Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Administrație

Program de lucru suspendat 3 zile, la Primăria Timișoara, de Ziua Națională a României

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara aduce la cunoștința cetățenilor modificarea programului de funcționare al instituției, conform Hotărârii de Guvern nr. 96/2022, care stabilește și ziua de 2 decembrie ca fiind liberă.

Astfel, Primăria Municipiului Timișoara suspendă programul de lucru cu publicul miercuri, 30 noiembrie, fiind sărbătoare legală cu ocazia Sfântului Andrei, joi, 1 Decembrie fiind  sărbătoare legală cu ocazia Zilei Naționale și vineri, 2 decembrie, fiind zi liberă, conform Hotărârii de Guvern mai sus menționate.

Programul de lucru cu publicul și orarul de funcționare se reiau de luni,  5 decembrie, după cum sunt afișate pe site-ul oficial, www.primariatm.ro.

În acest interval, cetățenii au la dispoziție posibilitatea de a depune formulare și  documente online, precum și aplicația de sesizări online.

Administrație

Lucrările de retehnologizare a rețelelor termice din Timișoara, aproape de final

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara a început lucrările pentru retehnologizarea ultimului kilometru din cadrul investiției care prevede înlocuirea a 20 de kilometri de rețea secundară, 9 kilometri de rețea primară și 25 de puncte termice din oraș.

„Ne aflăm în faza finală a uneia dintre cele mai mari investiții în reabilitarea infrastructurii de bază a orașului. Chiar dacă șantierul a creat disconfort, este o etapă necesară pentru a rezolva problema pierderilor de căldură din fiecare iarnă. Vrem de asemenea ca aceste lucrări să fie de calitate, nu doar la nivel de conducte, ci și la refaceri pentru carosabil, trotuar, borduri sau pavaje. Am cerut ca de pe spațiile verzi să scoată molozul și să pună pământ vegetal în loc. Subtraversarea de pe Bărnuțiu a cedat în câteva luni și acest lucru nu este acceptabil. Trebuie refăcută urgent. Vorbim aici de o lucrare complexă, dar pentru care nu stăm să negociem calitatea rezultatului final”, transmite viceprimarul Ruben Lațcău.

Dintre punctele termice, pentru 14 au fost recepționate lucrarile, iar pentru celelalte 11 au fost demarate procedurile în vederea efectuării recepției la terminarea lucrărilor.

De la începutul lunii mai au fost reluate lucrările la rețeaua primară, odată cu oprirea furnizării agentului termic către populație din perioada rece. Din totalul de 9 km de rețele termice primare prevăzute în programul de retehnologizare, mai este în curs de reabilitare aproximativ 1 km.

Aceasta este cea de-a II-a etapă a proiectului de retehnologizare a sistemului centralizat de termoficare, în cadrul căreia a fost prevăzută reabilitarea a 29 de kilometri de rețea.

Reabilitarea rețelelor de termoficare se desfășoară în mai multe zone ale orașului: centrală, Bucovina, Torontalului, Aradului, P-ța Romanilor – P-ța Aurel Vlaicu – Baba Dochia, Telegrafului – Dorobanților, Steaua, Calea Șagului, Mureș – Musicescu, Traian Vuia- Mureș-Miloia, Odobescu, P-ța Crucii – P-ța Bălcescu.

Prin retehnologizare, conductele vechi de termoficare sunt înlocuite cu conducte noi, preizolate, pentru un sistem eficient, cu pierderi minime și emisii poluante mai mici.

De asemenea, în programul de retehnologizare mai sunt incluse lucrări de înlocuire a vanelor și racordurilor de pe traseul magistralelor de termoficare, realizarea unui sistem de monitorizare a stării izolației conductelor, construirea de cămine pe rețele secundare, astfel încât, în caz de avarii, să nu fie afectate toate blocurile alimentate la același punct termic.

Odată cu finalizarea lucrărilor de reabilitare din această etapă, se reduc pierderile în rețea, crește viteza de depistare și precizia localizării avariilor, se elimină mai mult de jumătate din avariile înregistrate pe rețelele secundare și se reduc costurile de întreținere și exploatare a rețelelor.

Valoarea totală a proiectului, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, este de 160.280.811,28 lei.

Lucrările vor fi încheiate până la finalul lunii septembrie a acestui an.

Citeste mai mult

Administrație

Primăria Timișoara continuă acțiunile de eliminare a cablurilor aeriene amplasate ilegal

Publicat

pe

În această săptămână, se derulează activități de dezafectare a cablurilor în zona cuprinsă între Spitalul de copii, Piața 700, Parcul Botanic, strada Circumvalațiunii și bulevardul Gheorghe Lazăr.

Acțiunea a început în seara zilei de 22 mai și va continua de miercuri, 24 mai, pe tot parcursul săptămâniii.

În zilele următoare, se va intra pe toate străzile din această zonă, pentru a îndepărta cablurile.

„Menționăm că operatorii au fost înștiințați, de-a lungul ultimilor ani, atât la ședințele organizate săptămânal cu reprezentanții firmelor cât și prin notificări scrise, cu privire la obligativitatea dezafectării cablurilor aeriene și trecerii lor în subteran“, se menționează într-un comunicat de presă al Primăriei Timișoara.

Acțiunea primăriei include dezafectarea colierelor, panourilor publicitare și a fibrei optice și este realizată cu sprijinul STPT.

În caz de vreme nefavorabilă, acțiunea va fi reprogramată.

Citeste mai mult

Administrație

Președintele federal al Germaniei și mai multe delegații oficiale străine, în vizită la Timișoara

Publicat

pe

Municipiul Timișoara va fi gazda mai multor delegații oficiale străine, interesate de evenimentele desfășurate în cadrul programului oficial Timișoara Capitală Europeană a Culturii.

Vizitele vor culmina cu prezența președintelui federal al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, în perioada 25 – 26 mai.

De asemenea, primarul Dominic Fritz se va afla într-o vizită oficială de promovare a Timișoarei 2023 în Portugalia, în perioada 22-23 mai.

„Urmează câteva zile foarte intense pentru Timișoara, când atenția oficialităților și a presei din Europa va fi din nou ațintită asupra noastră. Sunt extrem de onorat să primesc la Timișoara, într-un timp așa de scurt, peste 60 de diplomați, parlamentari, înalți oficiali străini. Suntem în fața unei vizite istorice pentru Timișoara: prima vizită a unui președinte al Germaniei și după foarte, foarte mulți ani prima vizită a unui șef de stat străin. Este șansa pe care titlul de Capitală Culturală ne-o dă, de a arăta Europei povestea Timișoarei multiculturale, inovative și curajoase. Este anul în care trebuie să profităm de vizibilitatea internațională a Timișoarei pentru a repoziționa orașul pe harta Europei și pentru a schimba percepția asupra României”, a transmis primarul Dominic Fritz.

Programul zilelor următoare arată astfel:

Duminică, 21 mai, primarul Dominic Fritz va întâmpina delegația compusă din diplomați din peste 35 de state din întreaga lume, acreditați la București – ambasadori, consuli, atașați culturali – la Cazarma U, unde se desfășoară una dintre cele mai mari expoziții de artă contemporană din programul Capitalei. Întâlnirea va fi urmată de o recepție oficială, la Cazarmă.

Vizita este organizată de Ministerul Afacerilor Externe și cuprinde principalele obiective ale orașului și o parte din expozițiile reprezentative ale bogatei oferte culturale a anului 2023: Bienala „Art Encounters: My Rhino is not a Myth”, expozițiile Adrian Ghenie – „Corpul Imposibil” și „după SCULPTURĂ / SCULPTURĂ după” de la Cazarma U se găsesc pe agenda vizitei.

Miercuri 24 mai și joi 25 mai – Primăria Municipiului Timișoara va primi vizita unei delegații a Parlamentului Regional, regiunea Wielkopolska, Polonia, alcătuită din parlamentari și reprezentanți ai Biroului de Cooperare Internațională și Biroului de Cultură din cadrul Președinției Regiunii Wielkopolska, Polonia. Obiectivele vizitei vizează în principal discutarea modalităților de reajustare a politicilor culturale în context contemporan, modul în care au decurs pregătirile pentru preluarea titlului de Capitală Culturală Europeană, cum decurge implementarea și care sunt beneficiile, dar și responsabilitățile pe care le implică gestionarea unui program atît de complex. De asemenea, membrii delegației vor avea întâlniri cu responsabilii din domeniul politicilor culturale și cu manageri ai instituțiilor culturale din oraș.

Joi, 25 mai și vineri 26 mai – Președintele federal al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, va fi prezent la Timișoara, în urma invitației făcute de Președinție, Forumul Democrat al Germanilor din România și primarul Dominic Fritz. Înaltul oaspete german va participa la un concert al Filarmonicii Banatul și va vizita expoziția de la Cazarma U. Vineri, Președintele Germaniei va vizita Timișoara împreună cu primarul Dominic Fritz.

De altfel, Germania este unul dintre susținătorii financiari ai evenimentelor Capitalei Culturale cu 550.000 euro. 360.000 de euro vin de la Ministerul Federal al Culturii din Germania pentru două concerte de mare amploare cu  „Gurre-Lieder” de Schönberg, la Timișoara și Gera în septembrie 2023. Încă 190.000 de euro vin de la Fundația Culturală Federală a Germaniei, pentru o producție comună între Teatrul German din Timișoara și cel din Gera.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite