Ne găsiți și pe:

Administrație

Un nou regulament pentru comerțul stradal, la Timișoara. Condiții unitare pentru toți comercianții

Publicat

pe

„Astăzi am publicat un regulament care să aducă claritate pentru comercianții stradali din Timișoara și să pregătească orașul pentru a fi demn de titlul de capitală ca aspect vizual.

Dorim să oprim situațiile în care unele biciclete devin tonete și unele rulote devin structuri permanente pe spațiul public. Vom propune, de asemenea, modele noi pentru chioșcurile din oraș și pentru mobilierul de la standurile cu flori, fructe, legume, ziare, etc. Vrem să aducem un stil unitar pentru mobilierul stradal, inclusiv pentru comercianții timișoreni. Am eliminat ambiguitățile care permiteau decizii arbitrare de acordare a avizelor/acordurilor. Fiecare comerciant va putea să știe ce acte trebuie să aducă și care sunt condițiile ca să poată opera. Avem în plan chiar să facem câteva sesiuni de informare cu departamentul de avizare din primărie pentru a le răspunde întrebărilor. Acest regulament nou va putea fi consultat de fiecare dintre cei care fac comerț stradal. Vom anunța, în cursul acestei săptămâni, și o dezbatere publică pe acest subiect”, transmite primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

O serie de practici operative deja existente vor fi formalizate, precum procesul de alocare a spațiilor pentru mărțișoare, dar și conținutul pentru hotărâri de consiliu local pentru licitația pentru închirierea spațiilor pentru chioșcuri sau tonete și al caietului de sarcini aferent hotărârii.

Sunt propuse noi obligații pentru comercianții care desfășoară activități de comerț stradal:

●          Să dețină documente de proveniență a bunurilor și certificate de calitate

●          Să nu amplaseze mobilier stradal sau alte obiecte pe spațiul verde sau pe locuri de parcare (cu excepții)

●          Comercianții și deținătorii de automate în aer liber răspund de asigurarea condițiilor de păstrare cerute de producător pentru produse și de a preveni perisabilitatea accelerată

●          Agenții economici răspund de funcționarea unității comerciale, de legalitatea construcției și de respectarea normelor legale pentru PSI

Următoarele tipuri de structuri vor fi reglementate:

1)         Tonete, pupitre acoperite sau închise (cărți, presă și flori)

2)         Mobilier urban amplasat în fața unității de profil (flori, legume, fructe, ziare și reviste, cărți, vitrine frigorifice pentru înghețată și aparate de înghețată)

3)         Vehicule special amenajate și rulote mobile destinate desfășurării de activități comerciale

4)         Comercializarea în aparate automate/dozatoare (lapte, apă, ouă, sucuri, produse alimentare și nealimentare – în perimetrele piețelor agroalimentare și pe terenuri proprietate personală aparținând persoanelor fizice și juridice)

5)         Comerț stradal desfășurat cu ocazia unor sărbători sau evenimente organizate în Municipiul Timișoara

6)         Chioșcuri

Noile propuneri au ca scop reglementarea automatelor care au fost montate ilegal în spațiul public sau chiar și în spațiul privat, dar care deservesc zone publice. Acestea vor fi permise doar pe baza documentației de urbanism (PUZ, PUD), pentru a preveni situațiile în care au fost montate în număr extrem de ridicat sau abuziv. De asemenea, vehiculele și rulotele vor fi tratate ca mijloace ambulante și nu va mai fi permisă transformarea acestora în structuri semi-permanente. Astfel, este impusă autonomia privind utilitățile necesare funcționării și eliberarea amplasamentului până la finalul zilei.

Chioșcurile vor putea avea o suprafață maximă de 15 mp și vor necesita obținerea unei autorizații de construire într-un termen maxim de 6 luni de la câștigarea amplasamentului la licitație. Tonetele și pupitrele vor putea avea o suprafață maximă de 12 mp și vor necesita obținerea avizului pentru locație într-un termen maxim de 3 luni de la câștigarea amplasamentului la licitație, autorizația de construire nefiind necesară pentru tonete și pupitre care nu au fundație și se racordează doar la electricitate. Dacă termenele nu sunt respectate, amplasamentele vor fi scoase din nou la licitație publică.

Primăria Municipiului Timișoara dorește să realizeze de asemenea pentru tonete, pupitre și chioșcuri avizul unic de racordare și să obțină certificatul funciar la zi. Pentru chioșcuri va fi inclus și certificatul de urbanism.

Pentru a asigura respectarea regulamentului este propusă creșterea valorii contravențiilor.  Există de asemenea măsuri suplimentare pentru sancționare: oprirea pentru 3 luni a reautorizării de la a 2-a abatere sancționată, suspendarea acordului/avizului pentru nerespectarea mențiunilor din acord și chiar refuzul emiterii unui nou acord/aviz după suspendări repetate.

Noul regulament detaliază condițiile pentru care acordul/avizul pentru comerț stradal nu se poate elibera:

1.         Dacă amplasamentul este construcție neautorizată sau este o lucrare a cărei recepție nu a fost efectuată încă

2.         Dacă amplasamentul este o construcție unde au fost făcute intervenții neautorizate

3.         Dacă se dorește amplasarea mobilierului urban în fața unei clădiri neautorizate

4.         Dacă amplasamentul este în fața unei construcții a cărei fațade/acoperiș nu sunt reabilitate și există risc de accidente (excepție făcând existența unei autorizații de construire pentru punerea în siguranță a imobilului)

Alte modificări incluse sunt introducerea zilei internaționale a femeii/zilei mamei în lista de sărbători pentru care există o reglementare specială în regulament sau permiterea activității de comerț stradal doar pe trotuare de minimum 3 m lățime, astfel încât să existe un spațiu liber de 1,5 m pentru pietoni. Activitățile de tip face painting sau vânzarea de baloane/suveniruri se vor putea desfășura doar în parcuri și se propune interzicerea în zonele istorice protejate ale orașului a mobilierului stradal inestetic și care este în neconcordanță cu aspectul istoric al clădirilor.

Proiectul de hotărâre poate fi consultat: https://www.primariatm.ro/administratie/consiliul-local/proiecte-de-hotarari/?uid=1FA75C67DF8F813CC2258830002CEE33

Administrație

Primăria Timișoara a semnat contractul de finanțare pentru Pasajului Solventul in valoare de 43 de milioane de lei

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara beneficiază de finanțare de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) prin fondul Anghel Saligny pentru realizarea Pasajului Inferior Solventul.

Contractul de finanțare a fost semnat joi, 2 februarie și are o valoare de 43 de milioane de lei.

„Sper că banii vor veni foarte repede pentru că Solventul este unul din marile proiecte de infrastructură din oraș, proiect care va conecta mai bine cetățenii din vestul Timișoarei și va reduce din traficul care acum trece prin zona centrală sau pe la Jiul. Pasajul beneficiază de un aport financiar și de la București și, în același timp, căutăm surse de finanțare suplimentare. Lucrările merg înainte și facem eforturi din bugetul local pentru a-l susține. Acesta este esențial pentru a deschide întreaga zonă de vest a Timișoarei și va uni Calea Bogdăneștilor de strada Gării și, ulterior, de bulevardul Dâmbovița”, transmite primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Investiția cuprinde un drum care subtraversează liniile de cale ferată și include o linie dublă de tramvai, piste de bicicletă, trotuare și două benzi pe sens pentru carosabil. De asemenea, la intersecția cu strada Gării se va realiza un sens giratoriu, care-l va înlocui pe cel existent.

Valoarea de cofinanțare din bugetul local este de 89 de milioane de lei (TVA inclus), iar valoarea totală a proiectului este de 132 de milioane de lei (TVA inclus).

Citeste mai mult

Administrație

Centru de Monitorizare a Ordinii Publice și Trafic Management, la Timișoara

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara a dat drumul la Centrul de Monitorizare a Ordinii Publice și Trafic Management. Resursele de care dispune primăria sunt în sfârșit comasate într-un singur spațiu și vor fi folosite atât de echipele pentru managementul traficului, cât și echipele Poliției Locale.

„Este un pas important înainte spre a crește gradul de respectare al legii în Timișoara, dar și de a folosi niște resurse publice care erau puternic subutilizate. Dacă înainte centrul funcționa până după-amiaza, acum este disponibil 24/7, în toate zilele din an. Într-o singură încăpere se află dispeceratul de Poliție Locală, cu care avem o colaborare foarte bună și care se ocupă de asigurarea ordinii publice. Dacă a putut Poliția Locală, eu consider că poate și Poliția Rutieră. Avem aproximativ 1.000 de treceri pe roșu în fiecare zi doar pe camerele pe care le utilizăm aici și pe care Rutiera refuză să le folosească pentru a amenda contravenienții. Le putem pune oricând la dispoziție 2 birouri, care acum sunt libere, pentru că avem echipamente omologate și pe care le pot folosi”, transmite primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Noul Centru de Monitorizare integrează 150 de camere ale Poliției Locale cu 276 de camere ale municipiului Timișoara, pentru a putea înregistra și stoca imagini video în limitele regulamentului european pentru protecția datelor cu caracter privat, GDPR. De asemenea, Centrul va avea la dispoziție, în plus, 7 radare fixe și încă 37 de camere ultraperformante care pot detecta automat trecerile pe culoarea roșie, echipamente verificate metrologic. Centrul este situat pe bv. Iuliu Maniu, cu dotări de ultimă generație și funcționează similar cu alte centre de monitorizare a traficului și siguranței publice din marile capitale europene.

„Până acum o săptămână, colegii din această sală de la Poliția Locală funcționau în spații diferite. O echipă funcționa la etaj, una la subsol, și este un avantaj enorm ca echipa care adună sesizările și echipa care coordonează agenții de pe teren sunt în același spațiu, în aceeași cameră. Avem o monitorizare GPS a flotei și a tuturor agenților de pe teren pe ecranele de aici. Deci putem acum, în timp real, să coordonăm echipele de pe teren, în situații în care legea nu se respectă, dacă are loc o bătaie în spațiul public, dacă se formează rampe ilegale de deșeuri”, transmite directorul Poliției Locale, Attila Hajdu.

Poliția Locală va realiza o serie de angajări în acest an pentru a suplimenta echipele existente cu 30 de agenți și este în plan extinderea numărului de camere aflate în proprietatea Poliției Locale în stațiile de transport public, în parcuri și în alte spații în care nu există supraveghere sau unde se formează rampe ilegale de deșeuri. În plan mai este și implementarea unor tehnologii care folosesc inteligența artificială pentru a sprijini echipele pentru managementul traficului și ale Poliției Locale. Scopul este ca tehnologiile respective să alerteze echipele operative despre situații care necesită atenție, fie pentru menținerea ordinii publice, fie pentru fluidizarea traficului, respectându-se reglementările în vigoare.

Citeste mai mult

Administrație

OPORTUNITĂȚI de angajare. Concurs pentru ocuparea a 17 posturi vacante la Primăria Timișoara

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara dorește să ocupe o parte din posturile vacantate din perioada blocajelor create de suspendarea organigramei.

Reamintim că suspendarea organigramei actuale a fost respinsă de Tribunalul Timiș.

Profesioniștii dornici să preia un post de execuție pentru a aduce o contribuție la calitatea vieții în Timișoara sunt invitați să participe. De asemenea, jumătate dintre poziții sunt deschise pentru tinerii care își doresc să schimbe în bine comunitatea lor și să aducă o energie nouă în administrația locală. Trei posturi sunt de debutant și nu necesită experiență anterioară, iar șașe posturi au ca cerință un an de vechime în specialitatea studiilor.

Cele 17 posturi sunt dispuse în diverse domenii de activitate ale aparatului primăriei și necesită studii superioare (diplomă de licență), cunoștințe intermediare de IT (MS Office Suite) și aproape pentru toate posturile minimum o limbă străină, în cea mai mare parte engleză nivel mediu. Cerințele de limbă, de specializare a studiilor superioare și de vechime variază în funcție de poziția respectivă.

Posturile vacante se află la următoarele departamente:

1) Planificare Strategică și Monitorizare Investiții – minim 1 an experiență

2) Comunicare – debutant

3) Comunicare – minim 1 an experiență

4) Juridic – minim 7 ani experiență

5) Juridic – minim 5 ani experiență

6) Audit Public Intern – minim 7 ani experiență

7) Digitalizare – minim 1 an experiență

8) Digitalizare – minim 7 ani experiență

9) Corpul de Control – minim 7 ani experiență

10) Resurse Umane – minim 7 ani experiență

11) Achiziții Publice – minim 1 an experiență

12) Servicii Suport (Administrativ) – minim 5 ani experiență – acest post nu necesită cunoștințe de limbă străină

13) Guvernanță Corporativă – debutant

14) Cultură și Turism – minim 5 ani experiență

15) Politici Publice și Calitatea Vieții – minim 1 an experiență

16) Amenajare Peisagistica, Biodiversitate si Ape – debutant

17) Relații cu Mediul de Afaceri – minim 1 an experiență

Termenul de depunere al dosarelor este 15 februarie 2023 pentru cele două concursuri.

Dosarele se depun la sediul Primăriei Municipiului Timișoara din bulevardul C.D.Loga nr.1, parter, camerele 7,8.

Mai multe detalii găsiți aici:https://www.primariatm.ro/2023/01/27/anunt-concurs-5/ și https://www.primariatm.ro/2023/01/27/anunt-concurs-4/

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite