Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Festivalul „Sunscape“, ediția a doua, la Timișoara

Publicat

pe

În perioada 2 – 15 iunie, cetatea Timișoarei va fi din nou atinsă de aripa luminii – festivalul Sunscape revine cu cea de-a doua ediție, un eveniment care îmbină arta, educația și vibrația cosmică într-o celebrare multisenzorială a soarelui și a expresiei umane.

Ediția din acest an a festivalului reunește fotografia, muzica ambientală, arta vizuală și performance-ul într-un dialog inspirațional între tineri avizi de cunoaștere, artiști sclipitori, spații simbolice și teme cosmice.

Festivalul Sunscape revarsă mai departe seva creativității aprinse de Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2023, printr-un pachet de evenimente vibrante ce dau glas artei și luminii, purtând Timișoara și județul Timiș în luminile rampei ca spații vii ale inspirației și dezvoltării culturale. Festivalul Sunscape a făcut parte din acest program cultural și explorează lumina nu doar ca fenomen fizic, ci și ca simbol al expresiei umane, al trezirii interioare și al legăturii noastre cu natura și cosmosul. Festivalul devine astfel un spațiu de învățare, întâlnire și transformare – un loc în care arta devine meditație, iar percepția, formă de creație.

Invitat special în cadrul acestei ediții este renumitul fotograf belgian Marc T’Syen, artist cu o vastă experientă internațională, asistent al lui Sir Cecile Beaton, un adevărat monument în lumea fotografiei și alături de care Marc a avut posibilitatea de a cunoaște și studia personalități precum Audrey Hepburn, Marilyn Monroe, Prințesa Margareta sau Ducele și Ducesa de Windsor.

Stabilit, încă de la 17 ani la Londra, în districtul Bromley, un spațiu efervescent în acea perioadă, anii ’70 – ’80, în plină explozie a curentului punk și a libertății artistice, Marc îi întâlnește acolo pe Malcolm McLaren (managerul celebrei trupe Sex Pistols) și pe celebrul fotograf David Bailey.

În anii ’90, Marc se mută la Milano, unde este implicat activ în lumea modei, colaborând cu publicații de prestigiu precum British Vogue, Face Magazine (prin grupul Condé Nast) și având clienți precum Warner Bros UK.

În cadrul festivalului Marc va susține o serie de workshopuri de fotografie unde tinerii și pasionații de fotografie vor învăța să surprindă esența luminii și a momentelor efemere în cadre emoționante, deslușind alături de Marc noțiuni noi sau chiar explorând locații emblematice din Timișoara și din județul Timiș.

Astfel, prin lentila artistică, acești tineri vor descoperi nu doar tehnici avansate de fotografie, ci și o nouă perspectivă asupra luminii – văzută ca metaforă a cunoașterii și expresiei personale.

Punctul culminant al festivalului este marcat pe date de 5 iunie, când întreaga lume celebrează Galactic Tick Day – un moment simbolic care marchează o unitate de timp cosmic, legată de călătoria Sistemului Solar în jurul centrului galaxiei noastre.

În această zi specială, Galeria POD a Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș va găzdui vernisajul expoziției „Where Lights Rest / Acolo unde se odihnește lumina” semnată de Marc T’Syen, ce va cuprinde o serie de lucrări inspirate de lumină solară și peisaje urbane și naturale, surprinse într-o estetică profundă și poetică. Cezar Blînda va întregi experiența senzorială printr-o serie de obiecte, intitulate ”Urme solare / Solar traces”, compoziții care radiază o tăcere vie, devenind altare dedicate ritmurilor cosmice. Expoziția va fi deschisă de un concert acustic la pian în interpretarea artistei Yvonne.

Galactic Tick Day va fi marcată și de un concert acustic special al artistei Inia Dinia care va crea un univers sonor unic inspirat de fenomene naturale și clădit pe tema luminii si a solarității. Muzica sa ambientală, ce curge lin precum razele soarelui filtrate prin frunziș, reușește să creeze un cadru contemplativ în care sunetul creează o experiență unică, multisenzorială.

Un alt element inedit al zilei de 5 iunie este performance-ul sculptorului Remus Irimescu, care va modela o lucrare în lut în timp real, sincronizat cu acordurile propuse de harpa electrică a Iniei Dinia. Lutul devine astfel materie vie, reflectând lumina și muzica într-un dans al elementelor – pământ, apă, aer și foc – într-un poem vizual despre creație și metamorfoză.

Cea de-a doua ediție a Festivalului Sunscape își țese parcursul în trei capitole ale luminii și expresiei artistice:

  1. „Urma soarelui – scrierea cu lumină”

Ateliere de fotografie ghidate de ritmul luminii, susținute de Marc T’Syen, între 2 și 4 iunie 2025.

  1. „Acolo unde odihnește lumina”

O seară dedicată imaginii și sunetului, cu vernisajul expoziției de fotografie semnate de Marc T’Syen, alături de „Urme solare” de Cezar Blînda, completate de un concert de pian susținut de artista Yvonne. Evenimentul are loc pe 5 iunie 2025, de la ora 18:00, la Galeria POD din Timișoara.

III. „Solaris” – o celebrare a Galactic Tick Day

Cu un solo ambiental de Inia Dinia și un performance de sculptură în lut realizată de Remus Irimescu, în aceeași zi, 5 iunie 2025, de la ora 20:00, la Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș.

Toate evenimentele au acces liber, în limita locurilor disponibile.

Programul complet al festivalului este disponibil aici: https://trai.info.

Festivalul Sunscape este un proiect cultural finanțat prin programul TimCultura 2025 de Consiliul Județean Timiș și organizat de Asociația Culturală Trai.

Cultură

Festivalul Național de Folclor „Petrică Moise“, ediția a IV-a, la Timișoara

Publicat

pe

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș, organizează Festivalul Național de Folclor Petrică Moise, ediția a IV-a, în 26 iunie 2025, de la ora 18:30, la Timișoara Convention Center din Timișoara.

Soliști renumiți, tamburași, dansatori și extraordinara orchestră a Ansamblului Profesionist Banatul îi vor aduce, împreună cu publicul iubitor de folclor autentic, un omagiu postum artistului care va rămâne, mereu, un simbol al Banatului tradițional.

Festivalul aduce un omagiu personalității și operei legendarului solist de folclor Petrică Moise. Bănățean mândru de originile sale, Petrică Moise a colaborat, de-a lungul impresionantei sale cariere artistice, cu cele mai cunoscute ansambluri folclorice din țară. A avut turnee în Ungaria, Austria, Germania, Franța, Italia, Elveția, Suedia, Canada, SUA și Australia, purtând mereu în suflet dragostea pentru cântecul bănățean. Și-a exprimat forța creatoare în albume pline de farmec și inspirație cum ar fi „Câte-n lume vin și trec”, „Acuș’ am 50 de toamne”, „Din Lada cu Zăstre” sau „Cântări Noi, Cântări Bătrâne.”

A primit aplauze la scenă deschisă cu interpretări și creații originale devenite adevărate șlagăre populare,  cum sunt  „Țara mea-i Banatu’ meu”, „Două vieți dac’aș avea,” „Două mândre din Chișoda” sau „Lumea asta-i cum o vezi.”

Personalitatea sa fascina  publicul și stârnea de fiecare dată ropote de aplauze și lacrimi, „Țara mea-i, Banatu’ meu” devenind un adevărat imn al Banatului.

Invitați în recital sunt Petrică Miulescu Irimică, Adrian Stanca, Alexandru Pugna, Georgiana și Dan Necșa, Maria Butilă, Pera Todorovici și Tamburași, David Crișan și Daniel Babescu.

Acompaniază orchestra Ansamblului Profesionist Banatul, dirijor Sebastian Roșca. Coregrafia poartă semnătura cuplului Floarea și Grigore Munteanu.

Spectacolul va fi prezentat de Felicia Stoian.

Invitațiile sunt disponibile pe platforma: https://www.eventim.ro/ro/bilete/festivalul-national-de-folclor-timisoara-convention-center-hotel-642331/event.html, începând cu 16 iunie, ora 11:00.

Evenimentul este finanțat de Consiliul Județean Timiș.

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș este instituție publică de cultură,  din subordinea Consiliului Județean Timiș, coordonată de managerul Liliana Laichici.

Citeste mai mult

Cultură

Se redeschide Grădina de Vară a Sălii Capitol cu concertul Classic meets The Mono Jacks

Publicat

pe

Un concert ce îi are ca invitați pe membrii îndrăgitei trupe The Mono Jacks va avea  loc într-un spațiu prietenos, Grădina Fila.

Locul va fi redeschis din 27 iunie 2025.

Accesul în Grădina Fila va avea loc de la ora 20:00, iar concertul va începe la ora 21:00.

Concertul rock simfonic dirijat de Remus Grama este primul dintre cele trei pe care Filarmonica Banatul Timișoara le organizează în această vară, în Grădina Fila, sub titlul „CLASSIC meets”. Proiectul își propune să aducă alături de Orchestra simfonică „Remus Georgescu” artiști reprezentativi ai altor genuri muzicale, demonstrând astfel că muzica clasică poate fi și cool, versatilitatea ei fiind demonstrată prin intermediul colaborărilor din trecut cu Sub Carpați și Implant pentru Refuz, de exemplu, evenimente ce au reunit diferite segmente de public.

Biletele pentru concertul CLASSIC meets The Mono Jacks se găsesc pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casierie și pe myticket.ro: https://shorturl.at/Tiyrw

Grădina Fila are și două pagini de socializare, pe Facebook și Instagram, unde cei interesați pot afla detalii despre evenimentele organizate în aer liber.

The Mono Jacks

De la cluburi sold out în timp record la concerte în unele dintre cele mai mari săli din țară și turnee alături de o întreagă orchestră, THE MONO JACKS reprezintă o poveste autentică despre muzică, dăruire și urmărirea până în pânzele albe a visurilor care îi definesc. Un nume de referință pentru scena rock alternativ din România, trupa fondată de Doru Trăscău (ex-AB4) în 2008 a intrat și a rămas în conștiința fanilor livrând povești cântate cu o pasiune inconfundabilă, atât în studio, cât și în show-uri live electrizante.

Organizator: Filarmonica 𝐵𝑎𝑛𝑎𝑡𝑢𝑙 Timișoara

Program finanțat din bugetul local al Municipiului Timișoara

Citeste mai mult

Cultură

În memoriam Ionel Lucian Șipoș – „Festivalul Jocuri și obiceiuri din Câmpia Banatului”, la Giroc

Publicat

pe

Festivalul „Ionel-Lucian Șipoș” – ediția a V-a, un eveniment dedicat celui care a dus cu mândrie mai departe spiritul și frumusețea dansului popular, va avea loc vineri, 20 iunie 2025, de la ora 8:00, în grădina de vară a Căminului Cultural din Giroc.

Un spectacol plin de emoție, cu artiști de seamă ai folclorului românesc:

Carmen Popovici Dumbravă, Zorica Savu, Aurora și Mihai Săndel, Lucian Drăgan, Dana Gruescu, Codruța Măgurean, Ana Maria Moldovan, Loredana Sur, Bianca Opăriuc, Liliana Laichici și Crăițele (Andreea Chisăliță, Oana Stanca și Luminița Safta).

Prezentator: Felicia Stoian

Spectacolul va fi încununat de prezența Ansamblului Folcloric „Ghiocelul” din Giroc, coordonat de oameni dedicați, așa cum a fost și Ionel Lucian Șipoș.

Intrarea este liberă!

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite