Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Administrație

Alin Nica, președintele CJ Timiș, prezintă problemele reprezentantiților HORECA primului ministru

Publicat

pe

HORECA este unul dintre cele mai afectate sectoare economice în această nefericită perioadă dată de pandemie. O analiză realizată la nivelul județului Timiș ne arată că scăderea numărului de înnoptări în 2020 este mai accentuată decât evoluțiile de la nivelul național, respectiv 59,9% (scădere de la 396.000 înnoptări în 2019, la 158.000 în 2020). Mai mult, scăderea s-a accentuat în luna ianuarie a anului curent, cu un minus de 61,3% față de aceeași lună a lui 2020.

În acest context, președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a organizat o întâlnire online cu reprezentanții HORECA, pentru a identifica împreună cele mai bune măsuri de sprijin. Liderul CJ le-a solicitat propuneri de măsuri concrete de ordin fiscal, din domeniul protecției locurilor de muncă sau de reducere a birocrației, pentru a le putea promova și transmite la nivelul Guvernului României.

Reprezentanți ai industriei hoteliere au subliniat faptul că situația este mult mai gravă decât se percepe la nivel public, ajungând la pragul de disperare și al mesajelor de nesupunere în fața restricțiilor. S-a subliniat, printre altele, nevoia de continuitate în măsurile privind kurzarbeit-ul, a șomajului tehnic, cu atât mai mult în zonele afectate de carantină.

O altă propunere a celor din domeniu a fost dezvoltarea de noi clase de învățământ dual în domeniul industriei ospitalității, subliniindu-se faptul că după repornirea activității HORECA, următoarea criză în domeniu va fi dată de lipsa personalului specializat. Închiderile repetate i-a forțat pe mulți dintre angajați să se reprofileze, lăsând un gol pe piața forței de muncă care va fi vizibil pe termen mediu și lung.

O soluție la problema din turism propusă de reprezentanții industriei ar fi și eliminarea restricțiilor de deplasare și de adunare în grupuri pentru persoanele vaccinate. Aceștia susțin că o astfel de măsură ar permite câtorva milioane de români să acceseze pachete turistice încă din această primăvară.

De cealaltă parte, președintele CJ, Alin Nica, a abordat, printre altele, necesitatea implementării reducerii TVA de la 9% la 5% pentru activitățile de livrare a mâncării la domiciliu, propunere preluată de către premierul Florin Cîțu în urma întâlnirii pe care a avut-o cu reprezentanții HORECA la Consiliul Județean Timiș, dar care încă nu s-a concretizat.

Șeful CJ i-a asigurat pe cei prezenți de deschidere și de eforturile sale în a face cunoscute problemele și soluțiile abordate la nivel decizional.

Acestea vor fi prezentare încă de astăzi prim-ministrului României, în cadrul unei discuții care va avea loc în această seară: „Consiliul Județean este un partener loial și corect care sprijină toate ramurile și sectoarele socio-economice ale comunității noastre. Rolul HORECA este cu atât mai important, cu cât va juca un rol major în succesul programului Capitală Europeană a Culturii în 2023. Întreaga economie a județului are de suferit de pe urma restricțiilor din domeniu. Va trebui să facem tot posibilul ca această carantină să nu se prelungească dincolo de cele două săptămâni deja stabilite. Am preluat toate problemele și soluțiile ridicate și le voi discuta chiar astăzi cu dl prim-ministru.”

Consiliul Județean Timiș va continua dialogul cu toți cei afectați de contextul epidemiologic, mijlocind relația dintre aceștia și autoritățile locale și centrale, dar și intervenind prompt acolo unde cadrul legal îi permite.

Administrație

Pregătiri pentru Târgul de Paști. Cum pot să se înscrie comercianții

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara organizează, prin Casa de Cultură a Municipiului, în perioada 23 martie – 23 aprilie 2025, cea de-a XVI-a ediție a Târgului de Paști.

În vederea derulării activităților comerciale, cei interesați pot depune dosarele de înscriere la sediul Casei de Cultură din Timișoara (str. Miron Costin nr. 2), în perioada 12-18 februarie 2025, între orele 10:00-13:00, sau le pot trimite pe adresa de e-mail: boe@ccmt.ro.

Pot participa:

Persoane juridice (ONG, SRL, PFA, PFI, IF, ÎI) – producători sau comercianți de produse nealimentare, cu specific pascal

Persoane juridice (ONG, SRL, PFA, PFI, IF, ÎI) – producători sau comercianți de produse alimentare (cozonac, kürtos, plăcinte, langoși, prăjituri, dulcețuri de casă, siropuri, produse apicole, vin, cafea, sucuri, preparate fast-food, brânzeturi și produse tradiționale din carne, ciocolată, bomboane, zacuscă, conserve de casă etc.)

Artiști plastici meșteșugari (ONG, SRL, PFA, PFI, IF, ÎI)

Activități recreative

Formularul-tip de înscriere și regulamentul târgului se pot descărca de pe site-ul Casei de Cultură a Municipiului Timișoara (www.casadeculturatm.ro), precum și de pe pagina noastră de Facebook, începând de miercuri, 12 februarie 2025.

Pentru detalii și pentru orice informații suplimentare vă stăm la dispoziție la numărul de telefon 0711 056 054.

Citeste mai mult

Administrație

13 localități din estul județului Timiș vor avea rețele de gaz

Publicat

pe

Localitățile din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Distribuție Gaz Timiș Est”  orașul Făget și comunele Balinț, Bara, Bârna, Bethausen, Coșteiu, Curtea, Fârdea, Mănăștiur, Margina, Ohaba Lungă și Traian Vuia vor avea rețele de gaz.

Lider de proiect pentru înființarea rețelelor de distribuție a gazelor naturale în partea estică a județului Timiș este localitatea Dumbrava.

„Accesul timișenilor la rețeaua de gaz reprezintă un obiectiv de interes major pentru mine. Nu concep calitatea vieții la standarde europene fără a avea utilități esențiale – apă, canalizare, gaz – în fiecare casă. Extinderea rețelei de gaz nu este doar o chestiune de confort, ci și una de sănătate și chiar de protecție a mediului. Voi continua atragerea unor astfel de investiții, alături de cele în infrastructura rutieră și, bineînțeles, în domeniul sănătății”, a declarat Alfred Simonis, președintele CJ Timiș.

Administrația județeană va aloca 6,4 milioane de lei, diferența de fonduri necesară implementării proiectului urmând a fi finanțată prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Citeste mai mult

Administrație

Începe proiectarea Variantei de Ocolire Timișoara Vest

Publicat

pe

Nurol Insaat Ve Ticaret AS va construit Varianta de Ocolire Timișoara Vest în lungime de 13,90 km, cu 2 benzi de circulație pe fiecare sens.

Durata de proiectare și execuție a lucrărilor va fi de 30 de luni, dintre care 6 luni este perioada de proiectare și 24 de luni va fi execuția lucrărilor.

Traseul Variantei de Ocolire Timișoara Vest traversează Timișoara, Săcălaz și Sânmihaiu Român.

În cadrul proiectului vor fi realizate 10 lucrări de artă, din care 3 sunt de o complexitate tehnică ridicată:

Pasaj peste DN 59A (Timişoara – Jimbolia) + Pasaj peste CFR 100 în lungime de 750 m;

Pasaj peste DN 6 și CFR 133 în lungime de 450 m;

Pod peste râul Bega și peste rezervoarele de nămol în lungime de 450 m.

De asemenea se vor amenaja 4 noduri rutiere:

Nod rutier la intersecția VO Timișoara Vest cu DN 69 (Timișoara – Arad) și VTM Nord;

Nod rutier la intersecția VO Timișoara Vest cu DN 6 (Timișoara – Cenad);

Nod rutier la intersecția VO Timișoara Vest cu DN 59A (Timișoara – Săcălaz);

Nod rutier la intersecția VO Timișoara Vest cu Radiala Nouă de Vest (C30, proiect al Primăriei Timișoara).

Investiția va fi finanțată din Fonduri Europene Nerambursabile prin Programul Transport 2021-2027.

 

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite