Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Bookfest revine la Timișoara cu cele mai bune volume și scriitori de prestigiu

Publicat

pe

Mircea Cărtărescu, Mihaela Bilic, Ioana Nicolaie, Victor Neumann, Nicolae Strâmbeanu, Daniel Vighi, Viorel Marineasa, Tudor Crețu, Cornel Ungureanu, Mircea Mihăieș, Radu Pavel Gheo sunt doar câteva dintre personalitățile pe care le puteți întâlni la Bookfest, de pe 31 martie până pe 3 aprilie.

Proiecția gratuită Son of Saul și concertul formației Trei Parale vor întregi atmosfera de festin cultural a Bookfest Timișoara.

A cincea ediție a Salonului de Carte Bookfest Timișoara își așteaptă vizitatorii la Centrul Regional de Afaceri – CRAFT (vizavi de Sala Olimpia), cu un program care promite să ofere o excelentă opțiune de petrecere a week-end-ului.

Cum prognoza meteo anunță vreme bună pentru cele patru zile de Bookfest (31 martie – 3 aprilie), iubitorii cărților se pot bucura și de ocazia de a face o plimbare plăcută până la CRAFT, unde să se lase vrăjiți de atmosfera Bookfest. Peste 30 de edituri importante vor fi prezente la întâlnirea cu cititorii, promițând o agendă plină de evenimente atractive și reduceri de până la 70% pentru titlurile din ofertă.

O necesară dezbatere despre Holocaust

Joi, 31 martie, ora 17:00, Cinematograful de Artă Bookfest le va oferi vizitatorilor ocazia de a viziona gratuit filmul ”Son of Saul”, câștigător în 2016 al premiului Oscar pentru cea mai bună peliculă străină. Filmul, a cărui acțiune este plasată în lagărul morții de la Auschwitz, va crea contextul potrivit pentru dezbaterea programată imediat după, la ora 19:00, despre problematica receptării Holocaustului și negaționism în mediile intelectuale, dezbatere care va fi găzduită de prof.univ.dr. Victor Neumann.

Tot în prima zi de Bookfest, la ora 18:00, Lucian – Vasile Szabo își va lansa volumul Sever Bocu: Strategii publicistice și geopolitice, publicat la Editura Universității de Vest. Criticul literar Cornel Ungureanu, scriitorul Viorel Marineasa și profesorul universitar dr. Ioan-Viorel Boldureanu se vor afla, alături de autorul cărții, la acest eveniment.

Invitatul special al ediției, scriitorul Mircea Cărtărescu, autorul bestsellerului Soleniod, se va afla la Bookfest Timișoara sâmbătă, 2 aprilie, când își va prezenta cartea și va acorda autografe cititorilor, în cadrul unui eveniment la care va participa și Lidia Bodea, directorul general al Editurii Humanitas.

În aceeași zi, la ora 11:00, Brândușa Armanca își va lansa cartea Abolirea timpului buimac, publicată la Editura Fundației Triade. Alături de autoare, vor participa la lansare Mircea Mihăieș și Adriana Babeți. Programul zilei va fi încununat, de la ora 19, de concertul formației de muzică veche Trei Parale. Grupul va prezenta în acest concert extrase din diversele sale proiecte, mai ales din Bazar – program de muzica veche românească, și din Ciobanul care si-a pierdut oile – o încercare de a regăsi muzicile pierdute ale Românei rurale.

Vineri, 1 aprilie, va fi de asemenea o zi cu evenimente surpriză. Medicul nutriționist Mihaela Bilic se va întâlni cu cititorii la ora 19:00, când va avea loc lansarea noii sale cărți cu sfaturi despre nutriție Tocăniță pentru suflet, publicată la editura Curtea Veche Publishing. Evenimentul va fi urmat de o sesiune de autografe. Lansat în premieră națională la Bookfest Timișoara, volumul conține o colecţie de texte pe care autoarea le-a postat de-a lungul unui an pe pagina sa de Facebook, fie în urma experiențelor cu pacienții, fie ca reacție la subiectele din presă. Textele reprezintă o combinație de rețete, sfaturi şi mici secrete de nutriţie şi gastronomie.

Tot vineri, la ora 17:00, va fi lansat romanul Vineri seara într-o vale cu lupi, de Nicolae Strâmbeanu, apărut la Editura Polirom. Vor vorbi alături de autor Cornel Ungureanu și Adrian Dinu Rachieru. Daniel Vighi, autorul romanului Trilogia Corso, publicat la Editura Cartea Românească, se va afla de la ora 17:30 într-un dialog cu Simona Constantinovici despre acest volum care face o incursiune de peste o jumătate de secol de istorie a Timişoarei, plecând de la anii de început ai dictaturii comuniste. Seria evenimentelor va continua cu lansarea cărții Ai uitat să râzi, semnată de Bogdan Munteanu și apărută la Editura Nemira, lansare programată la ora 18:00. Alături de autor, la eveniment vor fi prezenți scriitorii Radu Pavel Gheo și Tudor Crețu.

Dragoste la plic livrată de la Bookfest

Asociația Arta nu Mușcă va fi prezentă printre expozanți cu proiectul Cutia poștală călătoare, o caravană care va poposi la Timișoara pentru cele 4 zile de Bookfest. Vizitatorii care vor dori să trimită gânduri frumoase oamenilor din viața lor o vor putea face scriindu-le scrisori pe care echipa asociației le va expedia apoi în toată țara. În spațiul special amenajat pentru acest proiect, doritorii vor avea la dispoziție o întreagă recuzită necesară pentru pregătirea scrisorilor – tocuri, stilouri, ceară pentru sigiliu etc.

Pe lista surprizelor figurează și Caravana cu jocuri, un stand pregătit de Happy Color, unde vor fi amplasate mese cu diferite jocuri interactive cu care se vor putea delecta toți vizitatorii Bookfest, indiferent de vârstă.

Oferta Bookfest Timișoara va cuprinde aproximativ 20.000 de titluri, inclusiv volumele care s-au impus deja în topul vânzărilor de la începutul anului până acum. Printre expozanții anunțați se vor afla editurile Humanitas, Curtea Veche Publishing, Nemira, Polirom și Cartea Românească, Editura Universității de Vest, Okian, Antet XX Press, Editura Nomina, Editura Casa, Editura Niculescu, Editura Doxologia, Centrul de Carte Străină Sitka, Editura ALL, Editura Eikon, Editura Trei, Editura Corint, Editura Saeculum I.O., Institutul Teologic Romano-Catolic Iași și Grupul Editorial Art.

La fel ca la toate evenimentele Bookfest, intrarea publicului va fi liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât și la toate evenimentele programate pe durata acestuia. În toate cele patru zile, Bookfest Timișoara va putea fi vizitat între orele 10:00 și 20:00.

 
 

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din țară

„PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”. Dotări pentru unitățile educaționale din comuna Peciu Nou

Publicat

pe

privind începerea proiectului cu titlul „DOTAREA CU MOBILIER,ECHIPAMENTE DIDACTICE SI TIC A UNITĂȚILOR EDUCAȚIONALE DIN U.A.T. COMUNA PECIU NOU”, cod F-PNRR-Dotari-2023-0760,

Finanțat prin PLANUL NAȚIONAL DE REDRESARE ȘI REZILIENȚĂ – Pilonul VI. Politici pentru noua generație – Componenta C15: Educație

Numele beneficiarului: COMUNA PECIU NOU

Obiectivele proiectului

„DOTAREA CU MOBILIER,ECHIPAMENTE DIDACTICE SI TIC A UNITĂȚILOR EDUCAȚIONALE DIN U.A.T. COMUNA PECIU NOU” va contribui la atingerea obiectivelor priorității de investiție PNRR prin dotarea:

Liceului Teoretic PECIU NOU cu echipamente TIC a 1 laborator de informatica (nou creat la nivel gimnazial), a 33 Sali de clasa (7 grădinița, 18 scoală 0-VIII si 8 liceu) si a 1 laborator de științe (chimie) (nou creat la nivel gimnazial) si dotarea cu mobilier si materiale didactice a 1 laborator de informatica (nou creat la nivel gimnazial), a 33 Sali de clasa (7 grădinița, 18 scoală 0-VIII si 8 liceu), a 1 laborator de științe (chimie) (nou creat la nivel gimnazial), a 1  cabinet școlar (nou creat la nivel gimnazial), a 1 cabinet psihopedagogic (nou creat la nivel gimnazial) si a 1 sala de sport (nou creata la nivel gimnazial).

Valoarea totala a proiectului este 2.083.257,45 lei, din care finanțarea nerambursabila este 2.083.257,45 lei

Data începerii proiectului este 04.08.2023

Data finalizării proiectului este 30.09.2025

Codul proiectului F-PNRR-Dotari-2023-0760

Contact: DRAGAN GABRIEL RAZVAN – Primar, tel/fax +40256414500 / +40256414826, e-mail: contact@primariapeciunou.ro

Citeste mai mult

Administrație

Consiliul Județean Timiș dă undă verde pentru construcția noului Pod al Turcului în Parța

Publicat

pe

În cadrul ultimei ședințe a Consiliului Județean Timiș, a fost aprobată documentația tehnico-economică aferentă investiției publice privind execuția unui nou pod pe DJ 593B, în dreptul localității Parța, la kilometrul 5+000. Proiectul vizează înlocuirea actualului „Pod al Turcului”, o construcție istorică realizată din zidărie de piatră în anul 1955, care se află într-o stare avansată de degradare.

Podul existent, construit pe piloni de lemn, a fost grav afectat de trecerea timpului și de condițiile climatice extreme, fiind considerat în prezent impropriu pentru circulația rutieră. De altfel, traficul pe pod a fost suspendat încă din luna octombrie 2022, din motive de siguranță, măsura fiind una necesară pentru prevenirea oricăror incidente. În trecut, podul a fost închis temporar doar în situații excepționale, precum creșterea nivelului râului Timiș, care ajungea să acopere în totalitate structura.

Studiul de fezabilitate pentru noul pod a fost elaborat de societatea S.C. IRICONSTRUCT S.R.L., iar investiția se ridică la valoarea de 31,2 milioane de lei – echivalentul a peste 6 milioane de euro. Noua construcție va înlocui definitiv vechiul pod și va asigura reluarea în condiții optime a circulației pe DJ 593B, arteră importantă pentru locuitorii din zona Parța și pentru traficul regional.

Durata estimată pentru realizarea lucrărilor este de șase luni de la momentul demarării execuției, ceea ce înseamnă că, în cel mai optimist scenariu, locuitorii ar putea beneficia de noul pod înainte de finalul acestui an.

„Este un proiect vital pentru comunitatea noastră. Închiderea Podului Turcului a creat un disconfort major pentru locuitori și a afectat mobilitatea în zonă. Ne bucurăm că, în sfârșit, acest obiectiv intră în linie dreaptă”, a declarat primarul comunei Parța, Daniel Drăgan.

Prin această investiție, Consiliul Județean Timiș își reafirmă angajamentul față de modernizarea infrastructurii rutiere și față de siguranța cetățenilor. Noul pod de la Parța promite nu doar o circulație fluidizată, ci și un standard crescut de durabilitate și securitate pentru următoarele decenii.

Citeste mai mult

Locale

Grădiniță nouă – un proiect european de succes la Peciu Nou

Publicat

pe

Într-o perioadă în care educația timpurie devine tot mai importantă, comuna Peciu Nou din județul Timiș oferă un exemplu de dezvoltare durabilă și investiție inteligentă în viitorul copiilor.

O nouă grădiniță, realizată la cele mai înalte standarde europene, a fost finalizată în această localitate prin accesarea fondurilor europene – un proiect de suflet dus la bun sfârșit de către Primăria Peciu Nou.

Noua unitate de învățământ preșcolar nu este doar o clădire modernă, ci o expresie clară a seriozității cu care echipa Primăriei Peciu Nou tratează educația și dezvoltarea comunității. De la inițierea proiectului și până la finalizarea lucrărilor, primarul Gabriel DRĂGAN s-a implicat activ, asigurând o coordonare eficientă între toate părțile implicate: echipa de implementare din primărie, consultantul de proiect, executantul lucrărilor și, nu în ultimul rând, dirigintele de șantier titular – inginerul Daniel RUSU, alături de partenerii săi.

Dotări la standarde europene pentru un viitor mai bun

După finalizarea tuturor procedurilor de recepție și autorizare, grădinița își va deschide porțile în decursul acestui an pentru copiii din Peciu Nou. Noua instituție este dotată cu toate facilitățile necesare pentru desfășurarea unui act educațional de calitate: sisteme moderne de supraveghere video, instalații anti-incendiu de ultimă generație, încălzire în pardoseală, săli de clasă spațioase și luminoase, grupuri sanitare moderne și un spațiu de joacă generos.

„Este o unitate de învățământ la cele mai înalte standarde, începând de la supraveghere video, anti-incendiu, până la încălzire în pardoseală şi toate facilitățile necesare”, a declarat primarul Gabriel DRĂGAN, subliniind grija față de condițiile oferite micilor locuitori ai comunei.

Un viitor construit cu viziune și muncă

Succesul acestui proiect reflectă nu doar o bună capacitate de atragere și gestionare a fondurilor europene, ci și o mentalitate modernă în administrația locală – o abordare care pune accent pe sustenabilitate, calitate și binele comunității.

Această grădiniță nu este doar o clădire, ci o investiție în viitorul comunei Peciu Nou. Un exemplu elocvent că, prin seriozitate și muncă susținută, se pot realiza lucruri deosebite chiar și în mediul rural din România.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite