Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Ce investiții a făcut Aquatim la Sânnicolau Mare

Publicat

pe

Lucrările de investiții finanțate din fonduri europene nerambursabile pentru modernizarea și dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare, implementate de Aquatim SA în localitatea Sânnicolau Mare, au fost finalizate.

Valoarea totală a investițiilor din acest oraș, în urma semnării contractelor, este de peste 57 milioane de lei si face parte din Proiectul „Extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Timiş”, în valoare totală de aproximativ 509 635 639 lei (119 milioane de Euro), finanțat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin Programul Operaţional Sectorial Mediu. Din punct de vedere al investiţiilor, în topul oraşelor din aria proiectului, Sânnicolau Mare ocupă locul al doilea, după Timișoara.

În Sânnicolau Mare, în cadrul proiectului a fost construită o nouă stație de tratare a apei, în valoare de peste cinci milioane de lei, fără TVA. Staţia este proiectată să funcţioneze cu un debit maxim de 153 metri cubi pe oră. Tehnologia de tratare cuprinde următoarele trepte: captarea apei din subteran prin 9 foraje, aerarea, preoxidarea, filtrarea, tratarea nămolului și dezinfecția finală, precum și înmagazinarea apei într-un rezervor cu capacitatea de 2000 mc și unul cu capacitatea de 500 mc.

Funcţionarea staţiei este monitorizată on-line şi automatizată, achiziţia de date şi conducerea proceselor de tratare se face cu echipamente comandate la distanţă. Investiția face parte din Contractul „Realizare Stații de Tratare în Sânnicolau Mare, Gătaia și Recaș, lotul 1 – Stația de tratare Sânnicolau Mare”. Contractul a fost atribuit, în urma licitaţiei publice deschise, asocierii de firme Beespeed Automatizări SRL și Datcomp SRL.

De asemenea, a fost construită o nouă stație de epurare a apelor uzate, în valoare de peste 22 milioane de lei fără TVA . Tehnologia de epurare a apelor uzate cuprinde treapta de epurare mecanică, treapta de epurare biologică, treapta terțiară de epurare avansată și treapta de tratare a nămolului rezultat în urma proceselor de epurare. Funcţionarea staţiei este monitorizată on-line şi automatizată, achiziţia de date şi conducerea procesului de epurare se poate face si cu comandă de la distanţă.  Stația este dimensionată pentru a deservi locuitorii orașului Sânnicolau Mare, fiind proiectată să funcționeze cu un debit de 196 mc/oră. Lucrarea face parte din Contractul  ”Realizare Stație de Epurare Nouă în Sânnicolau Mare”, atribuit, în urma licitaţiei publice deschise, firmei SC Confort SA.

Aceste investiții sunt completate de cele de extindere şi reabilitare a reţelei de distribuție a apei și de canalizare în lungime totală de circa 50 km. Astfel, pe străzile Drumul Saravalei, Drumul Saravalei Gară, Comorii, Drumul Comloșului, Stadionului, Miron Costin, 7 Noiembrie, Nufărului, Victor Babeș, Oituz, Cosânzeana, Horia, Gheorghe Șincai, Cluj, Drumul Cenadului, Alexandru Vlahuță, Cuza Vodă, Gheorghe Lazăr, 9 Mai, Eftimie Murgu, 16 Decembrie 1989, Calea Timișoarei, Andrei Șaguna, Decebal, Grănicerilor, Petru Maior au fost reabilitate rețelele de alimentare cu apă în lungime de circa 19 km.

Pe străzile Romilor, Abatorului, Constantin Brâncoveanu, C.D. Gherea, Avram Iancu, Cimitirului, Mihai Viteazul, Cloșca, Țichindeal, Crișan, Craiova, Dej, Subici, Orăștie, Deva, Lugoj, Hațeg, Mihai Eminescu și Oravița au fost extinse rețelele de alimentare cu apă pe o lungime de 5,6 km.

Locuitorii de pe străzile Caransebeș, Oituz, Libertății, Decebal, Ion Creangă, Victor Babeș, Calea lui Traian, Andrei Șaguna, Barițiu, Bărnuțiu, Horia,  Aurel Popovici, Eftimie Murgu, Paul Iorgovici, Popa Șapcă, Nufărului, 16 Decembrie 1989, Vânătorului, Avram Iancu, Crișan, Cloșca, Cosânzeana, 13 Decembrie, Ștefan Cel Mare, Ion Luca Caragiale, Porumbescu, Stadionului, C.D. Gherea, Axente Sever, Drumul Comloșului, Cuza Vodă, Nistor Oprean, Drumul Cenadului, Mărășești, Gheorghe Șincai, Panselelor și Calea Timișoarei beneficiază de sistem nou de canalizare, în lungime de aproximativ 25 km.

Aceste investiții fac parte din Contractul “Extinderea şi modernizarea rețelelor de alimentare cu apă şi canalizare în orașul Sânnicolau Mare” în valoare de circa 28 milioane de lei, fără TVA. Contractul a fost atribuit asocierii de firme SC PORR Construct SRL și SC Saiftim SA, SC Tuboterm Construct SRL, SC Formin SA.

În plus, proiectul  mai cuprinde testarea, reechiparea, înlocuirea unor foraje, reabilitarea unui rezervor de înmagazinare a apei potabile, având o capacitate de 2.000 de metri cubi şi construcţia unor staţii de pompare a apei potabile şi uzate.

Pe termen lung, aceste investiţii vor aduce schimbări vizibile pentru cetăţenii oraşului Sânnicolau Mare prin creşterea accesului şi a calităţii serviciilor de apă şi de canalizare. Dacă la începutul proiectului, gradul de conexiune la apă era de 76% iar la canalizare de doar 40%, la final de proiect, gradul de conexiune la aceste servicii este de peste 99% la apă și 80% la canalizare. Toate investiţiile au ca obiectiv îmbunătăţirea infrastructurii şi implicit  a confortului cetăţenilor dar vor avea ca efecte și reducerea cheltuielilor de exploatare şi a pierderilor de apă.

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultură

Spectacolul „The Infamous Ramirez Hoffman“, cu John Malkovich, la Teatrul Național din Timișoara

Publicat

pe

Teatrul Național din Timișoara anunță că începând de sâmbătă, 12 octombrie 2024, ora 11.00, vor putea fi achiziționate bilete pentru cele două reprezentații ale spectacolului THE INFAMOUS RAMIREZ HOFFMAN, spectacol în care publicul îl va putea reîntâlni pe celebrul actor american John Malkovich.

Spectacolul va beneficia de supratitrare în limba română.

Cele două reprezentații ale spectacolului sunt programate joi, 14 noiembrie și vineri, 15 noiembrie, de la ora 18, în Sala Mare a Teatrului Național din Timișoara.

Biletele vor fi disponibile pentru cumpărare atât în regim on-line, pe site-ul www.tntm.ro, cât și fizic, la Agenția de bilete „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2, orar marți – duminică, orele 11.00 – 19.00.

Spectacolul THE INFAMOUS RAMIREZ HOFFMAN, un concept marcând colaborarea dintre John Malkovich și pianista de renume internațional Anastasya Terenkova (Franța), are la bază capitolul final al cărții Literatura nazistă în Americi a binecunoscutului scriitor chilian Roberto Bolaño. Noul one man show semnat de actorul american John Malkovich aduce pe scenă povestea imaginată, însă perfect plauzibilă a unui personaj incapabil să discearnă între estetică și etică, astfel încât se folosește de lovitura de stat din Chile din 1973 și de dictatura instaurată în timpul regimului Pinochet pentru a lansa o campanie de poezie multimedia avant la lettre, care, însă, include tortura și crima.

Importanța acestui eveniment teatral extraordinar este dublată de deschiderea mediului de afaceri în a investi în actul teatral electiv, astfel încât prezentarea spectacolului la Teatrul Național din Timișoara va fi asigurată din punct de vedere financiar de Linde Gaz România, sponsor principal al TNTm.

Citeste mai mult

Administrație

Construcțiile ilegale din Piața „Aurora“ din Timișoara, demolate

Publicat

pe

Zeci de construcții șubrede din piața Aurora, din Dâmbovița, care prezintă pericol pentru cumpărători și vânzători, sunt desființate, în baza dispoziției primarului Dominic Fritz.

Operațiunea de desființare de chioșcuri, gherete, terase, copertine și pergole ridicate fără niciun fel de autorizație pe domeniul public și privat al municipiului Timișoara a început astăzi.

„Au ridicat aproape o întreagă piață cu construcții ilegale. Multe sunt un pericol pentru cei care vând sau cumpăra. E rezultatul a foarte multor ani de nepăsare și complicitate a instituțiilor orașului.  Știu că uneori poate fi un proces dureros, dar eliberarea domeniului public de construcții neautorizate este necesară pentru un oraș civilizat care se respectă. Timișoara trebuie să devină din nou mai aerisită și nu apăsată de haosul din anii post-revoluționari”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Toate cheltuielile privind demolarea construcțiilor ilegale vor fi suportate de societatea comercială AURORA S.R.L., care are în concesiune terenul. Contractul de concesiune pentru o suprafață de 14.528 mp, pe strada Lacului nr. 21, a fost semnat în 1997 și este în vigoare atât timp cât există construcțiile autorizate aferente pieței, conform deciziei Consiliului Local de atunci.

De la momentul concesiunii, societatea AURORA a construit fără autorizație, treptat, zeci de spații cu destinație comercială și a executat ilegal lucrări de extindere și de împrejmuire.

Unele dintre aceste construcții ilegale, vechi de aproximativ 18 ani, sunt extrem de deteriorate și nu îndeplinesc condițiile necesare pentru comerț. În ceea ce privește spațiile pentru care există autorizație de construire, acestea vor putea fi folosite în continuare pentru activități de vânzare – cumpărare.

Foto: Primăria Timișoara

 

Citeste mai mult

Administrație

Finanțare europeană pentru modernizarea rețelei de termoficare din Timișoara

Publicat

pe

Primăria Timișoara a obținut o finanțare record de aproape 50 de milioane de euro pentru modernizarea rețelei de termoficare.

Cu acești bani, vor fi înlocuiți 13 km de rețea termică în zonele CET Sud – Fratelia, Șagului – Elisabetin, Girocului, Complex Studențesc, Circumvalațiunii, Fabric – Modern și Bucovina.

Ce înseamnă această investiție pentru timișoreni?

Confort sporit în locuințe, pierderi mai mici în rețea, mai puține întreruperi sau avarii.

𝐹ă𝑟ă 𝑓𝑜𝑛𝑑𝑢𝑟𝑖 𝑒𝑢𝑟𝑜𝑝𝑒𝑛𝑒 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑖𝑛𝑣𝑒𝑠𝑡𝑖𝑡̦𝑖𝑖 𝑎𝑟 𝑓𝑖 𝑒𝑥𝑡𝑟𝑒𝑚 𝑑𝑒 𝑑𝑖𝑓𝑖𝑐𝑖𝑙 𝑑𝑒 𝑓ă𝑐𝑢𝑡 𝑑𝑜𝑎𝑟 𝑑𝑖𝑛 𝑏𝑢𝑔𝑒𝑡𝑢𝑙 𝑙𝑜𝑐𝑎𝑙. 𝑀ă 𝑏𝑢𝑐𝑢𝑟 𝑐ă 𝑎𝑚 𝑟𝑒𝑢𝑠̦𝑖𝑡 𝑠ă 𝑎𝑡𝑟𝑎𝑔𝑒𝑚 𝑎𝑐𝑒ș𝑡𝑖 𝑏𝑎𝑛𝑖 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑇𝑖𝑚𝑖ș𝑜𝑎𝑟𝑎 ș𝑖 𝑚𝑢𝑙𝑡̦𝑢𝑚𝑒𝑠𝑐 𝑒𝑐ℎ𝑖𝑝𝑒𝑖 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑒𝑓𝑜𝑟𝑡. 𝐶𝑢 𝑐𝑒𝑙𝑒 50 𝑑𝑒 𝑚𝑖𝑙𝑖𝑜𝑎𝑛𝑒 𝑑𝑒 𝑒𝑢𝑟𝑜 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑖𝑛𝑢ă 𝑚𝑜𝑑𝑒𝑟𝑛𝑖𝑧𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑠𝑖𝑠𝑡𝑒𝑚𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑑𝑒 𝑡𝑒𝑟𝑚𝑜𝑓𝑖𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑐𝑒𝑛𝑡𝑟𝑎𝑙𝑖𝑧𝑎𝑡. 𝐸 𝑣𝑜𝑟𝑏𝑎 𝑑𝑒 ț𝑒𝑣𝑖 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑛𝑢 𝑎𝑢 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑠𝑐ℎ𝑖𝑚𝑏𝑎𝑡𝑒 𝑑𝑒 𝑑𝑒𝑐𝑒𝑛𝑖𝑖. 𝐴𝑡â𝑡 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑙𝑢𝑐𝑟ă𝑟𝑖 𝑑𝑒 𝑠𝑐ℎ𝑖𝑚𝑏𝑎𝑟𝑒 𝑎 𝑟𝑒ț𝑒𝑙𝑒𝑖, 𝑝𝑟𝑒𝑐𝑢𝑚 ș𝑖 𝑐𝑒𝑙𝑒 𝑑𝑒 𝑡𝑒𝑟𝑚𝑜𝑖𝑧𝑜𝑙𝑎𝑟𝑒 𝑎 𝑏𝑙𝑜𝑐𝑢𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑢𝑛 𝑝𝑎𝑠 𝑖𝑚𝑝𝑜𝑟𝑡𝑎𝑛𝑡 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑢𝑛 𝑐𝑜𝑛𝑓𝑜𝑟𝑡 𝑠𝑝𝑜𝑟𝑖𝑡 î𝑛 𝑐𝑎𝑠𝑒𝑙𝑒 𝑡𝑖𝑚𝑖ș𝑜𝑟𝑒𝑛𝑖𝑙𝑜𝑟, 𝑓𝑎𝑐𝑡𝑢𝑟𝑖 𝑚𝑎𝑖 𝑚𝑖𝑐𝑖, ș𝑖 𝑝𝑖𝑒𝑟𝑑𝑒𝑟𝑖 𝑚𝑢𝑙𝑡 𝑟𝑒𝑑𝑢𝑠𝑒. 𝐴𝑣𝑒𝑚 𝑡𝑜𝑡 𝑚𝑎𝑖 𝑚𝑢𝑙𝑡𝑒 𝑓𝑎𝑚𝑖𝑙𝑖𝑖 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑛𝑒 𝑠𝑝𝑢𝑛 𝑐ă 𝑠𝑖𝑚𝑡 𝑑𝑒𝑗𝑎 𝑑𝑖𝑓𝑒𝑟𝑒𝑛ț𝑎 𝑖̂𝑛 𝑏𝑖𝑛𝑒. 𝑆𝑢𝑛𝑡 𝑖̂𝑛𝑐𝑟𝑒𝑧ă𝑡𝑜𝑟 𝑖̂𝑛 𝑣𝑖𝑖𝑡𝑜𝑟𝑢𝑙 𝑠𝑖𝑠𝑡𝑒𝑚𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑑𝑒 𝑡𝑒𝑟𝑚𝑜𝑓𝑖𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑑𝑖𝑛 𝑇𝑖𝑚𝑖ș𝑜𝑎𝑟𝑎, a declarat primarul Dominic Fritz.

Foto: Primăria Timișoara

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite