Ne găsiți și pe:

Cultură

Conacul Mocioni din Foeni va fi revitalizat cu bani de la Ministerul Culturii

Publicat

pe

Conacul Mocioni din Foeni, Timiş, Conacul Marghiloman din Hagieşti, Ialomiţa, Casa compozitorului Paul Constantinescu din Ploieşti,  Teatrul Griviţa 53, Bucureşti, Vila Elisabeta de la Băile Herculane se află între cele 11 proiecte finanţate cu sprijinul Granturilor SEE 2014 – 2021, anunţă Ministerul Culturii.

Lista mai cuprinde restaurarea şi revitalizarea monumentului istoric „Casa Artelor – Centru de activităţi şi resurse regionale” (C.A.R.R.), a Centrului expoziţional şi de evenimente „Şcoala Pittner”, Municipiul Reşiţa, refuncţionalizarea imobil pentru Centru Cultural – Turn de Apă, Iosefin din Timişoara, conservarea, restaurarea şi valorificarea clădirii „Fosta Şcoală de Cavalerie” în vederea consolidării identităţii culturale a judeţului Dâmboviţa.

Ministerul Culturii a publicat joi pe site-ul cultura.ro şi lista proiectelor de rezervă. Acestea sunt: Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iaşi, Ansamblul „Fosta Mănăstire Caşin”, restaurarea, modernizarea şi dotarea clădirii de patrimoniu şi transformarea acesteia în muzeu din minicipiul Moineşti, Centrul de inovare cultural-digitală „HUBCulturaTech” Alba.

Apelul a fost deschis în perioada 5 iunie – 12 noiembrie 2019.

Printre solicitanţii eligibili s-au numărat instituţiile publice de cultură (muzeu, teatru, operă, operetă, filarmonică, bibliotecă, arhivă, centru cultural etc.), unităţile administrativ-teritoriale, ONG-urile şi IMM-urile.

În final, 11 dintre cele 27 de cereri de finanţare depuse în cadrul apelului dedicat restaurării şi revitalizării monumentelor istorice sunt finanţate. Dintre acestea, 9 proiecte sunt în implementare, iar alte 2 proiecte se află în etapa de precontractare.

Cultură

Timișoara – Capitală Culturală Europeană. UVT va pregăti ghizi culturali

Publicat

pe

Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) pregăteşte un program de scurtă durată pentru formarea ghizilor culturali pentru promovarea acestui gen de turism în zona Banatului, în perspectiva anului 2023 când Timişoara va exercita titlul de Capitală Culturală Europeană.

„O hartă a Banatului istoric şi cultural, utilă în turismul nou, practicat în întreaga Europă, va fi tot mai solicitată în anii următori, când Timişoara va fi o destinaţie turistică de top, urmare a programului european al Capitalei Culturale, din 2023. UVT întrevede un potenţial semnificativ pentru dezvoltarea circuitelor turistice prin obiectivele culturale pe care Timişoara şi regiunea Banatului le deţine. Pentru ca să susţinem dezvoltarea acestui tip specific de turism, cu o latură culturală pregnantă, UVT pregăteşte un viitor program de studii de scurta durată, orientat chiar pentru pregătirea ghizilor culturali la nivel contemporan, cu toate atributele necesare pentru susţinerea interesului tot mai crescut al turiştilor interni şi externi faţă de obiectivele din harta culturală a Banatului”, afirmă rectorul UVT, Marilen Pirtea, într-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES.

Pe lângă obiectivele din circuitul patrimoniului istoric al Timişoarei, binecunoscut ca fiind cel mai amplu patrimoniu de monumente istorice, arhitecturale şi cu valoare simbolică pentru dimensiunile central-europene ale zonei Banatului, aici se mai află multe alte repere culturale, care formează o reţea de obiective de real interes.

De curând, s-a redeschis Domeniul Regal de la Săvârşin, un obiectiv care cucereşte tot mai mult publicul interesat de istoria politică şi culturală a României moderne.

La Lugoj, oraş în care patrimoniul cultural şi istoric este remarcabil, se află, printre altele, un Muzeu de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică, în care se regăseşte o colecţie de pictură reprezentând şcoala austriacă şi cea contemporană.

La Jimbolia, oraşul celor şase muzee, se află singurul muzeu al presei din România, Muzeul „Sever Bocu”.

În Timişoara, Bastionul Maria Theresia este o parte din vechea Cetate a Timişoarei, un spaţiu devenit acum cultural, găzduind Muzeul Naţional al Banatului, unul dintre cele mai interesante puncte de vizitare din Timişoara, cu o galerie expoziţională spectaculoasă.

Enumerarea poate continua cu castele, case memoriale, obiective istorice, dar şi cu evenimente şi festivaluri reper ale zonei.

Citeste mai mult

Cultură

Timișoara-n sărbătoare! Artiști importanți cântă la Ziua Timișoarei

Publicat

pe

Andreea Voica, Carmen Popovici-Dumbravă, Dumitru Stoicănescu, Petrică Miulescu-Irimică, Doriana Talpeș și Ansamblul Timișul va dau întâlnire luni, 2 august, începând cu ora 19.00 în Piața Libertății din Timișoara, pentru a sărbători împreună Ziua Timișoarei!

Dirijor prof. Deian Galetin, coregrafia: Toma Frentescu, Maria Dudău- Topciov

Cosmin Rafael Bălean Band, prin proiectul muzical inedit ,,Europa în Timișoara”, va prezenta prelucrări din folclorul statelor europene.

În deschidere:  Ansamblul Timișul Tineret și soliștii Anda Sabados, Vlad Văcaru, Ana Gabriela Cote și Bianca Opariuc

Coregrafia: Maria Dudău- Topciov, Doina Susan

Dirijor: prof. Nicolae Baniciu

Prezinta: Daniela Bacila

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile și cu respectarea măsurilor pentru prevenirea și combaterea Covid 19 (obligativitatea prezentării dovezii vaccinării sau a testării, existând posiblitatea testării la locul derulării evenimentului, purtarea măștii, măsurarea temperaturii, etc)

Citeste mai mult

Cultură

„Parada Clătitelor”, în stațiunea Moneasa. Mircea Vintilă, Cristian Pomohaci și Vasile Coca, printre invitați

Publicat

pe

Consiliul Judeţean Arad prin Centrul Cultural Judeţean Arad și Primăria Moneasa organizează, în 24 și 25 iulie, în staţiunea Moneasa, ediţia a XX-a a „Paradei Clătitelor”.

Persoanele care aleg să meargă la Moneasa în acest sfârşit de săptămână vor avea ocazia să se bucure de cel mai dulce şi delicios desert, să se relaxeze şi să asculte muzică pentru toate gusturile.

Sâmbătă, 24 iulie, începând cu ora 19.00, la Teatrul de Vară din Moneasa va avea loc spectacolul „WhatsApp-ul și sătenii” urmat, la ora 20.00, de un concert folk susținut de Maria Nicoleta Brola, Daniel Julean și Mircea Vintilă și Retro Party cu Cătălin Lăpușcă.

Duminică, 25 iulie, de la ora 16.00, tot la Teatrul de Vară, va avea loc un spectacol de muzică populară.

„Parada Clătitelor” este cel mai aşteptat eveniment din staţiunea Moneasa şi atrage anual mii de vizitatori din mai multe judeţe.

În anii anteriori, festivalul a atras chiar şi peste 10.000 de vizitatori, fiind preparate şi consumate, cel mai mult, peste 20.000 de clătite în cele două zile de desfăşurare.

Imagine de Ben Kerckx de la Pixabay

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite