Ne găsiți și pe:

Cultură

Au început pregătirile pentru Timișoara Fire Festival, ediția a IV-a

Publicat

pe

Timișoara Fire Festival, primul și singurul festival de jonglerii cu foc din România, care reunește dansul, teatrul, într-o complexă coregrafie ce îmbină sportul și arta, ajunge la a patra ediție.

Organizată de Asociația AIA, Timișoara Fire Festival se va desfășura în data de 2 – 4 octombrie 2020 la Shopping City Timișoara,  unde 80 de artiști din domeniu vor oferi spectacole publice gratuite la peste 5000 de oameni în cele două seri de spectacol, ținând cont de experiența edițiilor trecute.

Anul acesta an vor fi 4 zile de traininguri interne și 3 zile de spectacole publice gratuite susținute de artiști consacrați din domeniu, ateliere interne și schimburi de experiență  între participanții festivalului.

„Ne propunem creșterea comunității de artiști cu 20% până în data de 1 octombrie 2020, crearea a 2 ateliere de jonglerii pentru începători, transmiterea live a spectacolelor, 4 zile de ateliere pentru artiști, 3 zile de spectacolele publice, crearea unei platforme online, 5 pre-evenimente în 5 cartiere diferite ale Timișoarei“, spun organizatorii.

Acest festival s-a născut din nevoia de promovare a cercului artistic în discuție, din nevoia de perpetuă dezvoltare și împărtășire a experiențelor în cadrul unei comunități în continuă expansiune, pe măsură ce numărul edițiilor crește.

Cele 3 ediții organizate până în prezent s-au remarcat prin:

coagularea a 100 de artiști naționali și internaționali pe o perioadă de 3 ani;

promovarea a 100 de artiști în rândul unui public de 15 000 spectatori (5k per ediție);

4 ateliere per fiecare ediție pentru 100 participanți per ediție;

premiul ”Cel mai bun proiect în domeniul artei și culturii din județul Timiș”- 2016;

peste 10 ore de spectacole per ediție.

 

Cultură

Săptămâna de teatru la Casa de Cultură a Studenților din Timișoara

Publicat

pe

Începând de luni, 16 decembrie, la Casa de Cultură a Studenţilor din Timişoara se desfășoară a 25-a ediţie a festivalului „Săptămâna de teatru Diogene V. Bihoi”, organizată de Teatrul Studenţesc Thespis.

Această săptămână de teatru încurajează libertatea de expresie, propunând, prin spectacolele prezentate, un tablou viu al creaţiei teatrale studenţeşti timişorene. În 1994, situaţia politică post-decembristă din România l-a determinat pe Diogene Bihoi, iniţiatorul şi mentorul Thespis, să prezinte o săptămână de teatru care să reamintească idealurile Revoluţiei timişorene şi care să pună o oglindă în faţa unei societăţi debusolate.

Săptămâna de teatru se numea „Săptămâna teatrului politic 16-22 Decembrie”. După dispariţia lui Lelu, această săptămână se numeşte, în memoria sa şi a crezurilor sale, „Săptămâna de teatru Diogene V. Bihoi”. Cu atât mai mult acum, la 30 de ani de la Revoluţie, sperăm ca oamenii să nu fi uitat pentru ce au dispărut acei tineri în decembrie 1989, care ne-au dat posibilitatea să ne exprimăm liber, în viaţă şi pe scenă.

În fiecare seară, aşteptăm publicul tânăr, şi nu numai, la câte un spectacol sau chiar două. În festival este inclusă şi o expoziţie permanentă cu imagini din zilele din preajma Revoluției, organizată cu ajutorul fotografului Constantin Duma.
Toate spectacolele au loc în studioul Thespis de la etajul II al Casei Studenţilor din Timişoara (Bv. Regele Carol I, nr. 9).

Intrarea este liberă.

Programul festivalului:
SĂPTĂMÂNA DE TEATRU DIOGENE V. BIHOI
Ediția XXV

Luni, 16.12.2019, ora 20

IVONA
comedie tragică după W. Gombrowicz

Marţi, 17.12.2019

ora 20 TREIZECI
teatru cu mască – concept: Salahhé

ora 21 137 DE ELEFANȚI
dramă de George Șerban

Miercuri, 18.12.2019, ora 20

7 VIEȚI FĂRĂ TINE
teatru-dans – concept: Lavinia Oprescu-Stoia

Joi, 19.12.2019, ora 20

DE CE EU? (povestea unui viol)
de W. Mastrosimone

Vineri, 20.12.2019

ora 19: AUTOPORTRET ABSURD DE ȚARĂ
concept: Moni Karman după scrisorile către Radio Europa Liberă
ora 20: Premiile “DIOGENE 2019”

*17-20 Decembrie: Expoziție foto memorială ”30 de ani de la Revoluție”

Citeste mai mult

Cultură

„Revolta“- spectacol de balet inspirat din Revoluția din 89, la Timișoara

Publicat

pe

La exact 30 de ani după Revoluția Română, Regal de Balet vine la Timișoara cu o reprezentație specială a primului spectacol de balet inspirat după evenimentele din 1989, numit „Revolta”.

Spectacolul în două acte este semnat de coregrafii Vanda Ștefănescu și Gigi Căciuleanu, și îi are printre protagoniști pe actorii Maia Morgenstern și Ion Caramitru.

Apa caldă, căldura și curentul electric raționalizate, cartela de pâine, programul TV de 2 ore, imposibilitatea de a călători – acestea au fost câteva din realitățile României de acum 30 de ani. Pentru prima dată, trăirile și luptele interioare ale românilor au fost transpuse în pași de dans, în primul spectacol de balet neoclasic și contemporan – „Revolta”.

După București, spectacolul „Revolta” ajunge la Timișoara, într-o singură reprezentație – pe 16 decembrie 1989, începând cu ora 19.30, pe scena Operei Naționale Române din Timișoara. Publicul spectator va asista la o altfel de oră de istorie, care va pune față în față trecutul și prezentul României.

Spectacolul-eveniment „Revolta” va fi deschis de actorul Ion Caramitru, personaj central al evenimentelor care au dus la căderea regimului comunist. El va deschide acest spectacol cu un discurs rostit în fața Camerelor Comunelor în Londra anului 1992, la inițiativa domnului Mark Fisher și alături de Günther Grass și Umberto Eco.

Semnată de tânăra coregrafă Vanda Ștefănescu, prima parte a baletului pune sub lumina reflectoarelor Revoluția Română din 1989, cu toate momentele sale tragice, dar și cu nota de optimism pentru un viitor mai bun.

„Eram foarte mică în momentul Revoluției Române. Unii dintre dansatorii de pe scenă nici nu au fost născuți atunci. De aceea, am construit povestea revoltei cu ajutorul imaginarului, din spusele părinților și a persoanelor care au trăit acele vremuri. Spectacolul „Revolta” e și un omagiu adus de tinerii de azi tinerilor care au făcut parte din „generația în blugi” și au luptat pentru libertate și democrație”, a spus Vanda Ștefănescu.

„Libertatea” va fi un personaj important în spectacolul „Revolta”. Un drept al omului, spiritul Libertății va fi transmis pe scena din Timișoara de actrița Maia Morgenstern: „Să fii liber înseamnă să respiri mai ușor, să te miști unde vrei, să gândești și să spui ce vrei. Să fii liber înseamnă să mergi cu capul sus, să ai încredere în tine și în țara ta. Sunt emoționată pentru rolul pe care-l voi face în spectacolul „Revolta” și abia aștept să mă întâlnesc cu publicul din Timișoara pentru a marca împreună cei 30 de ani de la căderea comunismului”.

În al doilea act – On the roof – cunoscutul coregraf Gigi Căciuleanu îi prezintă pe “bufonii” dintr-o societate aflată la 30 de ani de la căderea comunismului, printr-un spectacol ce reunește dansul, actoria, muzica, poezia, desenele și arta vizuală.

Biletele pentru spectacolului „Revolta” sunt deja în vânzare pe www.iabilet.ro și la casa de bilete a Operei Naționale Române din Timișoara.

Spectacolul-eveniment „Revolta” este organizat de Mihai Alexandru Cacoveanu, prin Asociația „Nevoia de Educație” (www.nevoiadeeducatie.ro), care dezvoltă mai multe proiecte pentru tinerii României, printre care Bacopedia, BAC TV și „Pauza de teatru. Spectacol din cărți”.

Vanda Ștefănescu este coregrafă și dansatoare, absolventă a Liceului de Coregrafie ”Floria Capsali” din București, cu experiență în tehnica dansului contemporan. Colaborează la nivel internațional cu Vortice Dance Company din Portugalia. A lucrat cu celebrii Massimo Gerardi (Germania) și Stadstheater Giessen (Germania), iar în țară cu Răzvan Mazilu și Gigi Căciuleanu. Pe marile ecrane, a apărut în filmele: „6,9 pe scara Richter” de Nae Caranfil și „High Strung Free dance” de Michael Damian. Ca regizor și coregraf și-a pus semnătura pe spectacole precum: „BlankOut”, „Essence“, „15 Minute de Faimă“, „Luna Tango Concert”, „Narcotango România 2015”. În prezent este coregraf și manager de proiecte artistice la Casa de Balet.

Actrița Maia Morgenstern și-a făcut debutul în cinematografie în anul 1983, cu filmul „Prea cald pentru luna mai”, in regia Mariei Callas Dinescu. Ceea ce i-a adus faima a fost filmul „Balanța”, realizat de Lucian Pintilie, cu care a venit și notorietatea internațională, obținând prestigioasa distincție a Academiei Europene de Film – Premiul Felix. A studiat la Academia de Teatru și Film din București între 1981 și 1985, după care a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț între anii 1985 si 1988. După o perioadă în care a jucat la Teatrul Național din București, în 2012 devine manager al Teatrului Evreiesc de Stat din București. Dintre filmele sale cele mai importante sunt: „Balanța”, „Patul lui Procust”, „Patimile lui Hristos”, „Orient Expres”.

Gigi Căciuleanu are o carieră de peste 50 de ani în dansul contemporan de avangardă. După Școala Națională de Coregrafie, studiază la Teatrul Bolshoi din Moscova, iar la începutul anilor ’70 se stabilește în Franța și câștigă primele premii internaționale. În 1972, la 25 de ani, este angajat la compania Folkwang Ballet din Essen – Germania, iar în 1973 creează, în Franța, Studioul de Dans Contemporan la Grand Theatre Nancy. Coregrafiile sale intră în repertoriul Operelor din Paris, Lyon şi Avignon, al companiei lui Pina Bausch: Wuppertaler Tanztheater, al Operei din Hamburg, Roma, al Teatrului La Fenice din Veneţia, Welsh National Opera din Cardiff, la SODRE din Montevideo sau la Teatrul Municipal din Sao Paolo. În 1994, se stabilește la Paris, unde fondează Compania Gigi Căciuleanu.

Spectacolele cultural-educaționale care fac parte din conceptul Regal de Balet se află la ediția a 2-a, după o primă ediție Sold Out în 2018. Ediția de debut a celebrat Centenarul României prin momente mari de cultură, reunind balerini români și străini într-un spectacol aplaudat de publicul iubitor de balet. Mai multe detalii despre debutul din 2018 găsiți pe site-ul www.regaldebalet.ro.

Citeste mai mult

Cultură

Premieră națională la Timișoara. Va fi pusă în scenă opera „Traian în Dacia“

Publicat

pe

Opera Națională Română din Timișoara (ONRT) și Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii (ATCEC) anunță un proiect comun, în cadrul programului cultural Timișoara 2021, premiera națională Traian în Dacia de Giuseppe Nicolini.

Proiectul cultural este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, ONRT și ATCEC.

Premiera va avea loc la începutul anului capitalei culturale, iar spectacolul va avea reprezentații lunare, întrând în repertoriul operei timișorene.

Din echipa proiectului fac parte nume prestigioase, precum Silviu Purcărete, regizor artistic, Dragoș Buhagiar, scenograf, David Crescenzi, dirijor, Valer Barna Săbăduș, contratenor și solist. Producția va fi realizată de Atelierele de producție ale ORNT, iar distribuția și echipa tehnică urmează a fi finalizate și anunțate în viitor.

La conferința de presă pentru lansarea evenimentului, Cristian Rudic, managerul ONRT, a declarat: „Mulțumesc Asociației Timișoara 2021 Capitală Europeană Culturii și Asociației Fucina Griselini că ne sunt parteneri pentru realizarea acestui spectacol de operă care, sperăm, confirmă valoarea internațională a instituției și a artiștilor invitați de Opera Națională Română din Timișoara. Aștept cu nerăbdare premiera pentru a savura acest spectacol alături de publicul din Timișoara și, de ce nu, alături de toți cei care vor veni în oraș cu ocazia lui 2021 pentru a comunica în limbajul universal al operei. ”

La rândul său, Simona Neumann, director executiv ATCEC, a spus: „Ne bucurăm să putem fi parte dintr-un proiect care se construiește pe recuperarea și transcrierea lucrării lui Nicolini, despre moștenirea comună pe care o avem cu comunitatea italiană. Domnii Cannata și Rudic luminează prin această muncă trecutul istoric și trec peste fontiere, ca un exemplu de colaborare pentru viitorul nostru împreună în Europa. Le mulțumesc tuturor partenerilor noștri, iar Asociației Fucina Italica Griselini și pentru idea acestei colaborări.”

Giuseppe Nicolini este un compozitor italian născut la Piacenza în 1762. A avut parte de notorietate la vremea sa și ,fiind inspirat de evenimentele celor două războaie dacice, a compus în 1807 cea mai importantă lucrare a sa, și anume „Il Traiano in Dacia” (Traian în Dacia).

Opera, care respectă atât învingătorii, cât și învinșii, a fost pusă în scenă pentru prima dată la Roma în chiar anul scrierii sale, iar după aceea a fost jucată în toate marile opere europene ale vremii până în 1822. Ultima dintre marile voci castrati din istoria operei, Giovanni Battista Velluti, a fost unul dintre cei mai importanți interpreți ai personajului Traian.  Partitura acestei lucrări aproape uitate a fost recuperată și transcrisă de Maestrul Enrico Primo Cannata, cu sprijinul Maestrului David Crescenzi.

Lucrarea reprezintă un simbol concret al sentimentului de atașament pe care comunitatea italiană din Banat îl are față de „verii” români. Este un simbol al profundei afinități culturale între cele două popoare, o moștenire comună care face ca prezența comunității italiene pe aceste meleaguri să fie în armonie cu aceste locuri numindu-le, acum, „acasă”.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite