Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Fotbal

Timișoara 2021. Fostul director artistic al proiectului, atacă

Publicat

pe

Fostul director artistic al proiectului „Timișoara 2021 – Capitală Culturală Europeană“ atrage atenția, printr-o scrisoare deschisă, asupra „derapajelor“ președintelui Consiliului Director al asociației.

Redăm mai jos conținutul intergral al scrisorii trimisă pe email redactiei timispress.ro..

„Iată o afirmație absurdă, făcută recent de președintele Consiliului Director al Asociației Timișoara 2021.

„Horațiu Rada a spus și care sunt cele mai mari trei urgențe ale proiectului Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021. «Definitivarea echipei în vederea implementării proiectului, partea de comunicare și de informare a cetățeanului referitor la ce înseamnă Capitală Culturală Europeană și a treia urgență este să definitivăm programul artistic pentru începerea părții de producție care trebuie să fie finalizată până la sfârșitul lunii august», a declarat Horațiu Rada, la Pressalert Live”.

Vorbim despre cel care a decimat echipa, a făcut să plece oameni calificați și a recrutat – total netransparent – manageri cu pregătire și experiență internațională foarte slabe sau chiar inexistente. Oameni angajați recent și niciodată anunțați public au fost concediați sau au plecat de bună voie în  câteva săptămâni. Între timp, domnul Rada acționează și ca director executiv, și ca director artistic.

Vorbim despre cel care, de un an și jumătate de când este implicat în acest proiect, nu a reușit să atragă nici măcar un singur sponsor cu greutate, care să ofere sume consistente pentru Capitala Europeană a Culturii.

Vorbim despre cel care a ignorat total independența culturală a Unității Artistice, intervenind în proiect, fără să aibă defel cunoștințe culturale. În realitate, el nu cunoaște nici programul cultural, nici dosarul de candidatură. Și nici nu a fost interesat vreodată de acestea.

Vorbim despre cel care se fotografiază constant la întâlniri cu politicieni, fără ca vreuna dintre aceste întâlniri să aibă drept rezultat o finanțare consistentă. Orașul este, în continuare, entuziast în ceea ce privește titlul de Capitală Culturală. Dar falsele promisiuni nu creează strategii.

Acest om nu înțelege, pur și simplu, scopul unei Capitale Europene a Culturii. El ignoră voit standardele europene și este complet neinteresat de conceptul original al TM2021, cel care, de altfel, a și câștigat titlul. Acum vrea să „comunice” cu locuitorii Timișoarei, cu agențiile de turism din Europa și, în ultimele zile, cu Japonia. În ce limbă? TM2021 nu are site nici în limba engleză și în nicio altă limbă străină.

Domnule Rada – există deja un program cultural, pregătit timp de doi ani și jumătate, în așa fel încât să se încadreze în bugetul promis de Comitetul Director din care faceți parte. A lucrat la el o echipă de profesioniști, cei mai mulți dintre ei din Timișoara. Există deja parteneri locali și internaționali care lucrează împreună de trei ani, de multe ori în condiții dificile, păstrându-și mereu demnitatea, în ciuda greutăților de natură economică și administrativă.

Proiectul Timișoara 2021 nu a început în acest an. Dar, din nou, în 2020, doar puțin din bugetul promis a și fost alocat. Sunteți foarte aproape de o catastrofă, domnule Rada. Se vede foarte bine asta din banii publici alocați, dar și din dorința evidentă și, în egală măsură, superficială de a transforma acest titlu într-un simplu exercițiu de branding personal și al orașului. Totul, într-un an electoral.

Este, încă, Timișoara Capitala Europeană a Culturii din 2021? Mai poate fi făcut din toate aceste neajunsuri ceva decent, de calitate, care să conteze? Răspunsul este simplu: da.

Actorii culturali ai orașului sunt foarte implicați și creează constant proiecte inovative. Ei și-au testat și depășit de multe ori limitele, realizând lucruri care, probabil, nu s-ar fi petrecut niciodată dacă Timișoara nu ar fi candidat și nu ar fi obținut titlul de Capitală Europeană a Culturii. Acești artiști și producători nu vor pleca din oraș.

Sunt în derulare proiecte cu parteneri europeni. Există diverse colaborări internaționale, în multe cazuri finanțate cu bani de la UE. Ele atrag atenția asupra orașului nostru și aduc aici profesioniști în cultură. Aceste proiecte nu vor dispărea pur și simplu.

În acest moment critic pentru o Capitală Culturală Europeană care nu se mai regăsește, cetățenii și actorii culturali trebuie să preia controlul și să facă lucrurile să meargă. Există capacitatea de a face asta. Banii nu există și nici nu vor exista.

Implicarea voastră în munca artistică și în comunitatea din care faceți parte nu trebuie exploatată de un proiect tot mai superficial și subfinanțat, precum TM2021. Cel puțin NU atâta timp când modul de lucru nu se schimbă, nu atâta timp cât domnul Rada continuă să acționeze în modul în care o face și nu atâta timp când oameni care au pus osul la acest proiect continuă să părăsească echipa.

Banii promiși, dar niciodată alocați în realitate ar fi trebuit să finanțeze proiectele voastre, create și definitivate în faza StartUP a proiectului TM2021, când s-au investit energie, timp și resurse. E tot mai clar: numai o reacție puternică a creatorilor de cultură din Timișoara poate recâștiga titlul de Capitală Europeană a Culturii. Nici asociația, nici banii, nici Consiliul Director nu pot face asta. Dar mândria civică poate fi recâștigată.

Nu. Nu se pune problema ca titlul „să fie retras”. Ar fi o măsură mult prea drastică. Politicienii locali și naționali mizează pe lipsa de reacție a UE, care nu e interesată, în aceste vremuri complicate, să implementeze valorile europene într-o manieră atât de categorică.

Peste câteva luni, Comisia de monitorizare a UE va face raportul anual. Dincolo de aceste formalități așteaptă, cuminte, suma de 1,5 milioane de euro – premiul pentru „pregătirea extrem de competentă a titlului de Capitală Europeană a Culturii”. El se acordă, în urma recomandărilor Comisiei de monitorizare, organizației care a derulat programul pentru Capitala Europeană. Premiul recompensează orașul pentru stabilitate și pentru îndeplinirea angajamentelor asumate în dosarul de candidatură.

Sub nicio formă, în ultimii trei ani, proiectul Timișoara 2021 nu a fost tratat cu respect de autorități, finanțatori sau lideri politici. Acest proiect a fost constant blocat, sucit, răsucit, reinterpretat și aproape sufocat.

Premiul Melina Mercouri – adică 1,5 milioane de euro – ar trebui să revină acelor proiecte care, de-a lungul timpul, au respectat spiritul dosarului de candidatură. Acești bani trebuie să revină actorilor culturali și cetățenilor Timișoarei, nu unor evenimente inventate din scurt, al căror unic scop este să glorifice deopotrivă istoria și liderii actuali. Nu a fost niciodată vorba despre un proiect turistic. A fost vorba întotdeauna despre un proiect cultural.

Există un mesaj pozitiv foarte puternic pe care îl putem transmite către UE și către noi înșine. Da – cetățenii Timișoarei merită premiul Melina Mercouri. Nu – el nu poate fi folosit pentru a justifica o iluzie de branding.“

Chris Torch

Fotbal

Decizie UEFA: România – Kosovo: 3-0. S-au dat și amenzi

Publicat

pe

România a câștigat la masa verde meciul cu Kosovo, care s-a disputat în 15 noiembrie la București și s-a încheiat după ce jucătorii kosovari au părăsit terenul.

Deciziile Comisiei de Apel:

Meciul: România vs. Kosovo (0:0), 15.11.2024, UEFA Nations League 2025

Acuzaţii împotriva Federaţiei Române de Fotbal:

Comportament rasist/discriminatoriu, Art. 14(2) din Regulamentul Disciplinar al UEFA (DR)

Blocarea căilor publice de trecere, Art. 38 SSR

Aruncarea de obiecte, art. 16(2)(b) DR

Aprinderea de articole pirotehnice, Art. 16(2)(c) DR

Utilizarea unui pointer laser, Art. 16(2)(d) DR

Tulburări în timpul imnurilor naţionale, Art. 16(2)(g) DR

Transmiterea unui mesaj care nu este potrivit pentru un eveniment sportiv (scandări interzise), Art. 16(2)(e) DR

Conduita necorespunzătoare a echipei (cartonaşe galbene pentru 5 sau mai mulţi jucători), Art. 15(4) DR

Comisia a decis:

amendeze Federaţia Română de Fotbal cu 50 000 de euro şi să dispună închiderea stadionului Federaţiei Române de Fotbal în timpul următorului (1) meci în care Federaţia Română de Fotbal va avea calitatea de gazdă, din cauza comportamentului rasist şi/sau discriminatoriu al suporterilor săi (în legătură cu scandările xenofobe antimaghiare).

Amendarea Federaţiei Române de Fotbal cu suma de 30.000 euro pentru transmiterea de mesaje politice provocatoare, nepotrivite unui eveniment sportiv.

Amendarea Federaţiei Române de Fotbal cu 9.000 de euro pentru aruncarea de obiecte.

Amendarea Federaţiei Române de Fotbal cu 4.500 euro pentru aprinderea de obiecte pirotehnice.

Amendarea Federaţiei Române de Fotbal cu 8.000 de euro pentru utilizarea unui pointer laser.

Amendarea Federaţiei Române de Fotbal cu 12.500 euro pentru perturbarea ordinii publice în timpul imnurilor naţionale.

Amendarea Federaţiei Române de Fotbal cu 14.000 de euro pentru blocarea căilor de acces publice.

Avertisment pentru Federaţia Română de Fotbal din cauza comportamentului necorespunzător al echipei sale.

Acuzaţii împotriva Federaţiei de Fotbal din Kosovo:

Refuzul de a juca (Forfeit), art. 27(1) DR şi art. 27(4)(a) DR în coroborare cu Art. 25.01 Regulamentul Ligii Naţiunilor UEFA

Conduită necorespunzătoare a echipei (cartonaşe galbene 5 jucători sau mai mult), Art. 15(4) DR

Comisia a decis:

declare meciul din UEFA Nations League 2025 dintre echipele reprezentative ale Federaţiei Române de Fotbal şi Federaţiei de Fotbal din Kosovo, care s-a disputat la 15 noiembrie 2024, ca fiind pierdut de Federaţia de Fotbal din Kosovo (care, prin urmare, se consideră că a pierdut meciul cu 0-3) pentru că este responsabilă de faptul că meciul nu a fost jucat în întregime (aşa cum se prevede la articolul 25.01 Regulamentul UEFA Nations League).

Să amendeze Federaţia de Fotbal din Kosovo cu 6 000 EUR pentru comportamentul necorespunzător al echipei sale.

Meciul România – Kosovo, din penultima etapă a grupelor Ligii Naţiunilor, întrerupt, săptămâna trecută, vineri seară, după minutul 90, jucătorii kosovari părăsind terenul, s-a încheiat după mai bine de o oră, sâmbătă, fără fotbaliştii oaspeţi. Arbitrul partidei a venit pe teren după ce nu a reuşit să îi convingă pe cei din Kosovo să joace ultimele două minute, şi, în prezenţa jucătorilor tricolori, a fluierat finalul.

Citeste mai mult

Fotbal

Nations League. Olanda a trecut ușor de Ungaria

Publicat

pe

Pe Johan Cruijff Arena din Amsterdam, în fața a 51.611 spectatori, „portocala mecanică“ a trecut ușor de naționala maghiară cu scorul de 4 la 0 într-un meci din Nations League, unde redacția timispress.ro a fost prezentă.

Meciul a fost umbrit de preinfarctul antrenorului secund al ungurilor, care s-a prăbușit la pământ în minutul 8 și a fost nevoie de intervenția rapidă a medicilor pentru ca acesta sa fie salvat și după să iși revină.

Pe terenul de joc a existat o singură echipă care a făcut inscrucție și a creat o sumedenie de ocazii de gol, raportul șuturilor de poartă fiind de 11 la 2 pentru olandezi.

După această victorie ei și-au păstrat rămânerea în prima urna a Nations League și pentru sezonul viitor.

Mircea Petroman

Citeste mai mult

Fotbal

Se așteaptă decizia comisiilor UEFA pentru meciul România-Kosovo

Publicat

pe

Pe National Arena din București, în fața a 50.000 de spectatori, naționala României nu a reușit să convingă ca în meciul tur de la Pristina și să treacă de naționala similară a statului Kosovo.

Ba mai mult, dacă nu era portarul naționalei, Niță în zi mare puteam și pierde acest meci raportat la numărul de ocazii avute de oaspeți.

Și ca cireașa de pe tort să fie pusă, când mai erau două minute din prelungirile meciului, oaspeții au ieșit de pe teren invocând strigătele galeriei noastre cu lozinci pro Serbia.

În zadar s-a mai așteptat o oră ca oaspeții să mai revină pe teren că acest lucru nu s-a mai întâmplat și astfel că meciul va fi judecat, luni, de către comisiile UEFA.

O victorie la masa verde cu 3 la 0 pentru noi ne-ar ajuta foarte mult o calificare de pe primul loc la Campionatul Mondial de Fotbal din 2026.

Mircea Petroman

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite