Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Cinema Timiș, cel mai mare cinematograf din Timișoara, se redeschide pentru public

Publicat

pe

Cinema Timiș, cel mai mare dintre cinematografele de tradiție ale orașului, se redeschide în 13 octombrie, după o reabilitare completă care l-a transformat în cel mai modern spațiu multifuncțional pentru filme, concerte și evenimente culturale din inima Timișoarei.

Acesta este cel de-al doilea cinematograf reabilitat de Primăria Municipiul Timișoara, după Cinema Victoria care s-a redeschis anul trecut, și va fi administrat de aceeași echipă din cadrul Centrului de Proiecte. Amplasat chiar în centrul orașului, în Piața Victoriei, nr. 7, Cinema Timiș a fost construit în anii ’80 și a funcționat până în 2017 sub administrarea RADEF România Film, fiind ultima dintre sălile de tradiție ale orașului care și-a sistat activitatea. La subsolul cinematografului se găsea Club 30, local binecunoscut de iubitorii de muzică din Timișoara.

„Sunt bucuros că în mai puțin de 2 săptămâni Cinema Timiș devine una dintre cele mai mari și moderne locații din circuitul cultural al orașului. Acest spațiu complet renovat va oferi un program constant și variat timișorenilor, păstrând la loc de cinste cele două componente care l-au consacrat: proiecțiile de filme și concertele. Este al doilea cinematograf din oraș pe care îl redeschidem în ultimul an, continuând strategia noastră de valorificare a patrimoniului cultural abandonat în ultimele decenii”, declară Dominic Fritz, Primarul Timișoarei.

Clădirea renovată cuprinde:

sală principală pentru proiecții de film, concerte și alte evenimente, cu o capacitate de 529 locuri pe scaune, dotată cu ecran fix de cinema 2D/3D, proiector digital Barco 4k, sistem de sunet pentru cinema Dolby Surround 7.1 și instalaţie auxiliară de sunet pentru evenimente;

sală multifuncțională la subsol, în spațiul fostului Club 30, cu o suprafață de 160 mp, care poate găzdui până la 120 de persoane, dotată cu ecran retractabil și videoproiector, sistem de sunet profesional și mobilier modular

3 săli de 50, 40 și respectiv 35 mp, dotate cu ecrane interactive și mobilier modular, care pot găzdui cursuri, workshopuri și alte evenimente cu un număr restrâns de participanți.

Cinema Timiș mai dispune de un hol de acces și un foaier generos, de peste 100 mp, precum și de o zonă de cafenea, la frontonul stradal, și alta de bar, la subsol.

Accesul persoanelor care folosesc scaunul cu rotile este posibil, spațiul fiind dotat cu 3 platforme elevatoare pentru acces în diferitele spații ale cinematografului, locuri special rezervate în sala de cinema și toatele adaptate.

Valoarea investiției de reabilitare și dotare la standarde tehnice moderne este de 22.322.857 lei fără TVA. Execuția a fost realizată de Audiotech Multimedia Group SRL, după un proiect întocmit de Archistudio SRL.

În weekendul 13-15 octombrie, spectatorii curioși să redescopere Cinema Timiș sunt așteptați cu un program special care cuprinde filme în exclusivitate, întâlniri cu regizori și actori, un concert, dar și un party retro, în locația fostului Club 30.

Vineri, 13 octombrie, sala de peste 500 de locuri va fi inaugurată cu proiecția filmului „Asteroid City”, în exclusivitate pe ecran mare – unul dintre cele mai mari din oraș. Comedia în stilul inconfundabil al regizorului Wes Anderson are în distribuție nume mari precum Scarlett Johansson, Tom Hanks și Tilda Swinton. Și, fiindcă Cinema Timiș este și un loc dedicat muzicii, înaintea proiecției publicul va avea parte de un concert al trupei Soul Serenade care va interpreta, împreună cu îndrăgitul muzician de origine timișoreană Hanno Höfer, un repertoriu de blues și swing inspirat chiar din coloana sonoră a filmului.

Sâmbătă, 14 octombrie, este ziua dedicată întâlnirii cu două dintre cele mai așteptate producții românești ale toamnei și echipele lor. De la 17:30 are loc proiecția comediei „Nuntă pe Bani”, în premieră, urmată de o întâlnire cu apreciatul vlogger Mircea Bravo, însoțit de regizorul Cristian Ilișuan și actorii Alexandra Spătărelu, Bob Rădulescu, Adrian Cucu. De la 20:30 urmează proiecția dramei „Libertate”, cel mai recent film semnat de Tudor Giurgiu, care abordează Revoluția din 1989. Regizorul și o parte din echipa filmului, printre care actorii Iulian Postelnicu și Ștefan Iancu, vor răspunde întrebărilor publicului după proiecție.

Ultima zi a weekendului de inaugurare începe cu o altă producție proiectată în exclusivitate, „Empire of Light”, care celebrează chiar magia cinematografului și influența pe care aceasta o poate avea în viețile oamenilor. Este vorba de cel mai recent și cel mai personal film al regizorului Sam Mendes, cunoscut pentru superproducțiile „Skyfall” sau „1917”, care îi are în distribuție pe Olivia Colman, Toby Jones și Colin Firth, și se vede pentru prima dată pe un ecran mare în România.

Programul se încheie cum începe, pe ritmuri muzicale, cu proiecția în avanpremieră a documentarului „Playback”, de la ora 20:00. Filmul realizat de Iulia Rugină este un road movie emoțional prin muzica României ultimilor 50 de ani. După discuția cu regizoarea, spectatorii sunt invitați la un party retro, unde muzica va fi aleasă chiar de DJ Sorin Lupașcu, protagonistul filmului. Acesta se va desfășura la subsolul cinematografului, în fostul Club 30, acum renovat și multifuncțional, dar care se păstrează cu siguranță în amintirea multor timișoreni.

„Ne dorim ca vineri 13 să fie o zi cu noroc și acest program special să dea tonul unui sezon bogat la Cinema Timiș, care va găzdui festivaluri de film și avanpremiere cu invitați ale celor mai așteptate producții cinematografice ale toamnei, dar și programe tematice și alte surprize. Așteptăm cât mai mulți timișoreni să se bucure de program și să redescopere acest cinematograf emblematic al orașului!” declară Ioana Dragomirescu, coordonatoarea cinematografelor din cadrul Centrului de Proiecte.

Toate detaliile despre programul special și biletele se găsesc deja pe www.cinematimis-tm.ro. Spectatorii pot afla noutăți despre Cinema Timiș și pe Facebook și Instagram, cât și abonându-se la newsletterul săptămânal al cinefiliilor de Cimișoara, care cuprinde programul cinematografelor Victoria și Timiș.

Cultură

INEDIT. Repetiție cu public la spectacolul de teatru TREZIRE, de Pippo Delbno

Publicat

pe

Au mai rămas mai puțin de două zile până la prima întâlnire a publicului cu noua creație a celebrului regizor și actor italian Pippo Delbono – TREZIRE/IL RISVEGLIO.

Vineri, 14 iunie 2024, de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Național din Timișoara, spectatorii au șansa de a fi martori ai procesului de construcție al acestui spectacol, în repetiția deschisă care încheie etapa de lucru timișoreană a proiectului. Este un privilegiu și o rară ocazie de a intra în laboratorul de creație al unui mare artist, în unul dintre cele mai personale proiecte ale lui Pippo Delbono, cu atât mai mult cu cât, pentru prima dată, în TREZIRE/ IL RISVEGLIO, artistul ne face părtași la propriile lui cuvinte, la poemele și poveștile pe care le-a scris el însuși.

Premiera timișoreană a spectacolului va avea loc în luna decembrie.

Spectacolul TREZIRE / IL RISVEGLIO de Pippo Delbono este o coproducție internațională, o colaborare care a reunit teatre din Italia, Franța, România și Belgia, respectiv Emilia Romagna Teatro ERT / Teatro Nazionale, în calitate de producător executiv și Teatro Stabile din Bolzano, Teatro Metastasio din Prato, Théâtre de Liège, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, Institutul Italian de Cultură din București, Sibiu International Theatre Festival / Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Teatro Piemonte Europa / Festival delle Colline Torinesi și Théâtre Gymnase-Bernardines din Marsilia, în colaborare cu Centro Servizi Culturali Santa Chiara, Trento și Le Manège Maubeuge – Scène Nationale, în calitate de coproducători.

Înscrierile pentru participarea la repetiția cu public din data de 14 iunie sunt în continuare deschise și se pot face online la adresa de e-mail office@tntm.ro sau fizic, la Agenția de bilete „Mărășești”, între orele 11:00 și 19:00.

Sursa foto: Luca Del Pia

Citeste mai mult

Cultură

Festivalul Etniilor, ediția a XXIII-a, la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara

Publicat

pe

Parada etniilor, spectacol de teatru pentru copii, atelier de amintiri, karaoke, atelier de pictură și coregrafie, degustări de produse gastronomice tradiționale și spectacol folcloric multietnic

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș dă startul celui mai așteptat eveniment al verii, Festivalul Etniilor, ediția a XXIII-a, 2024, la Muzeul Satului Bănățean, duminică, 16 iunie 2024, începând cu ora 16:00.

Sârbi, bulgari, evrei, maghiari, rromi, ucraineni, slovaci, germani și machedoni vor recrea atmosfera Banatului de altădată la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara. Într-un format nou, Festivalul Etniilor vă propune un eveniment divers cu ateliere de dansuri, karaoke, teatru pentru copii, atelier de amintiri, atelier de pictură,  degustări de produse tradiționale, spectacol folcloric și multe surprize.

9 etnii vor aduce pe scena de la Muzeul Satului Bănățean frumusețea costumelor tradiționale, a dansurilor și a cântecelor tradiționale.

Iubitorii tradițiilor bănățene vor putea admira parada etniilor la ora 16:00, teatrul pentru copii și să-și creeze propriile fotografii la atelierul cu amintiri.

La ora 17:00 spectacolul debutează cu o horă, la care sunt invitați toți participanții, iar concomitent, cei mai îndrăzneți participanți sunt invitați la karaoke și dansuri tradiționale, precum și la atelierul de pictură sau la degustarea de produse tradiționale din gastronomia multietnică bănățeană.

Evenimentul este prezentat de Tania Stavilă Țunaș și este organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, coordonat de Liliana Laichici, manager, în parteneriat cu Muzeul Satului Bănățean și Teatrul Merlin, cu susținerea financiară a Consiliului Județean Timiș.

Citeste mai mult

Cultură

LABORATOR DE TEATRU. Teatrul Național Timișoara lansează un program inedit

Publicat

pe

Teatrul Național din Timișoara lansează programul LABORATOR DE TEATRU în cadrul căruia, pe durata lunii iunie a acestui an, oferă ocazia publicului larg, dar și celor care doresc să înceapă o carieră în domeniul teatral, să fie mai aproape de această artă fascinantă și de viața cu zi cu zi a Naționalului.

Programul este adiacent spectacolelor lunii iunie și se dezvoltă pe trei direcții: TREZIRE – repetiție generală cu public, ÎN SCENĂ – examene cu public și, nu în ultimul rând, PRIMUL PAS PE SCENĂ – întâlniri cu profesori  de teatru, membri ai trupei de actori a Naționalului timișorean.

Astfel, miercuri, 5 iunie, de la ora 12.00 și miercuri, 12 iunie, de la ora 19.00, la Studio UȚU va avea loc examenul de disertație al anului II Master al Facultății de Muzică și Teatru, cu spectacolul OPT FEMEI de Robert Thomas, traducerea Ioana Ștef, în regia conf. univ. dr. Ada Hausvater. Spectacolul –  o celebră comedie cu tentă polițistă – oferă partituri savuroase foarte tinerilor actori Laura Gîrbovan, Maria Leca, Korina Troća, Giorgiana Rancov, Larisa Belcea, Maria Gagea, Jacqueline Kohl și Darie Doklean. Spectacolul – examen face parte din programul În scenă, o inițiativă a Teatrului Național din Timișoara de a deschide drumuri viitorilor actori, studenți și absolvenți ai departamentului de arta actorului din cadrul Facultății de Muzică și Teatru. Accesul la spectacole este gratuit, în limita locurilor disponibile, și se face nominal, pe bază de înscriere la adresa de e-mail office@tntm.ro, cu textul EXAMEN, urmat de data examenului și de numărul de locuri solicitat.

În continuare, așa cum am anunțat deja, vineri, 14 iunie, de la ora 19.00, la Sala Mare, Teatrul Național din Timișoara oferă publicului ocazia unică de a participa la o repetiție generală pentru spectacolul TREZIRE, semnat de celebrul regizor și actor italian Pippo Delbono, spectacol a cărui premieră timișoreană va avea loc în luna decembrie. Teatrul Național, în calitate de coproducător, va găzdui pe scena sa, între 8 și 14 iunie, o serie de repetiții, ultima dintre ele deschizând publicului larg poarta către universul fascinant al acestui artist unic.

În spiritul participării publicului la repetiția deschisă, alături de Pippo Delbono și compania sa de teatru, accesul  spectatorilor este gratuit, făcându-se în baza înscrierii nominale la adresa de e-mail office@tntm.ro, cu textul PIPPO DELBONO, urmat de numărul de locuri solicitat. Spectacolul TREZIRE / IL RISVEGLIO de Pippo Delbono este o coproducție Emilia Romagna Teatro ERT / Teatro Nazionale, în calitate de producător executiv și Teatro Stabile din Bolzano, Teatro Metastasio din Prato, Théâtre de Liège, Sibiu International Theatre Festival / Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, Institutul Italian de Cultură din București, TPE – Teatro Piemonte Europa/Festival delle Colline Torinesi și Théâtre Gymnase-Bernardines din Marsilia, în calitate de coproducători, în colaborare cu Centro Servizi Culturali Santa Chiara, Trento și Le Manège Maubeuge – Scène Nationale.

Nu în ultimul rând, proiectul PRIMUL PAS PE SCENĂ este o inițiativă realizată în cadrul parteneriatului dintre Teatrul Național și Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest. Proiectul propune absolvenților de liceu și celor interesați de a urma o carieră teatrală, o serie de zece întâlniri cu actori de calibru ai Teatrului Național care și-au asumat pregătirea viitoarelor generații de actori, în calitate de cadre didactice ale Facultății de Muzică și Teatru. Înscrierile au fost lansate de Facultatea de Muzică și Teatru, urmând ca în fiecare sâmbătă din luna iunie, viitorii candidați la secția de actorie a FMT să intre în contact cu specificul educației artistice și cu perspectivele unei cariere în teatru.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite