Consiliul Județean Timiș prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș dă startul celei de-a XVII-a ediții a Festivalului – Concurs „Lada cu Zestre” și aduce în atenția publicului un patrimoniu viu și prețios din întreg teritoriul județului Timiș.
Sute de participanți: dansatori, soliști vocali și instrumentiști, grupuri, formații și ansambluri folclorice, tarafuri, meșteșugari, colecționari de artă populară, precum și recitatori în grai bănățean s-au pregătit temeinic și cu respect pentru obiceurile și trandiții timișene. Zeci de gospodine iscusite și-au pregătit rețetele, atent păstrate în caietul îngălbenit și transmis din generație în generație, pentru a intra în competiția festivalului la secțiunea gastronomie tradițională. 60 de localități din județul Timiș s-au înscris în competiția pentru marele premiu. Jocuri din câmpia Banatului, doine și jocuri autentice, givanul mândru, costume migălos restaurate, colecții, ponevi, peretare, măsaie, cilimuri, fotografii vechi, păturată pră crumpi, pită, șonc, doboș torta, crempita și turce sunt câteva elemente din oferta generoasă cu care vă invităm să luați parte la cele 7 centre ale festivalului.
Invitați în recital sunt Oana și Adrian Stanca, acompaniați de orchestra Ansamblului Profesionist Banatul, dirijor Sebastian Roșca. Brâul ăl bătrân, ardelene, brâul lui Boldea, brâul lui Mita, brâul ”la căsuța din poiană”, ardeleana roată și jocuri de doi în coregrafia maeștrilor Brândușa și Nicolae Stănescu vor fi interpretate de dansatorii Ansamblului Profesionist Banatul. Spectacolul Ansamblului Profesionist Banatul va fi prezent la toate cele 7 centre, începând cu ora 15:45.
Concursul se desfășoară după următorul grafic:
Coșteiu – 6 aprilie 2024, ora 13:00 – Categoria „Zestrea Timișului”
Liebling – 7 aprilie 2024, ora 13:00 – Categoria „Zestrea Timișului”
Dudeștii Vechi – 13 aprilie 2024, ora 13:00 – Categoria „Zestrea Timișului”,
Dudeștii Noi – 14 aprilie 2024, ora 13:00 – Categoria „Zestrea Timișului”
Ghiroda – 20 aprilie 2024, ora 13:00 – Categoria „Laureați”
Giarmata – 21 aprilie 2024, ora 13:00 – Categoria „Laureați”,
Uivar – 27 aprilie 2024, ora 12:00 – Categoria „Zestrea Timișului.”
Se vor acorda premii în bani pe localitate în funcție de punctajul total acumulat, în valoare de peste 25.000 de lei.
Accesul este gratuit la toate centrele de desfășurare ale festivalului.
Mai multe detalii găsiți aici: www.cecart.ro sau email cecart@cecart.ro, telefon 0256435158, persoana de contact prof. Remus Vălungan, șef Birou Cultură Tradițională, Marketing, email: remus.valungan@cecart.ro.
Juriul festivalului este alcătuit din următorii membri: la secțiunea Coregrafie: Nicolae Stănescu, Marius Ursu, Peri Vasile, Denis Chira, la secțiunea Muzical: Carmen Popovici – Dumbravă, Marius Cîrnu, Remus Vălungan, la secțiunea Poezie dialectală /Teatru Popular: Felicia Stoian, Adela Popa, la secțiunea Expoziții /Colecții: Maria Hadiji, Alina Mafa și la secțiunea Gastronomie: Mărioara Pisat, Nicolaie Tomescu.
Festivalul – Concurs ”Lada cu Zestre” este finanțat de Consiliul Județean Timiș, și este organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, coordonat de profesor Liliana Laichici, manager, în parteneriat cu primăriile și consiliile locale din județul Timiș.
Desfășuratoare:
Coșteiu
Liebling
Dudeștii Vechi
Dudeștii Noi
Giarmata
Ghiroda (Giarmata Vii)
Uivar