Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Festivalul Galactic Tick, la Timișoara. PROGRAMUL evenimentului

Publicat

pe

În perioada 4 – 10 septembrie, publicul este invitat la Festivalul Galactic Tick, organizat de ACT Negura în jurul unei noi sărbători globale prin care celebrăm, o dată la 633,7 zile, mișcarea sistemului nostru solar în Calea Lactee. Anul acesta tick-ul galactic a fost stabilit în 9 septembrie.

Evenimentul face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul LoB2023+, derulat de Centrul de Cultură și Artă Timiș, mecanismul de implementare al Consiliului Județean Timiș.

„Continuăm să aducem evenimente inedite în cadrul Programului cultural național Timișoara – Capitala Europeană a Culturii. Mă bucur că reușim, prin portofoliul de proiecte al Consiliului Județean Timiș, să lărgim gama de manifestări artistice și culturale. Este un festival pentru toate vârstele, așa că toți timișenii sunt așteptați să savureze o nouă experiență culturală împreună cu cei mai mici membri ai familiei”, a spus președintele CJ Timiș, Alin Nica.

Proiectul propune cinci zile de festival în care se vor desfășura 12 evenimente culturale cu un public țintă, format preponderent din copii și tineri: expoziții de pictură și artă sacră, activități de tip flashmob, face-paint, teatru senzorial, ateliere de povești, paradă de modă pentru copii, dansuri, ateliere de modelaj în zahăr, ateliere de prim-ajutor, concert de muzică electronică.

Programul evenimentelor:

VIA LACTEA | Luni, 4 septembrie

Ora 17:00

Vernisajul expoziției „Ritual” de Maria Hadiji și Emil Sfera
În deschidere prof. dr. Gabriel Kelemen, dans performativ Sufi cu Mahmoud Elseidi și recital harpă cu Orsolya Laszlo

Orar de vizitare: 4–10 septembrie 2023, luni–sâmbătă, orele 12:00–20:00

Locație: Centrul De Proiecte – parter, str. Vasile Alecsandri nr.1, Timișoara

GALACTIC HALO | Joi, 7 septembrie

Ora 18:30

Vernisajul expoziției „Corpuri Radiacvantice by LUN” de Manuela Marchiș Blînda și Cezar Blînda

Orar de vizitare: 7-14 septembrie 2023, luni-duminică, orele 14:00 – 20:00

Galeria Brătianu, str. Lucian Blaga nr.8, Timișoara

VIRGO SUPERCLUSTER | Vineri, 8 septembrie

Ora 18:00

Flashmob Dans Galactic cu trupa Chic Dance, coordonată de prof. Adela Scorobete
Locație: Piața Unirii

Ora 21:00

Space Kids parade, dans performativ Tanoura cu Mahmoud Elseidi
Locație: Piața Victoriei – Str. Alba Iulia – Piața Libertății – Piața Unirii

GALACTIC TICK DAY | Sâmbătă, 9 septembrie

Ora 17:00

Ateliere de modelaj în zahăr, dans spațial, dans performativ sufi, galactic facepaintings, ateliere de povești despre pământ și spațiu, demonstrații de prim ajutor, caligrafie coreeană

Locație: Piața Libertății

Ora 19:00

Thy Veils – Galactic Tick Day – Live Special

Locație: On.Set Studio, Str. Gheorghe Pop de Băsești nr.29

SAGITTARIUS A* | Duminică, 10 septembrie

Orele 13:00 – 18:00

Ateliere de teatru senzorial, prim ajutor, galactic facepainting, caligrafie coreeană
Locație: Piața Libertății

Ora 17:00

Space Kids Parade by Elena Mazăre & Manuela Marchiș

Locație: Piața Libertății

Ora 19:00

Vernisajul expoziției de artă sacră „Luminarii”

Program de vizitare 10-15 septembrie, Luni-Vineri, orele 10:00-18:00

Locație: Bastionul Maria Theresia

Accesul la evenimentele desfășurate în cadrul Galactic Tick Festival este gratuit și se face pe bază de formular, în funcție de activitatea pentru care optați să participați. La acest link găsiți toate formularele disponibile pentru evenimente: https://linktr.ee/galactictickfestival

Parteneri: Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, Centrul de Proiecte Timișoara, Biblioteca Județeană Timiș, Fundația Siguranța Copiilor din România din Checea, Asociația Teatrul Senzorial, Asociația Inima Îți Vorbește, Primăria Checea, Asociația Culturală Româno-Coreeană ”Shilla”.

Sponsori: Noise Grid SRL, Societatea Urban Socializing SRL, V&G Automatic Sistems SRL, Crama Dradara, Casa Altringen, Aqua Dolomia.

Cultură

Ziua Timișoarei. Operetă, rock simfonic și spectacol de muzică populară în Parcul Rozelor. VEZI PROGRAMUL

Publicat

pe

Casa de Cultură a Municipiului Timișoara anunță că în perioada 1-4 august, în Parcul Rozelor vor fi organizate o serie de spectacole, cu ocazia Zilei Timișoarei.

Invitați vor fi:

1 august, ora 20.00  – Teatrul Național de Operetă şi Musical „Ion Dacian“ cu „Voievodul țiganilor“ de Johann Strauss fiul

2 august, ora 20.00 – Trimișoara Simfonic – Teatrul Național de Operetă şi Musical „Ion Dacian“ cu „Meșterul Manole“. În deschidere formația Riff

3 august, ora 20.00 – Timișoara Young – Florin Ristei & Orchestra „Lira“

4 august, ora 20.00 – Born in Timișoara – Ansamblul „Timișul“ Oficial și oaspeții săi, din țară – Nicoleta Voica, Mioara Velicu, Constantin Enceanu și Mihai Teacă, dar și Miroslav Ilic și Roby Lakatos.

Dirijor Deian Galetin

Citeste mai mult

Cultură

Spectacolul „Victimele datoriei“, selecționat în programul Festivalului Național de Teatru

Publicat

pe

Teatrul Național din Timișoara este deosebit de încântat să anunțe că a fost selecționat în Festivalul Național de Teatru cu spectacolul „Victimele datoriei“ de Eugène Ionesco, regia artistică Radu Iacoban.

După vizionarea a peste 250 de spectacole din România și din străinătate, echipa de curatori ai FNT 2024, alcătuită din criticii de teatru Mihaela Michailov, Călin Ciobotari și Ionuț Sociu, a inclus spectacolul Teatrului Național în această ediție a festivalului, ediție plasată, așa cum declară organizatorii „sub semnul dramaturgiilor posibilului”.

Răspunzând pe deplin acestui concept, „Victimele datoriei” sparge granița dintre realitate și fantastic, într-o incursiune trepidantă, palpitantă, detectivistică prin cele trei niveluri ale conștiinței omenești. Un spectacol despre singurătatea ființei umane care, la fel ca în întreg universul ionescian, nu intră în malaxorul terorii – fie că refuză, ca în „Rinocerii”, fie că nu știe cum, ca în acest spectacol.

Pentru public, „Victimele datoriei” reprezintă o întâlnire deosebită cu una dintre cele mai importante voci ale dramaturgiei lumii – Eugène Ionesco, într-un text cu o identitate pe cât de recognoscibilă, pe atât de particulară, de personală, ceea ce a făcut, pesemne, ca această piesă să fie montată mult mai rar decât mult mai cunoscutele „Rinocerii”, „Scaunele”, „Cântăreața cheală” etc.

Spectacolul „Victimele datoriei” este o tragi-comedie construită ca un joc de oglinzi care, pendulând între vizibil și invizibil, între concret și inefabil, își urmărește eroul – un om obișnuit, aparent fără identitate, interpretat de unul dintre cei mai reprezentativi actori ai Teatrului Național din Timișoara, Matei Chioariu – pe un drum bizar, comic și tragic, pe care se vede silit să îl parcurgă, în căutarea rădăcinilor răului. Parcurge acest traseu împins, ghidat, provocat de niște personaje la fel de caleidoscopice, interpretate de reputații actori Claudia Ieremia, Marin Lupanciuc, Ion Rizea și Iuliana Crăescu. Scenografia și visuals-urile sunt semnate de Tudor Prodan.

Cea de-a XXXIV-a ediție a Festivalului Național de Teatru este programat între 18 și 27 octombrie 2024.

Foto: Adrian Pîclișan

Citeste mai mult

Cultură

Festivalul Inimilor, la Timișoara. Restricții de circulație pe mai multe străzi

Publicat

pe

Festivalul Inimilor, ajuns la cea de-a 33-a ediție, va avea loc în perioada 3 – 7 iulie 2024, la Timișoara.

Sărbătoarea folclorului mondial înseamnă prezenţa la Timişoara a celor mai cunoscute ansambluri folclorice din toată lumea, un motiv în plus de bucurie pentru iubitorii de folclor, dar și un puternic legământ față de patrimoniul cultural imaterial nu doar al României, ci chiar cel Mondial, deoarece an după an la Timișoara își dau întâlnire formații folclorice din numeroase țări, într-un melanj cultural de înaltă ținută.

Evenimentul este organizat de Primăria Timișoara, prin Casa de Cultură a Municipiului.

Anul acesta, la Festivalul Inimilor vor participa 28 de ansambluri, din 14 țări: Ungaria, Serbia, Bulgaria, Brazilia, Columbia, Georgia, Irlanda, Polonia, Mexic, Coreea de Sud, Portugalia, Ucraina, Republica Moldova și România.

Tradiționala paradă a portului popular va avea loc joi, 4 iulie, de la ora 18:00, pe traseul Piața Libertății – Operă – Catedrală – Parcul Rozelor, iar deschiderea oficială a Festivalului, la ora 18:30, în Parcul Rozelor.

Prezentatorii evenimentului vor fi Iuliana Tudor, Daniel Buzdugan, Roxana Morun și Tania Stavilă-Țunaș.

Restricții de circulație

La solicitarea Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, Comisia de Circulație din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, a decis, pentru buna desfășurare a acestuia, închiderea circulației rutiere pe mai multe străzi din zona Parcului Rozelor, în perioada 1 iulie 2024 (ora 22.00) – 8 iulie 2024 (ora 12.00), după cum urmează:

strada Academician Alexandru Borza (fosta Trandafirilor);

strada Gheorghe Andrașiu, tronsonul cuprins între bulevardul  C.D. Loga și Academician Alexandru Borza;

strada Silviu Bejan, tronsonul cuprins între bulevardul C.D. Loga și Academician Alexandru Borza;

strada Patriarh Miron Cristea, tronsonul cuprins între bulevardul C.D. Loga și Academician Alexandru Borza.

De asemenea, că în data de 4 iulie 2024, în intervalul orar 18:00 – 19:00  va avea loc parada portului popular, pe traseul: bulevardul  C.D. Loga (Catedrala Mitropolitană) – strada Silviu Bejan – strada Academician Alexandru Borza (Parcul Rozelor).

Șoferilor sunt rugați să folosească rute alternative pe perioada desfășurării evenimentului.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite