Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Ce investiții a făcut Aquatim la Sânnicolau Mare

Publicat

pe

Lucrările de investiții finanțate din fonduri europene nerambursabile pentru modernizarea și dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare, implementate de Aquatim SA în localitatea Sânnicolau Mare, au fost finalizate.

Valoarea totală a investițiilor din acest oraș, în urma semnării contractelor, este de peste 57 milioane de lei si face parte din Proiectul „Extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Timiş”, în valoare totală de aproximativ 509 635 639 lei (119 milioane de Euro), finanțat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin Programul Operaţional Sectorial Mediu. Din punct de vedere al investiţiilor, în topul oraşelor din aria proiectului, Sânnicolau Mare ocupă locul al doilea, după Timișoara.

În Sânnicolau Mare, în cadrul proiectului a fost construită o nouă stație de tratare a apei, în valoare de peste cinci milioane de lei, fără TVA. Staţia este proiectată să funcţioneze cu un debit maxim de 153 metri cubi pe oră. Tehnologia de tratare cuprinde următoarele trepte: captarea apei din subteran prin 9 foraje, aerarea, preoxidarea, filtrarea, tratarea nămolului și dezinfecția finală, precum și înmagazinarea apei într-un rezervor cu capacitatea de 2000 mc și unul cu capacitatea de 500 mc.

Funcţionarea staţiei este monitorizată on-line şi automatizată, achiziţia de date şi conducerea proceselor de tratare se face cu echipamente comandate la distanţă. Investiția face parte din Contractul „Realizare Stații de Tratare în Sânnicolau Mare, Gătaia și Recaș, lotul 1 – Stația de tratare Sânnicolau Mare”. Contractul a fost atribuit, în urma licitaţiei publice deschise, asocierii de firme Beespeed Automatizări SRL și Datcomp SRL.

De asemenea, a fost construită o nouă stație de epurare a apelor uzate, în valoare de peste 22 milioane de lei fără TVA . Tehnologia de epurare a apelor uzate cuprinde treapta de epurare mecanică, treapta de epurare biologică, treapta terțiară de epurare avansată și treapta de tratare a nămolului rezultat în urma proceselor de epurare. Funcţionarea staţiei este monitorizată on-line şi automatizată, achiziţia de date şi conducerea procesului de epurare se poate face si cu comandă de la distanţă.  Stația este dimensionată pentru a deservi locuitorii orașului Sânnicolau Mare, fiind proiectată să funcționeze cu un debit de 196 mc/oră. Lucrarea face parte din Contractul  ”Realizare Stație de Epurare Nouă în Sânnicolau Mare”, atribuit, în urma licitaţiei publice deschise, firmei SC Confort SA.

Aceste investiții sunt completate de cele de extindere şi reabilitare a reţelei de distribuție a apei și de canalizare în lungime totală de circa 50 km. Astfel, pe străzile Drumul Saravalei, Drumul Saravalei Gară, Comorii, Drumul Comloșului, Stadionului, Miron Costin, 7 Noiembrie, Nufărului, Victor Babeș, Oituz, Cosânzeana, Horia, Gheorghe Șincai, Cluj, Drumul Cenadului, Alexandru Vlahuță, Cuza Vodă, Gheorghe Lazăr, 9 Mai, Eftimie Murgu, 16 Decembrie 1989, Calea Timișoarei, Andrei Șaguna, Decebal, Grănicerilor, Petru Maior au fost reabilitate rețelele de alimentare cu apă în lungime de circa 19 km.

Pe străzile Romilor, Abatorului, Constantin Brâncoveanu, C.D. Gherea, Avram Iancu, Cimitirului, Mihai Viteazul, Cloșca, Țichindeal, Crișan, Craiova, Dej, Subici, Orăștie, Deva, Lugoj, Hațeg, Mihai Eminescu și Oravița au fost extinse rețelele de alimentare cu apă pe o lungime de 5,6 km.

Locuitorii de pe străzile Caransebeș, Oituz, Libertății, Decebal, Ion Creangă, Victor Babeș, Calea lui Traian, Andrei Șaguna, Barițiu, Bărnuțiu, Horia,  Aurel Popovici, Eftimie Murgu, Paul Iorgovici, Popa Șapcă, Nufărului, 16 Decembrie 1989, Vânătorului, Avram Iancu, Crișan, Cloșca, Cosânzeana, 13 Decembrie, Ștefan Cel Mare, Ion Luca Caragiale, Porumbescu, Stadionului, C.D. Gherea, Axente Sever, Drumul Comloșului, Cuza Vodă, Nistor Oprean, Drumul Cenadului, Mărășești, Gheorghe Șincai, Panselelor și Calea Timișoarei beneficiază de sistem nou de canalizare, în lungime de aproximativ 25 km.

Aceste investiții fac parte din Contractul “Extinderea şi modernizarea rețelelor de alimentare cu apă şi canalizare în orașul Sânnicolau Mare” în valoare de circa 28 milioane de lei, fără TVA. Contractul a fost atribuit asocierii de firme SC PORR Construct SRL și SC Saiftim SA, SC Tuboterm Construct SRL, SC Formin SA.

În plus, proiectul  mai cuprinde testarea, reechiparea, înlocuirea unor foraje, reabilitarea unui rezervor de înmagazinare a apei potabile, având o capacitate de 2.000 de metri cubi şi construcţia unor staţii de pompare a apei potabile şi uzate.

Pe termen lung, aceste investiţii vor aduce schimbări vizibile pentru cetăţenii oraşului Sânnicolau Mare prin creşterea accesului şi a calităţii serviciilor de apă şi de canalizare. Dacă la începutul proiectului, gradul de conexiune la apă era de 76% iar la canalizare de doar 40%, la final de proiect, gradul de conexiune la aceste servicii este de peste 99% la apă și 80% la canalizare. Toate investiţiile au ca obiectiv îmbunătăţirea infrastructurii şi implicit  a confortului cetăţenilor dar vor avea ca efecte și reducerea cheltuielilor de exploatare şi a pierderilor de apă.

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Locale

Amendă de 25.000 de lei pentru mizeria dintr-o parcare din Timișoara

Publicat

pe

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Protecția Mediului au luat măsura sancționării contravenționale a firmei care deține zona parcării supermarketului ce funcționează pe Calea Circumvalațiunii nr. 35, ca urmare a constatărilor din ultima perioadă cum că în perimetrul respectiv, situat într-o zonă centrală a Municipiului, este mizerie și nu s-au luat măsurile necesare întreținerii atât a parcării, clădirilor și spațiilor verzi care aparțin firmei în cauză.

Sancțiunea a fost aplicată conform OUG 195/2005 privind protecția mediului și se ridică la 25.000 de lei.

De menționat că aceasta nu este sigura sancțiune aplicată societății Columbus Active SRL, cu sediul în București.

Luna trecută, tot pentru neîntreținerea spațiilor verzi,și a parcării, polițiștii locali au aplicat o sancțiune de 2.500 lei conform HCL 117/2024. Și anul trecut au mai fost aplicate două sancțiuni de 2.500 și 25.000 lei tot pentru neîntreținerea amplasamentului de pe Calea Circumvalațiunii, ca urmare a constatărilor în teren ale polițiștilor locali, dar și a sesizărilor de la cetățeni, care am semnalat deșeurile împrăștiate în toată zona care reprezintă o sursă de infecție și conferă un aspect inestetic zonei.

Polițiștii locali atrag atenția că deținătorii de astfel de amplasamente au obligația legală de a lua măsuri de întreținere și implicit de igienizare a  proprietăților pe care le dețin sub orice formă.

Astfel de verificări vor avea loc și în perioada următoare.

Foto: Direcția Generală a Poliției Locale Timișoara

Citeste mai mult

Locale

Irina Rimes cântă la Zilele Dumbrăviței, ediția 2024

Publicat

pe

În perioada 6 – 8 septembrie 2024, în Parcul Central Dumbrăvița, va avea loc sărbătoarea comunității la Zilele Dumbrăviței 2024!

În weekendul 7 – 8 septembrie, vor avea loc concerte cu cei mai iubiți artiști ai momentului , dans, gastronomie locală și activități recreative pentru toate vârstele.

Din program nu vor lipsi:

Concerte Live: IRINA RIMES, RAREȘ și mulți alții

Târg de producători locali: meșteșugari și artizani din zonă își expun produsele handmade.

Activități pentru copii: jocuri, ateliere creative și spectacole de dans sau teatru pentru cei mici.

Zone de relaxare: spații amenajate pentru relaxare și socializare.

Food Truck-uri: preparate locale și internaționale pentru toate gusturile.

Intrarea este liberă pentru toată lumea!

Eveniment organizat de Primăria Comunei Dumbrăvița.

Citeste mai mult

Locale

Regulament nou pentru autorizarea teraselor, la Timișoara

Publicat

pe

Noul regulament privind comerțul în zone publice pe terase va fi supus votului în următoarea ședință a Consiliului Local, vine cu simplificarea procedurilor de avizare, cu extinderea prevederilor astfel încât să fie incluse și terasele în curți interioare dar și cu unele clarificări.

Regulamentul nu modifică niciuna dintre măsurile adoptate în 2022, când Primăria a impus ca terasele din zona istorică să nu mai aibă umbreluțe sau mobilier în culori stridente, dar și o suprafață minimă de trecere, astfel încât să nu fie deranjați nici clienții teraselor, nici trecătorii.

Pentru simplificarea procedurilor de avizare, Primăria Timișoara propune ca proprietarii de terase construite cu autorizație să nu mai obțină un aviz separat pentru acestea. Odată cu noul regulament, avizul va fi inclus în autorizația de comercializare pentru punctul de lucru. Totodată, acordul de comerț pentru amplasarea de terase va putea fi emis până la 31 martie, fără a mai fi făcută dovada plății taxelor și impozitelor locale și fără a fi obținută viza anuală a punctului de alimentație publică. Primăria Timișoara nu va elibera avizul de terasă dacă punctul de lucru are activitatea suspendată. O altă măsură este impusă prin legislația națională și prevede obținerea acordului de la Agenția de Mediu pentru terasele cu peste 100 de locuri. Avizul va fi depus la Primărie în maximum 12 luni de la adoptarea noului regulament.

În privința teraselor din curțile interioare, comercianții pot obține autorizația cât timp au acordul vecinilor, anexat proiectului de HCL. Pe malurile Begăi, unde terasele pot fi amplasate în proximitatea punctului de lucru, fără a afecta culoarul pietonal sau velo, autorizarea va fi făcută în baza avizului de amplasament emis de arhitectul șef.

Proiectul de Hotărâre de Consiliu este disponibil pe site-ul municipiului aici.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite