Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Eufonia Festival „Music for All“, ediția a VI-a, la Timișoara. Programul concertelor

Publicat

pe

Cea de-a VI-a ediție a Festivalului Eufonia se va desfășura în perioada 𝟐𝟏 𝐚𝐮𝐠𝐮𝐬𝐭 – 𝟖 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟑. Eufonia Festival este organizat de Filarmonica Banatul Timișoara și s-a născut dintr-un vis îndrăzneț: acela de a aduce muzica în sufletul tuturor.

La ediția din acest an „Music for All”, artiștii vor împărtăși bucuria și frumusețea muzicii cu cei care, din diverse motive, nu au avut până acum ocazia să le descopere. Începând cu data de 22 august, vor avea loc mai multe concerte sociale susținute la: Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”, Centrul Medical „Cristian Șerban” Buziaș, Penitenciarul Timișoara și Spitalul Județean Timișoara. În luna septembrie, magia muzicii va aduce bucurie pentru vârstnicii de la Căminul „Adam Müller Guttenbrunn” și copiii cu dizabilități de la Centrul „Podul Lung”.

Nu doar muzica, ci și dezvoltarea personală contează. Acesta este primul festival din România care integrează muzicoterapia în programul evenimentului. Muzicoterapeuta Angelica Postu va susține o conferință cu intrare gratuită pe tema anxietății și a psihologiei pozitive, iar violoniștii Suyeon Kang și Vlad Popescu vor susține un curs cu tema „Posture Behind the Scenes”, dedicată tinerilor muzicieni.

𝐂𝐨𝐧𝐜𝐞𝐫𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐞𝐝𝐢𝐜𝐚𝐭𝐞 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐥𝐚𝐫𝐠 𝐬𝐞 𝐯𝐨𝐫 𝐝𝐞𝐬𝐟𝐚̆𝐬̦𝐮𝐫𝐚 𝐝𝐮𝐩𝐚̆ 𝐮𝐫𝐦𝐚̆𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥 𝐩𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦:

𝟐𝟒 𝐚𝐮𝐠𝐮𝐬𝐭 – 𝐒𝐚𝐥𝐚 𝐎𝐫𝐩𝐡𝐞𝐮𝐦 𝐚 𝐅𝐚𝐜𝐮𝐥𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐌𝐮𝐳𝐢𝐜𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐓𝐞𝐚𝐭𝐫𝐮 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚 – 𝐂𝐨𝐧𝐜𝐞𝐫𝐭 „𝐍𝐞𝐱𝐭 𝐆𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧”

𝟐𝟓 𝐚𝐮𝐠𝐮𝐬𝐭 – 𝐂𝐫𝐚𝐦𝐚 𝐕𝐢𝐥𝐥𝐚 𝐕𝐞𝐜𝐡𝐞, 𝐒̦𝐢𝐫𝐢𝐚 – 𝐂𝐨𝐧𝐜𝐞𝐫𝐭 „𝐌𝐮𝐬𝐢𝐜 𝐚𝐧𝐝 𝐖𝐢𝐧𝐞”

𝟐𝟔 𝐚𝐮𝐠𝐮𝐬𝐭 – 𝐌𝐨𝐧𝐨𝐧𝐨𝐦 (𝐜𝐮𝐫𝐭𝐞𝐚 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐫𝐚̆) – 𝐂𝐨𝐧𝐜𝐞𝐫𝐭 „𝐅𝐨𝐫𝐞𝐯𝐞𝐫 𝐘𝐨𝐮𝐧𝐠”

𝟐𝟕 𝐚𝐮𝐠𝐮𝐬𝐭 – 𝐒𝐚𝐥𝐚 𝐂𝐚𝐩𝐢𝐭𝐨𝐥 – 𝐂𝐨𝐧𝐜𝐞𝐫𝐭 𝐄𝐱𝐭𝐫𝐚𝐨𝐫𝐝𝐢𝐧𝐚𝐫 „𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 𝐌𝐮𝐬𝐢𝐜”

Ediția din acest an are are două componente educative:

Eufonia Masterclasses (21 – 28 august 2023): tinerii muzicieni din România vor avea șansa unică să învețe de la artiști internaționali de top din Austria, Australia, Cehia, Elveția, Portugalia, Spania și România.

Eufonia Baroque Academy (31 august – 8 septembrie 2023): o incursiune în muzica barocă sub îndrumarea maestrului Bernhard Forck, concertmaestru al Academiei de Muzică Veche din Berlin.

Eufonia Festival subliniază puterea muzicii de a aduce împreună oameni din diferite medii și să ofere experiențe unice, iar Timișoara este mândră să fie gazda unui asemenea festival.

 

Cultură

Ziua Timișoarei. Operetă, rock simfonic și spectacol de muzică populară în Parcul Rozelor. VEZI PROGRAMUL

Publicat

pe

Casa de Cultură a Municipiului Timișoara anunță că în perioada 1-4 august, în Parcul Rozelor vor fi organizate o serie de spectacole, cu ocazia Zilei Timișoarei.

Invitați vor fi:

1 august, ora 20.00  – Teatrul Național de Operetă şi Musical „Ion Dacian“ cu „Voievodul țiganilor“ de Johann Strauss fiul

2 august, ora 20.00 – Trimișoara Simfonic – Teatrul Național de Operetă şi Musical „Ion Dacian“ cu „Meșterul Manole“. În deschidere formația Riff

3 august, ora 20.00 – Timișoara Young – Florin Ristei & Orchestra „Lira“

4 august, ora 20.00 – Born in Timișoara – Ansamblul „Timișul“ Oficial și oaspeții săi, din țară – Nicoleta Voica, Mioara Velicu, Constantin Enceanu și Mihai Teacă, dar și Miroslav Ilic și Roby Lakatos.

Dirijor Deian Galetin

Citeste mai mult

Cultură

Spectacolul „Victimele datoriei“, selecționat în programul Festivalului Național de Teatru

Publicat

pe

Teatrul Național din Timișoara este deosebit de încântat să anunțe că a fost selecționat în Festivalul Național de Teatru cu spectacolul „Victimele datoriei“ de Eugène Ionesco, regia artistică Radu Iacoban.

După vizionarea a peste 250 de spectacole din România și din străinătate, echipa de curatori ai FNT 2024, alcătuită din criticii de teatru Mihaela Michailov, Călin Ciobotari și Ionuț Sociu, a inclus spectacolul Teatrului Național în această ediție a festivalului, ediție plasată, așa cum declară organizatorii „sub semnul dramaturgiilor posibilului”.

Răspunzând pe deplin acestui concept, „Victimele datoriei” sparge granița dintre realitate și fantastic, într-o incursiune trepidantă, palpitantă, detectivistică prin cele trei niveluri ale conștiinței omenești. Un spectacol despre singurătatea ființei umane care, la fel ca în întreg universul ionescian, nu intră în malaxorul terorii – fie că refuză, ca în „Rinocerii”, fie că nu știe cum, ca în acest spectacol.

Pentru public, „Victimele datoriei” reprezintă o întâlnire deosebită cu una dintre cele mai importante voci ale dramaturgiei lumii – Eugène Ionesco, într-un text cu o identitate pe cât de recognoscibilă, pe atât de particulară, de personală, ceea ce a făcut, pesemne, ca această piesă să fie montată mult mai rar decât mult mai cunoscutele „Rinocerii”, „Scaunele”, „Cântăreața cheală” etc.

Spectacolul „Victimele datoriei” este o tragi-comedie construită ca un joc de oglinzi care, pendulând între vizibil și invizibil, între concret și inefabil, își urmărește eroul – un om obișnuit, aparent fără identitate, interpretat de unul dintre cei mai reprezentativi actori ai Teatrului Național din Timișoara, Matei Chioariu – pe un drum bizar, comic și tragic, pe care se vede silit să îl parcurgă, în căutarea rădăcinilor răului. Parcurge acest traseu împins, ghidat, provocat de niște personaje la fel de caleidoscopice, interpretate de reputații actori Claudia Ieremia, Marin Lupanciuc, Ion Rizea și Iuliana Crăescu. Scenografia și visuals-urile sunt semnate de Tudor Prodan.

Cea de-a XXXIV-a ediție a Festivalului Național de Teatru este programat între 18 și 27 octombrie 2024.

Foto: Adrian Pîclișan

Citeste mai mult

Cultură

Festivalul Inimilor, la Timișoara. Restricții de circulație pe mai multe străzi

Publicat

pe

Festivalul Inimilor, ajuns la cea de-a 33-a ediție, va avea loc în perioada 3 – 7 iulie 2024, la Timișoara.

Sărbătoarea folclorului mondial înseamnă prezenţa la Timişoara a celor mai cunoscute ansambluri folclorice din toată lumea, un motiv în plus de bucurie pentru iubitorii de folclor, dar și un puternic legământ față de patrimoniul cultural imaterial nu doar al României, ci chiar cel Mondial, deoarece an după an la Timișoara își dau întâlnire formații folclorice din numeroase țări, într-un melanj cultural de înaltă ținută.

Evenimentul este organizat de Primăria Timișoara, prin Casa de Cultură a Municipiului.

Anul acesta, la Festivalul Inimilor vor participa 28 de ansambluri, din 14 țări: Ungaria, Serbia, Bulgaria, Brazilia, Columbia, Georgia, Irlanda, Polonia, Mexic, Coreea de Sud, Portugalia, Ucraina, Republica Moldova și România.

Tradiționala paradă a portului popular va avea loc joi, 4 iulie, de la ora 18:00, pe traseul Piața Libertății – Operă – Catedrală – Parcul Rozelor, iar deschiderea oficială a Festivalului, la ora 18:30, în Parcul Rozelor.

Prezentatorii evenimentului vor fi Iuliana Tudor, Daniel Buzdugan, Roxana Morun și Tania Stavilă-Țunaș.

Restricții de circulație

La solicitarea Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, Comisia de Circulație din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, a decis, pentru buna desfășurare a acestuia, închiderea circulației rutiere pe mai multe străzi din zona Parcului Rozelor, în perioada 1 iulie 2024 (ora 22.00) – 8 iulie 2024 (ora 12.00), după cum urmează:

strada Academician Alexandru Borza (fosta Trandafirilor);

strada Gheorghe Andrașiu, tronsonul cuprins între bulevardul  C.D. Loga și Academician Alexandru Borza;

strada Silviu Bejan, tronsonul cuprins între bulevardul C.D. Loga și Academician Alexandru Borza;

strada Patriarh Miron Cristea, tronsonul cuprins între bulevardul C.D. Loga și Academician Alexandru Borza.

De asemenea, că în data de 4 iulie 2024, în intervalul orar 18:00 – 19:00  va avea loc parada portului popular, pe traseul: bulevardul  C.D. Loga (Catedrala Mitropolitană) – strada Silviu Bejan – strada Academician Alexandru Borza (Parcul Rozelor).

Șoferilor sunt rugați să folosească rute alternative pe perioada desfășurării evenimentului.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite