Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Ce s-ar putea întâmpla cu casa părintească a cosmonautului Dumitru Prunariu din Timiş

Publicat

pe

Casa bătrânească a părinților cosmonautului român Dumitru Prunariu, din localitatea timișeană Groși (comuna Margina), ar putea deveni casă memorială inclusă într-un circuit turistic până în anul 2021, când Timișoara va exercita titlul de Capitală Culturală Europeană, iar omul de știință le-ar putea prezenta turiștilor de aici, de câteva ori pe an, filme și documente din activitatea sa spațială.

Ideea acestei transformări îi aparține primarului comunei Margina, Ionel Costa, deși acesta spune că Dumitru Prunariu nu vrea să vândă casa părintească, însă oficialii județeni și locali din Margina caută în continuare soluții benefice pentru ambele părți.

”Am încercat cu președintele Consiliului Județean (CJ) Timiș Călin Dobra (în 2016, când era vicepreședinte al CJ n.red.) să cumpărăm casa bătrânească a cosmonautului Dumitru Prunariu, dar nu vrea să o vândă. Domnul Prunariu a fost săptămâna trecută la Margina, m-am întâlnit cu dânsul, el vrea să-și renoveze casa respectivă și să o țină drept casă de vacanță”, a relatat, miercuri, primarul Ionel Costa.

El a arătat că autoritățile intenționează să cumpere numai un corp al respectivului imobil.

 

„Este o casă mai mică, dar formată din două corpuri, dreapta și stânga. Noi am vrut să luăm partea din stânga să fie amenajată de CJ, primărie și Muzeul Satului Bănățean, partea din spate, cea din grădină, unde să facem un loc de primire a turiștilor, să servești o masă, să stai acolo. Acel loc are deschidere spre pădure și astfel turiștii ar putea vizita și casa, dar și să plece mai departe pe traseele din zonă. Nu am vrut să luăm toată casa, să-i lăsăm și lui o parte din casa părintească, să o amenajeze el și să-i rămână acolo. Ideea a mers mai departe, încât atunci când avem grupuri mai mari îl putem invita pe domnul cosmonaut și a fost de acord să vină de două — patru ori pe an și să le prezinte el anumite filme, poze, discuții cu cei care participă la astfel de evenimente”, a detaliat Ionel Costa.

Potrivit primarului, costurile pe care le-ar presupune lucrările de la casă ar fi suportate de CJ Timiș și în prima fază s-ar ridica la 50.000 de lei, urmând ca în trei-patru ani să fie alocate succesiv sumele necesare, în principal fiind vorba despre lucrări de consolidare a clădirii și de reparații.

Întreaga zonă Margina a intrat în atenția Asociației de Promovare și Dezvoltare a Turismului (APDT) Timiș, în cadrul unui proiect pilot care ar urma să fie extins și în alte zone din județ, în condițiile în care la Făget, la câțiva kilometri de Margina, se află și Muzeul ”Traian Vuia”, un alt pionier al aviației românești.

Autoritățile județene mizează și pe prezența lui Dumitru Prunariu în mijlocul celor din Groși-Margina la câteva evenimente de peste an care vor fi promovate aici, ceea ce ar oferi un plus de interes din partea turiștilor.

”Proiectul transformării în casă memorială a casei părintești a lui Dumitru Prunariu este încă în discuție. Este clar că există interes pentru acest obiectiv și categoric discuțiile vor continua în ideea de a face ceva și în acest sens (…)”, a precizat, pentru AGERPRES, Delia Barbu, director executiv al APDT Timiș.

Dumitru Prunariu este cetățean de onoare al județului Timiș din anul 2016.

 

Sursa: AGERPRES

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din țară

ATENȚIE șoferi! Drumul Giarmata-Pișchia-Alioș, blocat de transportul agabaritic

Publicat

pe

Convoiul, cu o masă totală de 788 tone, o lungime de 120 metri, lățime de 6 metri și înălțime de 5,4 metri parcurge traseul: Nădlac DN 7 – DN 7G – A1 – nodul rutier Giarmata.

Astfel, drumul Giarmata-Pișchia-Alioș (prelungire a tronsonului Zăbrani – limită județ Timiș) va fi blocat astăzi, 24 februarie, între orele 9.00 – 18.00.

Autoritățile recomandă celor aflați în trafic în această zonă să recurgă la rute ocolitoare.

Un transport agabaritic record va traversa localitățile Gearmata, Pișchia și Alioș

Citeste mai mult

Social

Dragobete – sărbătoarea românească a iubirii

Publicat

pe

Dragobetele, sărbătoarea tinereţii, a veseliei şi a iubirii, are loc în fiecare an în 24 februarie.

În funcţie de regiune, obiceiul Dragobetelui poate avea şi alte denumiri precum „Cap de primăvară”, „Logodnicul sau Însoţitul Păsărilor”, „Dragostitele”, „Ziua Îndrăgostiţilor”, „Sânt Ion de primăvară” sau „Granguru”.

Conform unor legende populare, Dragobetele era considerat fiul babei Dochia, un tânăr chipeş care obişnuia să seducă toate femeile ce îi ieşeau în cale. Totuşi, în prezent, Dragobetele reprezintă pentru români simbolul autohton al dragostei, fiind identificat cu zeul dragostei din mitologia romană, Cupidon, şi cu zeul iubirii în mitologia greacă, Eros.

Dragobetele a fost marcat, de-a lungul timpului, de numeroase tradiţii şi superstiţii, de la jurământul fraţilor de sânge, „zăpada zânelor” strânsă de tinerele necăsătorite pentru proprietăţile ei magice, sărutul obligatoriu în fiecare cuplu care doreşte să îşi menţină iubirea, până la interzicerea plânsului, care ar atrage necazuri în următoarele luni.

Tradiţii

În această zi bărbaţii trebuie să fie în relaţii cordiale cu toate femeile. În caz contrar, aceştia ar fi avut parte de o primăvară plină de ghinion şi un an greu.

Pentru că iubirea dintr-un cuplu să rămână vie de-a lungul anului, tinerii trebuie să se sărute în ziua de Dragobete.

Tot în această zi, ţesutul, cusutul şi toate treburile grele de pe lângă gospodărie sunt interzise. Totuşi, este permisă curăţenia, deoarece se consideră că aceasta este aducătoare de prospeţime şi de spor.

În ziua de Dragobete plânsul le este interzis tinerilor şi tinerelor. În caz contrar, aceştia vor avea parte de necazuri şi supărări în lunile următoare.

În unele regiuni din ţară, ajunul de Dragobete este tratat la fel ca noaptea de Bobotează, când tinerele care doresc să îşi afle ursitul îşi pun sub pernă busuioc sfinţit.

Citeste mai mult

Din țară

Un transport agabaritic record va traversa localitățile Gearmata, Pișchia și Alioș

Publicat

pe

Un transport agabaritic record pentru România cu greutatea de 788 tone, se va efectua în perioada 23 februarie 2025 – 4 martie 2025 începând cu ora 09:00 AM, pe ruta:

Nădlac 1 PTF – DN7 – Nădlac 2 PTF – DN7G – A1 – Giarmata – DJ691 – Pieschia – DJ691 – Alios – DJ691 – Neudorf – DJ682 – Lipova (str. Timișorii – pod Lipova – DN7) – DN7 – Ilia – A1 – Grind – DN68A – Săcămaș – DN7 – Termocentrala Mintia.

Convoiul agabaritic va transporta o turbină către Termocentrala Mintia (județul Hunedoara), termocentrală aflată în plin proces de retehnologizare.

Convoiul are o lungime totală de 120 m, lățime de 6 m, înălțime de 5,4 m și greutate 788 tone.

Transportul face parte dintr-un contract ce cuprinde peste 250 de componente care au început să fie livrate la Mintia încă din luna iunie 2024 și au termene fixe de instalare pe fundații.

Guvernul României a declarat proiectul „Centrala electrică MASS Mintia” ca proiect de importanță națională în domeniul energiei electrice. Această decizie subliniază angajamentul autorităților de a asigura securitatea energetică a țării, de a moderniza Sistemul Energetic Național (SEN) și de a sprijini dezvoltarea economică prin investiții strategice.

Noua centrală, amplasată în județul Hunedoara, va funcționa pe baza unor tehnologii moderne și eficiente, utilizând turbine cu gaz și abur, cu o capacitate instalată totală de 1,770 MW. Prin această investiție, estimată la 1,4 miliarde de euro, se vor crea sute de locuri de muncă și se va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, aliniindu-ne obiectivelor europene de decarbonizare. Centrala va produce anual aproximativ 12,159 GWh de energie electrică, având o durată de viață proiectată de 30 de ani.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite