Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Bookfest revine la Timișoara cu cele mai bune volume și scriitori de prestigiu

Publicat

pe

Mircea Cărtărescu, Mihaela Bilic, Ioana Nicolaie, Victor Neumann, Nicolae Strâmbeanu, Daniel Vighi, Viorel Marineasa, Tudor Crețu, Cornel Ungureanu, Mircea Mihăieș, Radu Pavel Gheo sunt doar câteva dintre personalitățile pe care le puteți întâlni la Bookfest, de pe 31 martie până pe 3 aprilie.

Proiecția gratuită Son of Saul și concertul formației Trei Parale vor întregi atmosfera de festin cultural a Bookfest Timișoara.

A cincea ediție a Salonului de Carte Bookfest Timișoara își așteaptă vizitatorii la Centrul Regional de Afaceri – CRAFT (vizavi de Sala Olimpia), cu un program care promite să ofere o excelentă opțiune de petrecere a week-end-ului.

Cum prognoza meteo anunță vreme bună pentru cele patru zile de Bookfest (31 martie – 3 aprilie), iubitorii cărților se pot bucura și de ocazia de a face o plimbare plăcută până la CRAFT, unde să se lase vrăjiți de atmosfera Bookfest. Peste 30 de edituri importante vor fi prezente la întâlnirea cu cititorii, promițând o agendă plină de evenimente atractive și reduceri de până la 70% pentru titlurile din ofertă.

O necesară dezbatere despre Holocaust

Joi, 31 martie, ora 17:00, Cinematograful de Artă Bookfest le va oferi vizitatorilor ocazia de a viziona gratuit filmul ”Son of Saul”, câștigător în 2016 al premiului Oscar pentru cea mai bună peliculă străină. Filmul, a cărui acțiune este plasată în lagărul morții de la Auschwitz, va crea contextul potrivit pentru dezbaterea programată imediat după, la ora 19:00, despre problematica receptării Holocaustului și negaționism în mediile intelectuale, dezbatere care va fi găzduită de prof.univ.dr. Victor Neumann.

Tot în prima zi de Bookfest, la ora 18:00, Lucian – Vasile Szabo își va lansa volumul Sever Bocu: Strategii publicistice și geopolitice, publicat la Editura Universității de Vest. Criticul literar Cornel Ungureanu, scriitorul Viorel Marineasa și profesorul universitar dr. Ioan-Viorel Boldureanu se vor afla, alături de autorul cărții, la acest eveniment.

Invitatul special al ediției, scriitorul Mircea Cărtărescu, autorul bestsellerului Soleniod, se va afla la Bookfest Timișoara sâmbătă, 2 aprilie, când își va prezenta cartea și va acorda autografe cititorilor, în cadrul unui eveniment la care va participa și Lidia Bodea, directorul general al Editurii Humanitas.

În aceeași zi, la ora 11:00, Brândușa Armanca își va lansa cartea Abolirea timpului buimac, publicată la Editura Fundației Triade. Alături de autoare, vor participa la lansare Mircea Mihăieș și Adriana Babeți. Programul zilei va fi încununat, de la ora 19, de concertul formației de muzică veche Trei Parale. Grupul va prezenta în acest concert extrase din diversele sale proiecte, mai ales din Bazar – program de muzica veche românească, și din Ciobanul care si-a pierdut oile – o încercare de a regăsi muzicile pierdute ale Românei rurale.

Vineri, 1 aprilie, va fi de asemenea o zi cu evenimente surpriză. Medicul nutriționist Mihaela Bilic se va întâlni cu cititorii la ora 19:00, când va avea loc lansarea noii sale cărți cu sfaturi despre nutriție Tocăniță pentru suflet, publicată la editura Curtea Veche Publishing. Evenimentul va fi urmat de o sesiune de autografe. Lansat în premieră națională la Bookfest Timișoara, volumul conține o colecţie de texte pe care autoarea le-a postat de-a lungul unui an pe pagina sa de Facebook, fie în urma experiențelor cu pacienții, fie ca reacție la subiectele din presă. Textele reprezintă o combinație de rețete, sfaturi şi mici secrete de nutriţie şi gastronomie.

Tot vineri, la ora 17:00, va fi lansat romanul Vineri seara într-o vale cu lupi, de Nicolae Strâmbeanu, apărut la Editura Polirom. Vor vorbi alături de autor Cornel Ungureanu și Adrian Dinu Rachieru. Daniel Vighi, autorul romanului Trilogia Corso, publicat la Editura Cartea Românească, se va afla de la ora 17:30 într-un dialog cu Simona Constantinovici despre acest volum care face o incursiune de peste o jumătate de secol de istorie a Timişoarei, plecând de la anii de început ai dictaturii comuniste. Seria evenimentelor va continua cu lansarea cărții Ai uitat să râzi, semnată de Bogdan Munteanu și apărută la Editura Nemira, lansare programată la ora 18:00. Alături de autor, la eveniment vor fi prezenți scriitorii Radu Pavel Gheo și Tudor Crețu.

Dragoste la plic livrată de la Bookfest

Asociația Arta nu Mușcă va fi prezentă printre expozanți cu proiectul Cutia poștală călătoare, o caravană care va poposi la Timișoara pentru cele 4 zile de Bookfest. Vizitatorii care vor dori să trimită gânduri frumoase oamenilor din viața lor o vor putea face scriindu-le scrisori pe care echipa asociației le va expedia apoi în toată țara. În spațiul special amenajat pentru acest proiect, doritorii vor avea la dispoziție o întreagă recuzită necesară pentru pregătirea scrisorilor – tocuri, stilouri, ceară pentru sigiliu etc.

Pe lista surprizelor figurează și Caravana cu jocuri, un stand pregătit de Happy Color, unde vor fi amplasate mese cu diferite jocuri interactive cu care se vor putea delecta toți vizitatorii Bookfest, indiferent de vârstă.

Oferta Bookfest Timișoara va cuprinde aproximativ 20.000 de titluri, inclusiv volumele care s-au impus deja în topul vânzărilor de la începutul anului până acum. Printre expozanții anunțați se vor afla editurile Humanitas, Curtea Veche Publishing, Nemira, Polirom și Cartea Românească, Editura Universității de Vest, Okian, Antet XX Press, Editura Nomina, Editura Casa, Editura Niculescu, Editura Doxologia, Centrul de Carte Străină Sitka, Editura ALL, Editura Eikon, Editura Trei, Editura Corint, Editura Saeculum I.O., Institutul Teologic Romano-Catolic Iași și Grupul Editorial Art.

La fel ca la toate evenimentele Bookfest, intrarea publicului va fi liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât și la toate evenimentele programate pe durata acestuia. În toate cele patru zile, Bookfest Timișoara va putea fi vizitat între orele 10:00 și 20:00.

 
 

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Internațional

Lenovo a lansat trei noi tablete la CES 2025 Las Vegas

Publicat

pe

Lenovo este o companie fondată în 1984. Are sediul principal în Hong Kong și sediul operațional în Morrisville, Carolina de Nord și la Beijing. Compania proiectează, produce și vinde PC-uri, tablete, smartphone-uri, servere și smart TV, printre altele. Lenovo a fost prezentă la Consumer Electronics Show 2025 (CES 2025), cel mai mare târg de tehnologie din lume, cu un stand impresionant.

La CES 2025 Las Vegas, compania Lenovo a lansat mai multe dispozitive electronice, între acestea aflându-se și Lenovo Tab, Lenovo Idea Tab Pro și Lenovo Yoga Tab Plus au fost anunțate oficial. Tableta Lenovo Tab este destinată pieței bugetare, în timp ce Idea Tab Pro și Yoga Tab Plus sunt alternative de gamă medie și emblematică. Lenovo Idea Tab Pro și Lenovo Yoga Tab Plus vor fi disponibile la sfârșitul acestei luni, iar Lenovo Tab cândva în luna iunie, potrivit AndroidCentral.

Lenovo Tab este opțiunea mai ieftină dinte cele trei tablete. Lenovo Tab are un ecran cu diagonala de 10,1 inch (25,65 cm), o rezoluție de 1920 x 1200 pixeli și rata de refresh ce 60 Hz. Procesorul MediaTek Helio G85 asociat cu 4GB de memorie RAM și 64 sau 128GB de stocare la bord. Tableta are o baterie de 5.000 mAh cu încărcare relativ modestă, doar 15 wați. Totuși durata de viață a bateriei ar trebui să fie bună având în vedere diagonala ecranului și rezoluția.

Alte specificații la Lenovo Tab includ o cameră spate de 8 MP, una selfie de 5 megapixeli și difuzoare duble reglate pentru Dolby Atmos. Tableta are Wi-Fi 5 și Bluetooth 5.3 pentru conectivitate. Tableta are dimensiunile 154,5 x 135,7 x 7,5 mm și a fost lansată cu Android 14.

Lenovo Idea Tab Pro are un ecran LCD IPS de 12,7 inch (32,26 cm) cu o rezoluție de 2944 x 1840. Rata de actualizare a ecranului este impresionantă. Idea Tab Pro oferă o rată de reîmprospătare de 144 Hz.

Lenovo Idea Tab Pro este o opțiune bună pentru cei care doresc o tabletă cu productivitate medie. Procesorul MediaTek Dimensity 8300 este cuplat cu 8GB de memorie RAM LPDDR4X și 256 GB UFS 4.0 spațiu de stocare. Camerele oferă, de asemenea, un upgrade, datorită camerei selfie de 8 GB și a unui obiectiv de 13 MP pe spate.

Noua tabletă Lenovo are o baterie de 10.200 mAh cu suport pentru încărcare rapidă de până la 45 W. Pe partea de conectivitate sunt disponibile Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.3. Pe partea audio tableta are 4x difuzoare JBL reglate de Dolby Almost și 2x microfoane. Dimensiunile de gabarit sunt 293,37 x 190,76 x 6,9 mm și are o greutate de 620 de grame. Și această tabletă a fost lansată tot cu Android 14.

Lenovo Yoga Tab Plus. Ultimul model, dar primul ca specificații este Yoga Tab Plus, fiind opțiunea emblematică a acestui trio de tablete Lenovo. Această tabletă același ecran de 12,7 inch ca și Idea Tab Pro, la fel aceeași rată de reîmprospătare de 144 Hz și baterie de 10.200 mAh.

Cu toate acestea asemănările se opresc aici. Lenovo Yog Tab Plus are un procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3, aflat pe seria emblematică Samsung Galaxy S24. Procesorul Snapdragon 8 Gen 3 este însoțit de 16 GB LPDDR5X și 512 GB UFS 4.0. Este un procesor foarte puternic și eficient energetic. Astfel această tabletă Lenovo poate concura foarte bine cu cele mai bune tablete lansate de Samsung anul trecut.

În departamentul foto Lenovo Yoga Tab Plus are frontal o cameră 13 megapixeli, iar la spate două camere 13 MP + 2 MP. Pe partea audio tableta are 2x tweetere, 4x SLS woofer (Harman Kardon) și 2x microfoane. Wi-Fi 7 și Bluetooth 5.3 oferă o conectivitate de cel mai înalt nivel. Tableta are dimensiunile 290,91 x 188,3 x 6,69 mm și o greutate de 640 de grame. Este singurul model lansat cu sistemul de operare Android 15.

Lenovo Tab, Lenovo Idea Tab Pro și Lenovo Yoga Tab Plus vor fi lansate în primăvara anului 2025. Yoga Tab Plus va sosi prima la sfârșitul acestei luni și are un preț de 699%. Idea Tab Pro va sosi undeva în aprilie, cu un preț de 349,99 dolari, iar Lenovo Tab cândva în iunie și va costa 159$.

Foto: Lenovo

Citeste mai mult

Internațional

Compania Apple nu renunță la un iPhone pliabil, va avea un mecanism ingenios de pliere

Publicat

pe

Sunt tot mai multe informații că Apple nu renunță la lansarea unui telefon pliabil, chiar dacă această piață este momentan în regres. Zvonurile despre un iPhone pliabil persistă și din câte se pare compania americană are în vedere lansarea unui telefon pliabil tip carte, în genul cunoscutului Galaxy Fold.

Acum site-ul german WinFuture, care citează o sursă de încredere, scrie despre o lansare pe piață a unui astfel de telefon pliabil Apple în 2026. Inițial au fost zvonuri despre o lansare în 2025, dar nici acum anul 2026 nu este confirmat de Apple. Viitorul pliabil Apple ar putea oferi un display mai mare decât actualul iPhone 16 Pro Max. Cu toate acestea, Apple se confruntă cu probleme tehnice în privința viitorulul telefon pliabil.

Fanii Apple au așteptat de ani de zile inovații revoluționare în iPhone. Acum sunt tot mai multe semne că gigantul tehnologic american nu lucrează doar la un smartphone pliabil, ci are și o versiune în sertar care este de fapt aproape gata pentru lansarea pe piață. În acest fel o lansare în 2025 pare mai plauzibilă.

Experții din industrie au presupus de mult că Apple dezvoltă două dispozitive pliabile diferite. În timp ce un model pliabil cu un ecran intern uriaș de 19 inch (48,26 centimetri) este mult mai aproape de o tabletă sau laptop, compania Apple se concentrează aparent mai mult pe un iPhone pliabil cu o diagonal mai mică. Când este desfășurat, acesta ar trebui să aibă un afișaj mai mare decât iPhone 16 Pro Max, care la 6,9 inch (17,53 cm). mai plauzibil ar fi un ecran cu o diagonală apropriată de Galaxy Z Fold 6 de la Samsung, undeva în jur de 8 inch.

Potrivit Wall Street Journal, Apple a „petrecut ani de zile lucrând la dispozitive pliabile și experimentând diferite modele”. După experimentele inițiale cu un afișaj pliabil spre exterior, compania pare să fi decis acum un design pliabil spre interior – similar cu seriile Flip și Fold de la Samsung.  Flip. Acest tip de design are avantajul de a fi mult mai durabil.

Cu toate acestea, mai multe obstacole tehnice întârzie lansarea pe piață a primului telefon pliabil Apple. Potrivit mai multor informații, dezvoltarea unui iPhone pliabil continuă să pună provocări tehnice semnificative pentru Apple. Sistemul de balamale și capacul afișajului în special le provoacă bătăi de cap inginerilor. Apple este cunoscut pentru că pune mare accent pe calitatea și longevitatea produselor sale, ceea ce reprezintă o problemă reală cu un mecanism de pliere puternic încărcat pe afișaj.

Acest lucru explică de ce compania Apple a acționat până acum mult mai precaut decât unii concurenți atunci când au lansat dispozitive pliabile. Potrivit Wall Street Journal, Apple vizează lansarea unui iPhone pliabil în 2026, probabil până atunci va rezolva toate problemele. Dacă va fi lansat mai repede, va fi cu atât mai bine pentru fanii Apple, dar nu numai pentru ei.  Între timp, se spune că Apple vrea mai întâi să lanseze anul viitor în primăvară un iPhone Slim super-subțire.

Foto: via Apple Insider

Citeste mai mult

Locale

Serviciu Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor, la Peciu Nou

Publicat

pe

Începând de miercuri, 15 ianuarie 2025, Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Peciu Nou își va începe efectiv activitatea.

Astfel, cetățenii care au domiciliul pe raza de competență a comunei Peciu Nou (Peciu Nou, Diniaș și Sânmartinu Sârbesc) se vor adresa Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Peciu Nou începând cu data mai sus menționată.

Serviciul Evidența Persoanei Timișoara deservește în continuare următoarele comune arondate:

1. Com. Becicherecu Mic

2. Com. Bogda

3. Com. Bucovăț

4. Com. Cenei

5. Com. Fibiș

6. Com. Ghiroda

7. Com. Giarmata

8. Com. Giulvăz

9. Com. Mașloc

10. Com. Orțișoara

11. Com. Parța

12. Com. Pișchia

13. Com. Remetea Mare

14. Com. Sânandrei

15. Com. Sânmihaiu Român

16. Com. Șag

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite