Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Eufonia Festival „Music for All“, ediția a VI-a, la Timișoara. Programul concertelor

Publicat

pe

Cea de-a VI-a ediție a Festivalului Eufonia se va desfășura în perioada 𝟐𝟏 𝐚𝐮𝐠𝐮𝐬𝐭 – 𝟖 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑. Eufonia Festival este organizat de Filarmonica Banatul Timișoara și s-a născut dintr-un vis îndrăzneț: acela de a aduce muzica în sufletul tuturor.

La ediția din acest an „Music for All”, artiștii vor împărtăși bucuria și frumusețea muzicii cu cei care, din diverse motive, nu au avut până acum ocazia să le descopere. Începând cu data de 22 august, vor avea loc mai multe concerte sociale susținute la: Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”, Centrul Medical „Cristian Șerban” Buziaș, Penitenciarul Timișoara și Spitalul Județean Timișoara. În luna septembrie, magia muzicii va aduce bucurie pentru vârstnicii de la Căminul „Adam Müller Guttenbrunn” și copiii cu dizabilități de la Centrul „Podul Lung”.

Nu doar muzica, ci și dezvoltarea personală contează. Acesta este primul festival din România care integrează muzicoterapia în programul evenimentului. Muzicoterapeuta Angelica Postu va susține o conferință cu intrare gratuită pe tema anxietății și a psihologiei pozitive, iar violoniștii Suyeon Kang și Vlad Popescu vor susține un curs cu tema „Posture Behind the Scenes”, dedicată tinerilor muzicieni.

𝐂𝐨𝐧𝐜𝐞𝐫𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐞𝐝𝐢𝐜𝐚𝐭𝐞 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐥𝐚𝐫𝐠 𝐬𝐞 𝐯𝐨𝐫 𝐝𝐞𝐬𝐟𝐚̆𝐬̦𝐮𝐫𝐚 𝐝𝐮𝐩𝐚̆ 𝐮𝐫𝐦𝐚̆𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐩𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦:

𝟐𝟒 𝐚𝐮𝐠𝐮𝐬𝐭 – 𝐒𝐚𝐥𝐚 𝐎𝐫𝐩𝐡𝐞𝐮𝐦 𝐚 𝐅𝐚𝐜𝐮𝐥𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐌𝐮𝐳𝐢𝐜𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐓𝐞𝐚𝐭𝐫𝐮 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚 – 𝐂𝐨𝐧𝐜𝐞𝐫𝐭 „𝐍𝐞𝐱𝐭 𝐆𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧”

𝟐𝟓 𝐚𝐮𝐠𝐮𝐬𝐭 – 𝐂𝐫𝐚𝐦𝐚 𝐕𝐢𝐥𝐥𝐚 𝐕𝐞𝐜𝐡𝐞, 𝐒̦𝐢𝐫𝐢𝐚 – 𝐂𝐨𝐧𝐜𝐞𝐫𝐭 „𝐌𝐮𝐬𝐢𝐜 𝐚𝐧𝐝 𝐖𝐢𝐧𝐞”

𝟐𝟔 𝐚𝐮𝐠𝐮𝐬𝐭 – 𝐌𝐨𝐧𝐨𝐧𝐨𝐦 (𝐜𝐮𝐫𝐭𝐞𝐚 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐫𝐚̆) – 𝐂𝐨𝐧𝐜𝐞𝐫𝐭 „𝐅𝐨𝐫𝐞𝐯𝐞𝐫 𝐘𝐨𝐮𝐧𝐠”

𝟐𝟕 𝐚𝐮𝐠𝐮𝐬𝐭 – 𝐒𝐚𝐥𝐚 𝐂𝐚𝐩𝐢𝐭𝐨𝐥 – 𝐂𝐨𝐧𝐜𝐞𝐫𝐭 𝐄𝐱𝐭𝐫𝐚𝐨𝐫𝐝𝐢𝐧𝐚𝐫 „𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 𝐌𝐮𝐬𝐢𝐜”

Ediția din acest an are are două componente educative:

Eufonia Masterclasses (21 – 28 august 2023): tinerii muzicieni din România vor avea șansa unică să învețe de la artiști internaționali de top din Austria, Australia, Cehia, Elveția, Portugalia, Spania și România.

Eufonia Baroque Academy (31 august – 8 septembrie 2023): o incursiune în muzica barocă sub îndrumarea maestrului Bernhard Forck, concertmaestru al Academiei de Muzică Veche din Berlin.

Eufonia Festival subliniază puterea muzicii de a aduce împreună oameni din diferite medii și să ofere experiențe unice, iar Timișoara este mândră să fie gazda unui asemenea festival.

 

Cultură

Sala 2 de la Teatrul Național din Timișoara va fi modernizată

Publicat

pe

De Ziua Națională a României, Teatrul Național din Timișoara face un pas mai departe în demersul său prioritar de a crește societatea românească prin Cultură.

Miercuri, 29 noiembrie 2023, în urma finalizării procesului de licitație, Teatrul Național din Timișoara a semnat contractul pentru servicii de proiectare și de execuție a lucrărilor de modernizare a Sălii 2 cu Asocierea S.C. T.T. & Co SOLARIA GRUP S.R.L. – S.C. EURAS S.R.L. – S.C. ATELIERUL ARHITEXT S.R.L.

Susținut și finanțat de Ministerul Culturii, care a inclus acest proiect în obiectivele Programului național «Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023», în deplina asumare a rolului său pentru viitor, Teatrul Național începe de astăzi pregătirea noii Sala 2 pentru Timișoara, pentru oamenii care vor veni. Sala 2 reprezintă moștenirea Capitalei Europene a Culturii, felul în care Teatrul Național din Timișoara determină construirea României pentru viitor.

Sala 2 a Teatrului Național continuă să fie o poveste de succes a Timișoarei, intrând rapid în conștiința publicului ca marcă de identitate și, în egală măsură, construind în jurul său, prin atitudine, un public fidel. Preluată ca un proiect de reconversie culturală în anul 2008, Sala 2 a fost redeschisă pentru public într-o formă nouă în 2010. Redeschiderea Sălii 2 a reprezentat, de altfel, momentul în care ideea ca Timișoara să intre în cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii a fost pentru prima dată lansată în spațiul public și tot Sala 2 este locul în care, la invitația Teatrului Național, Timișoara a decis acest lucru, constituind Asociația dedicată acestui scop. Sala 2 s-a transformat dintr-o metaforă într-una dintre cele mai performante săli de spectacol din ţară și într-o agora a principiilor și a ideilor care însuflețesc spiritul orașului.

Și, pentru că un succes înseamnă o poartă deschisă către viitor, Sala 2 se pregătește să devină un centru teatral pentru Timișoara viitorului, făcând un pas important înainte în infrastructura culturală a României. Extinderea Sălii 2 va oferi spațiului de joc proporțiile specifice sălilor de spectacole, astfel încât să răspundă standardelor spectacolului de teatru al secolului XXI, precum și dotarea cu echipamente de scenă performante. De asemenea, Sala 2 va deschide o nouă sală studio, precum și noi spații dedicate atât publicului de teatru, cât și cetățenilor, ca spații de loisir sau spații expoziționale.

Continuând procesul de prezervare a fostului manej, clădirea existentă va fi consolidată, protejată de fațade laterale din sticlă și pusă în valoare prin iluminat arhitectural, fără a afecta spațiul verde din Parcul Civic. Lucrările vor începe odată ce proiectul tehnic va fi finalizat și aprobat, precum și după obținerea autorizării de construire, noua Sala 2 urmând să se redeschidă, în noua ei configurație, la mijlocul anului viitor.

Așadar, în pragul marii sărbători a României, Teatrul Național din Timișoara deschide un capitol nou pentru Timișoara – Capitală Europeană a Culturii și pentru generațiile care vor trăi, vor învăța și vor munci în Timișoara în anii care urmează. Mulțumim Ministerul Culturii, finanțatorul și principalul susținător al acestui proiect și al misiunii Teatrului Național, și invităm toate autoritățile locale să se bucure alături de noi de șansa de a construi Sala 2023.

Teatrul Național este fericit să ureze prin faptele sale: La mulți ani, România!

Citeste mai mult

Cultură

„Flavours of Banat and Crișana”, documentarul realizat de Charlie Ottley, proiectat la CJ Timiș

Publicat

pe

Timișenii sunt invitați la proiecția documentarului „Flavours of Banat and Crișana”, vizionare urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri susținută de Charlie Ottley și echipa sa.

Miercuri, 29 noiembrie, începând cu ora 18.00, în Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș, Banatul poate fi redescoperit prin intermediul călătoriilor, bucătăriei, culturii, meșteșugurilor, istoriei, precum și prin intermediul unor peisaje naturale uluitoare.

Cunoscutul prezentator și producător britanic a realizat al doilea sezon din show-ul de succes Flavours of Romania care include frumusețea regiunii noastre, dar și provocările celor care încearcă să conserve tradiții și patrimoniul cultural al Banatului.

„Sunt foarte fericit să mă întorc în capitala Banatului, acum Capitală Europeană a Culturii. A fost o reală plăcere să includem Timișoara și județul Timiș în noul nostru sezon Flavours of Romania. Așteptăm cu nerăbdare să împărtășim călătoria fabuloasă prin Banat cu toți prietenii și susținătorii noștri” a declarat Charlie Ottley.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult

Cultură

Centrul Multifuncțional Bastion, gata pentru organizarea de evenimente culturale

Publicat

pe

Operatorii culturali interesați de organizarea unor evenimente pe parcursul anului 2024 la Centrul Multifuncțional Bastion au posibilitatea de a transmite un formular de înscriere până în data de 21 decembrie 2023, aplicațiile urmând a fi evaluate la începutul anului viitor de către o comisie mixtă din cadrul instituției.

Formularele de înscriere completate conform cerințelor vor fi trimise la adresa de e-mail dezvoltare.turism@cjtimis.ro. Informații suplimentare se pot obține atât prin e-mail cât și la numărul de telefon 0730 062 085.

Consiliul Județean Timiș încurajează desfășurarea unor activități menite să creeze un ansamblu de evenimente pe măsura potențialului cultural al orașului.

În cadrul Centrului se pot desfășura activități din arii tematice precum: arte vizuale (film, pictură, sculptură, arte decorative, foto/video, multimedia etc.), artele spectacolului (teatru, dans, muzică etc.), patrimoniu cultural și turism (tradiții, obiceiuri, muzică și dans popular, meșteșuguri tradiționale, artă culinară tradițională etc.), educație și mediere culturală (manifestată prin activități de tip expozițional, festival, lansare de carte, conferințe etc.).

Evenimentele desfășurate în incinta Centrului Multifuncțional Bastion urmăresc creșterea numărului de vizitatori, atât din rândul locuitorilor din Timișoara, cât și din cel al turiștilor români sau din străinătate. Totodată se are în vedere diversificarea ofertei culturale la nivelul județului Timiș și transformarea Complexului Bastion Theresia într-un punct de reper cultural și turistic.

Aflat în Bastionul Theresia, traveele C.1.17 – C.1.20, spațiu cunoscut anterior ca Zambara, acest centru a beneficiat de ample lucrări de amenajare și dotare, care l-au transformat într-unul dintre cele mai atrăgătoare și ofertante spații de evenimente din oraș.

 

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite