Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Ce investiții a făcut Aquatim la Sânnicolau Mare

Publicat

pe

Lucrările de investiții finanțate din fonduri europene nerambursabile pentru modernizarea și dezvoltarea infrastructurii de apă și canalizare, implementate de Aquatim SA în localitatea Sânnicolau Mare, au fost finalizate.

Valoarea totală a investițiilor din acest oraș, în urma semnării contractelor, este de peste 57 milioane de lei si face parte din Proiectul „Extinderea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Timiş”, în valoare totală de aproximativ 509 635 639 lei (119 milioane de Euro), finanțat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin Programul Operaţional Sectorial Mediu. Din punct de vedere al investiţiilor, în topul oraşelor din aria proiectului, Sânnicolau Mare ocupă locul al doilea, după Timișoara.

În Sânnicolau Mare, în cadrul proiectului a fost construită o nouă stație de tratare a apei, în valoare de peste cinci milioane de lei, fără TVA. Staţia este proiectată să funcţioneze cu un debit maxim de 153 metri cubi pe oră. Tehnologia de tratare cuprinde următoarele trepte: captarea apei din subteran prin 9 foraje, aerarea, preoxidarea, filtrarea, tratarea nămolului și dezinfecția finală, precum și înmagazinarea apei într-un rezervor cu capacitatea de 2000 mc și unul cu capacitatea de 500 mc.

Funcţionarea staţiei este monitorizată on-line şi automatizată, achiziţia de date şi conducerea proceselor de tratare se face cu echipamente comandate la distanţă. Investiția face parte din Contractul „Realizare Stații de Tratare în Sânnicolau Mare, Gătaia și Recaș, lotul 1 – Stația de tratare Sânnicolau Mare”. Contractul a fost atribuit, în urma licitaţiei publice deschise, asocierii de firme Beespeed Automatizări SRL și Datcomp SRL.

De asemenea, a fost construită o nouă stație de epurare a apelor uzate, în valoare de peste 22 milioane de lei fără TVA . Tehnologia de epurare a apelor uzate cuprinde treapta de epurare mecanică, treapta de epurare biologică, treapta terțiară de epurare avansată și treapta de tratare a nămolului rezultat în urma proceselor de epurare. Funcţionarea staţiei este monitorizată on-line şi automatizată, achiziţia de date şi conducerea procesului de epurare se poate face si cu comandă de la distanţă.  Stația este dimensionată pentru a deservi locuitorii orașului Sânnicolau Mare, fiind proiectată să funcționeze cu un debit de 196 mc/oră. Lucrarea face parte din Contractul  ”Realizare Stație de Epurare Nouă în Sânnicolau Mare”, atribuit, în urma licitaţiei publice deschise, firmei SC Confort SA.

Aceste investiții sunt completate de cele de extindere şi reabilitare a reţelei de distribuție a apei și de canalizare în lungime totală de circa 50 km. Astfel, pe străzile Drumul Saravalei, Drumul Saravalei Gară, Comorii, Drumul Comloșului, Stadionului, Miron Costin, 7 Noiembrie, Nufărului, Victor Babeș, Oituz, Cosânzeana, Horia, Gheorghe Șincai, Cluj, Drumul Cenadului, Alexandru Vlahuță, Cuza Vodă, Gheorghe Lazăr, 9 Mai, Eftimie Murgu, 16 Decembrie 1989, Calea Timișoarei, Andrei Șaguna, Decebal, Grănicerilor, Petru Maior au fost reabilitate rețelele de alimentare cu apă în lungime de circa 19 km.

Pe străzile Romilor, Abatorului, Constantin Brâncoveanu, C.D. Gherea, Avram Iancu, Cimitirului, Mihai Viteazul, Cloșca, Țichindeal, Crișan, Craiova, Dej, Subici, Orăștie, Deva, Lugoj, Hațeg, Mihai Eminescu și Oravița au fost extinse rețelele de alimentare cu apă pe o lungime de 5,6 km.

Locuitorii de pe străzile Caransebeș, Oituz, Libertății, Decebal, Ion Creangă, Victor Babeș, Calea lui Traian, Andrei Șaguna, Barițiu, Bărnuțiu, Horia,  Aurel Popovici, Eftimie Murgu, Paul Iorgovici, Popa Șapcă, Nufărului, 16 Decembrie 1989, Vânătorului, Avram Iancu, Crișan, Cloșca, Cosânzeana, 13 Decembrie, Ștefan Cel Mare, Ion Luca Caragiale, Porumbescu, Stadionului, C.D. Gherea, Axente Sever, Drumul Comloșului, Cuza Vodă, Nistor Oprean, Drumul Cenadului, Mărășești, Gheorghe Șincai, Panselelor și Calea Timișoarei beneficiază de sistem nou de canalizare, în lungime de aproximativ 25 km.

Aceste investiții fac parte din Contractul “Extinderea şi modernizarea rețelelor de alimentare cu apă şi canalizare în orașul Sânnicolau Mare” în valoare de circa 28 milioane de lei, fără TVA. Contractul a fost atribuit asocierii de firme SC PORR Construct SRL și SC Saiftim SA, SC Tuboterm Construct SRL, SC Formin SA.

În plus, proiectul  mai cuprinde testarea, reechiparea, înlocuirea unor foraje, reabilitarea unui rezervor de înmagazinare a apei potabile, având o capacitate de 2.000 de metri cubi şi construcţia unor staţii de pompare a apei potabile şi uzate.

Pe termen lung, aceste investiţii vor aduce schimbări vizibile pentru cetăţenii oraşului Sânnicolau Mare prin creşterea accesului şi a calităţii serviciilor de apă şi de canalizare. Dacă la începutul proiectului, gradul de conexiune la apă era de 76% iar la canalizare de doar 40%, la final de proiect, gradul de conexiune la aceste servicii este de peste 99% la apă și 80% la canalizare. Toate investiţiile au ca obiectiv îmbunătăţirea infrastructurii şi implicit  a confortului cetăţenilor dar vor avea ca efecte și reducerea cheltuielilor de exploatare şi a pierderilor de apă.

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultură

Ziua Națională a Tineretului – 25 de evenimente, la Timișoara

Publicat

pe

,,Timișoara pentru TINEri” aduce evenimente care mai de care, pentru toate preferințele, pentru a marca Ziua Națională a Tineretului.

Între 21 aprilie – 1 mai, Primăria Municipiului Timișoara, alături de mai multe instituții și organizații partenere, pregătește filme, piese de teatru, concerte, competiție cu bărci dragon, picnicuri, proiecții de film și dezbateri, în diverse zone din oraș.

Cursa pe Bega cu bărci dragon, pentru care vă puteți înscrie până în 22 aprilie, va avea loc în 24 aprilie, va fi o întrecere pe echipe și promite să fie experiență de neuitat.

Înscrierile se pot face la acest link: https://forms.gle/nizpkRt6p3t4XyCT9

Casa de Cultură a Municipiului Timișoara a pregătit două reprezentații ale piesei Harap-Alb, un recital Dragoș Moldovan și Andreea Vlas, musicalul „Come into the Light!”, un picnic și o proiecție de film și spectacolul folcloric „Azi, la noi, cântă tot natul”.

Nici Teatrul Maghiar nu se lasă mai prejos, jucând atât ,,Pericles” cât și ,,Doctorul”. Liceul Waldorf își prezintă musical-ul ,,Aladdin”, iar în cartierul Dacia, în parc, de la ora 11:00 se va organiza un Picnic Atipic.

Proiectul ”Timișoara pentru TINEri” este realizat de Consiliului Consultativ al Tinerilor Municipiului Timișoara, structură din care fac parte peste 20 de organizații de și pentru tineret, împreună cu Asociația Timișoara 2023, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș,, Teatrul Maghiar ”Csiky Gergely”, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Centrul de Proiecte, Cinema Victoria, Cinema Timiș, Filarmonica Banatul, Harababura, Liceul Waldorf Timișoara, Club Sportiv Nautic Banat Timișoara și Visit Timișoara.

Citeste mai mult

Internațional

iPhone 16 ar putea veni cu mai mult RAM și spațiu de stocare

Publicat

pe

Tot mai multe informații încep să apară despre seria Apple iPhone 16 chiar dacă mai avem destul timp până la lansarea preconizată în luna septembrie. Cel mai recent zvon sugerează că modelul mai mic iPhone 16 va veni cu mai multă memorie RAM și capacitate de stocare.

Informația vine din Coreea de Sud, prin intermediul cunoscutului tipster @Tech_Reve. Potrivit site-ului britanic TechRadar, tipsterul afirmă că iPhone 16 la nivel de bază ar putea veni cu 8GB de memorie RAM și 256GB de stocare, pentru a oferi AI-ului integrat spațiu suplimentar pentru gândi, stoca și procesa comenzile date telefonului.

Pentru comparație, cel mai ieftin Apple iPhone 15, modelul de bază, are 6GB RAM și 128GB spațiu de stocare. 8GB sunt rezervați pentru modelul Apple iPhone 15 Pro. Trebuie să menționăm că sunt disponibile și versiuni cu 256 și 512GB capacitate de stocare pentru iPhone 15. Cum am menționat mai sus, acest supliment de RAM și stocare este necesar pentru munca suplimentară de care au nevoie instrumentele AI generative. Apple nu vrea să rămână în urmă față de Samsung care a lansat pe Galaxy S24, Galaxy S24+ și Galaxy S24 Ultra cu Galaxy AI sub aripa acestuia fiind multe funcții cu inteligență artificială.

Apple vrea să desfășoare cât mai multă muncă de calcul pe plan local, fără a transfera fluxuri de date către și de la servere de pe web. Înseamnă că mai multe informații sunt stocate exclusiv pe telefon sau laptop, unde sunt sigure și private. Acest lucru se potrivrște cu filozofia de confidențialitate Apple și, prin urmare, cu cât este nevoie de mai puțină procesare în cloud, cu atât mai bine.

Dacă acest lucru se va întâmpla cu funcțiile AI pe care Apple le-a promis, atunci iPhone 16 ar putea avea nevoie de memorie suplimentară. Totuși, așa cum recunoaște acest tipster, nimic nu este confirmat încă, iar planurile Apple s-ar putea schimba în continuare. De asemenea, automat se ridică întrebarea cât de mult din această funcționalitate AI ar putea trece la telefoane Apple mai vechi, mai puțin puternice.

Nu știm exact care vor fi aceste funcții AI de la Apple, dar toate semnele sunt că sistemul de operare iOS 18 va include o grămadă de instrumente AI generative similare cu cele pe care le-am văzut pe alte telefoane, de exemplu la Samsung.

Foto: Future

Citeste mai mult

Administrație

Parcarea multietajată din zona Gării de Nord va avea 200 de locuri

Publicat

pe

Conceptul de arhitectură pentru parcarea multietajată pe care Primăria Timișoara o va construi în zona Gării de Nord a fost finalizat.

Conform documentației, viitoarea parcare, cu demisol, două etaje și terasă circulabilă, va avea 197 de locuri de parcare, zone pentru încărcarea vehiculelor electrice și rastele de biciclete.

„Zona Gării de Nord este extrem de aglomerată, iar numărul locurilor de parcare este limitat, astfel că vom demola garajele dintr-un cvartal de blocuri, pentru a construi o parcare cu aproape 200 de locuri. Conceptul de arhitectură este gata și urmează obținerea avizelor necesare pentru etapa de proiectare. Această parcare multietajată rezolvă aglomerația de mașini parcate peste tot vis-a-vis de gară, iar un alt proiect este gândit pentru a schimba fața acestei zone care a fost neglijată ani de zile. Vom amenaja piațeta, vom repara trotuarele și vom amenaja locuri de parcare la nivel în spatele blocurilor, astfel încât să nu mai avem mașini pe trotuare”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.

Viitoarea parcare va fi construită în spatele blocurilor de pe bulevardul General Ion Dragalina și de pe strada Splaiul Nicolae Titulescu, unde se află mai multe garaje dezafectate.

Investiția include și amenajări care să permită accesul la parcare, locuri de joacă pentru copii, spații verzi, accese facile către blocuri, rastele pentru biciclete și iluminat public.

Valoarea contractului de proiectare a parcării multietajate este de 192.547,95 lei (TVA inclus), iar finanțarea este asigurată din banii obținuți de Timpark din taxa de parcare. Serviciile de proiectare sunt realizate de ARCADIA AEN ARCHITECTURE & PM SRL.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite