Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Campanie. Cum să facem economie de energie electrică

Publicat

pe

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, Zoltan Nagy-Bege, care a participat la lansarea unei campanii privind creşterea eficienţei energetice în rândul consumatorilor, a sfătuit românii să facă economie de energie mai ales prin măsuri simple, aflate la îndemâna oricui, arătând că şi-a educat fetiţa să stingă lumina când pleacă dintr-o cameră. În cadrul campaniei, oamenii vor putea să afle cum pot economisi până la 20% din facturile la energie prin soluţii simple aplicate în bucătărie, sufragerie, baie sau dormitor.

Piesa centrală a campaniei privind creşterea eficienţei energetice în rândul consumatorilor români este un pavilion mobil, în care oamenii vor putea să afle, la apăsarea unor butoane de pe pereţii caravanei, cum pot apela la soluţii simple care pot reduce consumul de energie al gospodăriei. Printre acestea, enumerăm sfatul de a spăla hainele la 30 de grade, de a folosi un fierbător electric în loc să încălzim apa pe plită, de a înlocui becurile clasice cu becuri economice, de a utiliza funcţia de ventilaţie a cuptorului sau de a păstra o temperatură optimă între 18 şi 21 de grade în casă.

Prezent, săptămâna trecută, la lansarea campaniei iniţiate de Comisia Europeană, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, a arătat că măsurile mici şi simple, adunate, pot duce la o economie substanţială de energie.

„Am schimbat furnizorul de energie acum trei ani, însă acest lucru nu este o măsură de eficienţă energetică neapărat. În afară de asta, mi-am propus ca, în momentul în care la mine în casă se strică un bec tradiţional, să-l schimb doar cu becuri pe led. Ca să schimbi dintr-odată, de pe-o zi pe alta, toate becurile din casă cu leduri este o investiţie consistentă, dar unul câte unul cu siguranţă este sustenabil”, a explicat oficialul ANRE, întrebat ce măsuri de eficienţă energetică a luat la el acasă.

Vicepreședintele ANRE a mai spus că lumea trebuie să înțeleagă că cea mai ieftină energie este cea neconsumată.

„Am încercat să-mi educ copilul să aibă grijă la anumite lucruri mici, adică în momentul în care ieşi dintr-o cameră şi nu ai de gând să te întorci în 2-3 minute, să stingi becul. Şi am ajuns ca fetiţa mea uneori să mă atenţioneze: Tati, ai lăsat becul aprins! Sunt măsuri mici care, adunate, pot duce la economii. Am învăţat un lucru foarte important, care este baza eficienţei energetice: cea mai ieftină energie este cea neconsumată. Asta să aibă toată lumea în vedere şi cred că vom avea rezultate bune”, a mai declarat Nagy-Bege, potrivit Agerpres.

Din datele Comisiei Europene reiese că românii au devenit extrem de preocupaţi în ultima vreme de măsurile de eficientizare a consumului de energie.

„Ultimul eurobarometru ne arată că românii plasează garantarea unor preţuri rezonabile pentru energie pe primul loc printre priorităţile Uniunii Energetice. Şapte din zece români consideră sporirea eficienţei energetice cu 20% până în 2020 ca fiind un obiectiv just, iar unul din zece consideră că acest obiectiv este prea modest”, a afirmat Cristian Buchiu, şef-adjunct al reprezentanţei Comisiei Europene în România, de asemenea prezent la eveniment.

El a arătat că, în România, factura de energie ajunge la 10% din veniturile gospodăriei.

„Preţul energiei din România este mai mic decât în alte ţări ale UE, dar românii sunt printre cetăţenii care plătesc cele mai mari facturi de energie din Europa în raport cu veniturile lor. În Europa, cheltuielile medii pentru energie nu depăşesc 6% din veniturile gospodăriilor, iar în România acestea se ridică la aproximativ 9-10%”, a spus Buchiu.
Caravana campaniei privind creşterea eficienţei energetice va călători, în perioada 25 aprilie – 13 mai, în Bucureşti, Mioveni şi Craiova. Pe durata acesteia, vizitatorii vor avea posibilitatea să se consulte cu experţi în eficienţa energetică.

De asemenea, vor fi organizate activităţi pentru copii, în care aceştia să înţeleagă că pot face multe alte lucruri cu banii economisiţi din reducerea consumului.

Cultură

Francezii de la „Acqua Forte Parade” – spectacol acvatic pe Bega, la Ziua Timișoarei. Timișoara City Celebration

Publicat

pe

„Acqua Forte Parade” vin în premieră la Timișoara și vor transforma apele canalului Bega într-o scenă vie, unde realitatea va pluti la granița dintre vis și fantezie.

Spectacolul va avea loc sâmbătă, 2 august 2025, de la ora 22.30, în zona Flora.

Creat de celebra companie franceză Ilotopie, acest performance acvatic transpune spectatorul într-o lume fantastică, în mișcare – o paradă de imagini spectaculoase, personaje gigantice, lumini și sunete care par să vină din altă lume.
Scris și regizat de Dominique Noël, spectacolul va aduce la Timișoara o echipă de artiști care joacă pe apă, la propriu, dând viață unei povești poetice și suprarealiste, chiar în inima orașului.

Vor putea fi văzute siluete glisând deasupra apei, instalații în mișcare prin foc, fum – totul într-o atmosferă încărcată de magie.

Caseta artistică a spectacolului:

Scenariul și regia: Dominique Noel

În distribuție: Fanny Baxter, Ghislain Bertrand, Lucile Boissonnet, Denis Bonhomme, Fanny Decoust, Rémi Fernandez, Emmanuel Fleury, Andràs Hajdu, Adrien Jussaume, Céline Lepape, Daniel Daniel, Daniela Luna, William Néfussi, Fabienne Passabet Labiste, Vincent Saint Loubert Bié, Manon Trentesaux
Director de scenă: Julien Bonelli, Laetitia Lanfranchi, Gaël RodierCo-directori artistici: Fanny Baxter, Dominique Noel, Bruno SchnebelinRegia tehnică: Julien BonelliDirector administrativ și de producție: Sandrine Brunet

Ziua Timișoarei. Timișoara City Celebration. PROGRAMUL evenimentelor

 

Citeste mai mult

Locale

Ziua Timișoarei. Timișoara City Celebration. PROGRAMUL evenimentelor

Publicat

pe

Anul acesta, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara și Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara își unesc forțele pentru a organiza, în parteneriat, două evenimente majore într-un singur cadru vibrant: „Ziua Timișoarei”, cu o tradiție de peste 25 de ani, și „Celebrarea orașului”, eveniment-platformă moștenit din programul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Sub numele comun „Ziua Timișoarei | Timișoara City Celebration”, ediția din 2025 te invită, timp de trei zile, să trăiești orașul prin muzică, spectacole, artă și comunitate.

Vei avea parte de concerte în premieră cu artiști internaționali cu milioane de fani în toată lumea: MIKA și James Bay, dar și de show-uri electrizante cu Theo Rose, Minelli, VAMA, Blazzaj, Dincolo de Ziduri și legendarii Bajaga i Instruktori, în centrul orașului, pe Bd. I.C. Brătianu – transformat pentru trei zile în kilometrul zero al distracției.

Te vei bucura și de spectacolul acvatic „Acqua Forte Parade” al companiei franceze Ilotopie, de folclor autentic cu Ansamblul Timișul și invitații săi, precum și de artiști internaționali din Mongolia, Germania, Serbia și Ungaria.

Peste 180 de evenimente culturale, comunitare și sportive în peste 35 de locații – de la Parcul Civic și Bulevardul I.C. Brătianu până în Mehala – te așteaptă să ieși în oraș și să celebrezi Timișoara.

Accesul este gratuit la toate evenimentele din locația principală.

Vineri, 1 august 2025

19:00: Dincolo de Ziduri | concert

20:15: VAMA | concert

21:45: James Bay | concert în premieră la Timișoara

Sâmbătă, 2 august 2025

19:00: Blazzaj | concert

20:15: Minelli | concert

21:45: MIKA | concert în premieră la Timișoara

22:30: Acqua Forte Parade | show acvatic în premieră la Timișoara | Malurile Begăi (Zona Flora)

Duminică, 3 august 2025

19:00: Theo Rose | concert

20:00: Ansamblul „Timișul” și invitații: Laura Lavric, Andreea Voica, Nicolae Furdui-Iancu, Mariana Ionescu-Căpitănescu | spectacol folcloric

21:35: Bajaga i Instruktori | concert

22:30: Acqua Forte Parade | show acvatic în premieră la Timișoara – Malurile Begăi (Zona Flora)

Program evenimente oficiale – 3 august 2025

9:00: Depunere de coroane la monumentul colonelului Virgil Economu | Piața Petru Maior
12:30: Ceremonial militar – religios | Piața Unirii

18:00: Ședința Festivă a Consiliului Local al Municipiului Timișoara, dedicată sărbătoririi Zilei Timișoarei | Filarmonica „Banatul”, Sala „Capitol”, Bd. C.D. Loga, nr. 2

Citeste mai mult

Cultură

Zilele Județului Timiș – maraton de evenimente. Programul complet

Publicat

pe

În perioada 24 – 28 iulie, Consiliul Județean Timiș marchează 106 ani de administrație românească în județ, printr-o serie de evenimente speciale dedicate publicului timișean.

Programul aniversar cuprinde folclor autentic, un recital Fuego, spectacole în aer liber, concerte cu artiști de top, tururi ghidate în muzeele din Timișoara și o lansare de carte.

Punctul culminant al seriei de evenimente dedicate Zilei Județului Timiș este Forza ZU, cel mai așteptat show al verii. Sâmbătă, 26 iulie, Forza ZU ajunge la Timișoara și aduce pe pista Aeroportului Internațional „Traian Vuia” un spectacol-maraton cu cei mai iubiți artiști ai momentului.

Programul complet al evenimentelor:

24 iulie 2025 – concert extraordinar de folclor autentic organizat de CECART

Ora 19:00 | Timișoara Convention Center

Susținut de: Paul Surugiu Fuego. Invitați în recital, vor fi Nicoleta Voica, Liliana Laichici, Ciprian Pop, Florin Boita, Dorinel Gavriluț, Andreea Chisăliță, Oana Stanca și Luminița Safta.

Acompaniază orchestra Ansamblului Profesionist Banatul, dirijor Sebastian Roșca, coregrafia Grigore și Floarea Munteanu.

Invitațiile sunt disponibile pe site-ul www.eventim.ro, începând cu 14 iulie.

25 iulie – Hora timișeană și Gala „Lada cu zestre”

18:00 | Piața Victoriei

Horă populară cu 10 ansambluri laureate ale Festivalului-concurs „Lada cu Zestre”, ediția a XVIII-a.

18:30 | Bastionul Theresia

Spectacolul de Gală al Festivalului – formațiile câștigătoare în recital, alături de invitați surpriză.

26 iulie – Forza ZU și începutul tururilor muzeale

16:00 | Aeroportul Internațional „Traian Vuia”

Forza ZU – mega-show cu cei mai iubiți artiști ai momentului.

19:00 | Palatul Baroc (MNArT)

Tur ghidat în expoziția „Cerul, Pământul și Cuvântul. O retrospectivă Virginia Baz Baroiu”

Participarea este gratuită, dar se face pe baza biletului de intrare în muzeu și înscriere online (max. 25 de persoane).

27 iulie – Zi dedicată artei

19:00 | Palatul Baroc (MNArT)

Tur ghidat în expoziția retrospectivă Virginia Baz Baroiu, cu dr. Andreea Foanene. Accesul se face la fel, pe bază de înscriere și bilet.

28 iulie – Ziua județului

10:00 – 18:00 | Muzeul Național al Banatului (Bastionul Maria Theresia)

Acces la expozițiile:

„Spațiile Oravitzan”

„Mănăstirea Cisterciană de la Igriș (1179–1500)” – mansarda B1

„Istoria Militară a Banatului” – parter

„Picnic în labirint” – mansarda B2

13:00 – 21:00 | Palatul Baroc (MNArT)

Acces gratuit la expoziția Virginia Baz Baroiu + tur ghidat la ora 19:00

18:00 | str. E. Ungureanu nr. 1 (CECART)

Eveniment special „Visăm la fel” – lansarea volumului „20 de trăiri, 20 de visuri”, semnat de Alexandru Murgoi, în parteneriat cu Fundația de Abilitare „Speranța”

Concert extraordinar Paul Surugiu – Fuego: „Drag de Timiș, Drag de România noastră”

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite