Ne găsiți și pe:

Cultură

JazzTM prezintă Strada Fără Nume

Publicat

pe

În această toamnă, în perioada 10-11 octombrie, în Piața Sfântul Gheorghe din Timișoara, fanii jazz-ului și nu numai sunt invitați să se bucure de două zile menite să împletească spoken word și poezia cu jazz.

În 2018, în cadrul JazzTM, ne-am îndrăgostit iremediabil de diminețile pline de poezie acompaniată de muzică jazz. Scopul a fost, încă de atunci, să aducem în Timișoara, talente proaspăt descoperite de pe scena londoneză și să dezvoltăm scena locală.

Program JazzTM prezintă Strada Fără Nume:

10.10.2020 |18:30

Svetlana Cârstean, Toby Thompson, Tavi Scurtu, Teodor Pop, Mihai Moldoveanu

11.10.2020 | 18:30

The Repeat Beat Poet, Sorin Despot, Joe Armon-Jones, Ovidiu Zimcea, Szabo Csongor-Zsolt

Accesul la JazzTM prezintă Strada Fără Nume este gratuit, în limita locurilor disponibile pentru fiecare concert cu respectarea măsurilor de protecție și ținând cont de reglementările de distanțare socială în vigoare.

JazzTM prezintă Strada Fără Nume este o co-producție a Primăriei Municipiului Timișoara x PLAI.

Mai multe detalii despre eveniment și bilete pe: www.JazzTM.ro | www.facebook.com/JAZZtmOfficial | www.instagram.com/JazzTM_official

 

Cultură

CAMPANIE online. Cum au reușit oamenii de cultură să se adapteze în acest an dificil

Publicat

pe

Voluntarii din cadrul Asociației Timișoara – Capitală Europeană a Culturii lansează campania „Spune povestea ta de după mască”, o serie de interviuri realizate cu oamenii de cultură care au reușit să se adapteze acestui an dificil, și chiar să devină un exemplu pentru cei din jur.

În contextul pandemiei cu COVID-19, întreaga comunitate a trecut prin schimbări și încercări cu un impact considerabil asupra vieții cotidiene, întreaga umanitate confruntându-se cu probleme de ordin economic, psihologic și social. Cu toate acestea, ceea ce ne ajută să mergem mai departe este sentimentul apartenenței care se bazează pe solidaritate socială și nevoia de a fi împreună în momente dificile, de a ne oferi sprijin în depășirea acestora.

Izolarea, distanțarea socială, pierderea locurilor de muncă, restricțiile dure privind călătoriile, creșterea graduală a sentimentului de anxietate, precum și creșterea cazurilor de depresie, toate acestea sunt efecte ale pandemiei care afectează acum, mai mult decât oricând, calitatea vieții. Campania ,,Spune povestea ta de după mască” a apărut din dorința de a ajuta persoanele afectate de pandemie, oferind speranță și sprijin prin povești reale. Mesajul transmis de tinerii voluntari pune în prim plan optimismul și puterea miraculoasă a cuvântului „împreună”.

Campania „Spune povestea ta de după mască” este un proiect despre solidaritate, empatie și bunătate, prin care voluntarii vor strânge poveștile personale ale unor operatori implicați în viața culturală a orașului, iar prin intermediul lor, să arate publicului cum au reușit aceștia să se adapteze și să treacă peste momentele dificile din acest an.

Vom întreba participanții care sunt metodele lor de gestionare a stresului, îi vom ruga să ne împărtășească câteva dintre experiențele lor din timpul pandemiei și îi vom încuraja să spună povestea lor de după mască. Prin aceste povești, ne dorim ca oamenii să se simtă încurajați, să înțeleagă că nu sunt singurii care au trecut prin momente dificile și să ia cele mai potrivite decizii, pe mai departe” – a declarat Valeria Dobrojan, voluntar în cadrul campaniei.
Această campanie ne oferă posibilitatea de a împărtăși cu privitorii poveștile reale ale participanților, în care fiecare povestitor poate descrie experiența în mod personal, așa cum o simte.” – a afirmat Adriana Ivanov, voluntar.
Deoarece în  această perioadă dificilă fiecare dintre noi are ceva de spus și are nevoie să fie ascultat.”, a completat Simion Dumbravă, voluntar în cadrul proiectului.
Noi, echipa Colecționarii de Povești, studenți și voluntari în cadrul Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană vom da startul campaniei ,,Spune povestea ta de după mască”,  luni, 1 decembrie 2020.”, a declarat Gabriela Nistoran, voluntar în cadrul campaniei.

Campania se va desfășura în mediul online pe pagina de Facebook a Asociației Timișoara 2021, unde săptămânal se vor încărca clipuri video cu poveștile reale ale oamenilor din diferite domenii, precum: cultură, economie, educație.

Citeste mai mult

Cultură

Juriul a desemnat câștigătorii proiectului Progres. Schimbări de paradigmă

Publicat

pe

33 de propuneri, dintre care 31 eligibile au fost transmise din partea artiștilor și a colectivelor interdisciplinare în urma apelului de propuneri de proiecte și intervenții site-specific Progres. Schimbări de paradigmă, din programul cultural “Lumini captivante”.

Juriul format din Attila Wenczel (Arhitect, PARASITE studio), Maria Orosan-Telea  (Coordonator DRAFT curatorial program, Facultatea de Arte și Design din Timișoara), Mirela Stoeac-Vlăduți (Manager Cultural, META Spațiu contemporary art gallery), Dan Bugariu (Coordonator MultipleXity, Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii) si Levente Kozma (Director Artistic, Asociația SIMULTAN)  a selectat cele 4 lucrări câștigătoare astfel:

„Heavy Light-Photonic Sculptures” – Alex Boca – 431 / 500 de puncte.

„coridor ne/sigur” – Ioana Georgeta Țurcan – 430 / 500  de puncte.

„TIMELINE” – Alex Halka – 426 / 500 de puncte.

„metalogarnum” – Sillyconductor / Cote (Cătălin Matei și Ion Cotenescu) – 426 / 500 de puncte.

Prezentarea publică a proiectelor câștigătoare va avea loc în perioada 10 -13 decembrie 2020. Lucrările vor fi prezentate în fostele ateliere ale Societății de Transport Public Timișoara, care vor găzdui viitorul Centru pentru Artă, Tehnologie și Experiment MultipleXity, din Bulevardul Take Ionescu nr. 56-58.

Proiectul Progres. Schimbări de paradigmă propus de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii și Asociația Simultan aduce o reflecție artistică asupra istoriei și patrimoniului industrial din Timișoara, a modului în care memoria unor locuri și comunități s-a transformat sau chiar a dispărut. Frânturi de istorie colectivă și personală, narațiuni care chestionează acest proces de transformare vor fi remodelate dintr-o perspectivă socio-politică și tehnologică.

Programul “Lumini captivante” este parte integrantă a Dosarului de candidatură cu care orașul Timișoara a câștigat titlul de Capitală Europeană a Culturii. Programul este inclus în teritoriul “Oameni”, stația “Reflecții” și își propune să familiarizeze publicul cu mediul digital și să ofere o mai bună înțelegere asupra noilor tehnologii prin intermediul artelor multimedia. Astfel, conținutul artistic creat redirecționează atenția de la lumina artificială a dispozitivelor la lumina interioară a oamenilor pentru ca aceștia să-și redescopere vise și pasiuni uitate.

Citeste mai mult

Cultură

Spectacol de muzică populară online cu Andreea Voica, Liliana Laichici și Adrian Stanca

Publicat

pe

Primele urări de sărbători, primele gânduri bune, de liniște și speranță vin la final de noiembrie de la trei artiști apreciați și îndrăgiți în tot Banatul: Andreea Voica, Liliana Laichici și Adrian Stanca.

„Gândul bun de sărbătoare” este un spectacol ce va fi transmis online, atât pe pagina de facebook a Ansamblului Profesionist Banatul, cât și pe pagina de facebook a Asociației ProDatina.

Evenimentul artistic va avea loc vineri, 27 noiembrie 2020, de la ora 19.00.

„Vremurile pe care le trăim acum, măsurile impuse de autorități pentru a combate răspândirea îmbolnăvirilor cu coronavirus, precum și protecția artiștilor fac ca, la acest spectacol, orchestra Ansamblului Profesionist Banatul să cânte într-o formulă de taraf, iar corpul de balet al Ansamblului să fie restrâns la un grup de dansatori“, anunță reprezentanții Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș.

Instrumentiștii vor fi coordonați de dirijorul Sebastian Roșca, iar dansatorii de cuplul de coregrafi Brândușa și Nicolae Stănescu.

„Gândul bun de sărbători” este un eveniment cultural finanțat de Consiliul Județean Timiș.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite