Casa bătrânească a părinților cosmonautului român Dumitru Prunariu, din localitatea timișeană Groși (comuna Margina), ar putea deveni casă memorială inclusă într-un circuit turistic până în anul 2021, când Timișoara va exercita titlul de Capitală Culturală Europeană, iar omul de știință le-ar putea prezenta turiștilor de aici, de câteva ori pe an, filme și documente din activitatea sa spațială.
Ideea acestei transformări îi aparține primarului comunei Margina, Ionel Costa, deși acesta spune că Dumitru Prunariu nu vrea să vândă casa părintească, însă oficialii județeni și locali din Margina caută în continuare soluții benefice pentru ambele părți.
”Am încercat cu președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș Călin Dobra (în 2016, când era vicepreședinte al CJ n.red.) să cumpărăm casa bătrânească a cosmonautului Dumitru Prunariu, dar nu vrea să o vândă. Domnul Prunariu a fost săptămâna trecută la Margina, m-am întâlnit cu dânsul, el vrea să-și renoveze casa respectivă și să o țină drept casă de vacanță”, a relatat, miercuri, primarul Ionel Costa.
El a arătat că autoritățile intenționează să cumpere numai un corp al respectivului imobil.
„Este o casă mai mică, dar formată din două corpuri, dreapta și stânga. Noi am vrut să luăm partea din stânga să fie amenajată de CJ, primărie și Muzeul Satului Bănățean, partea din spate, cea din grădină, unde să facem un loc de primire a turiștilor, să servești o masă, să stai acolo. Acel loc are deschidere spre pădure și astfel turiștii ar putea vizita și casa, dar și să plece mai departe pe traseele din zonă. Nu am vrut să luăm toată casa, să-i lăsăm și lui o parte din casa părintească, să o amenajeze el și să-i rămână acolo. Ideea a mers mai departe, încât atunci când avem grupuri mai mari îl putem invita pe domnul cosmonaut și a fost de acord să vină de două — patru ori pe an și să le prezinte el anumite filme, poze, discuții cu cei care participă la astfel de evenimente”, a detaliat Ionel Costa.
Potrivit primarului, costurile pe care le-ar presupune lucrările de la casă ar fi suportate de CJ Timiș și în prima fază s-ar ridica la 50.000 de lei, urmând ca în trei-patru ani să fie alocate succesiv sumele necesare, în principal fiind vorba despre lucrări de consolidare a clădirii și de reparații.
Întreaga zonă Margina a intrat în atenția Asociației de Promovare și Dezvoltare a Turismului (APDT) Timiș, în cadrul unui proiect pilot care ar urma să fie extins și în alte zone din județ, în condițiile în care la Făget, la câțiva kilometri de Margina, se află și Muzeul ”Traian Vuia”, un alt pionier al aviației românești.
Autoritățile județene mizează și pe prezența lui Dumitru Prunariu în mijlocul celor din Groși-Margina la câteva evenimente de peste an care vor fi promovate aici, ceea ce ar oferi un plus de interes din partea turiștilor.
”Proiectul transformării în casă memorială a casei părintești a lui Dumitru Prunariu este încă în discuție. Este clar că există interes pentru acest obiectiv și categoric discuțiile vor continua în ideea de a face ceva și în acest sens (…)”, a precizat, pentru AGERPRES, Delia Barbu, director executiv al APDT Timiș.
Dumitru Prunariu este cetățean de onoare al județului Timiș din anul 2016.
Sursa: AGERPRES