaza tiroida in cazul celor cu probleme).
Orezul salbatic este o cereala integrala ce contine de 20-30 de ori mai multi antioxidanti decat orezul alb. Ajuta la scaderea colesterolului, nu contine gluten si reprezinta o sursa buna de minerale precum fosfor, zinc, acid folic. Contine totodata si vitamina A, C si E, vitamine benefice sistemului imunitar.
Usturoiul, acest rege peste condimente, contine aproximativ 400 de ingrediente active si este excelent pentru mentinerea sanatatii sistemului imunitar. Usturoiul este bogat in vitamina C, vitamina B6, magneziu, dar contine si seleniu, cupru, potasiu, fosfor, fier si vitamina B1 (in cantitati mai mici). De asemenea, studii recente arata ca usturoiul are un efect benefic si in prevenirea bolilor cardiovasculare.
Crevetii sunt o excelenta de seleniu, util in prevenirea dezvoltarii celulelor canceroase, dar si reducerea riscului dezvoltarii afectiunilor cardiovasculare sau tiroidiene. Totodata, crevetii contin si acizi omega-3 ce sustin sanatatea inimii si scad colesterolul rau. Contin totodata in cantitati semnificative si calciu si vitamina E, vitamina B12.
Datorita continutului lor bogat in antioxidanti, ardeii iuti sunt bogati in antioxidanti care protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi. Au un efect benefic si asupra sistemului cardiovascular, impiedicand dezvoltarea aterosclerozei prin scaderea colesterolului LDL din sange. Deoarece anumite tipuri de ardei iuti contin cantitati semnificative de vitamina C si betacaroten, ei sunt benefici pentru ochi, piele si sistemul imunitar.