Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Administrație

Primăria Municipiului Timișoara înființează Centrul de Monitorizare a Ordinii Publice și Trafic Management

Publicat

pe

Centrul de Monitorizare Trafic se transformă într-un centru de ordine publică modern, unic în România, printr-un parteneriat între Primăria Municipiului Timișoara și Poliția Locală.

Prin noua structură, se dorește scăderea semnificativă a timpilor de intervenție la situații critice, creșterea siguranței timișorenilor și completarea punctelor oarbe ale celor două sisteme de monitorizare.

Acesta este scopul unui proiect de hotărâre de Consiliu Local pe care primarul Dominic Fritz l-a înaintat consilierilor locali pentru următoarea ședință.

Practic, noua structură se va înființa prin comasarea Centrului de Comandă și Control al Poliției Locale cu Centrul de Management al Traficului. Ambele structuri vor funcționa pe bv. Iuliu Maniu, nr. 29, unde va fi mutat și dispeceratul Poliției Locale.

„Intrăm într-o logică interinstituțională nouă, de la transmis date prin CD-uri la trei zile după infracțiune, la acces în timp real. Punem în comun resursele noastre de monitorizare video într-un singur centru și îmbunătățim eficiența Poliției Locale, pentru a-i putea depista mai repede pe cei care încalcă legea. Practic, polițiștii locali vor avea acces la datele adunate de camerele de supraveghere ale Municipalității și vor putea acționa imediat ce văd încălcări ale legii, fie că vorbim de aruncarea ilegală de deșeuri, deranjarea ordinii publice sau pentru fluidizarea traficului la accidente.

Îmi doresc ca Inspectoratul de Poliție Județean să vină alături de noi și să sporim eficiența acestui Centru de Comandă și fiecare să acționeze în funcție de competențele legale pe care le are. De exemplu, pentru a reduce numărul de accidente în trafic avem nevoie de cooperarea Poliției Naționale, pentru că doar ei pot sancționa trecerile pe roșu zilnice”, transmite primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Noul Centru de Monitorizare va integra cele 150 de camere ale Poliției Locale cu cele 276 de camere ale Municipiului Timișoara, pentru a putea înregistra și stoca imagini video în limitele regulamentului european pentru protecția datelor cu caracter privat, GDPR.

De asemenea, Centrul va avea la dispoziție, în plus, 7 radare fixe și încă 37 de camere ultraperformante care pot detecta automat trecerile pe culoarea roșie, echipamente verificate metrologic. Centrul va fi pe bv. Iuliu Maniu, unde există deja dotări de ultimă generație și va funcționa similar cu alte centre de monitorizare a traficului și siguranței publice din marile capitale europene.

Administrație

Începe amenajarea pistei de biciclete pe strada Transilvania din Timișoara. Când și unde vor fi restricții de circulație

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara anunță începerea lucrărilor de amenajare a pistei de biciclete și a trotuarelor pe strada Transilvania.

Proiectul prevede repararea carosabilului, ridicarea intersecției Transilvania – Pogonici și a intersecției Transilvania – Vulturilor, înălțarea trecerilor de pietoni, amenajarea trotuarelor și a bordurilor și amenajarea pistei duble pe carosabil cu delimitatoare pentru siguranță.

Pista dublă este parte a unui culoar de mobilitate care va ajunge până la pasarela pietonală și velo Gelu – Crizantemelor, conectată cu pistele de pe malurile Begăi.

„Tot mai mulți timișoreni vor să evite traficul aglomerat și să ajungă mai repede la serviciu sau la grădinițele și școlile copiilor, pe bicicletă, iar dorința noastră este de a avea piste pentru bicicliști mai lungi și mai sigure. Obiectivul nostru este de a avea o rețea de piste de biciclete pe relația Spitalul Județean, strada Eneas, zona Iosefin – Dâmbovița, malurile Begăi. Avem deja în lucru amenajarea unei noi piste de 1,2 km, de-a lungul a patru străzi – Traian Lalescu, Dr. Aurelian Cândea, Martir Sorinel Leia și Cosminului, cu intervenții avansate pe strada Leia. Este un culoar de mobilitate care va lega Bd. Pârvan de Str. Eneas și care, în viitor, va fi conectat cu rețeaua Transilvania – Vulturilor – Crizantemelor – pasarela Gelu-Crizantemelor, din zona Iosefin – Dâmbovița, care va avea piste de biciclete, după reabilitare. Începem cu strada Transilvania, unde reabilităm și trotuarele pentru ca pietonii să beneficieze de condiții bune și vor urma celelalte străzi de pe traseu”, transmite viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău.

Pentru executarea lucrărilor, începând din data de 19 septembrie 2023, ora 07:00, până în data de 23 octombrie 2023, circulația rutieră va fi închisă pe tronsonul strada Vulturilor – strada Pogonici.

Citeste mai mult

Administrație

Puncte drop-off. Părinții pot staționa pentru a lăsa copiii în fața a două școli, la Timișoara

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, a realizat două puncte de drop-off speciale, pentru ca părinții să-și lase copiii în siguranță la școală.

Acestea au fost finalizate înainte de începerea anului școlar la Gimnazială nr. 2 (str. Mureș) și Gimnazială nr. 7 (str. I. Ionescu de la Brad).

„Este un proiect pilot pe care îl implementăm la două școli din cartierele Timișoarei, aflate în zone cu trafic intens. Intenția noastră este să creștem siguranța copiilor și să reducem blocajele în trafic la orele de vârf când părinții își lasă sau își iau copiii de la școală. Cu noile amenajări, oprim și parcatul pe trotuar și le oferim copiilor care vin pe jos la școală condiții sigure de deplasare. Am optat pentru o variantă în care locatarii din zonă să nu fie dezavantajați, deoarece în restul zilei pot folosi acele locuri de staționare. Sperăm ca reacțiile la aceste intervenții să ne ajute să extindem sistemul la mai multe școli care au aceeași problemă”, transmite primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Din acest an, părinții de la Gimnazială nr. 2 și nr. 7 își pot lăsa copiii la școală în condiții mai sigure. Timișoara are acum două puncte de drop-off, unde părinții pot staționa până la 5 minute, pentru a lăsa copiii în fața școlii.

Punctele de drop-off sunt demarcate special în acest sens, astfel încât nu se restricționează traficul rutier pe banda de circulație existentă. Trotuarele sunt delimitate de carosabil prin stâlpi de protecție, pentru ca vehiculele să nu poată parca și să blocheze astfel accesul copiiilor care merg pe jos la școală. Trecerile de pietoni sunt la nivel cu carosabilul, sunt marcate corespunzător cu culoare roșie, astfel încât să sporească atenția șoferilor.

Intervențiile fac parte dintr-un proiect pilot realizat împreună cu Ordinul Arhitecților din România pentru a face mai sigure și mai prietenoase intrările la școli. Școala Gimnazială nr. 2 și Școala Gimnazială nr. 7 au fost alese pentru acest proiect, deoarece se află pe două străzi intens circulate.

Citeste mai mult

Administrație

Rampă de gunoi, ilegală. Vinovatul, găsit după documentele pe care le-a aruncat

Publicat

pe

Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a identificat încă o rampă de gunoi ilegală și a luat măsurile legale care se impun.

În zona podului din Calea Șagului a fost semnalată o rampă ilegală. Reprezentanții Poliției Locale au efectuat verificările la fața locului și au găsit documente care au permis identificarea persoanei care a generat deșeurile.

După câteva zile, persoana identificată s-a prezentat la sediul Direcției Generale a Poliției Locale Timișoara. Conform declarațiilor sale, a predat deșeurile rezultate din amenajarea pe care a realizat-o unui operator extern, fără să știe că acesta nu va respecta prevederile legale de depozitare a deșeurilor.

Ca urmare, a fost amendat cu suma de 15.000 lei, conform prevederilor legale OUG92/2021, art.23, al.1. În cazul în care va fi identificată și persoana care s-a debarasat ilegal de deșeurile propriu-zise, aceasta va suporta amenda ce variază între 30.000 – 45.000 lei, la care se adaugă și costurile generate de igienizarea locației, efectuată de RETIM.

„Reamintim timișorenilor că predarea deșeurilor unor operatori neautorizați este și ilegală și imorală, contribuind la apariția deponeurilor ilegale, care afectează atât curățenia orașului cât și sănătatea publică și generează costuri suplimentare de la bugetul public. De asemenea, aceste fapte se sancționează cu amenzi mari, atât pentru cel care predă deșeurile, cât și pentru cel care le abandonează“, precizează reprezentanții Primăriei Timișoara.

Pe teritoriul administrativ al orașului funcționează patru puncte de colectare a deșeurilor care pot fi predate prin aport voluntar de către cetățeni și sunt preluate gratuit.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite