Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Expoziția „Epoca Frumoasă“, realizată de copii, la Muzeul Național al Banatului

Publicat

pe

,,Epoca Frumoasă”, o expoziție documentație cu ilustrații inspirate de frumusețea Belle Epoque, realizată de copiii de la Comoara cu Artă din Timișoara, poate fi vizitată la Muzeul Național al Banatului în holul de la etajul Bastionului Maria Theresia, până în data de 30 iunie 2023, între orele 10:00 – 18:00, de miercuri până duminică.

Această colecție de ilustrații este rezultatul a două luni de documentare, schițe, etape de lucru, maniere diferite de abordare a tehnicii, parcurse de copiii care au ales să se exprime prin desen, făcând cunoștință cu arta și istoria sa.

Ilustrațiile cuprind detalii și momente despre ceea ce a însemnat „La Belle Epoque“, o explozie a civilizației umane, care a cuprins descoperiri științifice, triumful presei de masă, inovații precum telegrafia fără fir, automobilul, iluminatul stradal, vraja intelectuală și artistică prin marile nume: renumita scriitoare franceză Colette, Proust, Pablo Picasso, Van Gogh, Auguste Rodin, Victor Babeș, Marie Curie și altele. Toate într-o expoziție documentație, realizata de copii.

Comoara cu Artă este un studio de arte în Timișoara fondat de Adelina Ardelean, artist în comunicare vizuală și profesor de arte.  În acest spațiu desenul a devenit un instrument de cunoaștere, deoarece copiii folosesc bucuria de a creiona șă înțeleagă cultura și să își exploreze expresia artistică.

,,Am ales să le vorbesc copiilor despre «La Belle Epoque», deoarece cunoașterea trecutului și informațiile despre evoluție, le dezvoltă gândirea analitică, pentru a putea avea opinii și puncte de vedere proprii, dar ținând cont de detaliile importante. Datorită acestui proces lung de concentrare și creare, cum e un proiect complex de desen, copiii ajung să cunoască  profunzimea amănuntelor, fiind inspirați să își dorească să trăiască și ei la rândul lor o epoca  frumoasă, cu prosperitate, civilizație și eferveșcență culturală”,  a declarat Adelina, prof. coordonator.

Această expoziție a avut loc cu sprijinul Muzeului Național al Banatului, prin implicarea doamnei Corina Cranciova, muzeograf și coordonator al departamentului de Pedagogie Muzeală.

Vă invităm să vizitați expoziția „Epoca frumoasă“ și să vă lăsați învăluiți de energia sensibilă și gingașă a ilustrațiilor realizate de copii.

Acești mici artiști merită toată aprecierea noastră, deoarece aleg să își câștige încrederea în ei prin cunoaștere, artă și exprimarea imaginației, ca o promisiune a unui viitor încântător!

Cultură

Vernisaj expoziție de pictură: „Călătorie în Univers”, la Timișoara

Publicat

pe

Asociația „Inițiativă în Educație” organizează vernisajul expoziției „Călătorie în Univers”.

Expoziția cuprinde lucrări ale artistei Corina Chirilă reprezentative pentru tematica spațiului cosmic.

„Lucrările ne invită pe fiecare dintre noi într-o călătorie în Univers. O călătorie care ne poartă de la Big Bang și structura Universului la nivel de macrocosmos până la frumusețea planetei albastre, casa noastră. O călătorie printre galaxii, nebuloase planetare, sisteme solare în formare, planete și corpuri cerești”, împărtășește artista.

Corina Chirilă este un biolog ce se exprimă liber prin forme și culori, prin desen și pictură. Absolventă a Facultății de Biologie și a programului de masterat „Biotehnologie în Protecția Mediului”, artista abordează în creațiile sale teme științifice din domeniul astronomiei și al biologiei.

Vernisajul va avea loc joi, 21 septembrie, de la ora 18:00 la 19:00 la sediul CronicLove Productions, Palatul Salamon Brück, str. Florimund Mercy, nr. 9, etaj 2, din Timișoara. Intrarea este liberă.

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 21 – 30 septembrie și va găzdui evenimente și ateliere educaționale pentru elevi, profesori și pentru întreaga comunitate din Timișoara.  Programul complet poate fi consultat pe site-ul www.timisoara2023.eu.

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „Spațiul de cultură”. Proiectul creează contexte educaționale interdisciplinare cu conținut cultural, artistic și științific pentru activarea, dezvoltarea și implicarea comunității locale, valorificarea patrimoniului cultural local și european și întărirea relațiilor culturale europene și face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.

Mai multe detalii puteţi găsi pe site-ul https://timisoara2023.eu/ro/evenimente/calatorie-in-univers-expozitie-de-pictura/ și pe pagina de Facebook a asociației https://www.facebook.com/InitiativaInEducatie

Despre Asociația Inițiativă în Educație:

Asociația Inițiativă în Educație susține si contribuie la îmbunătățirea mediului educațional și cultural prin crearea de contexte de învățare și dezvoltare pentru elevi, profesori și părinți din județul Timiș. Viziunea noastră este ca prin educație putem dezvolta competențe, caractere, cultură și stil. Putem dezvolta autonomie, încredere, armonie și curaj.

Citeste mai mult

Cultură

Spectacol de teatru și ateliere de dezvoltare personală, teatru și improvizație, la Lugoj

Publicat

pe

Spectacolul de teatru „Eu și mai multe femei“ – one man show cu Zoltan Lovas, actor la Teatrul Clasic „Ioan Slavici“ din Arad, în regia lui Nicolae Brânzeu, va fi prezentat la Casa Bredicenilor din Lugoj în cadrul unui proiect finanțat din bugetul local al Municipiului Lugoj.

Proiectul mai cuprinde ateliere de dezvoltare personală, teatru și improvizație pentru elevi.

Spectacolul „Eu și mai multe femei“ va avea loc joi, 21 septembrie 2023, de la ora 19.30, în curtea de la Casa Bredicenilor.

Aceesul publicului va fi gratuit.

„Abia aștept întâlnirea cu publicul din Lugoj. O să aduc pe scenă, pe lângă multe emoții, zâmbete și suspans. Am structurat acest spectacol în patru mari capitole: istorii din studenția mea, morțile pe care… le-am trăit pe scenă, rolurile în care mi-am arătat trupul gol în fața publicului și travestiurile pe care le-am jucat. Vă promit o întâlnire în care veți râde, dar veți și lăcrima. Așa… ca-n viață”, transmite Zoltan Lovas.

De asemenea, în cadrul aceluiași proiect, în 21 septembrie, Zoltan Lovas împreună cu Nicolae Mihai Brînzeu, regizor și asist.univ.dr. la Facultatea de Muzică și Teatru de la Universitatea de Vest din Timișoara vor preda ore de dezvoltare personală, teatru și improvizație pentru elevii din Lugoj, tot la Casa Bredicenilor.

Spectacolul de teatru și atelierele se vor desfășura în cadrul proiectului „Teatru. De la joc la spectacol“ finanțat din bugetul local al Municipiului Lugoj.

Citeste mai mult

Cultură

O nouă ediție a Fesativalului Fanfarelor, la Muzeul Satului Bănățean

Publicat

pe

În ultima duminică a lunii septembrie, sunteți invitați să retrăiți emoțiile, nostalgia și atmosfera Banatului de altădată, la Festivalul Fanfarelor!

Cea de-a 35-a ediție a evenimentului se va desfășura duminică, 24 septembrie 2023, și va aduce pe scena Muzeului Satului Bănățean șapte redutabile formații muzicale. Festivalul este organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș și este finanțat de Consiliul Județean Timiș, iar accesul publicului este liber.

Festivalul se va deschide la ora 16:30, cu parada fanfarelor în incinta Muzeului Satului Bănățean.

De la ora 17:00, va începe spectacolul în cadrul căruia fiecare fanfară va susține un recital pe scena muzeului.

Invitații de anul acesta sunt: Fanfara Blue Brass; Fanfara Bisericii Ortodoxe din Almaș, județul Arad; Fanfara Bega; Fanfara Societății Culturale Doinitorii Banatului din Mercina, comuna Vărădia, județul Caraș– Severin; Fanfara din Giroc și Fanfara Trandafirul Calafindești din județul Suceava.

De la ora 19:00, publicul va avea ocazia să asculte un recital susținut de invitații speciali ai acestei ediții, Ina Chiriac și Fanfara din Cozmești, județul Iași.

Intrarea este liberă la Festivalul Fanfarelor.

Fanfara din satul Cozmeşti a fost înfiinţată în urmă cu aproape 120 de ani, fiind cea mai veche fanfară din ţară. Formația  își revendică rădăcini adânci în tradiţia şi cultura română, este câştigătoarea a numeroase trofee şi premii importante la festivaluri şi concursuri, datorită tehnicii de interpretare, unică şi inconfundabilă, performând fără nicio dificultate orice gen de muzică, doar live, doar „după ureche”, fără a cunoaşte notele muzicale, începând cu muzica autohtonă, hora şi sârba, continuând cu muzica balcanică, pop, gypsy etc. În anul 1969, participând la primul festival al fanfarelor din ţară, cu o componență de 80 de instrumentişti, Fanfara din Cozmești a obţinut marele trofeu și a făcut primele imprimări la Casa de discuri Electrecord. De-a lungul unei longevive și strălucite traiectorii artistice, fanfara a fost invitată la numeroase festivaluri din ţară, dar şi din străinătate. Muzica sa  a răsunat în Italia, Franţa, Germania, Lituania, Spania, Polonia, Ucraina.   Solista formației, Ina Chiriac, colaborează cu Fanfara de Cozmești de 16 ani. Interpreta  în vârstă de 30 de ani este fiica unuia dintre cei mai vechi membri ai fanfarei, de unde a și moștenit talentul și pasiunea pentru muzică.

Programul muzical va fi prezentat de Tania Stavilă- Țunaș.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite