Ne găsiți și pe:

Cultură

CONCURS cu premii „Memoriile Cetății“. Culoare pentru complexul studențesc din Timișoara

Publicat

pe

Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, prin programul Memoriile Cetății lansează un apel pentru pictori, graficieni, artiști murali care să își imagineze și apoi să reprezinte istoricul, specificul și spiritul Timișoarei.

Pentru că Timișoara și complexul studențesc înseamnă inovație și creativitate, proiectul Memoriile Cetății realizat de Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii lansează o provocare: ce înseamnă un oraș pentru locuitorii săi? Ce reprezintă un oraș modern și inovator? Cum putem defini spiritul Timișoarei? Cu siguranță, istoria orașului trebuie să rămână în memoria noastră, a tuturor, și, poate cel mai ușor ar fi să o reprezentăm în spațiul public.

Tema concursului lansat prin proiectul Memoriile Cetății are ca temă “Istoria, specificul și spiritul Timișoarei” și cuprinde orice formă de interpretare care se referă la principiile și elementele pe care orașul le are în componența sa și care conturează felul în care îl percepem.

Intervențiile artistice vor avea loc în Complexul Studențesc, o zonă unde locuiesc tineri din diferite colțuri ale țării și care își desfășoară cea mai mare parte din activitate acolo. Construit ca un spațiu cu posibilități multiple – locuire, cercetare, agrement –  campusul reprezintă și un nod de legătură prin care artiștii își pot aduce aportul vizavi de felul în care Timișoara ni se înfățișează. Atenția direcționată către această zonă reprezintă un interes de înțelegere și integrare a modului în care comunitatea deja stabilită și cea în proces de tranziție se raportează la dimensiunile orașului.

Calendar:

9-25 octombrie: înscrierea proiectelor participante

26-28 octombrie: jurizarea proiectelor și anunțarea câștigătorilor

5-15 noiembrie: realizarea picturilor murale

Cei 7 artiști selectați vor primi fiecare câte un premiu de 15.000 de lei, cu condiția de a-și pune în practică lucrările câștigătoare.  Aplicațiile pot fi trimise până în 25 octombrie 2020, la adresa memoriilecetatii@timisoara2021.ro.

Mai multe detalii găsiți pe memoriilecetatii.timisoara2021.ro.

Proiectul Memoriile Cetății se află la a III-a ediție, iar în acest an, Complexul Studențesc din Timișoara va deveni gazdă pentru o serie de intervenții care vor fi produse în spațiul public, în locuri de adunare a studenților și a comunității, pentru a facilita și încuraja interacțiunea oamenilor cu spațiul public în care trăiesc, fie temporar ori permanent.

Ideea programului Memoriile Cetății este crearea, în anul deținerii titlului de Capitală Europeană a Culturii, a unui traseu de artă murală prin care localnicii și vizitatorii să redescopere  spiritul Timișoarei, istoria și momentele importante din viața comunității.

Proiectul este realizat de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar „Timișoara. Capitală Europeană a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2020.”

Asociaţia Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii a fost înființată în 2011, cu scopul de a pregăti dosarul de candidatură pentru obținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii. După câștigarea titlului, Asociația își continuă misiunea de a dezvolta Programul Cultural, precum şi de a strânge fondurile necesare organizării, promovării şi implementării acestuia. Ulterior anului 2023, Asociaţia va avea ca scop sprijinirea şi dezvoltarea de proiecte culturale în folosul comunităţii. În anul 2019, în primul an de producție propriu-zisă, Asociația a derulat împreună cu partenerii săi peste 400 de evenimente culturale la care au luat parte peste 130.000 de persoane.

Cultură

Ziua Națională a României, la Timișoara. Defilare și spectacol folcloric cu Ansamblul folcloric „Timișul“ și invitații

Publicat

pe

De Ziua Naţională a României, la Timişoara, va avea loc o defilare militară în Parcul Central „Anton Scudier” și un spectacol folcloric cu invitați speciali, în Piața Libertății.

Participanții vor avea nevoie de certificatul digital european COVID-19.

Programul va începe miercuri, 1 Decembrie, la ora 11.00 cu întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului, salutarea Drapelului de Luptă, intonarea Imnului Naţional al României.

La ora 11.03 – 11.10 are loc oficierea serviciului religios, la 11.10 – 11.16 sunt programate discursuri, urmate de depuneri de coroane de flori la Monumentul Ostaşului Necunoscut.

Între orele 11.22 – 11.30 are loc defilarea Detaşamentului de Onoare.

Toate aceste activităţi vor avea loc în Parcul Central „Anton Scudier” din Timişoara, iar accesul în perimetrul unde va avea loc ceremonialul va fi permis doar în baza Certificatului digital european COVID-19.

Seara, de la ora 18.00, în Piața Libertății, Ansamblul folocloric „Timișul“ va prezenta un program variat, cuprinzând momente coregrafice din Banat, Oltenia, Ardeal și Moldova, alături de îndrăgiții soliști vocali Olguța Berbec, Angelica Flutur, Petrică Miulescu Irimică și Răzvan Rădos.
Moment special al serii se numește  Ansamblul „Timişul“ featuring TM GROOVE.
Ansamblul folcloric “Timişul” al Casei de Cultură a Municipiului Timişoara s-a impus, de-a lungul timpului, ca unul dintre cele mai valoroase formaţii de folclor autentic din ţara noastră, valoarea şi prestigiul fiindu-i în permanentă ascensiune, devenind unul din cei mai eficienţi ambasadori culturali ai Timişoarei, ai Banatului şi a României.

 

Citeste mai mult

Cultură

Acces cu certificatul european la Târgul de Crăciun de la Timișoara

Publicat

pe

Reprezentanţii Primăriei Timişoara au anunţat că la Târgul de Crăciun de la Timişoara, la fel ca în celelalte orașe, se va putea intra cu certificat digital european COVID-19.
Astfel, vor fi delimitate două zone, în Piaţa Victoriei și în Piața Libertăţii, unde oamenii vor trebui să prezinte certificatul digital european COVID-19, pentru a putea intra. Practic, vor fi două intrări, unde oamenii vor fi verificaţi, se va scana certificatul.
Pe de altă parte, pe strada Mărăşeşti, unde vor fi amplasate standurile cu mâncare şi se va putea mânca la faţa locului, nu va fi delimitat perimetrul şi nu va există o persoană din partea organizatorilor care să verifice certificatele verzi, ci este obligaţia fiecărui comerciant să facă acest lucru.
În Piaţa Victoriei, în locul deja tradiţional de lângă rectoratul Universităţii Politehnica, va fi montat un brad artificial modular,  adus din Olanda, care va avea 12 metri înălţime.
Târgul de Crăciun de la Timişoara se va deschide în 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, la ora 18.00, când va fi aprins şi iluminatul festiv şi se va desfăşura până în 15 ianuarie 2022.
În deschidere, în Piaţa Libertăţii, Ansamblul Timişului, însoţit de invităţi surpriză din fiecare regiune a ţării, va susţine un spectacol ce va fi urmat de un concert al formaţiei timişorene TM Groove.
De Revelion, muzicienii Cari Tibor şi Teo Milea vor avea un „dialog al pianelor”, în cadrul căruia vor invita pe scenă o serie de artiști.

Citeste mai mult

Cultură

ACTUALIZARE. A murit interpretul de muzică populară Benone Sinulescu. Artistul va fi înmormântat la Arad

Publicat

pe

Toți cei care doresc să-și ia un ultim rămas bun de la iubitul artist al românilor, BENONE SINULESCU, o pot face sâmbătă, 20 noiembrie, începând cu ora 10.00 până la ora 20.00, la Teatrul Clasic ,,Ioan Slavici” din Arad.  Stâlpul va avea loc la ora 18.30.

Duminică, maestrul Benone Sinulescu rămâne la teatru până la ora 12.00, după care va începe slujba religioasă în Piața Avram Iancu ( în spatele Teatrului ), cu onoruri militare iar înmormântarea va avea loc la Cimitirul Eternitatea Arad (UTA), la ora 14.00, în cavoul familiei.

Știrea inițială

Interpretul de muzică populară Benone Sinulescu a murit joi, la vârsta de 84 de ani, la locuința sa din comuna Bârzava, județul Arad, din cauza unei pneumonii.

Soţia lui a precizat la un post de televiziune  că artistul a refuzat internarea la spital.

Sinulescu a avut în ultimele luni probleme de sănătate, fiind internat în mai multe rânduri.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al artistului va fi depus în holul Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ din Arad, unde cei care doresc pot sa-i aducă un ultim omagiu. Benone Sinulescu va fi înmormântat în cimitirul Eternitatea din Arad.

Irina Loghin, partenera de scenă a artistului, a transmis un mesaj pe Facebook

Cântăreaţa de muzică populară Irina Loghin şi-a exprimat regretul faţă de moartea solistului Benone Sinulescu afirmând că acesta a fost un simbol al românilor, „artistul pentru care şi veşnicia se înclină”.

„Regret plecarea dragului şi bunului meu coleg, Benone Sinulescu, artistul special alături de care am pornit pe drumul cântecului, împărţind bucurii şi tristeţi! Cu Benone am adunat stadioane întregi, ne-am bucurat de succes şi de dragostea publicului din toată ţara! Avem melodii de referinţă împreună şi amintiri pe care nu ni le poate lua nimeni! Benone Sinulescu este un simbol al românilor şi artistul pentru care şi veşnicia se înclină! Plânge Siriul şi ţara întreagă! Rămas bun, dragul meu coleg!”, a scris Irina Loghin, joi, pe Facebook.

Benone Sinulescu – o viață pe scenă

Născut pe 24 mai 1937, Benone Sinulescu a început să cânte încă din adolescenţă.

De-a lungul carierei, a colaborat cu diverşi interpreţi de muzică populară, printre care Irina Loghin, iar după 1989, a abordat şi stilul etno-dance şi cântat cu grupul Ro-Mania.

A debutat discografic în 1967, cu albumul omonim şi cel mai recent, în 2011, a lansat un disc de colinde.

În decembrie 1967, i-a fost acordat Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a „pentru merite deosebite şi îndelungată activitate artistică”, prin  decret al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România.

Preşedintele României Ion Iliescu i-a conferit lui Benone Sinulescu, pe 29 noiembrie 2002, Crucea naţională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universală”.

El i-a conferit pe 7 februarie 2004 şi Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer, Categoria D – „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului”.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite