Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Administrație

Timișoara, Smart City. Cum se vor reduce stresul cotidian și consumul inutil de timp și resurse

Publicat

pe

Strategia de Smart City și Transformare Digitală Timișoara 2022-2027 a intrat în consultare publică 

Primăria Municipiului Timișoara a construit, împreună cu ecosistemul local de actori ( firme de IT, mediul universitar, ONG-uri și mulți cetățeni interesați) și cu experți internaționali, o strategie completă pentru a aduce orașul în era digitală. Strategia propusă intră de joi în consultare publică pentru următoarele 30 de zile lucrătoare.

Timișoara este un hub de inovație și cercetare și unul din centrele universitare mari din România. Într-un studiu recent, https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/policies/desi, făcut în Barometrul de Calitate a Vieții a rezultat că, din punct de vedere al unei conexiuni avansate la internet, Timișoara se plasează peste media Uniunii Europene. Conform barometrului, Timișoara are o conectivitate de 92,4%, comparativ cu UE care are 92% și România 89%.

În urma unei consultări publice cu actorii interesați au fost identificate primele 10 disfuncționalități care vor fi prioritizate. În top se află „stresul cotidian și consumul inutil de timp și resurse” și „existența a două lumi paralele digital/hârtie în domeniul serviciilor publice”, rezultatele fiind disponibile în documentul de strategie.

Procesul de design al strategiei a fost realizat pe o perioadă de 6 luni și se încheie după aprobarea în Consiliul Local. Un număr cât mai mare de actori a fost implicat pentru a asigura ca implementarea strategiei să fie asumate împreună de întreaga comunitate. Transformarea digitală a unui oraș nu poate fi îndeplinită doar de primărie, ci necesită sprijinul întregului ecosistem local.

Strategia este împărțită în 7 domenii strategice mari care vizează viața de zi cu zi a cetățenilor: transparența decizională și guvernarea participativă, servicii publice de calitate, inovația și mediul economic, atragerea și retenția forței de muncă calificate, mediul și salubrizarea, cultura și recreerea, mobilitatea și transportul public.

În total sunt incluse 165 de proiecte strategice din care 27 sunt deja în curs de implementare. Pentru a asigura realizarea și monitorizarea lor, 62 de indicatori de performanță vor fi actualizați anual și va exista un partener care va acționa ca lider pentru fiecare proiect în parte.

Printre cele mai importante proiecte se numără:

  • Portal Unic care să asigure legătura cetățeanului și a firmelor cu administrația publică locală
  • City app de informare pentru vizitatori și cetățeni
  • Portal de evenimente care va deservi atât participanții cât și organizatorii de evenimente
  • Cartografierea societății civile și a grupurilor de lucru locale
  • Implementarea bugetului participativ
  • Macheta digitală a orașului (Timișoara Digital Twin)

Prin această strategie vor putea fi atrase finanțări nerambursabile semnificative prin PNRR și alte programele multianuale lansate de Uniunea Europeană.

Puteți citi propunerea de strategie pe https://smartcity.primariatm.ro

Proiectul de hotărâre poate fi consultat aici: https://www.primariatm.ro/administratie/consiliul-local/proiecte-de-hotarari/?uid=4F29EF536C3E1521C2258839003F08E1

Administrație

Pregătiri pentru Târgul de Paști. Cum pot să se înscrie comercianții

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara organizează, prin Casa de Cultură a Municipiului, în perioada 23 martie – 23 aprilie 2025, cea de-a XVI-a ediție a Târgului de Paști.

În vederea derulării activităților comerciale, cei interesați pot depune dosarele de înscriere la sediul Casei de Cultură din Timișoara (str. Miron Costin nr. 2), în perioada 12-18 februarie 2025, între orele 10:00-13:00, sau le pot trimite pe adresa de e-mail: boe@ccmt.ro.

Pot participa:

Persoane juridice (ONG, SRL, PFA, PFI, IF, ÎI) – producători sau comercianți de produse nealimentare, cu specific pascal

Persoane juridice (ONG, SRL, PFA, PFI, IF, ÎI) – producători sau comercianți de produse alimentare (cozonac, kürtos, plăcinte, langoși, prăjituri, dulcețuri de casă, siropuri, produse apicole, vin, cafea, sucuri, preparate fast-food, brânzeturi și produse tradiționale din carne, ciocolată, bomboane, zacuscă, conserve de casă etc.)

Artiști plastici meșteșugari (ONG, SRL, PFA, PFI, IF, ÎI)

Activități recreative

Formularul-tip de înscriere și regulamentul târgului se pot descărca de pe site-ul Casei de Cultură a Municipiului Timișoara (www.casadeculturatm.ro), precum și de pe pagina noastră de Facebook, începând de miercuri, 12 februarie 2025.

Pentru detalii și pentru orice informații suplimentare vă stăm la dispoziție la numărul de telefon 0711 056 054.

Citeste mai mult

Administrație

13 localități din estul județului Timiș vor avea rețele de gaz

Publicat

pe

Localitățile din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Distribuție Gaz Timiș Est”  orașul Făget și comunele Balinț, Bara, Bârna, Bethausen, Coșteiu, Curtea, Fârdea, Mănăștiur, Margina, Ohaba Lungă și Traian Vuia vor avea rețele de gaz.

Lider de proiect pentru înființarea rețelelor de distribuție a gazelor naturale în partea estică a județului Timiș este localitatea Dumbrava.

„Accesul timișenilor la rețeaua de gaz reprezintă un obiectiv de interes major pentru mine. Nu concep calitatea vieții la standarde europene fără a avea utilități esențiale – apă, canalizare, gaz – în fiecare casă. Extinderea rețelei de gaz nu este doar o chestiune de confort, ci și una de sănătate și chiar de protecție a mediului. Voi continua atragerea unor astfel de investiții, alături de cele în infrastructura rutieră și, bineînțeles, în domeniul sănătății”, a declarat Alfred Simonis, președintele CJ Timiș.

Administrația județeană va aloca 6,4 milioane de lei, diferența de fonduri necesară implementării proiectului urmând a fi finanțată prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Citeste mai mult

Administrație

Începe proiectarea Variantei de Ocolire Timișoara Vest

Publicat

pe

Nurol Insaat Ve Ticaret AS va construit Varianta de Ocolire Timișoara Vest în lungime de 13,90 km, cu 2 benzi de circulație pe fiecare sens.

Durata de proiectare și execuție a lucrărilor va fi de 30 de luni, dintre care 6 luni este perioada de proiectare și 24 de luni va fi execuția lucrărilor.

Traseul Variantei de Ocolire Timișoara Vest traversează Timișoara, Săcălaz și Sânmihaiu Român.

În cadrul proiectului vor fi realizate 10 lucrări de artă, din care 3 sunt de o complexitate tehnică ridicată:

Pasaj peste DN 59A (Timişoara – Jimbolia) + Pasaj peste CFR 100 în lungime de 750 m;

Pasaj peste DN 6 și CFR 133 în lungime de 450 m;

Pod peste râul Bega și peste rezervoarele de nămol în lungime de 450 m.

De asemenea se vor amenaja 4 noduri rutiere:

Nod rutier la intersecția VO Timișoara Vest cu DN 69 (Timișoara – Arad) și VTM Nord;

Nod rutier la intersecția VO Timișoara Vest cu DN 6 (Timișoara – Cenad);

Nod rutier la intersecția VO Timișoara Vest cu DN 59A (Timișoara – Săcălaz);

Nod rutier la intersecția VO Timișoara Vest cu Radiala Nouă de Vest (C30, proiect al Primăriei Timișoara).

Investiția va fi finanțată din Fonduri Europene Nerambursabile prin Programul Transport 2021-2027.

 

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite