Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Expoziția „Port și transport”- călătorie fascinantă în spațiul identității naționale

Publicat

pe

În data de 14 noiembrie, de la ora 18.00, în spațiul pus la dispoziție de CronicLove Productions Europe, a avut loc deschiderea expoziției „Port și transport”, în prezența artistei Ioana Palicica și a autoarei Florina Jinga.

Cei aproximativ 20 de invitați au avut ocazia să se umple de emoție și să descopere povești unice în cadrul unei expoziții adresate femeilor cu atitudine, care prin PORT, respectiv prin asumarea unei ţinute, transmit un mesaj şi spun o poveste, mai exact te transportă într-o altă lume, într-un anumit mediu sau într-o anumită zonă.

Colecția „Port și Transport” a fost alcătuită din 24 de accesorii (poșete, coliere, brățări, inele, cercei), având la bază atât elemente componente ale războiului de țesut -majoritar suveici- cât și bucăți de pânză (de in și cânepă) sau stofe de lână, țesute în casă, la război. De asemenea, s-au (re)folosit cusături vechi din ornamentica de pe pieptul și mânecile unor cămăși bărbătești specifice zonei Târnavelor, în încercarea de a reaminti de procesul realizării manuale a portului românesc, simbol al identității noastre naționale.

Expoziția organizată de Asociația Inițiativă în Educație  a fost deschisă în perioada 14 – 17 noiembrie 2023, găzduind în total 100 vizitatori, prezenți în tururi ghidate, evenimente și ateliere educaționale pentru elevi, profesori și întreaga comunitate din Timișoara.

Dintre acestea, se remarcă cele 3 tururi ghidate desfășurate în data de 17 noiembrie, care au însumat 70 de elevi. Alături de artista Ioana Palicica, cele 3 clase de elevi au pășit în spațiul expoziției reflectând la două întrebări: „Ce văd?” și „Ce cred că este ceea ce văd?”. Copiii prezenți au examinat cu atenție fiecare exponat în parte. Apoi s-au adunat cu toții lângă artistă și au început să împărtășească ceea ce au văzut, ce le-a atras atenția, ce obiecte cred că sunt expuse în spațiu.

Artista le-a mai prezentat în cadrul turului ghidat și cărțile senzoriale realizate de scriitoarea Florina Jinga, precum și micul „dulăpior călător” care conține costume populare restaurate din diferite zone ale țării.  La final, Ioana le-a citit copiilor povestea „Drumurile care duc acasă”, o poveste inspirată din timpul secetei din Bucovina, în anii 1946 – 1947. Copiii au fost fascinați și implicați, unii chiar participând la activitate îmbrăcați în costume populare de la bunici, mame, toate cu o poveste aparte.

Persoană de contact:

Andrada Mazilu

Coordonator proiect „Timișoara e culoare”

0755 539 613

contact@inedu.ro

Despre Asociația Inițiativă în Educație:

Asociația Inițiativă în Educație susține si contribuie la îmbunătățirea mediului educațional și cultural prin crearea de contexte de învățare și dezvoltare pentru elevi, profesori și părinți din județul Timiș. Viziunea noastră este ca prin educație putem dezvolta competențe, caractere, cultură și stil. Putem dezvolta autonomie, încredere, armonie și curaj. 

Activitățile fac parte din proiectul „Timișoara e culoare” (ediția a II-a). Proiectul își propune să valorifice bogăția și multiculturalitatea orașului nostru prin crearea de contexte educaționale cu conținut cultural și artistic în perioada august – noiembrie 2023 în diferite cartiere ale Timișoarei.

Proiectul face parte din „Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023″ și este finanțat prin programul OverBorder Culture+, derulat de Centrul de Cultură și Artă Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Mai multe detalii pe pagina de Facebook a asociației https://www.facebook.com/InitiativaInEducatie

Cultură

Spectacolul „Azi la noi cântă tot natul“, de Florii, la Filarmonica „Banatul“

Publicat

pe

Pe 28 aprilie, de la ora 18.00, Ansamblul „Timișul” sărbătorește Floriile, cu participarea instrumentiștilor, a dansatorilor și a invitaților săi speciali: Călin Bârcean (solist Pragu’ de Sus), preotul Vasile Bădescu, antrenorul de fotbal Alexandru Pelici, omul de radio Ioana Sapianu, arhitectul Nenad Luchin, actrița Alina Ilea, avocatul Doru Julean, tenorul Bogdan Zaharia, inginerul Octavian Zaica, DJ Sean Norvis și Mirela Castelli, director Casa Auto.

Soliști: Daniela Condurache și Andreea Voica.

Coregrafi: Maria Topciov și Ciprian David

Dirijor: Deian Galetin. Prezintă: Florin Mihoc

Partener: Filarmonica „Banatul”. Partener media: TVR Timișoara

Accesul se face pe bază de bilete, disponibile la Casa de Cultură (Str. Miron Costin nr.2). Prețul unui bilet este 30 lei.

Citeste mai mult

Cultură

„Victimele datoriei“ – o nouă premieră pe scena Teatrului Național din Timișoara

Publicat

pe

Cu noua sa premieră, Teatrul Național din Timișoara propune publicului o incursiune în subconștient. Nu pe filiera Freud, și nici pe filiera Jung, ci, poate surprinzător, pe cea a lui Eugène Ionesco.

Astfel, joi, 25 aprilie 2024, de la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Național are loc premiera spectacolului „Victimele datoriei“ de Eugène Ionesco, traducerea Vlad Russo și Vlad Zografi.

„Am proiectat pe scenă îndoielile, angoasele mele profunde, le-am pus în dialog și le-am întruchipat (…); scriam cu cea mai mare sinceritate; (..) am intitulat asta «Victimele datoriei»”, scria Eugène Ionesco în „Note și contra-note”.

Purtând amprenta regizorală a lui Radu Iacoban, spectacolul este o tragi-comedie construită ca un joc de oglinzi care, pendulând între vizibil și invizibil, între concret și inefabil, își urmărește eroul – un om obișnuit, aparent fără identitate, interpretat de unul dintre cei mai reprezentativi actori ai Teatrului Național din Timișoara, Matei Chioariu – pe un drum bizar, comic și tragic, pe care se vede silit să îl parcurgă, în căutarea rădăcinilor răului, în ciuda (sau poate din cauza) placidității care îl supune regulilor, fără discernământ. Parcurge acest traseu, victimă, în fond, a propriilor teorii despre teatru, împins, ghidat, provocat de niște personaje la fel de caleidoscopice, interpretate de reputații actori Claudia Ieremia, Marin Lupanciuc, Ion Rizea și Iuliana Crăescu. Scenografia și visuals-urile sunt semnate de Tudor Prodan.

Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul www.tntm.ro și fizic, la Agenția de bilete Mărășești, str. Mărășești nr. 2, orar marți – duminică, orele 11.00 – 19.00.

Citeste mai mult

Cultură

Ziua Națională a Tineretului – 25 de evenimente, la Timișoara

Publicat

pe

,,Timișoara pentru TINEri” aduce evenimente care mai de care, pentru toate preferințele, pentru a marca Ziua Națională a Tineretului.

Între 21 aprilie – 1 mai, Primăria Municipiului Timișoara, alături de mai multe instituții și organizații partenere, pregătește filme, piese de teatru, concerte, competiție cu bărci dragon, picnicuri, proiecții de film și dezbateri, în diverse zone din oraș.

Cursa pe Bega cu bărci dragon, pentru care vă puteți înscrie până în 22 aprilie, va avea loc în 24 aprilie, va fi o întrecere pe echipe și promite să fie experiență de neuitat.

Înscrierile se pot face la acest link: https://forms.gle/nizpkRt6p3t4XyCT9

Casa de Cultură a Municipiului Timișoara a pregătit două reprezentații ale piesei Harap-Alb, un recital Dragoș Moldovan și Andreea Vlas, musicalul „Come into the Light!”, un picnic și o proiecție de film și spectacolul folcloric „Azi, la noi, cântă tot natul”.

Nici Teatrul Maghiar nu se lasă mai prejos, jucând atât ,,Pericles” cât și ,,Doctorul”. Liceul Waldorf își prezintă musical-ul ,,Aladdin”, iar în cartierul Dacia, în parc, de la ora 11:00 se va organiza un Picnic Atipic.

Proiectul ”Timișoara pentru TINEri” este realizat de Consiliului Consultativ al Tinerilor Municipiului Timișoara, structură din care fac parte peste 20 de organizații de și pentru tineret, împreună cu Asociația Timișoara 2023, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș,, Teatrul Maghiar ”Csiky Gergely”, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Centrul de Proiecte, Cinema Victoria, Cinema Timiș, Filarmonica Banatul, Harababura, Liceul Waldorf Timișoara, Club Sportiv Nautic Banat Timișoara și Visit Timișoara.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite