Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Universitatea de Vest din Timișoara a premiat excelența. Laureații Galei Premiilor UVT, ediția 2018

Publicat

pe

Onestitatea, profesionalismul și respectul reciproc sunt baze sănătoase pentru orice instituție, cu atât mai mult pentru o universitate, resursa umană fiind cel mai de preț activ al său. Universitatea de Vest din Timișoara a înțeles acest lucru și investește timp și resurse în susținerea membrilor săi, conștientă fiind că prestigiul ei depinde într-o foarte mare măsură de aceștia. Astfel, instituția a organizat seara trecută ediția cu numărul IV a Galei Premiilor UVT, eveniment în cadrul căruia a oferit un număr de 10 premii celor care au contribuit în mod considerabil la dezvoltarea comunității academice.

„La UVT recunoaștem meritele oamenilor care ne fac cinste, care ne sprijină eforturile și simt că pot contribui activ la viața Universității. Fiecare dintre noi, deși suntem mici piese care fac întreg angrenajul instituției să funcționeze, contăm, iar succesul fiecăruia este privit ca un imbold pentru toți ceilalți, de a se mobiliza, de a prinde curaj și de a munci mai mult, pentru a obține propriul succes, toate cu sprijinul instituțional al UVT. Gala Premiilor Universității de Vest din Timișoara, aflată la a patra ediție, este modul în care le mulțumim celor ce au performat în anul care a trecut”, a spus rectorul UVT, prof. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

S-au decernat șase premii în domeniile științelor, artelor și sportului, două premii pentru contribuția la implementarea politicilor Universității de Vest și două pentru contribuția la creșterea prestigiului UVT în plan național și internațional. Aceste premii poartă numele unor personalități care au marcat istoria Universității, aducându-și aportul la dezvoltarea culturii academice în partea de vest a țării.

Astfel, acordarea lor este o dublă recunoaștere a meritelor – ale celor care dau numele premiilor, pe de o parte, și ale celor cărora li se decernează, pe de alta.

1. Premiul „Mircea ZĂGĂNESCU” pentru Științele Naturii
Laureat: Conf. dr. Paul Grӑvilӑ
2. Premiul „Mihail GHERMĂNESCU” pentru Matematică și Informatică
Laureat: Conf. dr. Marc Eduard Frȋncu
3. Premiul „Gabriela COLŢESCU” pentru Științe Sociale și Politice
Laureat: Lect. dr. Paul Sârbescu
4. Premiul „Dumitru MAREŞ” pentru Drept și Științe Economice
Laureat: Prof. dr. Bogdan Dima
5. Premiul „Eugen TODORAN” pentru Științe Umaniste
Laureat: Conf. dr. Claudiu Arieșan
6. Premiul „Aurel BREILEAN” pentru Arte și Sport
Laureat: Conf. dr. Cristian Daniel Sida
7. Premiul  „Ioan CUREA” pentru Activitatea desfășurată în UVT
Laureat: Gabriela Corb
8. Premiul „Sever BOCU” pentru Implicare Civică și Socială
– Laureat: ANOSR – Alianța Naționalӑ a Organizațiilor Studențești din România
– Societatea Timișoara
9. Premiul „Studentul Anului”
Laureat: Mihnea Florin Vîlceanu
10. Premiul „Alumnus”
Laureat: Silviu Orăvitzan

Gala Premiilor UVT a fost atât despre prezent și viitor, cât și despre trecut. În cadrul evenimentului au fost premiați și profesorii seniori ai Universității, pentru aportul lor în creșterea valorii academice, didactice și de cercetare:

Lect. univ. dr. Hariton FLOREA    Facultatea de Arte și Design
Prof. univ. dr. Ionel CIUCANU    Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie
Prof. univ. dr. Leonora CACIUC     Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor
Lect. univ. dr. Mihai Adrian STAN    Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor
Prof. univ. dr. Sorinel VOICU    Facultatea de Educație Fizică și Sport
Conf. univ. dr. Alexandru RUJA    Facultatea de Litere, Istorie și Teologie
Prof. univ. dr. Richard ȘARDU    Facultatea de Litere, Istorie și Teologie
Prof. univ. dr. Felician ROȘCA    Facultatea de Muzică și Teatru
Prof. univ. dr. Ion DUMITRU    Facultatea de Sociologie și Psihologie
Conf. univ. dr. Ioan PĂȘCUȚĂ    Facultatea de Sociologie și Psihologie
Prof. univ. dr. Lucică IANCU    Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării

Programul artistic a fost susținut în întregime de către Facultatea de Muzică și Teatru, spectacolul extraordinar completând experiența de înaltă ținută a Galei.

Trofeul acordat este un rezultat al colaborării artiștilor profesori de la specializările Ceramică și Grafică din cadrul Facultății de Arte și Design. Forma acestuia urmează conturul unui pisc, inducând ideea ascensiunii, înălțării, performanței și a durabilității. Prin forma sa prismatică, stabilă, trofeul sugerează, totodată, puterea, putere a cunoașterii, a spiritului.

Evenimentul a avut loc la Teatrul Național Timișoara, reunind aproximativ 600 de membri ai Universității și reprezentanți ai comunității locale.

Locale

„Kinder Expo“, produse și servicii pentru copii cu vârsta de până la 10 ani

Publicat

pe

Primul eveniment din vestul țării dedicat femeilor însărcinate, bebelușilor și copiilor cu vârsta de până la 10 ani, va avea loc în Timișoara, între 17 și 19 mai la Centrul Regional de Afaceri Timișoara.

Kinder Expo reunește o gamă completă de produse și servicii: de la cărucioare și scaune auto, la  servicii medicale,  mobilier, produse alimentare, îmbrăcăminte,  accesorii, cursuri gratuite, locuri de joacă, ateliere și workshop-uri, precum și tombole și multe alte surprize.

La târg vor participa peste 40 de firme din toată țara, reprezentând branduri cunoscute la nivel mondial, precum: Cybex, Britax Romer, Joie, Nuna, Philips Avent, Chicco, Baby Zen, Hartan Mercedes Benz, Bugaboo, furnizori de servicii medicale: Regina Maria, Medlife, Biogenis, Lifeline, Neoped, Eda Dent, Besmax, Arc Dental, Clinica Boia, firme de mobilier: Dada Shop, Lumea Piccolo, produse din industria alimentară: Maresi, YaYa Food, cărți, școli și grădinițe, îmbrăcăminte, accesorii și produse destinate îngrijirii copiilor.

În cadrul evenimentului se vor desfășura, pe parcursul celor trei zile, 15 cursuri susținute de persoane acreditate (Curs puericultură, Curs de siguranță auto și prim ajutor, Fă din nașterea ta o pveste by moașa Cami, Somnul bebelușului etc).

Organizatorii plănuiesc, în zona exterioară a spațiului expozițional, activități pentru copii (tobogane gonflabile, tras cu arcul, jocuri, atelier tip art therapy), bineînțeles dacă condțiile meteorologice vor fi favorabile. În interior va fi amenajat un spațiu de joacă pentru copii, unde vor avea loc workshop-uri (atelier de gătit, atelier de pictat, face painting, atelier de sculptat, teatru de păpuși, dansuri, etc.)

Toți vizitatorii târgului și participanții la cursuri, pe baza biletelor de intrare,  vor avea șansa de a câștiga, în cadrul tombolei expoziției, produse și servicii oferite de către expozanți, valoarea premiilor fiind de peste 8.000 euro.

Costul unui bilet de acces este de 25 de lei și poate fi achiziționat la intrarea în expoziție. Accesul la cursuri este permis în baza biletului de intrare din ziua respectivă. Copiii cu vârsta mai mică de 14 ani au acces gratuit.

Expoziția Kinder Expo poate fi vizitată între 17 și 19 mai după următorul program:

Vineri și sâmbătă între orele 10:00 și 20:00

Duminică între orele 10:00 și 19:00

Toate detaliile Evenimentului sunt disponibile și pe link-urile:

Facebook/Kinder.Expo

Instagram/kinder.expo

Citeste mai mult

Internațional

Articol de opinie. Agresiunile împotriva femeilor. Vor lua vreodată sfârșit?

Publicat

pe

„Violența împotriva femeilor și a fetelor este una dintre cele mai sistematice și mai frecvente încălcări ale drepturilor omului la nivel mondial. Țările UE nu fac excepție. Din păcate, o femeie din trei a fost victima unor violențe fizice sau sexuale.” (Consiliul Europei, 4 martie 2024)

Acest fenomen social global are impact major asupra bunăstării și sănătății fizice și mintale a mamelor care ne-au dat naștere, ne-au îngrijit și ne-au crescut. Motiv pentru care multe instituții legislative internaționale au dezvoltat în ultimele decenii un cadru juridic menit să prevină și să combată agresiunile, să pedepsească agresorii și să ocrotească, să consilieze și să sprijine victimele.

Uniunea Europeană

La 1 octombrie 2023, Consiliul Europei a aderat în bloc la Convenția privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, formulată în 2011, la Istanbul, aceasta intrând automat în vigoare în toate țările ce fac parte din acest organism european. Prin acest instrument juridic, Consiliul a hotărât „să protejeze femeile împotriva tuturor formelor de violență și să prevină, să urmărească în justiție și să elimine violența împotriva femeilor și violența domestică”.

România

Începând cu anii 2000, în România au fost luate măsuri pentru abordarea pe plan juridic și social a acestui fenomen îngrijorător. Cu toate acestea, mulți experți susțin că multe cazuri de violență rămân încă nedeclarate.

  1. Poliția Română a intervenit la 108 831 de cazuri de violență domestică. Se pare că în ultimii cinci ani, numărul infracțiunilor de acest tip a crescut cu peste 19 mii de cazuri.

2024, ianuarie și februarie. Conform unui comunicat emis de Poliția Română la 24 martie 2024, în primele două luni din acest an polițiștii au fost nevoiți să intervină la 19 077 de cazuri de violență domestică. Majoritatea au fost îndreptate împotriva femeilor și minorilor.

Perspectiva Bibliei

La 29 aprilie 2024, pe jw.org, site-ul oficial al Martorilor lui Iehova, a fost publicat articolul „Siguranța femeilor – Perspectiva Bibliei”, ca resursă gratuită pentru femeile care au fost victime ale violenței și care au nevoie de vindecare și sprijin. În baza unor versete biblice emoționante, articolul prezintă punctul de vedere al lui Dumnezeu despre femei și ceea ce va face în viitor pentru a opri agresiunile de orice fel asupra femeilor.

În România, acest articol va fi prezentat pe parcursul lunii mai, în format electronic sau tipărit, atât autorităților locale, secțiilor de poliție, unităților de învățământ, penitenciarelor, cabinetelor medicale individuale și altor entități, cât și trecătorilor care se vor opri la bine cunoscutele cărucioare cu literatură amplasate în zonele pietonale intens circulate.

„Biblia oferă multă speranță pentru victimele violenței”, a declarat Ionuț Moraru, purtător de cuvânt al Martorilor lui Iehova. „Sperăm ca acest articol să le ajute pe femei să se simtă prețuite, apreciate și sprijinite.”

Pe site-ul jw.org pot fi găsite și alte articole care abordează acest subiect, cum ar fi:

Ajutor pentru victimele violenței domestice

Violența domestică — Cum i se poate pune capăt

Ce ar trebui să știu despre agresiunile sexuale? (Partea I): Măsuri de precauție

Ce ar trebui să știu despre agresiunile sexuale? (Partea a II-a): Vindecare

Citeste mai mult

Locale

Dezinsecție aeriană și terestră, la Timișoara. Avertismente pentru cetățeni și apicultori

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara organizează în perioada 20 – 27 mai 2024 a doua campanie de dezinsecție pentru eliminarea țânțarilor şi larvicidarelor.

Acțiunea include intervenții aeriene și terestre, pe domeniul public al orașului.

Operațiunile terestre vor avea loc între orele 21.00 – 06.00, iar cele aeriene se vor desfășura de la răsărit până la ora 10.00 și seara, de la orele 16.00 până la apus, în măsura în care vremea permite desfășurarea în siguranță a operațiunilor.

În această perioadă, locuitorii sunt rugați să evite pe cât posibil zonele în care se desfășoară acțiunea de dezinsecție, pentru a preveni orice incidente neplăcute.

Totodată, se recomandă apicultorilor ca, în perioada menţionată, să ia toate măsurile care se impun în vederea protejării albinelor și să scoată stupii în afara ariei de stropire.

Personalul implicat în efectuarea lucrărilor este calificat şi autorizat în conformitate cu  legislaţia în vigoare și este dotat cu echipament de protecţie corespunzător.

Produsele folosite sunt avizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii şi se regăsesc în Registrul Naţional al Produselor Biocide avizate pentru profilaxia sanitar-umană de către Ministerul Sănătăţii (Cymina Plus, având substanţă activă Cipermetrin şi substanţă activă Bacillus thuringiensis israelensis, pentru combaterea larvelor). Substanţele fac parte din Grupa III de toxicitate (pesticide non-agricole), Tip 18 (insecticide, acaricide şi produse pentru combaterea artropodelor).

Primăria Municipiului Timișoara ia toate măsurile necesare pentru a proteja sănătatea cetățenilor și a animalelor de companie și pentru a asigura o bună calitate a vieții în oraș.  În același timp, asociaţiile de proprietari/locatari, proprietarii de gospodării individuale şi cetăţenii care locuiesc în imobile cu două sau mai multe apartamente, au obligația, la rândul lor, să efectueze prin operatorii specializaţi, lucrările de deratizare şi dezinsecţie, în termen de 5 zile de la constatarea apariţiei rozătoarelor sau insectelor.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite