Ne găsiți și pe:

Administrație

Bani mai mulți pentru investiții, în județul Timiș. Spitalul Județean, printre beneficiari

Publicat

pe

Cresc sumele alocate pentru investiții în acest an la nivelul Consiliului Județean. O nouă rectificare a fost votată și aprobată astăzi.

Bugetul CJ Timiș a crescut cu 32 de milioane de lei, în urma unei realocări din bugetul național. Cea mai mare sumă, de aproximativ 30 de milioane lei, merge către investiții în Spitalul Județean, centrul de legume și fructe de la Tomnatic, bazinul de la Jimbolia și alte obiective importante din județul nostru.

Mai exact, proiectul centrului de colectare legume – fructe de la Tomnatic primește patru milioane lei în plus, alocarea în acest an urcând astfel la cinci milioane. Bugetul pentru bazinul de înot pe care Consiliul Județean îl construiește în Jimbolia crește cu două milioane lei, ajungând în acest an la un total de trei milioane. O sumă importantă, 2.5 milioane, este alocată și Centrului de recuperare Speranța pentru copiii cu dizabilități. De asemenea, 4.5 milioane merg către CSEI Alexandru Roșca din Lugoj, unde CJ Timiș ridică un internat pentru copiii cu diverse deficiențe, investiție pentru care suma alocată urcă în acest an la un total de 6 milioane lei.

„Am virat către investiții cât de mult s-a putut. Avem 24 de milioane la dezvoltare, iar opt la funcționare. Chiar și în cazul celor opt milioane destinate capitolului funcționare, cea mai mare parte este direcționată către lucrări importante desfășurate în județ. De exemplu, am alocat peste trei milioane pentru reparații la drumurile județene și alte 2.6 milioane pentru reparații la Spitalul Județean. Asta, doar pe capitolul funcționare, dincolo de ceea ce am alocat pe dezvoltare. Am fost și voi fi mereu de părere că doar prin investiții masive Timișul poate progresa și poate fi un exemplu pentru ieșirea din criza generată de noul coronavirus”, spune președintele CJ Timiș, Călin Dobra.

De o creștere a bugetului, pe capitolul dezvoltare, beneficiază și Spitalul Județean, unde se vor efectua reabilitări și reparații capitale în valoare suplimentară de peste 1.1 milioane lei. De această dată, CJ Timiș alocă bani pentru modernizarea rețelei electrice. De asemenea, s-a alocat suma suplimentară de 500.000 lei pentru documentația necesară realizării unui centru medical în localitatea timișeană Lovrin.

În urma rectificării, Muzeul Satului Bănățean primește 500.000 lei pentru construcția unui han, inițial pentru contractarea serviciilor de proiectare. Lucrările de construire a patru case de tip familial și a trei locuințe protejate la Găvojdia, Lugoj și Periam beneficiază de 1.5 milioane lei în plus, suma totală alocată în acest an ridicându-se la 7.6 milioane. În cazul infrastructurii rutiere, bani suplimentari, pe capitolul dezvoltare, 2.5 milioane, au fost alocați pentru realizarea unei intersecții în Birda, DJ 595C cu DN 59B.

Administrație

Ministrul Transporturilor, la Timișoara. Ce proiecte au fost prezentate

Publicat

pe

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a prezentat, vineri, la Timişoara, planurile Guvernului României în domeniul infrastructurii. Între aceste proiecte se regăseşte o cale ferată care va fi reabilitată cu 7,5 miliarde de lei şi pe care trenurile vor circula cu 160 km/oră. Va fi construită şi o haltă CFR în apropierea centrului oraşului, aproape de Calea Aradului.

Am prezentat un portofoliu de proiecte care vizează dezvoltarea infrastructurii de transportrui rutier şi feroviar din regiunea de Vest în general şi în special din judeţul Timiş. S-a încheiat şi un protocol, între Primăria Timişoara pe de-o parte şi CFR pe de altă parte. Am spus care este motivul pentru care a fost nevoie de încheierea acestui protocol de colaborare şi susţinere a implementării proiectului important de modernizare de cale ferată Caransebeş – Timişoara – Arad. Sunt 35 de kilometri pe raza judeţului Timiş, 28 pe raza administrativă a judeţului Arad. Am semnat în urmă cu două luni un protocol identic cu Primăria Cluj – Napoca şi Primăria Oradea pentru modernizarea liniei de cale ferată Cluj – Oradea – Episcopia Bihorului. În câteva luni a semnat avize, acorduri, avize de mediu, s-au obţinut şi noi, undeva, prin luna septembrie vom scoate la licitaţie proiectare şi execuţie acest obiectiv în valoare de peste 7,5 miliarde de lei. 166 km, modernizat. Sunt convins că semnarea acestui protocol va duce la o claborare mai bună între cele două instituţii”, a declarat Lucian Bode.

Calea ferată Caransebeş – Timişoara – Arad care va fi reabilitată, cuprinde două loturi, în Timis. Primul este Timişoara Est – Ronaţ Triaj (13,86km), segment estimat la 1 409 000 000 lei, iar al doilea lot este Ronaţ Triaj – Orţşoara – Arad (22 km), segment estimat la 2.483.000 000 lei.

Acum, trenurile circulă cu 100 – 120 km/h pe aici, iar după reabilitarea liniei se prevede că garniturile feroviare vor circula cu 160 km/h.

Pe lângă reabilitarea acestei căi ferate, un alt proiect feroviar pentru Timiş este reabilitarea clădirii Gării de Nord, respectiv realizarea conexiunii feroviare cu Aeroportul Timişoara unde deocamdată se vorbeşte de studii de prefezabilitate şi studii de fezabilitate, estimate la un milion de lei fără TVA.

Tot la capitolul planuri de viitor se înscriu pasajul peste liniile ferate pe strada Gheorghe Adam unde va fi reamenajată şi staţia de tramvai, celebrul pasaj suspendat de pe strada Baader şi un pasaj de legătură între străzile Comoarei şi Radu de la Afumaţi.

În planurile Ministerului Transporturilor se mai află construirea unui pasaj feroviar pe DN6, în zona Ronaţ.

Ministerul Transporturilor mai are în plan realizarea unei halte de călatori, Timişoara Centru, care se va regăsi pe Calea Aradului.

Citeste mai mult

Administrație

Ordonanța Militară 10. Mai multe ore pentru deplasarea vârstnicilor

Publicat

pe

Ministrul de Interne Marcel Vela a emis luni o nouă ordonanţă militară, prin care persoanele peste 65 de ani pot circula în afara locuinţei în intervalele 7:00 – 11:00, şi 19:00 – 22:00 pentru cumpărături, pentru a plimba animalele sau în alte situaţii prevăzute expres. Suspendarea mai multor zboruri este prelungită. Ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial, prin urmare, măsurile se aplică începând de marți.

Ordonanța Militară Nr.10 – textul integral

Art.1 – (1) Circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinţei/gospodăriei, este permisă numai în situaţiile prevăzute mai jos. (2) Indiferent de intervalul orar, circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinţei/gospodăriei, este permisă strict pentru următoarele motive: a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi, precum şi în condiţiile art.1 alin.(1), (2) şi (5) din Ordonanţa militară nr.8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19; b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, inclusiv tratamentele oncologice planificate, dializă etc., folosind mijloacele de transport în comun, mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susţinătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat; c) deplasarea pentru realizarea de activităţi agricole;
d) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare. (3) În intervalele orare 07.00-11.00 şi 19.00-22.00 circulaţia persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinţei/gospodăriei, este permisă strict pentru următoarele motive: a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice, inclusiv deplasarea în condiţiile art.1 alin.(3) şi (5) din Ordonanţa militară nr.8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19; b) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea unui minor, asistenţa altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, ori în cazul decesului unui membru de familie; c) deplasări scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activităţi fizice colective), cât şi pentru nevoile animalelor de companie/domestice. (4) Pentru verificarea motivului deplasării în situaţiile prevăzute la alin. (2) şi (3), se aplică în mod corespunzător dispoziţiile art. 4 din Ordonanţa militară nr. 3/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19.   (5) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art.2 – (1) Operatorii economici care comercializează alimente şi produse de strictă necesitate şi care îşi desfăşoară activitatea în condiţiile dispuse prin ordonanţe militare în perioada stării de urgenţă îşi vor organiza programul de lucru pentru a facilita şi a asigura, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani în intervalele orare 07.00-11.00 şi 19.00-22.00. (2) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art.3 – (1) Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania şi din Spania către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 28 aprilie 2020, până la data de 11 mai 2020, inclusiv. (2) Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor spre Austria, Belgia, Confederaţia Elveţiană, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos, Turcia şi Iran şi din aceste ţări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 13 zile, începând cu data de 2 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv. (3) Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor spre Italia şi din această ţară către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 12 zile, începând cu data de 3 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv. (4) Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor spre Franţa şi Germania şi din aceste ţări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 10 zile, începând cu data de 5 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv. (5) Măsurile prevăzute la alin. (1) – (4) nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă şi corespondenţă, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgenţă, servicii tehnice, precum şi aterizărilor tehnice necomerciale.
Art.4 – (1) Pe durata stării de urgenţă, trimiterile poştale înregistrate pot fi predate destinatarilor de personalul C.N. Poşta Română S.A. prin introducerea în cutia poştală sau, în lipsa acesteia, prin afişare la adresa destinatarului, cu excepţia actelor de procedură. (2) C.N. Poşta Română S.A. îi revine obligaţia stabilirii cadrului instituţional şi răspunderea pentru modul în care se desfăşoară activitatea prevăzută la alin.(1).  (3) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art.5 – La data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, îşi încetează aplicabilitatea: a) prevederile art. 2 şi art. 3 din Ordonanţa militară nr. 3/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 242 din 24 martie 2020; b) prevederile art. 1 şi art. 2 din Ordonanţa militară nr. 4/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 257 din 29 martie 2020.
Art.6 – (1) Sunt abilitate să asigure aplicarea şi respectarea prevederilor prezentei ordonanţe militare: a) Poliţia Română, Jandarmeria Română şi poliţia locală, pentru măsurile prevăzute la art. 1; b) Poliţia Română, Jandarmeria Română, poliţia locală şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, pentru măsura prevăzută la art. 2; c) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, pentru măsura prevăzută la art. 3; (2) Nerespectarea măsurilor prevăzute la art.1 – 3 atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravenţională sau penală, în conformitate cu prevederile art.27 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările şi completările ulterioare. (3) Personalul instituţiilor prevăzute la alin. (1) este împuternicit să constate contravenţii şi să aplice sancţiuni, în conformitate cu prevederile art. 29 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările şi completările ulterioare.

Citeste mai mult

Administrație

Consiliul Județean Timiș a contribuit cu 8,5 milioane de lei la dotarea spitalelor pentru combaterea pandemiei

Publicat

pe

Încă de la începutul răspândirii noului coronavirus în Timiș, Consiliul Județean a alocat prompt sume importante în cadrul eforturilor de limitare a epidemiei. Nu mai puțin de 8,5 milioane de lei au fost alocate până în prezent spitalelor și instituțiilor implicate direct în combaterea epidemiei. Alte noi distribuiri de fonduri sunt în lucru în momentul de față.

Sumele provin din ajustarea unor cheltuieli, cât și din cadrul finanțărilor prevăzute pe Agenda culturală și cea sportivă, în contextul în care multe dintre acțiunile publice programate nu vor mai avea loc, cel puțin în prima jumătate a acestui an.

Cea mai consistentă alocare a mers către Spitalul Județean, pentru achiziționarea de paturi de terapie intensivă și ventilatoare mecanice, necesare pentru salvarea celor aflați în stare critică din cauza COVID-19.

Mai jos este prezentată sintetic lista cu distribuirea sumelor:

  • 4.500.000 lei Spitalului Județean, în vederea cumpărării a 10 paturi de terapie intensivă și a 75 de ventilatoare mecanice;
  • 1.830.000 lei ISU Timiș, pentru achiziționarea de echipamente de protecție și corturi de triere pentru instituțiile implicate la nivel județean în combaterea epidemiei;
  • 600.000 lei Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, pentru măsuri împotriva infectării cu noul coronavirus;
  • 420.000 lei pentru servicii hoteliere destinate cadrelor medicale, ca aceștia să aibă unde să se odihnească între ture sau gărzi, fără a-și pune în pericol propriile familii;
  • 350.000 lei pentru achiziționarea de către CJ Timiș a unor module de carantinare și echipamente de tip camera termică digitală;
  • 300.000 lei Spitalului Clinic Victor Babeș din Timișoara, pentru materiale de protecție și reactivi pentru testare;
  • 250.000 lei Spitalului Municipal Timișoara, pentru achiziționarea de kituri de testare;
  • 150.000 lei Spitalului Municipal din Lugoj, pentru achiziționarea de kituri de testare;
  • 100.000 lei pentru dezinfecția pe drumurile județene din interiorul localităților.

Am răspuns prompt solicitărilor venite de la cei aflați în prima linie. S-au făcut eforturi imense pentru a limita consecințele tragice, iar acest lucru se vede. Ținem lucrurile sub control, pentru că ne-am pregătit, ne-am mobilizat și, cel mai important, am avut înțelegerea timișenilor, care au respectat măsurile impuse. Nu este loc de indisciplină, ambiții personale sau politice, care pot crea confuzie și panică. Avem nevoie de unitate și decizii coerente și rapide, iar asta se vede și în alocările noastre, care au avut la bază doar urgența medicală”, a declarat președintele CJ Timiș, Călin Dobra.

Trebuie spus că investițiile programate în acest an nu au avut de suferit în urma alocărilor suplimentare către sistemul sanitar, președintele Consiliului Județean subliniind faptul că relansarea economică va putea fi susținută doar prin continuarea marilor lucrări publice. CJ Timiș are în derulare investiții de peste 280 milioane lei în 2020, în drumuri, învățământ, sănătate, protecția mediului și multe altele.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite