Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Administrație

Subprefectul județului Timiș, Ovidiu Drăgănescu: „Nimeni nu a carantinat Timișoara“

Publicat

pe

Subprefectul de Timiş Ovidiu Drăgănescu îi răspunde primarului Timişoarei Dominic Fritz, care a acuzat că Timişoara este plasată în carantină de noapte.

„Nimeni nu a carantinat Timişoara! Sunt doar simple speculaţii care denotă necunoaşterea legii şi apetitul pentru senzaţional. Regret că inclusiv primarul TM a afirmat acest lucru într-o postare pe FB. În calitatea sa de Preşedinte al CLSU – Comitetul local pentru situaţii de urgenţă Timişoara are obligaţia să cunoască legislaţia în domeniu şi să coopereze cu structura de la nivel judeţean. Sau măcar să se informeze de la cei cu care trebuie să colaboreze. Conform legii «Comitetele Locale pentru Situatii de Urgenta sunt organisme interinstitutionale cu atributii in SPRIJINUL managementului situatiilor de urgenta produse sau posibil a se produce pe teritoriul unei anumite unitati administrativ-teritoriale. C.L.S.U. se constituie la nivelul u.a.t. sub conducerea primarului.» Care a fost sprijinul acordat cu aceaste declaraţii este greu de înţeles”, a scris subprefectul într-o postare pe Facebook.
Acesta a maiadăugat că, „pentru o minimă informare asupra ceea ce înseamnă carantinarea”, primarul putea citi măcar site-ul primăriei pe care o conduce, unde se explică minimal, dar clar, ce este aceasta.
„Probabil, în acest caz, nu ar mai fi creat stupoare în rândul celor care-l urmăresc”, a mai precizat subprefectul.

Coform lui Drăgănescu, carantinarea se hotărăşte în condiţiile art. 7 şi 12 din Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic: „Carantina zonală se instituie prin ordin al şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau al persoanei desemnate de acesta, în baza hotărârii comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, la propunerea direcţiei de sănătate publică teritoriale şi cu avizul Institutului Naţional de Sănătate Publică.”
Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a afirmat, miercuri seară, că aplicarea restricţiilor tuturor persoanelor, indiferent dacă sunt sau nu vaccinate, este nedreaptă. Primarul afirmă că intrarea în carantină de noapte în week-end va afecta economia locală şi va învrăjbi oamenii.
Interdicţia de circulaţie pe timp de noapte va fi instituită în municipiul Timişoara din acest weekend, după ce incidenţa cazurilor de COVID-19 a ajuns la 4,49 la mia de locuitori, şi tot de la sfârşitul acestei săptămâni magazinele vor avea program până la ora 18.00.

Citeste mai mult

Administrație

Direcția de Evidență a Persoanelor din Timișoara și-a modificat programul pentru perioada 1- 4 mai

Publicat

pe

În zilele libere din perioada 1 – 4 mai 2025, la Direcția de Evidență a Persoanelor din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara va funcționa Biroul înregistrări decese, conform următorului program de lucru cu publicul:

  • Joi, 1 mai: închis
  • Vineri, 2 mai: 9:00 – 12:00
  • Sâmbătă, 3 mai: 9:00 – 12:00
  • Duminică, 4 mai: închis

Pentru înregistrarea unui deces, documentele necesare pot fi depuse la orice primărie, care va transmite dosarul electronic ofițerului de stare civilă competent să înregistreze decesul.

După înregistrarea decesului, certificatul de deces va fi înmânat de către ofițerul de stare civilă de la primăria la care au fost depuse documentele.

Citeste mai mult

Administrație

Conacul de la Banloc – pol cultural și turistic de interes național

Publicat

pe

Conacul din localitatea timișeană Banloc, care s-a aflat în proprietatea Reginei Elisabeta fiica Regelui Ferdinand și a Reginei Maria va fi transformat în centrul cultural, turistic și educational.

Proiectul de hotărâre privind preluarea în administrare a Ansamblului Conacului Banloc a fost votat marți de către consilierii județeni în cadrul unui plen extraordinar al Consiliului Județean Timiș.

Contractul dintre administrația județeană și Mitropolia Banatului prevede posibilitatea dezvoltării unor construcții noi, cu rol cultural, turistic și educațional. Pe tot parcursul intervențiilor de protejare și revitalizare a monumentului istoric se va respecta caracterul arhitectural al ansamblului.

„Ne dorim mai mult decât simpla conservare a monumentului. Avem baza juridică, cadrul administrativ și deschiderea partenerului – Mitropolia – pentru ca Banlocul să devină un reper cultural și turistic al județului. Potențialul acestei investiții este unul uriaș”, a declarat președintele CJ Timiș, Alfred Simonis.

Contractul de administrare este încheiat pe o perioadă de 25 de ani și permite atât atragerea de fonduri europene cât și stabilirea de parteneriate.

Primii 5 ani sunt dedicați pregătirii și demarării investițiilor, urmând ca, în următoarele două decenii, Conacul Banloc să funcționeze ca un pol regional cultural și turistic.

Castelul de la Banloc a fost construit în anul 1793 de către contele Lázár Karátsonyi, iar în anul 1935, domeniul inclusiv castelul şi parcul a fost cumpărat de Regina Elisabeta a Greciei, sora Regelui Carol al II-lea al României care a locuit aici până în anul 1947 când a plecat în exil.

În perioada 1950-1956 în castel a funcţionat Gospodăria Agricolă de Stat, între 1956 şi 1958 – Ocolul Silvic, între 1958 şi 1964 – casă de bătrâni, între 1966 şi 1985 – orfelinat, iar între 1983 şi 1991 – Şcoală cu clasele I-X.

În 1991, castelul a fost avariat în urma unui cutremur.

Citeste mai mult

Administrație

PROGRAMUL Direcției de Evidență a Persoanelor din Timișoara, în perioada Sărbătorilor Pascale

Publicat

pe

În perioada 18 – 21 aprilie 2025, programul de lucru cu publicul la Direcția de Evidență a Persoanelor va fi modificat.

În această perioadă, va funcționa doar Biroul pentru înregistrarea deceselor, conform următorului program:

Vineri, 18 aprilie 2025: închis

Sâmbătă, 19 aprilie 2025: 9:00 – 13:00

Duminică, 20 aprilie 2025: închis

Luni, 21 aprilie 2025: 9:00 – 13:00

Reamintim că pentru înregistrarea unui deces, documentele necesare pot fi depuse la orice primărie, care va transmite dosarul electronic ofițerului de stare civilă competent să înregistreze decesul.

După înregistrarea decesului, certificatul de deces va fi înmânat de către ofițerul de stare civilă de la primăria la care au fost depuse documentele.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite