Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Din țară

LEGE. Părinții care stau acasă cu copiii în perioada pandemiei pot fi plătiți

Publicat

pe

Legea care prevede acordarea de zile libere părinţilor, atunci când unităţile de învăţământ sunt închise din motive excepţionale, a fost publicată în Monitorul Oficial. Personalul din sectoare cu foc continuu poate beneficia de prevederi doar cu acordul angajatorului.

Legea privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Prevederile se aplică părinţilor cu copii cu vârsta mai mică de 12 ani sau celor care au copii de până la 18 ani, dacă au o dizabilitate, şi care sunt înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ.

Legea se aplică la închiderea temporară a unităţilor din cauza condiţiilor meteorologice sau a oricăror situaţii extreme, declarate ca atare de către autorităţi.

„Prevederile se aplică angajaţilor din unităţile sistemului energetic naţional, din unităţile operative de la sectoarele nucleare , din unităţile cu foc continuu, din unităţile sanitare şi de asistenţă socială, de telecomunicaţii, ale radioului şi televiziunii publice, din transporturile pe căile ferate, din unităţile care asigură transportul în comun şi salubritatea localităţilor, precum şi aprovizionarea populaţiei cu gaze, energie electrică, căldură şi apă, doar cu acordul angajatorului”, prevede legea.

Pot beneficia de zile libere, atâtea câte stabileşte Guvernul, atât angajaţii din sectorul public, cât şi cei din sectorul privat.

Deocamdată, cursurile din învăşământul preuniversitar sust suspendate până în 22 martie, dar se discută despre prelungirea perioadei.

Legea a fost prolumgată sâmbătă de preşedintele Klaus Iohannis.

Din țară

COD GALBEN de ploi în Banat (Actualizare)

Publicat

pe

Judeţele Arad, Timiş, Hunedoara, Caraş Severin se vor afla timp de 24 de ore, începând de sâmbătă seara, sub atenţionare cod galben de ploi.

O atenţionare cod galben, valabilă pentru perioada 14 septembrie, ora 22.00 – 15 septembrie, ora 22.00, vizând ploi însemnate cantitativ, a fost emisă de Agenția Națională de Meteorologie pentru Banat, sudul Crişanei, sud-vestul Transilvaniei, unde cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 30 l/mp.

ACTUALIZARE

Meteorologii au anunțat duminică, faptul că din 15 septembrie, ora 16.00 până în 16 septembrie, ora 10.00, va fi în vigoare o avertizare cod galben de ploi, valabilă pentru nordul şi estul Moldovei, Banat, Crişana, sud-vestul Transilvaniei, local în zona de munte a Olteniei, nordul Dobrogei.

Citeste mai mult

Din țară

Același preț la energie electrică și la gaze naturale, până în martie 2025

Publicat

pe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat vineri, la un post de televiziune, că românii vor plăti acelaşi preţ la energie electrică şi la gaze până la finalul lunii martie, preţurile fiind plafonate.

Ministrul a mai spus, de asemenea, că în ultima perioadă au scăzut preţurile cu 10 – 20% la curent şi gaz.

„Vor plăti acelaşi preţ la energie electrică şi la gaze, până la finalul lunii martie, anul viitor. Deci trecem iarna cu facturi plafonate. Îi protejăm pe români aşa cum i-am protejat şi până acum şi la gaz şi la energie electrică”, a spus Sebastian Burduja la Antena 3.

Ministrul Energiei a mai declarat că, în ultimele luni, a fost optimizată schema de compensare şi plafonare.

„Am sesizat că furnizorii se duc sub acel plafon reglementat. Deci ei concurează pentru clienţi. Având un gaz mai ieftin la producător, au un preţ mai mic şi s-a ieftinit gazul între 15 şi 20 la sută pe gaz (…) La energie electrică, pentru românii care au acel consum mai mare de peste 300 kw oră/ lună şi ei au sesizat ieftiniri la facturi de 10-15 la sută”, a mai precizat ministrul Energiei.

Ministrul Energiei a precizat că se vor căuta soluții și pentru plata facturilor din anul viitor, în special în ceea ce privește persoanele vulnerabile.

Citeste mai mult

Din țară

Elevii s-au întors la școală. Ce structură are anul școlar 2024 – 2025

Publicat

pe

Cursurile anului şcolar 2024 – 2025 încep luni, iar elevii vor avea 36 de săptămâni de şcoală până la următoarea vacanţă mare.

A fost păstrată structura anului şcolar cu cinci module şi cinci vacanţe, între care aşa-numita „vacanţă de schi” în februarie, care este diferită în fiecare judeţ.

„Din punct de vedere administrativ, anul şcolar 2024 – 2025 începe la data de 1 septembrie 2024, se încheie la data de 31 august 2025 şi are o durată de 36 de săptămâni de cursuri”, arată Ministerul Educaţiei.

Anul şcolar 2024 – 2025 se structurează pe cinci module şi cinci vacanţe, între care şi aşa-numita vancanţă de schi, care a fost decisă de fiecare judeţ în parte.

Programul naţional „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 9 septembrie 2024 – 30 mai 2025, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, în module diferite.

Vacanţa de vară va începe de sâmbătă, 21 iunie 2025.

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 6 iunie 2025.

Pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 13 iunie 2025.

Pentru clasele din învăţământul liceal — filiera tehnologică şi pentru clasele din învăţământul profesional, anul şcolar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 27 iunie 2025.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite