Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Bookfest revine la Timișoara cu cele mai bune volume și scriitori de prestigiu

Publicat

pe

Mircea Cărtărescu, Mihaela Bilic, Ioana Nicolaie, Victor Neumann, Nicolae Strâmbeanu, Daniel Vighi, Viorel Marineasa, Tudor Crețu, Cornel Ungureanu, Mircea Mihăieș, Radu Pavel Gheo sunt doar câteva dintre personalitățile pe care le puteți întâlni la Bookfest, de pe 31 martie până pe 3 aprilie.

Proiecția gratuită Son of Saul și concertul formației Trei Parale vor întregi atmosfera de festin cultural a Bookfest Timișoara.

A cincea ediție a Salonului de Carte Bookfest Timișoara își așteaptă vizitatorii la Centrul Regional de Afaceri – CRAFT (vizavi de Sala Olimpia), cu un program care promite să ofere o excelentă opțiune de petrecere a week-end-ului.

Cum prognoza meteo anunță vreme bună pentru cele patru zile de Bookfest (31 martie – 3 aprilie), iubitorii cărților se pot bucura și de ocazia de a face o plimbare plăcută până la CRAFT, unde să se lase vrăjiți de atmosfera Bookfest. Peste 30 de edituri importante vor fi prezente la întâlnirea cu cititorii, promițând o agendă plină de evenimente atractive și reduceri de până la 70% pentru titlurile din ofertă.

O necesară dezbatere despre Holocaust

Joi, 31 martie, ora 17:00, Cinematograful de Artă Bookfest le va oferi vizitatorilor ocazia de a viziona gratuit filmul ”Son of Saul”, câștigător în 2016 al premiului Oscar pentru cea mai bună peliculă străină. Filmul, a cărui acțiune este plasată în lagărul morții de la Auschwitz, va crea contextul potrivit pentru dezbaterea programată imediat după, la ora 19:00, despre problematica receptării Holocaustului și negaționism în mediile intelectuale, dezbatere care va fi găzduită de prof.univ.dr. Victor Neumann.

Tot în prima zi de Bookfest, la ora 18:00, Lucian – Vasile Szabo își va lansa volumul Sever Bocu: Strategii publicistice și geopolitice, publicat la Editura Universității de Vest. Criticul literar Cornel Ungureanu, scriitorul Viorel Marineasa și profesorul universitar dr. Ioan-Viorel Boldureanu se vor afla, alături de autorul cărții, la acest eveniment.

Invitatul special al ediției, scriitorul Mircea Cărtărescu, autorul bestsellerului Soleniod, se va afla la Bookfest Timișoara sâmbătă, 2 aprilie, când își va prezenta cartea și va acorda autografe cititorilor, în cadrul unui eveniment la care va participa și Lidia Bodea, directorul general al Editurii Humanitas.

În aceeași zi, la ora 11:00, Brândușa Armanca își va lansa cartea Abolirea timpului buimac, publicată la Editura Fundației Triade. Alături de autoare, vor participa la lansare Mircea Mihăieș și Adriana Babeți. Programul zilei va fi încununat, de la ora 19, de concertul formației de muzică veche Trei Parale. Grupul va prezenta în acest concert extrase din diversele sale proiecte, mai ales din Bazar – program de muzica veche românească, și din Ciobanul care si-a pierdut oile – o încercare de a regăsi muzicile pierdute ale Românei rurale.

Vineri, 1 aprilie, va fi de asemenea o zi cu evenimente surpriză. Medicul nutriționist Mihaela Bilic se va întâlni cu cititorii la ora 19:00, când va avea loc lansarea noii sale cărți cu sfaturi despre nutriție Tocăniță pentru suflet, publicată la editura Curtea Veche Publishing. Evenimentul va fi urmat de o sesiune de autografe. Lansat în premieră națională la Bookfest Timișoara, volumul conține o colecţie de texte pe care autoarea le-a postat de-a lungul unui an pe pagina sa de Facebook, fie în urma experiențelor cu pacienții, fie ca reacție la subiectele din presă. Textele reprezintă o combinație de rețete, sfaturi şi mici secrete de nutriţie şi gastronomie.

Tot vineri, la ora 17:00, va fi lansat romanul Vineri seara într-o vale cu lupi, de Nicolae Strâmbeanu, apărut la Editura Polirom. Vor vorbi alături de autor Cornel Ungureanu și Adrian Dinu Rachieru. Daniel Vighi, autorul romanului Trilogia Corso, publicat la Editura Cartea Românească, se va afla de la ora 17:30 într-un dialog cu Simona Constantinovici despre acest volum care face o incursiune de peste o jumătate de secol de istorie a Timişoarei, plecând de la anii de început ai dictaturii comuniste. Seria evenimentelor va continua cu lansarea cărții Ai uitat să râzi, semnată de Bogdan Munteanu și apărută la Editura Nemira, lansare programată la ora 18:00. Alături de autor, la eveniment vor fi prezenți scriitorii Radu Pavel Gheo și Tudor Crețu.

Dragoste la plic livrată de la Bookfest

Asociația Arta nu Mușcă va fi prezentă printre expozanți cu proiectul Cutia poștală călătoare, o caravană care va poposi la Timișoara pentru cele 4 zile de Bookfest. Vizitatorii care vor dori să trimită gânduri frumoase oamenilor din viața lor o vor putea face scriindu-le scrisori pe care echipa asociației le va expedia apoi în toată țara. În spațiul special amenajat pentru acest proiect, doritorii vor avea la dispoziție o întreagă recuzită necesară pentru pregătirea scrisorilor – tocuri, stilouri, ceară pentru sigiliu etc.

Pe lista surprizelor figurează și Caravana cu jocuri, un stand pregătit de Happy Color, unde vor fi amplasate mese cu diferite jocuri interactive cu care se vor putea delecta toți vizitatorii Bookfest, indiferent de vârstă.

Oferta Bookfest Timișoara va cuprinde aproximativ 20.000 de titluri, inclusiv volumele care s-au impus deja în topul vânzărilor de la începutul anului până acum. Printre expozanții anunțați se vor afla editurile Humanitas, Curtea Veche Publishing, Nemira, Polirom și Cartea Românească, Editura Universității de Vest, Okian, Antet XX Press, Editura Nomina, Editura Casa, Editura Niculescu, Editura Doxologia, Centrul de Carte Străină Sitka, Editura ALL, Editura Eikon, Editura Trei, Editura Corint, Editura Saeculum I.O., Institutul Teologic Romano-Catolic Iași și Grupul Editorial Art.

La fel ca la toate evenimentele Bookfest, intrarea publicului va fi liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât și la toate evenimentele programate pe durata acestuia. În toate cele patru zile, Bookfest Timișoara va putea fi vizitat între orele 10:00 și 20:00.

 
 

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Locale

Conacul Mocioni din Foeni a intrat în circuitul turistic

Publicat

pe

Conacul Mocioni din Foeni a intrat în circuitul turistic, primește vizitatori și găzduiește evenimente culturale. În urma unui amplu proces de reabilitare, monumentul istoric a devenit un spațiu potrivit pentru expoziții, conferințe și activități educaționale.

Publicul va avea acces gratuit în timpul săptămânii, între orele 10.00 – 18.00, iar în weekenduri, pe bază de programare. În interior, vizitatorii pot explora o zonă muzeală cu mobilier autentic, o bibliotecă digitală dotată cu o masă interactivă și expoziția temporară a artistului Silviu Oravitzan, deschisă pentru două luni. În curând, își va începe activitatea și o cafenea culturală, pentru al cărei operator administrația județeană va organiza un proces de selecție.

Investițiile pentru modernizare vor continua. Urmează refacerea pavajului din cele două curți ale conacului, finalizarea împrejmuirii acestuia și reabilitarea scării interioare din lemn. Totodată, vor fi refăcute scările de marmură care asigură accesul principal și care au fost descoperite pe parcursul intervențiilor, după ce fuseseră acoperite cu beton în perioada comunistă. În plus, va fi amenajat un spațiu de cazare și o bucătărie profesională, toate lucrările fiind finanțate din bugetul Consiliului Județean Timiș.

Reabilitarea conacului, un simbol al patrimoniului din județul Timiș, a fost implementată de Consiliul Județean Timiș, în parteneriat cu North Consulting ehf Islanda și Asociația Miltonia. Proiectul, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, a avut o valoare totală de 19.230.346,41 lei.

Construit în 1750, Conacul Mocioni are o istorie bogată și a trecut prin numeroase transformări. De-a lungul timpului, a fost utilizat inadecvat, servind ca depozit de cereale, baie comunală, brutărie, discotecă, cămin cultural și grădiniță, ceea ce a afectat integritatea clădirii. Reabilitarea a urmărit păstrarea autenticității arhitecturale și punerea în valoare a componentelor de patrimoniu. Lucrările au inclus consolidarea structurală a clădirii și refacerea elementelor decorative.

 

Au început lucrările de reabilitare la Conacul Mocioni din Foeni

 

Citeste mai mult

Administrație

ATENȚIE! Plata impozitelor și taxelor locale se mai poate face cu bonificație până în 31 martie

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timișoara reamintește contribuabililor că până la 31 martie 2025 pot beneficia de bonificația de 10% pentru plata integrală a impozitelor locale. Până la data de 18 martie au plătit peste 120.000 de contribuabili.

Încasările totale sunt de 80.112.727,69 lei, din care 55.704.712,26 lei provin de la persoanele fizice și 24.408.015,43 lei de la persoanele juridice. Din totalul plăților, 119.216 au fost efectuate de persoane fizice și 4.805 de persoane juridice.

Municipalitatea reamintește că a pus la dispoziție un sistem simplificat de plată a taxelor și impozitelor locale cu ROeID – identitatea electronică națională. Utilizatorii care își creează un cont pe portalul Municipiului Timișoara și folosesc ROeID pot accesa direct serviciile fiscale, fără formulare suplimentare și parole multiple. În plus, își pot asocia contului, prin împuternicire, persoane juridice pe care le reprezintă. Astfel, dintr-un singur cont pot plăti impozitele atât pentru persoane fizice, cât și pentru juridice. În portal, utilizatorul are acces facil la date despre impozitele de plătit pentru fiecare bun sau imobil și poate vizualiza toate plățile făcute către Direcția Fiscală.

De asemenea, pentru a facilita accesul tuturor timișorenilor la serviciile administrației locale, plata impozitelor pe clădiri, terenuri sau asupra mijloacelor de transport poate fi efectuată atât online, cât și fizic, la casieriile Direcției Fiscale de pe str. Demetriade nr. 1 (incinta Iulius Town) sau la oficiile poștale din oraș. Programul de lucru cu publicul al Direcției Fiscale este luni – joi, între orele 08:30 – 16:00 și vineri, între orele 08:30 – 14:00.

Citeste mai mult

Locale

Târgul de Paști, ediția 2025, la Timișoara. Programul evenimentelor principale

Publicat

pe

Timișoara se pregătește să întâmpine primăvara cu evenimente deosebite, la Târgul de Paște, desfășurat în perioada 23 martie – 23 aprilie 2025.

În Piața Libertății vor fi amplasate 16 truckuri și 32 de căsuțe cu produse alimentare și nealimentare.

Vizitatorii se pot bucura și de divertisment pentru toate vârstele: carusele, eurojumper, fotobooth și trenulețul Iepurașului (cu gara în Piața Unirii).

Evenimente principale:

DESCHIDERE

Duminică, 23 martie

18:00 – Studenții Facultății de Muzică și Teatru (UVT), coordonați de conf. univ. dr. Simona Negru și lect. univ. dr. habil. Daniel Zah

18:45 – Trupa Versus

19:45 – Proconsul

PROGRAM DETALIAT COMPLET:

Marți, 25 martie

17:00 – Folclor cu Carmen Biruescu, Gabi Zaharia, Camelia Ciocu, Ionela Bădălan, Andreea Miroșu și Mariana Zota

18:00-20:00 – Spectacol Ansamblul „Timișul” (Ziua Poliției Române)

Joi, 27 martie

17:30 – Hora Unirii, de Ziua Basarabiei

18:00 – Artistul de Mâine

19:10 – MRB School

Vineri, 28 martie

17:00 – Școala Ramona Iatan

18:00 – Lia Burg

18:20 – Recital de operetă (Studenții UVT)

19:00 – Jarvis Musical Voices

19:30 – Magnum Team

Sâmbătă, 29 martie

18:00 – Incubatorul de Arte

19:00 – Bela Luna Band

20:00 – Lidia Buble

Duminică, 30 martie

17:00 – Școala de Muzică „Cantodena”

18:00-20:00 – Ansamblul „Timișul” Tineret

Marți, 1 aprilie

17:30 – Aly Dance

17:50 – Grupul „Icoane bănățene”

18:00 – Școala Babel

18:40 – Palatul Copiilor

Joi, 3 aprilie

18:00 – Chromatik Art

19:00 – B Dance Squad

19:15 – Școala Diana & Denis Matei

20:00 – Vibes & Voices (Studenți UVT)

Vineri, 4 aprilie

17:00 – Generația Muzicii

18:30 – Image Club

18:40 – Extrem

19:05 – Incubatorul de Arte

20:05 – Active Dance Studio

Sâmbătă, 5 aprilie

18:00 – Nadayana

19:00 – Jais & Ionuț Dorobanțu

20:00 – Bega Blues Band

Duminică, 6 aprilie

18:00 – Anne Dance Studio

18:30 – Trupa Abyss

19:00 – Splendor Solis, Peregrinii

Marți, 8 aprilie

17:00 – Denisse Ballet School

17:30-20:30 – Palatul Copiilor

Joi, 10 aprilie

17:00 – Școala Dancing Stars Team

17:45 – Perfect Music Dumbrăvița

18:30 – Școala Ellias Meici

19:00 – Dinamic Dance

19:35 – Mini Mini Reflex

Vineri, 11 aprilie

18:00 – Clopoțeii Sfântului Nicolae

18:30 – Liceul de Artă „Ion Vidu”

19:15 – Corala Carmina Dacica

19:30 – Corul Avocaților Baroul Timiș

Sâmbătă, 12 aprilie

17:00 – Povești Disney în cântec și culori (Studenți UVT)

17:45 – Top Dance

18:25 – Tineri timișoreni talentați

20:00 – Trupa Phaser

Duminică, 13 aprilie

12:00 – Alaiul Floriilor, TEATRUL PE ROȚI

17:00 – Atelierul de Folk

17:30 – Beg Art

18:30 – Concert Flores (In Memoriam Ion Mătăsaru)

Luni, 14 aprilie

19:00 – Orchestra Simfonică UVT (Dirijor: Christian Câșleanu)

Marți, 15 aprilie

18:00-20:00 – Salon Orchestra, muzică ambientală

Luni, 21 aprilie

18:00 – Pseudonym

19:00 – Damian Drăghici & Brothers

Marți, 22 aprilie

20:00 – Cavaleria Rusticana (Opera Națională Română Timișoara)

Miercuri, 23 aprilie

19:00 – Pandora

20:00 – Holograf

Foto: Primăria Timișoara

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite