Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Campanie. Cum să facem economie de energie electrică

Publicat

pe

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, Zoltan Nagy-Bege, care a participat la lansarea unei campanii privind creşterea eficienţei energetice în rândul consumatorilor, a sfătuit românii să facă economie de energie mai ales prin măsuri simple, aflate la îndemâna oricui, arătând că şi-a educat fetiţa să stingă lumina când pleacă dintr-o cameră. În cadrul campaniei, oamenii vor putea să afle cum pot economisi până la 20% din facturile la energie prin soluţii simple aplicate în bucătărie, sufragerie, baie sau dormitor.

Piesa centrală a campaniei privind creşterea eficienţei energetice în rândul consumatorilor români este un pavilion mobil, în care oamenii vor putea să afle, la apăsarea unor butoane de pe pereţii caravanei, cum pot apela la soluţii simple care pot reduce consumul de energie al gospodăriei. Printre acestea, enumerăm sfatul de a spăla hainele la 30 de grade, de a folosi un fierbător electric în loc să încălzim apa pe plită, de a înlocui becurile clasice cu becuri economice, de a utiliza funcţia de ventilaţie a cuptorului sau de a păstra o temperatură optimă între 18 şi 21 de grade în casă.

Prezent, săptămâna trecută, la lansarea campaniei iniţiate de Comisia Europeană, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, a arătat că măsurile mici şi simple, adunate, pot duce la o economie substanţială de energie.

„Am schimbat furnizorul de energie acum trei ani, însă acest lucru nu este o măsură de eficienţă energetică neapărat. În afară de asta, mi-am propus ca, în momentul în care la mine în casă se strică un bec tradiţional, să-l schimb doar cu becuri pe led. Ca să schimbi dintr-odată, de pe-o zi pe alta, toate becurile din casă cu leduri este o investiţie consistentă, dar unul câte unul cu siguranţă este sustenabil”, a explicat oficialul ANRE, întrebat ce măsuri de eficienţă energetică a luat la el acasă.

Vicepreședintele ANRE a mai spus că lumea trebuie să înțeleagă că cea mai ieftină energie este cea neconsumată.

„Am încercat să-mi educ copilul să aibă grijă la anumite lucruri mici, adică în momentul în care ieşi dintr-o cameră şi nu ai de gând să te întorci în 2-3 minute, să stingi becul. Şi am ajuns ca fetiţa mea uneori să mă atenţioneze: Tati, ai lăsat becul aprins! Sunt măsuri mici care, adunate, pot duce la economii. Am învăţat un lucru foarte important, care este baza eficienţei energetice: cea mai ieftină energie este cea neconsumată. Asta să aibă toată lumea în vedere şi cred că vom avea rezultate bune”, a mai declarat Nagy-Bege, potrivit Agerpres.

Din datele Comisiei Europene reiese că românii au devenit extrem de preocupaţi în ultima vreme de măsurile de eficientizare a consumului de energie.

„Ultimul eurobarometru ne arată că românii plasează garantarea unor preţuri rezonabile pentru energie pe primul loc printre priorităţile Uniunii Energetice. Şapte din zece români consideră sporirea eficienţei energetice cu 20% până în 2020 ca fiind un obiectiv just, iar unul din zece consideră că acest obiectiv este prea modest”, a afirmat Cristian Buchiu, şef-adjunct al reprezentanţei Comisiei Europene în România, de asemenea prezent la eveniment.

El a arătat că, în România, factura de energie ajunge la 10% din veniturile gospodăriei.

„Preţul energiei din România este mai mic decât în alte ţări ale UE, dar românii sunt printre cetăţenii care plătesc cele mai mari facturi de energie din Europa în raport cu veniturile lor. În Europa, cheltuielile medii pentru energie nu depăşesc 6% din veniturile gospodăriilor, iar în România acestea se ridică la aproximativ 9-10%”, a spus Buchiu.
Caravana campaniei privind creşterea eficienţei energetice va călători, în perioada 25 aprilie – 13 mai, în Bucureşti, Mioveni şi Craiova. Pe durata acesteia, vizitatorii vor avea posibilitatea să se consulte cu experţi în eficienţa energetică.

De asemenea, vor fi organizate activităţi pentru copii, în care aceştia să înţeleagă că pot face multe alte lucruri cu banii economisiţi din reducerea consumului.

Administrație

Consiliul Județean Timiș dă undă verde pentru construcția noului Pod al Turcului în Parța

Publicat

pe

În cadrul ultimei ședințe a Consiliului Județean Timiș, a fost aprobată documentația tehnico-economică aferentă investiției publice privind execuția unui nou pod pe DJ 593B, în dreptul localității Parța, la kilometrul 5+000. Proiectul vizează înlocuirea actualului „Pod al Turcului”, o construcție istorică realizată din zidărie de piatră în anul 1955, care se află într-o stare avansată de degradare.

Podul existent, construit pe piloni de lemn, a fost grav afectat de trecerea timpului și de condițiile climatice extreme, fiind considerat în prezent impropriu pentru circulația rutieră. De altfel, traficul pe pod a fost suspendat încă din luna octombrie 2022, din motive de siguranță, măsura fiind una necesară pentru prevenirea oricăror incidente. În trecut, podul a fost închis temporar doar în situații excepționale, precum creșterea nivelului râului Timiș, care ajungea să acopere în totalitate structura.

Studiul de fezabilitate pentru noul pod a fost elaborat de societatea S.C. IRICONSTRUCT S.R.L., iar investiția se ridică la valoarea de 31,2 milioane de lei – echivalentul a peste 6 milioane de euro. Noua construcție va înlocui definitiv vechiul pod și va asigura reluarea în condiții optime a circulației pe DJ 593B, arteră importantă pentru locuitorii din zona Parța și pentru traficul regional.

Durata estimată pentru realizarea lucrărilor este de șase luni de la momentul demarării execuției, ceea ce înseamnă că, în cel mai optimist scenariu, locuitorii ar putea beneficia de noul pod înainte de finalul acestui an.

„Este un proiect vital pentru comunitatea noastră. Închiderea Podului Turcului a creat un disconfort major pentru locuitori și a afectat mobilitatea în zonă. Ne bucurăm că, în sfârșit, acest obiectiv intră în linie dreaptă”, a declarat primarul comunei Parța, Daniel Drăgan.

Prin această investiție, Consiliul Județean Timiș își reafirmă angajamentul față de modernizarea infrastructurii rutiere și față de siguranța cetățenilor. Noul pod de la Parța promite nu doar o circulație fluidizată, ci și un standard crescut de durabilitate și securitate pentru următoarele decenii.

Citeste mai mult

Locale

Grădiniță nouă – un proiect european de succes la Peciu Nou

Publicat

pe

Într-o perioadă în care educația timpurie devine tot mai importantă, comuna Peciu Nou din județul Timiș oferă un exemplu de dezvoltare durabilă și investiție inteligentă în viitorul copiilor.

O nouă grădiniță, realizată la cele mai înalte standarde europene, a fost finalizată în această localitate prin accesarea fondurilor europene – un proiect de suflet dus la bun sfârșit de către Primăria Peciu Nou.

Noua unitate de învățământ preșcolar nu este doar o clădire modernă, ci o expresie clară a seriozității cu care echipa Primăriei Peciu Nou tratează educația și dezvoltarea comunității. De la inițierea proiectului și până la finalizarea lucrărilor, primarul Gabriel DRĂGAN s-a implicat activ, asigurând o coordonare eficientă între toate părțile implicate: echipa de implementare din primărie, consultantul de proiect, executantul lucrărilor și, nu în ultimul rând, dirigintele de șantier titular – inginerul Daniel RUSU, alături de partenerii săi.

Dotări la standarde europene pentru un viitor mai bun

După finalizarea tuturor procedurilor de recepție și autorizare, grădinița își va deschide porțile în decursul acestui an pentru copiii din Peciu Nou. Noua instituție este dotată cu toate facilitățile necesare pentru desfășurarea unui act educațional de calitate: sisteme moderne de supraveghere video, instalații anti-incendiu de ultimă generație, încălzire în pardoseală, săli de clasă spațioase și luminoase, grupuri sanitare moderne și un spațiu de joacă generos.

„Este o unitate de învățământ la cele mai înalte standarde, începând de la supraveghere video, anti-incendiu, până la încălzire în pardoseală şi toate facilitățile necesare”, a declarat primarul Gabriel DRĂGAN, subliniind grija față de condițiile oferite micilor locuitori ai comunei.

Un viitor construit cu viziune și muncă

Succesul acestui proiect reflectă nu doar o bună capacitate de atragere și gestionare a fondurilor europene, ci și o mentalitate modernă în administrația locală – o abordare care pune accent pe sustenabilitate, calitate și binele comunității.

Această grădiniță nu este doar o clădire, ci o investiție în viitorul comunei Peciu Nou. Un exemplu elocvent că, prin seriozitate și muncă susținută, se pot realiza lucruri deosebite chiar și în mediul rural din România.

Citeste mai mult

Administrație

Bugetul municipiului Timișoara pe anul 2025, aprobat

Publicat

pe

Bugetul orașului propus de primarul Dominic Fritz pentru anul 2025 a fost aprobat astăzi de Consiliul Local, cu o singură abținere. Bugetul are o valoare totală de 2,65 de miliarde de lei, cu o majorare de peste 100 milioane lei față de 2024 – o ajustare realistă, menită să asigure stabilitatea financiară și continuitatea investițiilor.

“Este un buget echilibrat și onest, care reflectă atât dinamica economică pozitivă a Timișoarei, cât și stabilitatea financiară pe care am reușit să o construim. Prioritizăm investițiile în mobilitate, educație și sănătate și canalizăm banii spre îmbunătățirea calității vieții în cartiere. Timișoara are un buget realist, bine fundamentat, cu care valorificăm eficient resursele reale și prioritizăm proiectele cu adevărat relevante pentru comunitate”, spune primarul Dominic Fritz.

Municipalitatea își menține angajamentul de a accelera dezvoltarea orașului, astfel că secțiunea de dezvoltare are prevăzută suma de 1,35 miliarde lei, din care 35% reprezintă fonduri pentru infrastructura de mobilitate.

Printre altele, pentru a stimula dezvoltarea unor zone și a atrage investiții private, Primăria Timișoara va continua și va demara investiții precum: construcție pasaj Solventul, construcție podul Solventul, refacere pasajul Slavici Polonă, reconstrucție Pasarela Îndrăgostiților, reconstrucție podul Iuliu Maniu.

Totodată, pentru a continua procesul de eficientizare a transportului public, secțiunea dezvoltare include achiziția a 33 de troleibuze noi și a 30 de autobuze electrice. Alte investiții incluse în programul de dezvoltare sunt: retehnologizarea magistralei care pleacă de la CET Sud și care distribuie agent termic în tot orașul, stadionul Arena Eroii Timișoarei, reabilitarea termică a Școlii Gimnaziale 1, clădirii de gimnazială a Liceului J.L Calderon, a Liceului Ana Aslan, a Colegiului Tehnic Henri Coandă, a Liceului Alimentar, amenajarea Traseului Revoluției, Regenerarea Urbană a zonei Traian, dotarea noilor spitale de ORL și Balneologie.

Secțiunea de funcționare pentru 2025 are alocată suma de 1,3 miliarde de lei și acoperă finanțarea serviciilor publice esențiale, precum transportul și iluminatul public, termoficarea, curățenia, întreținerea spațiilor verzi, ordinea publică, asistența socială, cultura și sportul.

În programul de reparații străzi și trotuare, în valoare de 90 de milioane de lei, sunt incluse amenajări de parcări pe locul fostelor garaje, lucrări de modernizare a zonei Gara de Nord, precum și reparații pe artere majore – Rebreanu, Ana Ipătescu sau Alexandrescu. De asemenea, bugetul pentru întreținerea și reparațiile din școli și grădinițe crește cu 35%, ajungând la 85 de milioane de lei.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite