Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Cinema Timiș, cel mai mare cinematograf din Timișoara, se redeschide pentru public

Publicat

pe

Cinema Timiș, cel mai mare dintre cinematografele de tradiție ale orașului, se redeschide în 13 octombrie, după o reabilitare completă care l-a transformat în cel mai modern spațiu multifuncțional pentru filme, concerte și evenimente culturale din inima Timișoarei.

Acesta este cel de-al doilea cinematograf reabilitat de Primăria Municipiul Timișoara, după Cinema Victoria care s-a redeschis anul trecut, și va fi administrat de aceeași echipă din cadrul Centrului de Proiecte. Amplasat chiar în centrul orașului, în Piața Victoriei, nr. 7, Cinema Timiș a fost construit în anii ’80 și a funcționat până în 2017 sub administrarea RADEF România Film, fiind ultima dintre sălile de tradiție ale orașului care și-a sistat activitatea. La subsolul cinematografului se găsea Club 30, local binecunoscut de iubitorii de muzică din Timișoara.

„Sunt bucuros că în mai puțin de 2 săptămâni Cinema Timiș devine una dintre cele mai mari și moderne locații din circuitul cultural al orașului. Acest spațiu complet renovat va oferi un program constant și variat timișorenilor, păstrând la loc de cinste cele două componente care l-au consacrat: proiecțiile de filme și concertele. Este al doilea cinematograf din oraș pe care îl redeschidem în ultimul an, continuând strategia noastră de valorificare a patrimoniului cultural abandonat în ultimele decenii”, declară Dominic Fritz, Primarul Timișoarei.

Clădirea renovată cuprinde:

sală principală pentru proiecții de film, concerte și alte evenimente, cu o capacitate de 529 locuri pe scaune, dotată cu ecran fix de cinema 2D/3D, proiector digital Barco 4k, sistem de sunet pentru cinema Dolby Surround 7.1 și instalaţie auxiliară de sunet pentru evenimente;

sală multifuncțională la subsol, în spațiul fostului Club 30, cu o suprafață de 160 mp, care poate găzdui până la 120 de persoane, dotată cu ecran retractabil și videoproiector, sistem de sunet profesional și mobilier modular

3 săli de 50, 40 și respectiv 35 mp, dotate cu ecrane interactive și mobilier modular, care pot găzdui cursuri, workshopuri și alte evenimente cu un număr restrâns de participanți.

Cinema Timiș mai dispune de un hol de acces și un foaier generos, de peste 100 mp, precum și de o zonă de cafenea, la frontonul stradal, și alta de bar, la subsol.

Accesul persoanelor care folosesc scaunul cu rotile este posibil, spațiul fiind dotat cu 3 platforme elevatoare pentru acces în diferitele spații ale cinematografului, locuri special rezervate în sala de cinema și toatele adaptate.

Valoarea investiției de reabilitare și dotare la standarde tehnice moderne este de 22.322.857 lei fără TVA. Execuția a fost realizată de Audiotech Multimedia Group SRL, după un proiect întocmit de Archistudio SRL.

În weekendul 13-15 octombrie, spectatorii curioși să redescopere Cinema Timiș sunt așteptați cu un program special care cuprinde filme în exclusivitate, întâlniri cu regizori și actori, un concert, dar și un party retro, în locația fostului Club 30.

Vineri, 13 octombrie, sala de peste 500 de locuri va fi inaugurată cu proiecția filmului „Asteroid City”, în exclusivitate pe ecran mare – unul dintre cele mai mari din oraș. Comedia în stilul inconfundabil al regizorului Wes Anderson are în distribuție nume mari precum Scarlett Johansson, Tom Hanks și Tilda Swinton. Și, fiindcă Cinema Timiș este și un loc dedicat muzicii, înaintea proiecției publicul va avea parte de un concert al trupei Soul Serenade care va interpreta, împreună cu îndrăgitul muzician de origine timișoreană Hanno Höfer, un repertoriu de blues și swing inspirat chiar din coloana sonoră a filmului.

Sâmbătă, 14 octombrie, este ziua dedicată întâlnirii cu două dintre cele mai așteptate producții românești ale toamnei și echipele lor. De la 17:30 are loc proiecția comediei „Nuntă pe Bani”, în premieră, urmată de o întâlnire cu apreciatul vlogger Mircea Bravo, însoțit de regizorul Cristian Ilișuan și actorii Alexandra Spătărelu, Bob Rădulescu, Adrian Cucu. De la 20:30 urmează proiecția dramei „Libertate”, cel mai recent film semnat de Tudor Giurgiu, care abordează Revoluția din 1989. Regizorul și o parte din echipa filmului, printre care actorii Iulian Postelnicu și Ștefan Iancu, vor răspunde întrebărilor publicului după proiecție.

Ultima zi a weekendului de inaugurare începe cu o altă producție proiectată în exclusivitate, „Empire of Light”, care celebrează chiar magia cinematografului și influența pe care aceasta o poate avea în viețile oamenilor. Este vorba de cel mai recent și cel mai personal film al regizorului Sam Mendes, cunoscut pentru superproducțiile „Skyfall” sau „1917”, care îi are în distribuție pe Olivia Colman, Toby Jones și Colin Firth, și se vede pentru prima dată pe un ecran mare în România.

Programul se încheie cum începe, pe ritmuri muzicale, cu proiecția în avanpremieră a documentarului „Playback”, de la ora 20:00. Filmul realizat de Iulia Rugină este un road movie emoțional prin muzica României ultimilor 50 de ani. După discuția cu regizoarea, spectatorii sunt invitați la un party retro, unde muzica va fi aleasă chiar de DJ Sorin Lupașcu, protagonistul filmului. Acesta se va desfășura la subsolul cinematografului, în fostul Club 30, acum renovat și multifuncțional, dar care se păstrează cu siguranță în amintirea multor timișoreni.

„Ne dorim ca vineri 13 să fie o zi cu noroc și acest program special să dea tonul unui sezon bogat la Cinema Timiș, care va găzdui festivaluri de film și avanpremiere cu invitați ale celor mai așteptate producții cinematografice ale toamnei, dar și programe tematice și alte surprize. Așteptăm cât mai mulți timișoreni să se bucure de program și să redescopere acest cinematograf emblematic al orașului!” declară Ioana Dragomirescu, coordonatoarea cinematografelor din cadrul Centrului de Proiecte.

Toate detaliile despre programul special și biletele se găsesc deja pe www.cinematimis-tm.ro. Spectatorii pot afla noutăți despre Cinema Timiș și pe Facebook și Instagram, cât și abonându-se la newsletterul săptămânal al cinefiliilor de Cimișoara, care cuprinde programul cinematografelor Victoria și Timiș.

Cultură

Spectacolul „Azi la noi cântă tot natul“, de Florii, la Filarmonica „Banatul“

Publicat

pe

Pe 28 aprilie, de la ora 18.00, Ansamblul „Timișul” sărbătorește Floriile, cu participarea instrumentiștilor, a dansatorilor și a invitaților săi speciali: Călin Bârcean (solist Pragu’ de Sus), preotul Vasile Bădescu, antrenorul de fotbal Alexandru Pelici, omul de radio Ioana Sapianu, arhitectul Nenad Luchin, actrița Alina Ilea, avocatul Doru Julean, tenorul Bogdan Zaharia, inginerul Octavian Zaica, DJ Sean Norvis și Mirela Castelli, director Casa Auto.

Soliști: Daniela Condurache și Andreea Voica.

Coregrafi: Maria Topciov și Ciprian David

Dirijor: Deian Galetin. Prezintă: Florin Mihoc

Partener: Filarmonica „Banatul”. Partener media: TVR Timișoara

Accesul se face pe bază de bilete, disponibile la Casa de Cultură (Str. Miron Costin nr.2). Prețul unui bilet este 30 lei.

Citeste mai mult

Cultură

„Victimele datoriei“ – o nouă premieră pe scena Teatrului Național din Timișoara

Publicat

pe

Cu noua sa premieră, Teatrul Național din Timișoara propune publicului o incursiune în subconștient. Nu pe filiera Freud, și nici pe filiera Jung, ci, poate surprinzător, pe cea a lui Eugène Ionesco.

Astfel, joi, 25 aprilie 2024, de la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Național are loc premiera spectacolului „Victimele datoriei“ de Eugène Ionesco, traducerea Vlad Russo și Vlad Zografi.

„Am proiectat pe scenă îndoielile, angoasele mele profunde, le-am pus în dialog și le-am întruchipat (…); scriam cu cea mai mare sinceritate; (..) am intitulat asta «Victimele datoriei»”, scria Eugène Ionesco în „Note și contra-note”.

Purtând amprenta regizorală a lui Radu Iacoban, spectacolul este o tragi-comedie construită ca un joc de oglinzi care, pendulând între vizibil și invizibil, între concret și inefabil, își urmărește eroul – un om obișnuit, aparent fără identitate, interpretat de unul dintre cei mai reprezentativi actori ai Teatrului Național din Timișoara, Matei Chioariu – pe un drum bizar, comic și tragic, pe care se vede silit să îl parcurgă, în căutarea rădăcinilor răului, în ciuda (sau poate din cauza) placidității care îl supune regulilor, fără discernământ. Parcurge acest traseu, victimă, în fond, a propriilor teorii despre teatru, împins, ghidat, provocat de niște personaje la fel de caleidoscopice, interpretate de reputații actori Claudia Ieremia, Marin Lupanciuc, Ion Rizea și Iuliana Crăescu. Scenografia și visuals-urile sunt semnate de Tudor Prodan.

Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul www.tntm.ro și fizic, la Agenția de bilete Mărășești, str. Mărășești nr. 2, orar marți – duminică, orele 11.00 – 19.00.

Citeste mai mult

Cultură

Ziua Națională a Tineretului – 25 de evenimente, la Timișoara

Publicat

pe

,,Timișoara pentru TINEri” aduce evenimente care mai de care, pentru toate preferințele, pentru a marca Ziua Națională a Tineretului.

Între 21 aprilie – 1 mai, Primăria Municipiului Timișoara, alături de mai multe instituții și organizații partenere, pregătește filme, piese de teatru, concerte, competiție cu bărci dragon, picnicuri, proiecții de film și dezbateri, în diverse zone din oraș.

Cursa pe Bega cu bărci dragon, pentru care vă puteți înscrie până în 22 aprilie, va avea loc în 24 aprilie, va fi o întrecere pe echipe și promite să fie experiență de neuitat.

Înscrierile se pot face la acest link: https://forms.gle/nizpkRt6p3t4XyCT9

Casa de Cultură a Municipiului Timișoara a pregătit două reprezentații ale piesei Harap-Alb, un recital Dragoș Moldovan și Andreea Vlas, musicalul „Come into the Light!”, un picnic și o proiecție de film și spectacolul folcloric „Azi, la noi, cântă tot natul”.

Nici Teatrul Maghiar nu se lasă mai prejos, jucând atât ,,Pericles” cât și ,,Doctorul”. Liceul Waldorf își prezintă musical-ul ,,Aladdin”, iar în cartierul Dacia, în parc, de la ora 11:00 se va organiza un Picnic Atipic.

Proiectul ”Timișoara pentru TINEri” este realizat de Consiliului Consultativ al Tinerilor Municipiului Timișoara, structură din care fac parte peste 20 de organizații de și pentru tineret, împreună cu Asociația Timișoara 2023, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș,, Teatrul Maghiar ”Csiky Gergely”, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Centrul de Proiecte, Cinema Victoria, Cinema Timiș, Filarmonica Banatul, Harababura, Liceul Waldorf Timișoara, Club Sportiv Nautic Banat Timișoara și Visit Timișoara.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite