Ne găsiți și pe:

Cultură

Brassy Business va transmite ONLINE concertul de la Timișoara, fără public

Publicat

pe

Brassy Business – Brass International Days, eveniment realizat de Tribul Artistic și co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), a debutat în această toamnă la Timișoara, evenimentul având loc în perioada 11-18 octombrie.

Brassy Business pune pe harta culturală a orașului un tip de manifestare de cultură prea puțin prezentă, care răspunde nevoii publicului de a avea acces la noi experiențe culturale, deschizând drumul spre oportunități de a pune în lumină instrumente cu personalitate aparte: este singurul festival adresat instrumentelor de alamă și muzicii specifice acestora. Prima ediție a festivalului propune o serie de masterclass-uri gratuite pentru tinerii instrumentiști români și 3 concerte susținute de artiști cu vastă experiență orchestrală.

Un lucru este cert pentru organizatori: incertitudinea aferentă fiecărui proiect implementat în timpul pandemiei.  Nesiguranța care plutește în aer aduce cu sine o serie de schimbări și decizii dificile. Recent România a fost inclusă pe „lista neagră” a Germaniei, fiind declarată zonă roșie din cauza riscului ridicat de infectare cu COVID-19. Această decizie a generat o serie de modificări la nivelul programului lansat inițial de către organizatorii festivalului, însă susținerea primită din partea artiștilor internaționali implicați a oferit imboldul necesar pentru ca lucrurile să meargă mai departe.

Noua formulă, sub care vor avea loc masterclass-urile și 2 dintre concertele acestei ediții, aduce la Timișoara 5 artiști cu vastă experiență internațională, activi în importante orchestre sau ansambluri din întreaga Europă și de peste ocean: Flavius Petrescu (trompetă), directorul artistic al festivalului, este considerat unul dintre cei mai apreciați trompetiști români ai generației sale; Jose Reál Cintero (trompetă) – ocupă poziția șef de partidă adjunct la „Beethoven” Orchester Bonn; Timothy Page (corn) deține poziția de șef de partidă la Theater an der Elbe din Hamburg; André Melo (trombon) colaborează cu renumite orchestre europene, precum Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii WDR, Orchestra de Cameră Mahler, în 2018 primind premiul „Opus Klassik Award” pentru înregistrarea Simfoniei Nr. 3 de Mahler; Tomer Maschkowski (trombon bas) deține din 2018 titulatura de Yamaha Artist, fiind frecvent invitat în ansambluri pentru instrumente de alamă în cadrul Berliner Philharmoniker sau a Festivalului din Lucerna. 

O nouă decizie dificilă asumată de către Tribul Artistic a fost aceea de a reveni în online: cele 3 concerte care erau planificate ca întâlniri cu publicul în spații ca Opera Națională Română Timișoara, Parohia Romano-Catolica Timisoara III – „Preasfanta Inima a lui Isus” -Elisabetin și Casa Tineretului, se vor difuza online pe paginile de Facebook a Brassy Business și Tribul Artistic.

E vremea >festivalurilor grele< … Am avut parte de un sezon generos: am desfășurat un turneu în 3 mari orașe cu Romanian Chamber Orchestra, am susținut peste 20 de concerte în regiunea de vest a țării prin Festivalul Eufonia – festival de muzică clasică de cameră, însă timpurile dificile necesită decizii potrivite. Pentru că ne pasă de sănătatea celor din jurul nostru și pentru că suntem convinși că doar acționând împreună putem pune virusul în izolare, vom susține cele 3 concerte planificate în cadrul acestei prime ediții a Brassy Business cu ușile închise, fără public, urmând a le transmite LIVE pe paginile Brassy Business și Tribul Artistic. Sperăm să rămâneți alături de noi, în online, pentru a ne bucura împreună de puternica personalitate a instrumentelor de alamă!” declară organizatorii.

 Programul concertelor difuzate online:

14 octombrie ora 20.00 > Time Machine | Brass International Days

Concertul „Time Machine” va purta publicul pe tărâmurile incredibile ale muzicii pentru instrumente de alamă, propunând un program ce cuprinde lucrări ale unor importanți compozitori, precum: Eric Ewazen, Johann Sebastian Bach, Leonard Bernstein, George Gershwin, etc.

 15 octombrie ora 20.00 > Time Machine – Reloaded | Brass International Days

Concertul „Time Machine – Reloaded” continua călătoria în timp pe tărâmuri muzicale, completând programul serii anterioare cu o noi lucrări dedicate instrumentelor de alamă.

 16 octombrie ora 20.00 > Seven’s Tm Show Band | Brass International Days Timișoara

Concertul susținut de SEVEN’S TM SHOW BAND invită timișorenii la o seară relaxantă, petrecută în compania muzicii bune. Încă din 2016, formația încântă publicul cu concerte inedite, ansamblul fiind format din muzicieni de calibru ai scenei simfonice timișorene. Invitatul serii: Johnny Bota (vioară)

Tribul Artistic este singura asociație din România care a devenit membră a European Music Council și International Music Council, misiunea asociației orbitând în jurul dorinței de a schimba perspectiva asupra evenimentelor culturale prin implementarea acestora la cel mai înalt nivel, conectând oameni și resurse prin conținut artistic original.

Cultură

Schimb de experiență. CJ Timiș prezent la Novi Sad – capitală culturală europeană

Publicat

pe

Consiliul Județean Timiș a fost reprezentat la Novi Sad, Serbia, la deschiderea oficială a anului Capitalei Europene a Culturii 2022, de către administratorul public al județului, Marian Constantin Vasile. În cadrul delegației, acesta a fost însoțit de membri ai aparatului de specialitate implicați în activități de promovare a turismului.

Scopul deplasării a fost realizarea uni schimb de experiență și de bune practici cu vecinii noștri sârbi în ceea ce privește provocările pe care le presupune organizarea evenimentului de deschidere, dar și a întregului program cultural, în perspectiva anului 2023, când Timișoara va deține, la rândul ei, titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Consiliul Județean este unul dintre cei trei parteneri finanțatori, cu un angajament de cel puțin 5 milioane euro, cât și un puternic susținător al proiectului, succesul acestuia însemnând un câștig pentru întregul județ.

În cadrul delegației, reprezentanții CJ au purtat discuții cu membri ai delegațiilor UE, Comisiei Europene, Ministerului Culturii și Guvernului Serbiei, cât și cu oficialități locale și ale provinciei.

„Experiența de la fața locului și discuțiile cu organizatorii, la cald, chiar după ce au pus la punct ultimele detalii, sunt importante pentru oricine dorește să evite greșelile și să preia exemple de bună practică. Am lansat autorităților provinciei o invitație, cu șanse foarte mari să se concretizeze, pentru intensificarea colaborării, în special pe cultură, care să culmineze cu un eveniment, în decembrie 2022, organizat de CJ Timiș. Este un moment unic și foarte important în istoria euroregiunii, pentru că avem două capitale europene ale culturii foarte apropiate din punct de vedere spațial și temporal, acest fapt conducând la amplificarea unității, prosperității și evoluției comune a comunităților noastre”, spune Marian Vasile.

Citeste mai mult

Cultură

Înscrieri la Școala de Arte din Timișoara. Ce cursuri sunt organizate

Publicat

pe

Școala de Arte din Timișoara, considerată „magnet de talent” și rampă de lansare în cariere artistice, face o nouă rundă de înscrieri în clasele sale, în perioada 10 -21 ianuarie 2022.

Profesori, instructori, corepetitori, săli de clase dotate cu cea mai performantă aparatură, o clădire istorică în care arta și-a găsit întotdeauna o sublimă formă de exprimare, o atmosferă creativă și prietenoasă: 18 specializări reprezintă oferta Școlii de Arte din Timișoara.

Cursurile de formare artistică sunt următoarele: canto muzică populară, canto muzică ușoară, canto muzică clasică, muzică religioasă, cantori bisericești, pictură, grafică, pictură pentru copii, sculptură (gips, piatră, lemn), pictură, artă decorativă, tehnici în icoană, design vestimentar și de interior, cine-foto, dans modern, balet pentru copii, instructor dans popular- dansuri populare, curs meșteșugari (cioplitori în lemn, olărit, ceramică, artă decorativă), vioară, pian, acordeon/armonică sârbească, safoxon sopran, taragot, saxofon alto, clarinet, orgă electronică, chitară.

Evaluările vor avea loc în perioada 25 – 26 ianuarie, între orele 12:00 – 17:00, iar rezultatele vor fi afișate în 31 ianuarie 2022. Cursurile încep din 01 februarie 2022.

Mai multe detalii găsiți aici: https://ccajt.ro/scoala-de-arte/ .

Citeste mai mult

Cultură

„Povestea celor două piane“, de Revelion, în Piața Libertății din Timișoara

Publicat

pe

Muzicienii Cari Tibor şi Teo Milea vor prezenta spectacolul „Povestea celor doua piane“, de Revelion, pe scena din Piaţa Libertăţii, aflată în centrul municipiului Timişoara.

Cei doi vor avea mai multi invitaţi în cadrul spectacolului, care este programat vineri, de la ora 20.30.

„Dacă de 1 decembrie am început cu un dialog incendiar între trupa de rock TM GROOVE şi Ansamblul Timişul, vă propunem să încheiem anul tot cu un spectacol inedit, de aducere împreună a doi muzicieni timişoreni preţuiţi şi iubiţi – Cari Tibor şi Teo Milea, într-o seară specială, de stat la poveşti, între două piane şi invitaţii lor: acordeonistul bulgar Ilko Gradev, violoncelistul clujean Attila Szabo, violonista Georgiana Marcela Rădulescu, bateristul Adrian Şchiopu, trompetistul Petre Ionuţescu şi flautistul Ionuţ Cădariu”, se menționează într-un comunicat de presă, transmis luni, de Casa de Cultură a municipiului Timişoara.
Evenimentul va începe vineri, 31 decembrie, la ora 20.30, în Piaţa Libertăţii.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite