Ne găsiți și pe:

Administrație

Primăria Timișoara anunță: Taxele și impozitele locale rămân neschimbate, în 2023

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara păstrează taxele și impozitele locale pentru 2023 la același nivel ca anul acesta.

Proiectul de hotărâre de consiliu local a fost publicat pe site-ul primăriei și este disponibil pentru consultare. Cei interesați sunt așteptați, joi, 22 decembrie, de la ora 13, la dezbaterea publică, care va avea loc atât în sala de consiliu a primăriei, cât și online.

Principalele taxe locale pe care le colectează Primăria Timișoara sunt impozitele pe clădiri, terenuri și autovehicule. Proiectul pentru taxele locale prevede indexarea acestora în conformitate cu codul fiscal, respectiv cu inflația aferentă anului 2021 de 5,1%. Impozitele pe clădiri vor fi la același nivel.

În același timp, în proiect sunt incluse și toate scutirile acordate de la bugetul local, precum și  scutirile pentru persoane cu venituri mici, asociații care prestează servicii sociale, scutiri pentru persoanele care și-au reabilitat termic imobilul ș.a.

Nivelul taxelor locale este stabilit pe baza legislației naționale. La mijlocul anului 2022, guvernul a adoptat o ordonanță care prevede utilizarea grilei notariale pentru stabilirea nivelului taxelor pe proprietate, care ar fi dus la măriri și de 3 până la 5 ori a impozitului pe clădiri pentru persoanele fizice. În urma dezbaterilor de la nivel național și din Parlamentul României, implementarea noilor taxe a fost amânată pentru 2025, procesul de tranziție fiind unul dificil.

Decizia finală a survenit în urma pronunțării Curții Constituționale a României, din 14 decembrie, unde a fost acceptată amânarea pentru 2025 a noilor taxe propuse de Guvern, urmând apoi ca legea să fie promulgată și publicată în Monitorul Oficial. Acest lucru a dus la întârzierea actuală a calendarului de aprobare a taxelor și impozitelor locale, precum și al celuia scurt pentru dezbaterea proiectului de hotărâre.

Proiectul de hotărâre poate fi consultat integral aici: https://www.primariatm.ro/administratie/consiliul-local/proiecte-de-hotarari/?uid=C438F4505D6B891EC225891E00406DE6

Dezbaterea publică va avea loc joi, 22 decembrie 2022, la ora 13:00.

Puteți transmite propunerile, opiniile sau sugestiile prin email la adresa camelia.crisan@primariatm.ro.

Acestea pot fi trimise până joi la ora 12:00.

Administrație

Patru puncte de colectare a deșeurilor vegetale și a deșeurilor din construcții, la Timișoara

Publicat

pe

Pe raza municipiului Timișoara, funcționează 4 puncte de colectare, unde cetățenii pot preda gratuit, prin aport voluntar, deșeurile vegetale, din construcții și cele voluminoase de uz casnic.

Cele 4 puncte de colectare sunt situate la adresele:

Str. Avram Imbroane, nr. 70 (orar: L – V: 9:00 – 19:00, S: 8:00 – 16:00);

Calea Torontalului, nr. 94 (orar: L – V: 9:00 – 19:00, S: 8:00 – 16:00);

Calea Moșniței, nr. 2-4 (orar: L-V: 9:00 – 19:00, S: 8:00 – 16:00);

Str. Ovidiu Cotruș, nr. 201 (orar: L-V: 9:00 – 17:00, S: 8:00 – 16:00).

În aceste locații, cetățenii pot transporta și preda gratuit, în baza actului de identitate, următoarele cantități de deșeuri:

3 mc/lună deșeuri vegetale, cu recomandarea ca frunzele și iarba să fie depozitate în saci, iar crengile tăiate la aproximativ 50 cm;

5 mc/lună deșeuri voluminoase de uz casnic, cu recomandarea demontării/ dezasamblării deșeurilor voluminoase de uz casnic;

1 mc/lună deșeuri provenite din locuințe, generate de activități de reparații și amenajări interioare, din construcții și demolări, cu recomandarea ca acestea să fie depozitate în saci rezistenți.

Preluarea acestor cantități la punctele de colectare se realizează în baza HCL 405/2019, privind aprobarea planului de prevenire și măsuri pentru evitarea și reducerea cantităților de deșeuri abandonate pe domeniul public de pe raza municipiului Timișoara.

Adresăm, pe această cale, încă un apel timișorenilor de a contribui la păstrarea curățeniei în spațiile publice, având posibilitatea ca, printr-un efort minim să predea deșeurile la punctele autorizate și să nu le abandoneze pe domeniul public. Abandonarea deșeurilor în locuri neautorizate este o problemă de sănătate publică și este sancționată contravențional, iar responsabilitatea păstrării unui mediu curat și a unor condiții civilizate în spațiul urban ne revine tuturor.

Citeste mai mult

Administrație

Drum expres pentru conectarea Aeroportului Timișoara cu Autostrada A1

Publicat

pe

Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a semnat, zilele trecute, protocolul de colaborare între Consiliul Județean Timiș și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. (CNAIR) pentru realizarea drumului de conectivitate A1 – Timișoara – Aeroport Traian Vuia. Acesta este cuprins ca proiect prioritar în Programul Operațional pentru Transport și este prevăzut a se implementa la profil de drum expres, cu două benzi pe sens, pe o lungime de aproximativ 7 km.

CNAIR se va ocupa de asigurarea finanțării, iar Consiliul Județean Timiș de derularea procedurilor de achiziție pentru contractarea serviciilor de elaborare a studiului de fezabilitate, precum și de contractarea serviciilor de proiectare și a lucrărilor de execuție.

Semnarea protocolului vine după ce administrația județeană și-a exprimat în mod ferm interesul de a realiza investiția și de a susține astfel descentralizarea activității CNAIR. CJ Timiș deține capacitatea de implementare a proiectului și poate valorifica integral finanțarea de la Comisia Europeană. Decongestionarea traficului existent, scăderea numărului de accidente, reducerea poluării fonice și a aerului cu gaze cu efect de seră sunt doar câteva dintre beneficiile implementării acestui proiect de către Consiliul Județean Timiș.

„Știm cât de importantă este problema traficului și am fost permanent preocupați de identificarea unor noi căi de acces care să ducă la o fluidizare mult – așteptată și la creșterea calității vieții în localitățile din jurul Timișoarei. Ne bucurăm că reușim în acest mod să diversificăm accesul și să înlăturăm presiunea rutieră de la Dumbrăvița. În proiect este inclusă și o porțiune din Centura Timișoarei, pentru facilitarea accesului atât la varianta ocolitoare cât și în localitățile periurbane apropiate. În mod cert, dezvoltarea acestui drum expres va conduce la creșterea atractivității județului Timiș pentru investiții și implicit pentru crearea de noi locuri de muncă și creșterea dinamicii mediului de afaceri.” a spus președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica.

Viitorul drum va avea sisteme inteligente de transport, precum cel de management al traficului, camere video, comunicare și informații în timp real pentru utilizatori și administratorul infrastructurii, alături de sisteme de urgență.

PROIECT. Drum expres între Aeroportul „Traian Vuia“ și Autostrada A1

Citeste mai mult

Administrație

Certificatul fiscal se poate obține online, la Timișoara

Publicat

pe

Timișorenii pot obține certificatul fiscal extrem de simplu, prin platforma Direcției Fiscale a Primăriei Municipiului Timișoara. Completarea formularelor de solicitare durează mai puțin de 3 minute, iar termenul de soluționare pentru eliberarea certificatelor fiscale este de maxim 3 zile lucrătoare, în condițiile în care toate datele furnizate sunt corecte și actualizate.

Persoanele fizice deja înregistrate în sistem, cu user și parolă, pot obține certificatul fiscal în doar câțiva pași simpli, accesând următorul link: https://plata.dfmt.ro/Plata2/auth/login

De pe platformă se face autentificarea, cu userul și parola fiecărui solicitant, apoi, din contul propriu, fiecare cetățean are posibilitatea de a vizualiza întregul său istoric de interacțiune cu Direcția Fiscală și de a accesa secțiunea de servicii de care are nevoie. Pentru certificatul fiscal, va intra în secțiunea dedicată, de unde se selectează butonul din dreapta – Adaugă o cerere. În formularul care se deschide, se vor completa câmpurile privind calitatea solicitantului (proprietar sau coproprietar), scopul pentru care se solicită certificatul, se va încărca o copie a actului de identitate și se va selecta imobilul pentru care se solicită certificatul, după care se apasă butonul Trimite. Solicitantul este notificat prin e-mail cu privire la numărul de înregistrare al cererii și termenul de soluționare.

Există posibilitatea de a solicita certificatul fiscal și fără a deține un cont de utilizator. În acest caz, solicitantul va intra pe site-ul dfmt.ro și va accesa secțiunea Cereri online, selectând apoi primul link activ din partea de sus, cel dedicat persoanelor fizice. Este necesară completarea tuturor câmpurilor formularului care sunt marcate cu steluță roșie și completarea cu atenție a adresei de e-mail și a numărului de telefon. De asemenea, este necesară introducerea codului de verificare, după care se apasă butonul Trimite.

Solicitantul are posibilitatea de a selecta modul în care dorește să obțină certificatul, prin e-mail sau la ghișeu. Precizăm că certificatele sunt semnate electronic, formulă acceptată de toate instituțiile și societățile care lucrează cu aceste documente.

În cazul vânzării mijloacelor de transport, nu mai este necesară solicitarea certificatului fiscal. Declarația de scoatere din evidență se va depune atașând contractul de vânzare cumpărare care să respecte formularul tipizat pe care îl găsiți, de asemenea, pe site-ul dfmt.ro.

Toate serviciile online oferite utilizatorilor înregistrați pe platforma Atlas, precum și procesarea plăților sunt sigure și verificabile. Până în prezent, pe platformă sunt înregistrați peste 150.000 de utilizatori și au fost efectuate mai mult de 560.000 de tranzacții.

Serviciile online sunt o alternativă rapidă, eficientă și confortabilă la modalitatea clasică de deplasare la ghișeu, asigurând o mai mare viteză de lucru pentru administrație și o economie importantă de timp și resurse pentru cetățeni.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite