Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Campanie. Cum să facem economie de energie electrică

Publicat

pe

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, Zoltan Nagy-Bege, care a participat la lansarea unei campanii privind creşterea eficienţei energetice în rândul consumatorilor, a sfătuit românii să facă economie de energie mai ales prin măsuri simple, aflate la îndemâna oricui, arătând că şi-a educat fetiţa să stingă lumina când pleacă dintr-o cameră. În cadrul campaniei, oamenii vor putea să afle cum pot economisi până la 20% din facturile la energie prin soluţii simple aplicate în bucătărie, sufragerie, baie sau dormitor.

Piesa centrală a campaniei privind creşterea eficienţei energetice în rândul consumatorilor români este un pavilion mobil, în care oamenii vor putea să afle, la apăsarea unor butoane de pe pereţii caravanei, cum pot apela la soluţii simple care pot reduce consumul de energie al gospodăriei. Printre acestea, enumerăm sfatul de a spăla hainele la 30 de grade, de a folosi un fierbător electric în loc să încălzim apa pe plită, de a înlocui becurile clasice cu becuri economice, de a utiliza funcţia de ventilaţie a cuptorului sau de a păstra o temperatură optimă între 18 şi 21 de grade în casă.

Prezent, săptămâna trecută, la lansarea campaniei iniţiate de Comisia Europeană, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, a arătat că măsurile mici şi simple, adunate, pot duce la o economie substanţială de energie.

„Am schimbat furnizorul de energie acum trei ani, însă acest lucru nu este o măsură de eficienţă energetică neapărat. În afară de asta, mi-am propus ca, în momentul în care la mine în casă se strică un bec tradiţional, să-l schimb doar cu becuri pe led. Ca să schimbi dintr-odată, de pe-o zi pe alta, toate becurile din casă cu leduri este o investiţie consistentă, dar unul câte unul cu siguranţă este sustenabil”, a explicat oficialul ANRE, întrebat ce măsuri de eficienţă energetică a luat la el acasă.

Vicepreședintele ANRE a mai spus că lumea trebuie să înțeleagă că cea mai ieftină energie este cea neconsumată.

„Am încercat să-mi educ copilul să aibă grijă la anumite lucruri mici, adică în momentul în care ieşi dintr-o cameră şi nu ai de gând să te întorci în 2-3 minute, să stingi becul. Şi am ajuns ca fetiţa mea uneori să mă atenţioneze: Tati, ai lăsat becul aprins! Sunt măsuri mici care, adunate, pot duce la economii. Am învăţat un lucru foarte important, care este baza eficienţei energetice: cea mai ieftină energie este cea neconsumată. Asta să aibă toată lumea în vedere şi cred că vom avea rezultate bune”, a mai declarat Nagy-Bege, potrivit Agerpres.

Din datele Comisiei Europene reiese că românii au devenit extrem de preocupaţi în ultima vreme de măsurile de eficientizare a consumului de energie.

„Ultimul eurobarometru ne arată că românii plasează garantarea unor preţuri rezonabile pentru energie pe primul loc printre priorităţile Uniunii Energetice. Şapte din zece români consideră sporirea eficienţei energetice cu 20% până în 2020 ca fiind un obiectiv just, iar unul din zece consideră că acest obiectiv este prea modest”, a afirmat Cristian Buchiu, şef-adjunct al reprezentanţei Comisiei Europene în România, de asemenea prezent la eveniment.

El a arătat că, în România, factura de energie ajunge la 10% din veniturile gospodăriei.

„Preţul energiei din România este mai mic decât în alte ţări ale UE, dar românii sunt printre cetăţenii care plătesc cele mai mari facturi de energie din Europa în raport cu veniturile lor. În Europa, cheltuielile medii pentru energie nu depăşesc 6% din veniturile gospodăriilor, iar în România acestea se ridică la aproximativ 9-10%”, a spus Buchiu.
Caravana campaniei privind creşterea eficienţei energetice va călători, în perioada 25 aprilie – 13 mai, în Bucureşti, Mioveni şi Craiova. Pe durata acesteia, vizitatorii vor avea posibilitatea să se consulte cu experţi în eficienţa energetică.

De asemenea, vor fi organizate activităţi pentru copii, în care aceştia să înţeleagă că pot face multe alte lucruri cu banii economisiţi din reducerea consumului.

Locale

Turnul de Apă din Timișoara va deveni centru cultural. Lucrările sunt realizate în proporție de 65 la sută

Publicat

pe

Lucrările de transformare a Turnului de Apă din Iosefin în centru cultural sunt realizate în proporție de 65%.

Investiția Primăriei Municipiului Timișoara se află în prezent în etapa de realizare a finisajelor interioare și exterioare, de montare a structurii metalice din interior și a refacerii învelitoarei acoperișului.

Procesul de restaurare a tâmplăriei exterioare a fost finalizat, iar elementele au fost remontate, respectând aspectul original al clădirii. În prezent, constructorul execută lucrări de consolidare a zidurilor interioare, de refacere a acoperișului, precum și finisaje interioare și exterioare. Totodată, este în curs de montare o structură metalică specială, care va permite vizitatorilor să exploreze fostul rezervor de apă. Acesta va deveni un spațiu cultural care va putea găzdui mici evenimente și expoziții la înălțime.

Proiectul de refuncționalizare a Turnului de Apă Iosefin va oferi comunității un spațiu dedicat evenimentelor culturale, expozițiilor și activităților artistice, punând în valoare patrimoniul istoric al orașului. Unul dintre principalele puncte de atracție va fi un punct de belvedere la 45 de metri înălțime, de unde vizitatorii vor putea admira o panoramă spectaculoasă asupra cartierului istoric Iosefin și a canalului Bega.

După ce, în toamna anului 2023, Primăria Timișoara a reziliat contractul pentru întârzieri majore și o execuție de doar 30%, lucrările au fost atribuite, în urma licitației, firmei  ALEX-DIA CONSTRUCT S.R.L. Contractul în valoare de 9.153.404,86 lei (TVA inclus) are termen de finalizare luna mai 2025.

Foto: Primăria Timișoara

Turnul de apă „Iosefin“ din Timișoara, transformat în centrul cultural

Citeste mai mult

Din țară

„Morile de la Rudăria”. Se lansează cartea despre situl unic în România, cu 25 de mori de apă

Publicat

pe

Cel mai mare complex mulinologic din România a fost studiat pentru prima dată atât din punct de vedere istoric cât și etnografic.

Cercetarea lui Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat a început în 2021 și a cuprins sute de documente de arhivă analizate, zeci de interviuri cu localnicii pentru conceperea și publicarea acestui volum – Morile de la Rudăria. Patrimoniul mulinologic al comunei Eftimie Murgu din județul Caraș Severin.

Lansarea va avea loc vineri, 28 februarie 2025, de la ora 14.00 la Căminul Cultural din localitate, în prezența localnicilor, a autorităților locale, precum și a membrilor Asociației Acasă în Banat.

„Am pornit de la necesitatea de a lămuri când au fost construite aceste mori și ce le face să fie atât de valoroase. Pe parcursul cercetării am descoperit numeroase lucruri neștiute despre morile dispărute, despre modul de organizare și de transmitere a proprietății, despre diferite instalații hidraulice construite de rudăreni. Am reconstituit firul istoric care arată originea morilor și explică cum s-a ajuns ca aceste instalații arhaice să supraviețuiască până în prezent”, a spus Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

În carte sunt cercetate în detaliu cele 22 de mori din Rudăria, dar și cele trei mori din afara satului, mai puțin cunoscute publicului. Sunt identificate și descrise zece mori dispărute, două firize, dar și alte modalități ingenioase de folosire a apei. Este analizată în detaliu fiecare componentă a morilor, fiind scoase în evidență acele trăsături particulare care aduc unicitate morilor de la Rudăria. Nu în ultimul rând, cartea tratează și aspecte culturale, de la legende și povești țesute în jurul morilor până cultura gastronomică a localității construită în jurul făinii măcinată la moară.

Volumul a fost tipărit cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, prin Timbrul de Arhitectură, are 252 de pagini, în condiții grafice excelente și a fost publicat într-un număr limitat de exemplare.

„Pentru efortul voluntar depus în studierea patrimoniului mulinologic din Rudăria (…) investigațiile sistematice efectuate pe teren, informațiile orale strânse cu atâta tenacitate precum și bibliografia abundentă folosită în elaborarea lucrării, pasiunea și abnegația sa, nu pot decât să-mi exprim toată admirația față de autorul acestei lucrări. Ea reprezintă cea mai profundă radiografie a complexului mulinologic de la Rudăria”, a spus istoricul Volker Wollmann în prefața cărții.

Acesta este cel de-al doilea volum dedicat morilor, publicat de Radu Trifan și Asociația Acasă în Banat. Primul volum, Morile Banatului. Patrimoniul mulinologic din județele Timiș și Caraș Severin a fost realizat în 2023. Începând cu anul 2020, Asociația Acasă în Banat face eforturi constante de a păstra și promova patrimoniul mulinologic al Banatului, prin acțiuni de protejare a acestor monumente, reparații și chiar de repunere în funcțiune. În tot acești ani, cu sprijinul voluntarilor, a reușit să lucreze la 55 de mori de apă din Banat. Începând cu anul 2022, organizația face parte din Societatea Internațională Mulinologică (The International Molinological Society) care cuprinde peste 400 de membri din 35 de țări.

Localitatea Rudăria (oficial, Eftimie Murgu, județul Caraș Severin) și-a câștigat faima prin faptul că aici se găsesc cele mai multe mori de apă construite într-un singur loc din toată țara.

Despre Asociația Acasă în Banat

Asociația Acasă în Banat a fost înființată în 2018 și își propune să păstreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, să redea culoare satului bănățean, să redescopere adevăratele valori ale acestor locuri: oameni buni și gospodari, case frumoase și poveștile lor.

Asociația Acasă în Banat poate fi contactată pe paginile de Social media (Facebook/Instagram/Linkedin/Whatsapp) sau la adresa de email acasainbanat@gmail.com.

Donații în LEI: RO26BTRLRONCRT0P53069801

Donații în EURO: RO11BTRLEURCRT0P53069801

SWIFT/BIC: BTRLRO22

PayPal: acasainbanat@gmail.com

Citeste mai mult

Locale

Termenul de eliberare a cărților de identitate, modificat

Publicat

pe

Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara modifică termenul de eliberare a cărților de identitate ca urmare a unei informări a Direcției Generale de Evidență a Persoanelor (D.G.E.P.) din cadrul M.A.I. cu privire la termenul de producție (tipărire) a cărților de identitate.

Astfel, în urma deciziei Direcției Generale de Evidență a Persoanelor din cadrul M.A.I., termenul de eliberare se modifică după cum urmează:

din 19.02.2025 – 6 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 24.02.2025 – 7 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 27.02.2025 – 8 zile de la prelucrarea cererii în sistem;

din 03.03.2025 – 9 zile de la prelucrarea cererii în sistem.

Cărțile de identitate sunt tipărite de către Biroul Județean de Administrare a Bazelor de Date pentru Evidența Persoanelor Timiș – instituție care asigură tipărirea cărților de identitate pentru tot județul Timiș.

Termenele efective de eliberare a cărților de identitate se comunică la data depunerii cererii de către solicitant.

Timișorenii pot solicita eliberarea cărții de identitate în regim de urgență în cazul în care au nevoie și dacă plătesc o taxă de 150 de lei. Termenul este de maximum 2 zile lucrătoare.

Termenele pentru stabilirea reședinței și eliberarea cărții de identitate provizorie rămân neschimbate, respectiv 3 zile de la data depunerii.

Termenul legal pentru eliberarea actelor de identitate este de 30 de zile și poate fi prelungit cu cel mult 15 zile de către șeful SPCLEP, dacă sunt necesare verificări suplimentare, conform art. 15 alin. (5) din OUG nr. 97/2005 și a Dispoziției nr. 3.382.622/2023 a D.G.E.P. – M.A.I.

Direcția municipalității prelucrează lunar, în medie, 3017 cereri pentru emiterea sau schimbarea cărții de identitate, iar din toamna anului trecut a menținut un termen de 2-3 zile lucrătoare pentru eliberarea documentului.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite