Ne găsiți și pe:

Cultură

Brassy Business va transmite ONLINE concertul de la Timișoara, fără public

Publicat

pe

Brassy Business – Brass International Days, eveniment realizat de Tribul Artistic și co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), a debutat în această toamnă la Timișoara, evenimentul având loc în perioada 11-18 octombrie.

Brassy Business pune pe harta culturală a orașului un tip de manifestare de cultură prea puțin prezentă, care răspunde nevoii publicului de a avea acces la noi experiențe culturale, deschizând drumul spre oportunități de a pune în lumină instrumente cu personalitate aparte: este singurul festival adresat instrumentelor de alamă și muzicii specifice acestora. Prima ediție a festivalului propune o serie de masterclass-uri gratuite pentru tinerii instrumentiști români și 3 concerte susținute de artiști cu vastă experiență orchestrală.

Un lucru este cert pentru organizatori: incertitudinea aferentă fiecărui proiect implementat în timpul pandemiei.  Nesiguranța care plutește în aer aduce cu sine o serie de schimbări și decizii dificile. Recent România a fost inclusă pe „lista neagră” a Germaniei, fiind declarată zonă roșie din cauza riscului ridicat de infectare cu COVID-19. Această decizie a generat o serie de modificări la nivelul programului lansat inițial de către organizatorii festivalului, însă susținerea primită din partea artiștilor internaționali implicați a oferit imboldul necesar pentru ca lucrurile să meargă mai departe.

Noua formulă, sub care vor avea loc masterclass-urile și 2 dintre concertele acestei ediții, aduce la Timișoara 5 artiști cu vastă experiență internațională, activi în importante orchestre sau ansambluri din întreaga Europă și de peste ocean: Flavius Petrescu (trompetă), directorul artistic al festivalului, este considerat unul dintre cei mai apreciați trompetiști români ai generației sale; Jose Reál Cintero (trompetă) – ocupă poziția șef de partidă adjunct la „Beethoven” Orchester Bonn; Timothy Page (corn) deține poziția de șef de partidă la Theater an der Elbe din Hamburg; André Melo (trombon) colaborează cu renumite orchestre europene, precum Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii WDR, Orchestra de Cameră Mahler, în 2018 primind premiul „Opus Klassik Award” pentru înregistrarea Simfoniei Nr. 3 de Mahler; Tomer Maschkowski (trombon bas) deține din 2018 titulatura de Yamaha Artist, fiind frecvent invitat în ansambluri pentru instrumente de alamă în cadrul Berliner Philharmoniker sau a Festivalului din Lucerna. 

O nouă decizie dificilă asumată de către Tribul Artistic a fost aceea de a reveni în online: cele 3 concerte care erau planificate ca întâlniri cu publicul în spații ca Opera Națională Română Timișoara, Parohia Romano-Catolica Timisoara III – „Preasfanta Inima a lui Isus” -Elisabetin și Casa Tineretului, se vor difuza online pe paginile de Facebook a Brassy Business și Tribul Artistic.

E vremea >festivalurilor grele< … Am avut parte de un sezon generos: am desfășurat un turneu în 3 mari orașe cu Romanian Chamber Orchestra, am susținut peste 20 de concerte în regiunea de vest a țării prin Festivalul Eufonia – festival de muzică clasică de cameră, însă timpurile dificile necesită decizii potrivite. Pentru că ne pasă de sănătatea celor din jurul nostru și pentru că suntem convinși că doar acționând împreună putem pune virusul în izolare, vom susține cele 3 concerte planificate în cadrul acestei prime ediții a Brassy Business cu ușile închise, fără public, urmând a le transmite LIVE pe paginile Brassy Business și Tribul Artistic. Sperăm să rămâneți alături de noi, în online, pentru a ne bucura împreună de puternica personalitate a instrumentelor de alamă!” declară organizatorii.

 Programul concertelor difuzate online:

14 octombrie ora 20.00 > Time Machine | Brass International Days

Concertul „Time Machine” va purta publicul pe tărâmurile incredibile ale muzicii pentru instrumente de alamă, propunând un program ce cuprinde lucrări ale unor importanți compozitori, precum: Eric Ewazen, Johann Sebastian Bach, Leonard Bernstein, George Gershwin, etc.

 15 octombrie ora 20.00 > Time Machine – Reloaded | Brass International Days

Concertul „Time Machine – Reloaded” continua călătoria în timp pe tărâmuri muzicale, completând programul serii anterioare cu o noi lucrări dedicate instrumentelor de alamă.

 16 octombrie ora 20.00 > Seven’s Tm Show Band | Brass International Days Timișoara

Concertul susținut de SEVEN’S TM SHOW BAND invită timișorenii la o seară relaxantă, petrecută în compania muzicii bune. Încă din 2016, formația încântă publicul cu concerte inedite, ansamblul fiind format din muzicieni de calibru ai scenei simfonice timișorene. Invitatul serii: Johnny Bota (vioară)

Tribul Artistic este singura asociație din România care a devenit membră a European Music Council și International Music Council, misiunea asociației orbitând în jurul dorinței de a schimba perspectiva asupra evenimentelor culturale prin implementarea acestora la cel mai înalt nivel, conectând oameni și resurse prin conținut artistic original.

Cultură

Festivalul dedicat Ansamblulului Profesionist „Banatul“ la 50 de ani de existență, FĂRĂ SPECTATORI

Publicat

pe

Cel mai important eveniment artistic organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, dedicat aniversării a 5 decenii de activitate a Ansamblului Profesionist Banatul, se va desfășura în acest an în condiții total diferite față de edițiile precedente.

Hotărârea nr 41/12.10.2020, emisă de Instituția Prefectului – Județul Timiș, referitoare la instituirea măsurilor de limitare a răspândirii infecțiilor cu Sars-Cov 2, prevede suspendarea, pentru o perioadă de 14 zile, a activităților cu publicul ale instituțiilor de spectacole. Prin urmare, Festivalul Național de Folclor ”Tradiții la români”, programat pentru joi, 15 octombrie 2020, va avea loc fără spectatori, dar va fi transmis în direct, atât pe pagina de facebook a Ansamblului Profesionist Banatul – https://www.facebook.com/ansamblul.banatul, cât și pe pagina Asociației ProDatina – https://www.facebook.com/ProDatina.

Transmisiunea online va începe la ora 18.00.

Zeci de soliști de muzică populară, instrumentiști și dansatori vor participa la această Gală Aniversară dedicată Ansamblului Profesionist Banatul. Invitații celei de-a VII-a ediții a Festivalul Național „Tradiții la români” sunt mari artiști ai folclorului bănățean, admirați și îndrăgiți în întreaga țară: Andreea Voica, Liliana Laichici, Mihaela Petrovici, Nicu Novac, Dumitru Teleagă, Ghiță Călțun Brancu.

Orchestra Ansamblului Profesionist Banatul va fi condusă de dirijorul Sebastian Roșca, iar coregrafia aparține cuplului de maeștri Brândușa și Nicolae Stănescu.

„Îi invităm pe toți iubitorii de folclor din Banat să ne fie alături în această transmisiune live, să ne împărtășească în direct, la secțiunea comentarii, impresiile lor, să le transmită mesaje artiștilor favoriți, dar și urări pentru cei 50 de ani ai Ansamblului Profesionist Banatul“, anunță organizatorii.

Finanțat de Consiliul Județean Timiș, Festivalul Național de Folclor ”Tradiții la români” va fi prezentat și în variantă online de Felicia Stoian.

Știrea inițială

Ansamblul Profesionist Banatul sărbătorește 50 de ani de existență printr-un eveniment artistic deosebit – Festivalul Național de Folclor „Tradiții la români”. Ediția din acest an, cea de-a VII-a, este una cu totul specială. Pe lângă aniversarea semicentenarului împlinit de cel mai îndrăgit ansamblu folcloric din vestul țării, Festivalul ”Tradiții la români” se desfășoară și în condiții diferite, impuse de pandemia de coronavirus.

Spectacolul folcloric va avea loc joi, 15 octombrie 2020, de la ora 18, în Sala Mare a Teatrului Național Mihai Eminescu din Timișoara. Locurile din sală vor fi limitate, iar intrarea se va face doar pe bază de invitații care vor fi disponibile exclusiv online, aici, pe www.ccajt.ro, începând de joi, 8 octombrie 2020.

Participă la acest eveniment de suflet Elena Jurjescu, Aurelia Ardelean, Nelu Ungurușan, Maria Petchescu, Adrian Stanca, Carmen Popovici-Dumbravă, Otilia Duma, Cornelia Lupulescu, Maria Milul Sorescu, Dana Gruescu, Doriana Talpeș, Ciprian Pop, Iasmina Iova, Daniel Scorobete, Alexandra Acs, Bogdan Firu și Alin Didraga.

Alături de ei, vor urca pe scenă instrumentiștii Ion Peptănar, Luța Popovici, Ioniță Ienea, Marius Cârnu, Deian Galetin și membrii familiei Vincu (Ilie, Radu și Radu jr).

Invitații festivalului sunt artiști care fac cinste folclorului bănățean, îndrăgiți și apreciați în întreaga țară: Andreea Voica, Liliana Laichici, Mihaela Petrovici, Nicu Novac, Dumitru Teleagă, Ghiță Călțun Brancu.

Orchestra Ansamblului Profesionist Banatul va fi condusă de dirijorul Sebastian Roșca, iar coregrafia poartă semnătura unică a cuplului Brândușa și Nicolae Stănescu.

Festivalul Național de Folclor ”Tradiții la români” este organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș și este finanțat de Consiliul Județean. Spectacolul va fi prezentat de Felicia Stoian.

Citeste mai mult

Cultură

CONCURS cu premii „Memoriile Cetății“. Culoare pentru complexul studențesc din Timișoara

Publicat

pe

Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, prin programul Memoriile Cetății lansează un apel pentru pictori, graficieni, artiști murali care să își imagineze și apoi să reprezinte istoricul, specificul și spiritul Timișoarei.

Pentru că Timișoara și complexul studențesc înseamnă inovație și creativitate, proiectul Memoriile Cetății realizat de Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii lansează o provocare: ce înseamnă un oraș pentru locuitorii săi? Ce reprezintă un oraș modern și inovator? Cum putem defini spiritul Timișoarei? Cu siguranță, istoria orașului trebuie să rămână în memoria noastră, a tuturor, și, poate cel mai ușor ar fi să o reprezentăm în spațiul public.

Tema concursului lansat prin proiectul Memoriile Cetății are ca temă “Istoria, specificul și spiritul Timișoarei” și cuprinde orice formă de interpretare care se referă la principiile și elementele pe care orașul le are în componența sa și care conturează felul în care îl percepem.

Intervențiile artistice vor avea loc în Complexul Studențesc, o zonă unde locuiesc tineri din diferite colțuri ale țării și care își desfășoară cea mai mare parte din activitate acolo. Construit ca un spațiu cu posibilități multiple – locuire, cercetare, agrement –  campusul reprezintă și un nod de legătură prin care artiștii își pot aduce aportul vizavi de felul în care Timișoara ni se înfățișează. Atenția direcționată către această zonă reprezintă un interes de înțelegere și integrare a modului în care comunitatea deja stabilită și cea în proces de tranziție se raportează la dimensiunile orașului.

Calendar:

9-25 octombrie: înscrierea proiectelor participante

26-28 octombrie: jurizarea proiectelor și anunțarea câștigătorilor

5-15 noiembrie: realizarea picturilor murale

Cei 7 artiști selectați vor primi fiecare câte un premiu de 15.000 de lei, cu condiția de a-și pune în practică lucrările câștigătoare.  Aplicațiile pot fi trimise până în 25 octombrie 2020, la adresa memoriilecetatii@timisoara2021.ro.

Mai multe detalii găsiți pe memoriilecetatii.timisoara2021.ro.

Proiectul Memoriile Cetății se află la a III-a ediție, iar în acest an, Complexul Studențesc din Timișoara va deveni gazdă pentru o serie de intervenții care vor fi produse în spațiul public, în locuri de adunare a studenților și a comunității, pentru a facilita și încuraja interacțiunea oamenilor cu spațiul public în care trăiesc, fie temporar ori permanent.

Ideea programului Memoriile Cetății este crearea, în anul deținerii titlului de Capitală Europeană a Culturii, a unui traseu de artă murală prin care localnicii și vizitatorii să redescopere  spiritul Timișoarei, istoria și momentele importante din viața comunității.

Proiectul este realizat de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar „Timișoara. Capitală Europeană a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2020.”

Asociaţia Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii a fost înființată în 2011, cu scopul de a pregăti dosarul de candidatură pentru obținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii. După câștigarea titlului, Asociația își continuă misiunea de a dezvolta Programul Cultural, precum şi de a strânge fondurile necesare organizării, promovării şi implementării acestuia. Ulterior anului 2023, Asociaţia va avea ca scop sprijinirea şi dezvoltarea de proiecte culturale în folosul comunităţii. În anul 2019, în primul an de producție propriu-zisă, Asociația a derulat împreună cu partenerii săi peste 400 de evenimente culturale la care au luat parte peste 130.000 de persoane.

Citeste mai mult

Cultură

JazzTM prezintă Strada Fără Nume

Publicat

pe

În această toamnă, în perioada 10-11 octombrie, în Piața Sfântul Gheorghe din Timișoara, fanii jazz-ului și nu numai sunt invitați să se bucure de două zile menite să împletească spoken word și poezia cu jazz.

În 2018, în cadrul JazzTM, ne-am îndrăgostit iremediabil de diminețile pline de poezie acompaniată de muzică jazz. Scopul a fost, încă de atunci, să aducem în Timișoara, talente proaspăt descoperite de pe scena londoneză și să dezvoltăm scena locală.

Program JazzTM prezintă Strada Fără Nume:

10.10.2020 |18:30

Svetlana Cârstean, Toby Thompson, Tavi Scurtu, Teodor Pop, Mihai Moldoveanu

11.10.2020 | 18:30

The Repeat Beat Poet, Sorin Despot, Joe Armon-Jones, Ovidiu Zimcea, Szabo Csongor-Zsolt

Accesul la JazzTM prezintă Strada Fără Nume este gratuit, în limita locurilor disponibile pentru fiecare concert cu respectarea măsurilor de protecție și ținând cont de reglementările de distanțare socială în vigoare.

JazzTM prezintă Strada Fără Nume este o co-producție a Primăriei Municipiului Timișoara x PLAI.

Mai multe detalii despre eveniment și bilete pe: www.JazzTM.ro | www.facebook.com/JAZZtmOfficial | www.instagram.com/JazzTM_official

 

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite