Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Administrație

Președintele federal al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, în vizită la Timișoara

Publicat

pe

Timp de două zile, Președintele federal al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a efectuat o vizită oficială la Timișoara.

Înaltul oaspete german a sosit la Timișoara joi după-amiază, după care a depus o coroană de flori la Monumentul „Crucificare”, situat în fața Catedralei Mitropolitane, pentru a marca astfel Ziua Eroilor.

După ceremonie, Președintele Germanie și delegația care îl însoțește au luat parte la un un concert al Filarmonicii Banatul.

În cea de-a doua zi a vizitei, șeful statului german a fost însoțit de primarul Dominic Fritz pe un traseu care a inclus obiective reprezentative ale orașului.

„Am fost onorați în ultimele două zile de prezența Președintelui federal al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, împreună cu care am vizitat în această dimineață zona centrală a Timișoarei. I-am arătat emblematicul balcon al Operei, locul zero al Revoluției din 1989, am vizitat Domul Catolic din Piața Unirii, proaspăt renovat. Apoi am mers la Cazarma U, unde are loc o expoziție de sculptură. Am trecut și pe la Liceul Lenau, liceu cu predare în limba germană și singurul liceu din țară care are doi absolvenți premiați cu Premiul Nobel. Iar apoi am vizitat Sinagoga din Cetate și ea redeschisă recent, după ce a fost restaurată și cu ajutorul fondurilor locale. Și, bineînțeles, plimbându-ne prin oraș, am avut ocazia să îi povestesc despre Timișoara.

Iar reacția lui și a delegației care l-a însoțit a fost una de uimire și de entuziasm, pentru că ideile preconcepute despre România, despre Banat, sunt cu totul altfel față de realitatea pe care o trăim aici. Timișoara este o inspirație și cred că a reușit să îl inspire și pe domnul Președinte. Mi-a spus că este impresionat de faptul că noi conviețuim cu foarte multe etnii aici, dar și de efervescența din oraș, faptul că sunt extrem de mulți tineri pe stradă. Mi-a spus că a ieșit aseară la o terasă și a fost uimit ca într-o zi de joi să vadă un oraș așa de animat. Este prima vizită a unui șef de stat de mai multe decenii, în Timișoara, prima vizită a unui șef de stat german în Timișoara și asta aduce o validare a faptului că suntem un oraș pe harta diplomatică a Europei, suntem un oraș relevant pentru astfel de vizite de stat și aduce un plus de vizibilitate a noastră în lume”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Prima oprire a delegației oficiale a fost la Domul Catolic din Piața Unirii, care a fost recent redeschis publicului, după o amplă acțiune de restaurare. Domul Romano-Catolic este catedrala Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara și unul din monumentele emblematice ale orașului. Edificiul are hramul Sfântului Gheorghe și a fost construit între anii 1736–1774.

Al doilea punct al vizitei a fost Cazarma U, un spațiu neconvențional, într-o clădire militară veche, readusă la viață prin artă. Aici, pe parcursul a șapte luni, vor putea fi vizitate patru expoziții permanente, expoziții temporare și vor avea loc mai multe activități culturale conexe.

Șeful statului german, însoțit de primarul Timișoarei a vizitat Liceul Nikolaus Lenau. Școala cu predare în limba germană se mândrește cu o tradiție de peste 150 de ani, dar și cu doi absolvenți care au primit premiul Nobel (Herta Muller – literatură și Stefan Hell –chimie).

Președintele german a mai avut o întâlnire cu reprezentanții comunității evreiești la Sinagoga din cetate. Această clădire de patrimoniu a fost construită între anii 1863-1865, în stil eclectic, cu trăsături ale stilului maur și are 744 de locuri, 424 pentru bărbați și 320 pentru femei, la galerie.

În încheierea turului, Frank-Walter Steinmeier a semnat în Cartea de Onoare a orașului și a făcut o scurtă declarație de presă.

Vizita președintelui federal al Germaniei reprezintă un moment extrem de important pentru România, mai ales în contextul în care Timișoara deține, în acest an, titlul de Capitală Europeană a Culturii De altfel, Germania este unul dintre susținătorii financiari ai evenimentelor Capitalei Culturale cu 550.000 euro. 360.000 de euro vin de la Ministerul Federal al Culturii din Germania pentru două concerte de mare amploare cu  „Gurre-Lieder” de Schönberg, la Timișoara și Gera în septembrie 2023. Încă 190.000 de euro vin de la Fundația Culturală Federală a Germaniei, pentru o producție comună între Teatrul German din Timișoara și cel din Gera.

Administrație

Conacul de la Banloc – pol cultural și turistic de interes național

Publicat

pe

Conacul din localitatea timișeană Banloc, care s-a aflat în proprietatea Reginei Elisabeta fiica Regelui Ferdinand și a Reginei Maria va fi transformat în centrul cultural, turistic și educational.

Proiectul de hotărâre privind preluarea în administrare a Ansamblului Conacului Banloc a fost votat marți de către consilierii județeni în cadrul unui plen extraordinar al Consiliului Județean Timiș.

Contractul dintre administrația județeană și Mitropolia Banatului prevede posibilitatea dezvoltării unor construcții noi, cu rol cultural, turistic și educațional. Pe tot parcursul intervențiilor de protejare și revitalizare a monumentului istoric se va respecta caracterul arhitectural al ansamblului.

„Ne dorim mai mult decât simpla conservare a monumentului. Avem baza juridică, cadrul administrativ și deschiderea partenerului – Mitropolia – pentru ca Banlocul să devină un reper cultural și turistic al județului. Potențialul acestei investiții este unul uriaș”, a declarat președintele CJ Timiș, Alfred Simonis.

Contractul de administrare este încheiat pe o perioadă de 25 de ani și permite atât atragerea de fonduri europene cât și stabilirea de parteneriate.

Primii 5 ani sunt dedicați pregătirii și demarării investițiilor, urmând ca, în următoarele două decenii, Conacul Banloc să funcționeze ca un pol regional cultural și turistic.

Castelul de la Banloc a fost construit în anul 1793 de către contele Lázár Karátsonyi, iar în anul 1935, domeniul inclusiv castelul şi parcul a fost cumpărat de Regina Elisabeta a Greciei, sora Regelui Carol al II-lea al României care a locuit aici până în anul 1947 când a plecat în exil.

În perioada 1950-1956 în castel a funcţionat Gospodăria Agricolă de Stat, între 1956 şi 1958 – Ocolul Silvic, între 1958 şi 1964 – casă de bătrâni, între 1966 şi 1985 – orfelinat, iar între 1983 şi 1991 – Şcoală cu clasele I-X.

În 1991, castelul a fost avariat în urma unui cutremur.

Citeste mai mult

Administrație

PROGRAMUL Direcției de Evidență a Persoanelor din Timișoara, în perioada Sărbătorilor Pascale

Publicat

pe

În perioada 18 – 21 aprilie 2025, programul de lucru cu publicul la Direcția de Evidență a Persoanelor va fi modificat.

În această perioadă, va funcționa doar Biroul pentru înregistrarea deceselor, conform următorului program:

Vineri, 18 aprilie 2025: închis

Sâmbătă, 19 aprilie 2025: 9:00 – 13:00

Duminică, 20 aprilie 2025: închis

Luni, 21 aprilie 2025: 9:00 – 13:00

Reamintim că pentru înregistrarea unui deces, documentele necesare pot fi depuse la orice primărie, care va transmite dosarul electronic ofițerului de stare civilă competent să înregistreze decesul.

După înregistrarea decesului, certificatul de deces va fi înmânat de către ofițerul de stare civilă de la primăria la care au fost depuse documentele.

Citeste mai mult

Administrație

Primăria Timișoara atrage atenția privind respectarea regulilor pe șantiere

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara transmite un mesaj ferm către toți cei implicați în lucrări de construcții și demolări: șantierele bine gestionate încep cu documentații complete și respect față de mediu și comunitate.

Potrivit Regulamentului local privind gestionarea deșeurilor din construcții și demolări (HCL nr. 320/2022, completat cu HCL nr. 104/2025), toți generatorii de deșeuri din construcții au obligația de a depune anual Planul de gestionare a deșeurilor pentru activitățile din anul anterior. Termenul limită este 1 martie.

În 2025, numărul planurilor depuse a crescut față de anul anterior (26 de planuri până în aprilie 2025, față de 17 în 2024).

Primăria și Poliția Locală efectuează în mod constant verificări pe teren. Acțiunile nu vizează doar sancționarea, ci și prevenirea practicilor care afectează sănătatea, mediul și calitatea vieții tuturor timișorenilor.

În 2024, Direcția Generală a Poliției Locale a aplicat 375 sancțiuni (în baza HCL 320/2022 și HCL 333/2022) pentru fapte precum murdărirea carosabilului la ieșirea din șantiere, neamenajarea de rampe pentru spălarea roților, depozitare amestecată a deșeurilor pe amplasamentele de șantier, incendiere deșeuri pe organizările de șantier, predare deșeuri la persoane neautorizate, colectarea de deșeuri fără autorizație și nerespectarea autorizației de mediu.

Valoarea totală a amenzilor aplicate de Poliția Locală în 2024 a fost de 3.670.000 lei. În 2025, până în prezent, au fost aplicate 119 sancțiuni în valoare de 396.500 lei.

Cele mai grave abateri au fost sancționate cu sume considerabile: o amendă de 100.000 lei pentru nerespectarea autorizației de mediu (2024), respectiv 60.000 lei pentru gestionarea defectuoasă a deșeurilor pe șantier (2025).

Pentru persoanele fizice, Primăria a pus la dispoziție, gratuit, patru puncte de colectare prin aport voluntar – ușor de accesat și amplasate strategic în oraș. Acestea oferă o alternativă legală, sigură și responsabilă pentru eliminarea molozului rezultat din lucrări de renovare.

Calea Torontalului nr. 94

Calea Moșniței nr. 2-4

Str. A. Imbroane nr. 70

Str. Ovidiu Cotruș nr. 201

Program: Luni – vineri: 09:00 – 19:00

Sâmbăta: 08:00 – 16:00 (cu excepția Str. Ovidiu Cotruș: L–V 09:00–17:00)

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite