Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Bookfest revine la Timișoara cu cele mai bune volume și scriitori de prestigiu

Publicat

pe

Mircea Cărtărescu, Mihaela Bilic, Ioana Nicolaie, Victor Neumann, Nicolae Strâmbeanu, Daniel Vighi, Viorel Marineasa, Tudor Crețu, Cornel Ungureanu, Mircea Mihăieș, Radu Pavel Gheo sunt doar câteva dintre personalitățile pe care le puteți întâlni la Bookfest, de pe 31 martie până pe 3 aprilie.

Proiecția gratuită Son of Saul și concertul formației Trei Parale vor întregi atmosfera de festin cultural a Bookfest Timișoara.

A cincea ediție a Salonului de Carte Bookfest Timișoara își așteaptă vizitatorii la Centrul Regional de Afaceri – CRAFT (vizavi de Sala Olimpia), cu un program care promite să ofere o excelentă opțiune de petrecere a week-end-ului.

Cum prognoza meteo anunță vreme bună pentru cele patru zile de Bookfest (31 martie – 3 aprilie), iubitorii cărților se pot bucura și de ocazia de a face o plimbare plăcută până la CRAFT, unde să se lase vrăjiți de atmosfera Bookfest. Peste 30 de edituri importante vor fi prezente la întâlnirea cu cititorii, promițând o agendă plină de evenimente atractive și reduceri de până la 70% pentru titlurile din ofertă.

O necesară dezbatere despre Holocaust

Joi, 31 martie, ora 17:00, Cinematograful de Artă Bookfest le va oferi vizitatorilor ocazia de a viziona gratuit filmul ”Son of Saul”, câștigător în 2016 al premiului Oscar pentru cea mai bună peliculă străină. Filmul, a cărui acțiune este plasată în lagărul morții de la Auschwitz, va crea contextul potrivit pentru dezbaterea programată imediat după, la ora 19:00, despre problematica receptării Holocaustului și negaționism în mediile intelectuale, dezbatere care va fi găzduită de prof.univ.dr. Victor Neumann.

Tot în prima zi de Bookfest, la ora 18:00, Lucian – Vasile Szabo își va lansa volumul Sever Bocu: Strategii publicistice și geopolitice, publicat la Editura Universității de Vest. Criticul literar Cornel Ungureanu, scriitorul Viorel Marineasa și profesorul universitar dr. Ioan-Viorel Boldureanu se vor afla, alături de autorul cărții, la acest eveniment.

Invitatul special al ediției, scriitorul Mircea Cărtărescu, autorul bestsellerului Soleniod, se va afla la Bookfest Timișoara sâmbătă, 2 aprilie, când își va prezenta cartea și va acorda autografe cititorilor, în cadrul unui eveniment la care va participa și Lidia Bodea, directorul general al Editurii Humanitas.

În aceeași zi, la ora 11:00, Brândușa Armanca își va lansa cartea Abolirea timpului buimac, publicată la Editura Fundației Triade. Alături de autoare, vor participa la lansare Mircea Mihăieș și Adriana Babeți. Programul zilei va fi încununat, de la ora 19, de concertul formației de muzică veche Trei Parale. Grupul va prezenta în acest concert extrase din diversele sale proiecte, mai ales din Bazar – program de muzica veche românească, și din Ciobanul care si-a pierdut oile – o încercare de a regăsi muzicile pierdute ale Românei rurale.

Vineri, 1 aprilie, va fi de asemenea o zi cu evenimente surpriză. Medicul nutriționist Mihaela Bilic se va întâlni cu cititorii la ora 19:00, când va avea loc lansarea noii sale cărți cu sfaturi despre nutriție Tocăniță pentru suflet, publicată la editura Curtea Veche Publishing. Evenimentul va fi urmat de o sesiune de autografe. Lansat în premieră națională la Bookfest Timișoara, volumul conține o colecţie de texte pe care autoarea le-a postat de-a lungul unui an pe pagina sa de Facebook, fie în urma experiențelor cu pacienții, fie ca reacție la subiectele din presă. Textele reprezintă o combinație de rețete, sfaturi şi mici secrete de nutriţie şi gastronomie.

Tot vineri, la ora 17:00, va fi lansat romanul Vineri seara într-o vale cu lupi, de Nicolae Strâmbeanu, apărut la Editura Polirom. Vor vorbi alături de autor Cornel Ungureanu și Adrian Dinu Rachieru. Daniel Vighi, autorul romanului Trilogia Corso, publicat la Editura Cartea Românească, se va afla de la ora 17:30 într-un dialog cu Simona Constantinovici despre acest volum care face o incursiune de peste o jumătate de secol de istorie a Timişoarei, plecând de la anii de început ai dictaturii comuniste. Seria evenimentelor va continua cu lansarea cărții Ai uitat să râzi, semnată de Bogdan Munteanu și apărută la Editura Nemira, lansare programată la ora 18:00. Alături de autor, la eveniment vor fi prezenți scriitorii Radu Pavel Gheo și Tudor Crețu.

Dragoste la plic livrată de la Bookfest

Asociația Arta nu Mușcă va fi prezentă printre expozanți cu proiectul Cutia poștală călătoare, o caravană care va poposi la Timișoara pentru cele 4 zile de Bookfest. Vizitatorii care vor dori să trimită gânduri frumoase oamenilor din viața lor o vor putea face scriindu-le scrisori pe care echipa asociației le va expedia apoi în toată țara. În spațiul special amenajat pentru acest proiect, doritorii vor avea la dispoziție o întreagă recuzită necesară pentru pregătirea scrisorilor – tocuri, stilouri, ceară pentru sigiliu etc.

Pe lista surprizelor figurează și Caravana cu jocuri, un stand pregătit de Happy Color, unde vor fi amplasate mese cu diferite jocuri interactive cu care se vor putea delecta toți vizitatorii Bookfest, indiferent de vârstă.

Oferta Bookfest Timișoara va cuprinde aproximativ 20.000 de titluri, inclusiv volumele care s-au impus deja în topul vânzărilor de la începutul anului până acum. Printre expozanții anunțați se vor afla editurile Humanitas, Curtea Veche Publishing, Nemira, Polirom și Cartea Românească, Editura Universității de Vest, Okian, Antet XX Press, Editura Nomina, Editura Casa, Editura Niculescu, Editura Doxologia, Centrul de Carte Străină Sitka, Editura ALL, Editura Eikon, Editura Trei, Editura Corint, Editura Saeculum I.O., Institutul Teologic Romano-Catolic Iași și Grupul Editorial Art.

La fel ca la toate evenimentele Bookfest, intrarea publicului va fi liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât și la toate evenimentele programate pe durata acestuia. În toate cele patru zile, Bookfest Timișoara va putea fi vizitat între orele 10:00 și 20:00.

 
 

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social

SAPTĂMÂNA LUMINATĂ. Ce trebuie să faci pentru sporul casei

Publicat

pe

Săptămâna Luminată care urmează imediat Duminicii Pastelui păstrează în credinţa populară o serie de obiceiuri. Conform tradiţiei creștine în aceste zile credincioşii sunt supuşi la numeroase restriciţii.

LUNEA LUMINATĂ. Prin Învierea Domnului Iisus Hristos din morţi, cei din popor cred că Raiul se deschide tuturor sufletelor reţinute în prinsoarea iadului începând de la Adam şi până la venirea Mântuitorului şi rămâne deschis de la Înviere până la Duminica Tomei.

Lunea din Săptămâna Luminată poartă numele de Lunea Albă. Fiind prima zi după Duminica Pastelui, este considerată ziua în care se deschid porţile Raiului şi ale iertării, astfel că orice persoană care moare în acestă zi nu mai trece prin Judecata de Apoi. Tradiţia spune că trebuie să stropeşti casa cu agheazma şi să dai de băut la rude. Conform revistei Superstiţiilor, în unele zone se merge cu obiceiul “udatului” şi al umblatului cu pasc apentru vestirea Învierii.

Marţea din Săptămâna Luminată se mai numeşte şi Marţea Albă şi este impusă drept zi nelucrătoare. Nu se spală, nu se calcă, nu se face curat. Femeile din multe zone rurale dau de pomană în această zi pasca rămasă de la Paşte şi vin roşu.

Miercurea din Săptămâna Luminată poarta numele de Sfânta Mercurie. Bărbaţii se duc să muncească la câmp, însă femeile au interdicţie. Conform tradiţiei, nu e bine a munci de „nunta şoarecilor”. Asta ar însemna să aduci rozătoarele în casă şi să te lipseşti restul anului de bucate pe masă.

Joia din Săptămâna Luminată mai e numită şi Joia Verde, o zi în care se cinstesc holdele, grădinile şi grânele. Cine munceşte în această zi aduce asupra casei nenorocul, seceta şi dăunătorii în livezi. „Joia Rea”, cum mai este denumită această zi, cere un ritual al morţilor. 44 de găleţi cu apă sunt cărate de o persoană, 2 lumânări se aprind la toate cele 4 capete, iar apa astfel „sfinţită” se varsă apoi în fântâna din curte.

Vinerea din Săptămâna Luminată poartă numele de Vinerea Scumpă sau Fântăniţa. Este sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. Vinerea Scumpă este în contrast direct cu Vinerea Neagră sau Vinerea Mare, de dinaintea Paştelui. Legendele spun ca Maica Domnului a construit o fântână care avea apă doar in Vinerea Scumpă, căci acea apă era dătătoare de viaţă.

Sursa: RTV.net

Citeste mai mult

Din țară

Hristos A Înviat! Sfintele Paști – una dintre cele mai mari sărbători ale anului

Publicat

pe

Învierea Domnului sau Sărbătoarea de Paști este una dintre cele mai mari sărbători religioase ale anului care constituie fundația de bază a credinței și a Bisericii creștine.

Fără Învierea lui Isus creștinismul nu s-ar fi răspândit și nu ar fi fost crezut, iar Biserica nu s-ar fi format, lumea rămânând păgână.

La câteva zile după intrarea triumfală în Ierusalim, Mântuitorul a fost judecat, chinuit și răstignit, a murit pe cruce și a fost pus în mormânt. După trei zile, duminica dimineața, El a Înviat pentru mântuirea neamului omenesc.

Sărbătoarea de Paști simbolizează astfel bucurie, lumină și speranță. Credincioșii din întreaga lume primesc marea sărbătoare a Paștelui cu iubire, împlinire sufletească și veselie.

În cele trei zile ale Învierii ard în văzduh trei candele mari, ce nu le vede nimeni.

De asemenea, Sărbătoarea de Paști este și un prilej de reuniune cu membrii familei, când se lasă deoparte grijile și problemele de zi cu zi, iar gândurile se îndreaptă către fapte bune și recunoștință.

Tradiții și obiceiuri în dimineața zilei de Paști

Cele mai multe tradiții și obiceiuri ale zilei de Paști se referă în principal la cinstirea cum se cuvine a acestei sărbători, la bunul mers al vieții și al treburilor, la sănătatea familiei și la sporul casei.

În ziua de Paști, cum te scoli, să te uiți în cofa cu apă, că vezi bine peste an.

În mai toate zonele țării există obiceiul ca, în dimineața zilei de Paște, membrii familiei să se îmbrace în haine noi, curate și să meargă la biserică pentru a lua “paști”. Fiecare dintre aceștia trebuie să aibe ou roșu în buzunar. Astfel că, după ce vor ieși din biserică, vor ciocni tradiționalele ouă roșii în timp ce rostesc binecunoscuta formulă “Hristos a Înviat”, la care se răspunde cu “Adevărat a Înviat”. Se mai spune, de asemenea, că din primul ou ciocnit este bine să guste toată familia pentru a fi împreună întotdeauna. Acest ou trebuie spart de capul familiei, care îl împarte în atâtea bucăți câți membri are familia.

La Paști cine merge la biserică să-și pună un ou roșu în sân, ca să fie totdeauna roșu la față.

Un alt obicei al zilei de Paște, care se respectă cu precădere la sate, este acela de a pune brazde de iarbă verde la intrarea în casă, după întoarcerea de la biserică. Fiecare membru al familiei trebuie să calce pe iarba verde înainte de a intra în casă. Va fi astfel sănătos, voios și proaspăt ca verdeața ierbii.

Se punea iarbă verde în trei locuri: la scară, la ușa de la intrare, în fața odăii de dormit. Când se întorceau de la Înviere călcau pe iarba verde, să fie sănătoși.

În unele regiuni din România există obiceiul conform căruia în dimineața zilei de Paști, până la răsăritul soarelui, oamenii se duc la râu sau la o apă din apropiere și se scaldă. Se vor curăța astfel de boli, răutăți, aruncături și făcături, iar peste an vor fi scutiți de boli, se vor face iuți, sprinteni, sănătoși și harnici.

În alte zone din România, după ce se întorc de la Înviere, toți membrii familiei se spală într-un vas cu apă în care se află, pe lângă apă proaspătă și curată, unul sau mai multe ouă roșii și câțiva bănuți de argint. Oul se pune pentru a fi roșii și sănătoși ca oul, iar bănuții ca să le meargă bine peste an și să aibe bani de ajuns.

În ziua de Paști, dimineața, ne spălăm cu un ou roș și cu un franc în cană. Moneda închipuiește banii cu care Iuda L-a vândut pe Isus, iar oul cel roș sângele lui Hristos care s-a vărsat pe cruce.

De asemenea în anumite regiuni ale țării se respectă și tradiția conform căreia prima persoană care îți calcă pragul în ziua de Paște să fie un bărbat. În felul acesta vei avea spor și belșug în toate cele.

Superstiții despre vreme, noroc și sănătate în ziua de Paști

Superstițiile zilei de Paști sunt pe cât de multe, pe atât de diverse și de surprinzătoare. Acestea se referă în principal la vreme, sănătate, noroc, spor și belșug.

Se spune despre vremea din ziua de Paști că dacă va ploua, atunci până la Rusalii va fi tot ploios, iar de va bate grindina în ziua de Paști, atunci anul va fi mănos.

Dacă vrei să-ți afli norocul păstrează oul fiert, sfințit în ziua de Paști, până la Paștele următor. Atunci sparge-l: de va fi gol, n-ai noroc, de va fi plin, ești cu mare noroc.

În ceea ce privește somnul, se spune că cine doarme în ziua de Paști va fi tot anul somnoros. De asemenea, tot legat de somn, se mai spune că în ziua de Paște nu e bine să dormi deoarece îți fură dracul pasca.

Din vremuri de demult se mai crede că cine se naște în ziua de Paști va fi un om norocos pentru tot restul vieții.

Citeste mai mult

Internațional

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este campioană Europeană la Culturism și Fitness

Publicat

pe

În acest weekend, Mădălian Stanca tocmai a devenit Campioană Europeană la Culturism și Fitness.

Studenta minionă din orașul de pe Bega a reușit această performanță la numai o săptămână după ce și-a adjudecat două titluri de Campioană Balcanică  și unul de Campioană Absolută la Secțiunea Bikini Fitness a Campionatului Balcanic de Culturism și Fitness desfășurat în perioada 26 – 28 aprilie).

Aflată la prima ei participare la un Campionat European de Culturism și Fitness, sportiva Mădălina Stanca a câștigat locul I la Categoria Junioare I (21 – 23 de ani, sub 160 cm), devenind, astfel, Campioana Europeană a categoriei. Totodată, ea a mai reușit o performanță extrem de importantă. După foarte multe etape de selecție la Categoria Senioare a ocupat locul V, clasându-se în fața a altor 20 de sportive experimentate. Sâmbătă, Mădălina Stanca  urcat pe podium și la Secțiunea Fit Model Junioare a Campionatului European de Culturism și Fitness, obținând locul al III-lea.

Legitimată la U Cluj Mădălina Stanca, sportivă de 20 de ani din Timișoara a participat în acest weekend la Campionatul European de Culturism și Fitness, competiție care se desfășoară la Santa Susanna (Spania), în perioada 1 – 4 mai 2024. Ea a obținut locul I la Categoria Junioare I (21 – 23 de ani, sub 160 cm), respectiv locul V la Senioare.

Mădălina Stanca este studentă la Universitatea Politehnica  din Timișoara. Ea studiază Automatică și Calculatoare și a descoperit acest sport datorită mamei sale. De cinci ani a început antrenamentele la Smartfit Timișoara, acolo unde a cunoscut-o pe Narcisa Martin, Campioana Europeană Bikini fitness, care i-a devenit antrenoare, alături de Cristi Martin. „Sunt recunoscătoare tuturor celor care m-au susținut, Federației Române de Culturism și Fitness, antrenorilor mei, Narcisa și Cristi Martin, Smartit, clubului U  Cluj. Acum cinci ani, am intrat în sala de fitness datorită mamei mele, iar Narcisa m-a convins prin pasiunea ei față de sport”, declară deja multipla campioană Europeană și Balcanică.

Narcisa Martin, de opt ori Campioană Naţională la Bikini fitness (de patru ori Campioană Absolută), Campioană Balcanică Absolută şi medaliată cu aur şi cu argint în ultimii doi ani la Campionatul European la aceeaşi categorie, are rezultate excelente ca antrenoare. „Pe Mădălina o antrenez constant de 5 ani, după ce am selectat-o încă de la vârsta de 15 ani, datorită talentului ei. Mădălina este face antrenamente zilnice, urmează asumat o dietă strictă și corespunzătoare sportului pe care îl practică.

În această perioadă, ea a mai participat la ediții ale Campionatului Național de Culturism și Fitness, iar seriozitatea și performanțele obținute i-au atras selecția în lotul național. Participarea ei la Campionatul European de Culturism și Fitness este p premieră în cariera sportivei și a treia prezență a ei la o competiție internațională, ca reprezentantă a României”, a declarat Narcisa Martin, Campioana Europeana Bikini fitness, antrenoarea Mădălinei și trainer în cadrul Smartfit.

Sursa foto / video: Federația Română de Culturism și Fitness

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite