Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Festivalul Național de Folclor „Petrică Moise“, ediția I, la Timișoara

Publicat

pe

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș organizează Festivalul Național de Folclor Petrică Moise, ediția I, în 16 iunie 2022, la ora 18, la Sala Mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara.

Festivalul aduce un omagiu personalității și operei lui Petrică Moise. Bănățean mândru de originile sale și autentic în manifestare, Petrică Moise, de-a lungul carierei sale artistice, a colaborat cu cele mai cunoscute ansambluri folclorice din țară. A avut turnee în Ungaria, Austria, Germania, Franța, Italia, Elveția, Suedia, Canada, SUA și Australia, purtând mereu în suflet dragostea pentru cântecul bănățean. Și-a exprimat forța creatoare în albume pline de farmec și inspirație cum ar fi ”Câte-n lume vin și trec”, ”Acus’ am 50 de toamne”, ”Din Lada cu Zăstre” sau ”Cântări Noi, Cântări Bătrâne.” A primit aplauze la scenă deschisă cu interpretări și creații originale cum ar fi  ”Țara mea-i Banatu’ meu”, ”Două vieți dac’aș avea,” ”Două mândre din Chișoda” sau ”Lumea asta-i cum o vezi.” Personalitatea sa mobiliza publicul și stârnea de fiecare dată ropode de aplauze și lacrimi, Țara mea-i, Banatu’ meu devenind un adevărat imn al Banatului.

Invitați în recital sunt: Nicoleta Voica, Mariana Ionescu Căpitănescu, Petrică Miulescu Irimică, Marius Ciprian Pop, Olguța Berbec și Remus Novac, Florin Dan Bota, Robert Târnăveanu, Alina Bica, Adrian Neamțu, Mariana Varga și Corala Contrast.

Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului” va aduce la Timișoara frumusețea jocurilor și cântecelor sibiene în coregrafia maeștrilor Silvia Macrea și Theodor Vasilescu, dirijor Gabriel Popescu.

Ansamblul Profesionist Banatul va prezenta un moment special care poartă semnătura coregrafică a maeștrilor coregrafi Nicolae și Brândușa Stănescu, dirijor Sebastian Roșca.

Prezintă Iuliana Tudor.

Evenimentul va fi transmis în direct pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/ansamblul.banatul.

Invitațiile se găsesc la sediul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, str. E. Ungureanu, nr.1 din Timișoara, începând cu 9 iunie 2022, ora 10.

Cultură

„Unintentional“. Expoziția de fotografii suprarealiste, s-a încheiat cu succes

Publicat

pe

Expoziția „Unintentional”, care prezintă fotografii suprarealiste din Timișoara realizate de artista Bianca Bîrsan, s-a încheiat.

Evenimentul,organizat de Asociația „Inițiativă în Educație”, ca parte a Pogramului Capitalei Culturale Europene 2023, a avut loc la Centrul de Proiecte –Timișoara, care și-a deschis ușile publicului în perioada 27 noiembrie – 4 decembrie 2023, atrăgând un număr total de 500 de pasionați de artă și vizitatori curioși.

În cadrul expoziției au avut loc patru activități de mediere culturală, ateliere de povești și arte vizuale pentru copiii, stimulând dialogul între copii și artistă. La aceste activități au participat aproximativ 100 de elevi din clasele primare.

Vizitatorii au avut parte și de un tur ghidat al artistei, dar și posibilitatea de a interacționa și dialoga cu aceasta.

Sub tema clădirilor viitorului, expoziția „Unintentional” a prezentat o colecție captivantă de fotografii care a explorat viziunea arhitecturală a orașului. Fotografiile create de artista Bianca Bîrsan au surprins esența transformării orașului și au invitat vizitatorii să reflectezeasupra posibilităților nelimitate care se află în tărâmul expresiei creative.

Evenimentul a fost organizat în cadrul celei de-a doua ediții a proiectului „Timișoara e culoare”, care își propune să sărbătorească și să îmbrățișeze diversitatea culturală a orașului, desfășurat în perioada august – noiembrie 2023.

Proiectul face parte din „Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023″ și este finanțat prin programul OverBorder Culture+, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Proiectul „Unintentional” își propune săsurprindă orașe diferite, îmbrățișând imaginația fiecăruia și depășind granițele creative.

„De curând, am intrat într-un nou capitol, după o pauză de aproximativ 3 ani, în care mi-am lansat primul meu proiect fotografic individual „Unintentional”. Acest proiect este un punct culminant al experiențelor și abilităților mele, din simpla dorință de a manifesta creație” – Bianca Bîrsan

Fotografiile artistei se pot urmări și pe contul deinstagram:https://www.instagram.com/_biancabirsan/ASOCIAŢIA INIŢIATIVĂ ÎN EDUCAŢIE Adresă: Constantin Stere nr. 10B, Bloc 8, Scara B, Ap. 22 Cod fiscal: 36140099 Telefon: 0755 539 613 E-mail: evenimente@inedu.ro www.inedu.ro

Persoană de contact:

Andrada Mazilu

Coordonator proiect

0755 539 613

contact@inedu.ro

Proiectul „Timișoara e culoare” își propune să valorifice bogăția și multiculturalitatea orașului nostru prin crearea de contexte educaționale cu conținut cultural și artistic în perioada august – noiembrie 2023 în diferite cartiere ale Timișoarei și face parte din „Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023″ și este finanțat prin programul OverBorder Culture+, derulat de Centrul de Cultură și Artă Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul de la Ministerul Culturii.

Mai multe detalii pe pagina de Facebook a asociației https://www.facebook.com/InitiativaInEducatie

Despre Asociația Inițiativă în Educație:

Asociația Inițiativă în Educație susține si contribuie la îmbunătățirea mediului educațional și cultural prin crearea de contexte de învățare și dezvoltare pentru elevi, profesori și părinți din județul Timiș.

Citeste mai mult

Cultură

Expoziție. „Bega Art Prize 2023“, la Kunsthalle Bega

Publicat

pe

Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii a permis dezvoltarea unui număr mare de expoziții/teoretice cronologice tematice experimentale alternative/la care s-au adăugat cele mai diferite profiluri de curatori instituționali și independenți având ca valori subiectivitatea și autonomia.

Confortul, siguranța și, eventual, riscul au apărut mai târziu.

În acest context fiecare artist este important.

Eliminând puterea, controlul, narativul influenței, bugetul supradimensionat și sintagma „sell or die“, te întorci la scena de artă adevărată… idei – spații – artiști – curatori. Un context alergic la aroganță, un context care validează spații de claritate impune o pasionantă promovare a artiștilor tineri și aduce în discuție curatori de ultima oră.

Pentru Bega Art Prize 2023, Kunsthalle Bega / Alina Cristescu, Andreea Drăghicescu, Bogdan Rața / i-au dat ca măsură de valoare un „bilet alb” curatoarei Liviana Dan.

Liviana Dan a desemnat câștigători trei curatori / Cristina Stoenescu, Georgia Țidorescu, Horațiu Lipot – și a argumentat această selecție folosind codul și contextul curatorial al fiecăruia.

Cristina Stoenescu lucrează cu programe și teritorii „premium”. Stilul ei s-a format din claritate și seriozitate. Abordările curatoriale sunt despre artă și politică, rolul artistului în societate, postumanism și fotografie contemporană. Pentru că timpul nu mai este al nostru, Cristina Stoenescu folosește spațiile simultane ale absenței, arhivele absenței.

Grădina, casa, ospitalitatea, tapetul mătăsos vin direct din atmosfera regală a muzeelor și academiilor londoneze.

Cristina Stoenescu a fost un agent pentru transformarea profundă a unor artiști și a unor galerii. Există o dulce încântare, dar există și o distanță între persoanele și obiectele solitare.

Preocupată de „ferestrele unui viitor trecut”, Cristina Stoenescu propune un tip de curatoriat elegant, subtil, intelectual, rar în scena de artă.

În artă a reușit. Poate reușește să aducă aceleași standarde și în legătura artă / politică.

Pentru Georgia Țidorescu, punerea în scenă a unui program expozițional, a unui 1to1 cu un artist, a unui text curatorial este un vis. Într-un anumit fel, ce face „gia – energia ori gia – poezia” este un proiect „pentru implementarea senzației că mai trebuie ceva”… adică nori roz, mașini de înghețată, tatuaje, bretonul roz ținut în ordine de ochelari negri, un portret făcut de George Roșu și pentru care Gia stârnește gelozia…

Gia dezvoltă proiecte la Gaep Art Encounters Artanonstop Indecis Balamuc Contrasens despre o lume care așteaptă să fie construită.

Gia reușește să facă post adevărul alternativ.

Paralel cu realitatea, Gia impune brusc claritatea pentru o colecție de izolare; este vorba de precaritate / este vorba de nesiguranță… Gia impune artiști rebeli care dinamitează politicul și nu se sperie de nimic.

Un standard asumat de Gia în această lume alternativă este capacitatea de a vehicula diverse „meme”. O expertiză periculoasă pentru antecamera puterii.

Și Gia energia=poezia continuă să poarte perle negre și un ruj / Dior roșu / cel mai roșu roșu…

Horațiu Lipot are wildcard pentru geometriile laterale.

Există în programul lui curatorial umbre, risc total, un destin nehotarât. Ești obligat să gândești foarte – foarte clar dacă Horațiu Lipot este radical ori psyho-poetic.

Dacă accepți „o dezertare care nu implică plecare oficială”, Horațiu are curaj intelectual, stăpânește teoretic vizualul, trece ușor peste zonele controversate…

Dacă accepți un parcurs, un soi de underground de tipul „claritatea ușoară a salatei de avocado dimineața”, Horațiu are o poziție extravagantă…

Daca accepți „o lumină uitată pe prispă”, stările mici, domestice, icoanele nevăzute, Horațiu are puterea să înțeleagă stările cu un contur dificil…

Folosește spații ca Atelier35, IOMO, Sector 1, Cazarma U și lucrează cu artiști de carieră, artiști de atitudine ori… „fringe artists”.

Rebel și excentric trece sub radar victimele artei.

Ups! Horațiu… este adevărul prima victimă în artă?!

Kunsthalle Bega este un spațiu alternativ și experimental de artă, fondat în 2019 la Timișoara de Alina Cristescu, Liviana Dan și Bogdan Rața prin Fundația Calina, organizație non-guvernamentală, cu o platformă non-profit, activă neîntrerupt de 16 ani pe scena de arta contemporană. Dedicată susținerii producției artistice și înțelegerii problemelor actuale ale spectrului creativ din perspectivă curatorială, acordă premiul Bega Art Prize unui curator român care reușește sa schimbe regulile percepției actului curatorial. Implicată in proiecte educaționale cu comunități diverse, promovează importanța majoră a publicațiilor de artă.

Curatori premiați: Anca Verona Mihuleț (2019), Sandra Demetrescu (2020), Cosmin Costinaș (2021), Diana Marincu (2022).

Echipa: Alina Cristescu, Vlad Cîndea, Andreea Drăghicescu, Loredana Ilie, Gavril Pop, Bogdan Rața, Andreea Tiriplică, Lajos Ugron, Sorin Ștefan Valea.

Citeste mai mult

Cultură

„Cântec de sărbătoare” cu Ansamblul Profesionist „Banatul“ și invitații săi, la Timișoara

Publicat

pe

Niculina Stoican, Liliana Laichici, Felicia Stoian, Adrian Stanca, Petrică Miulescu Irimică, Andreea Chisăliță, Luminița Safta, Lavinia Buru, Dorinel Gavriluț Pîrvoni, Ciprian Pop și Taraful rutenilor și Carmen Chindriș

În 13 decembrie 2023, la ora 18:30, vă invităm la spectacolul „Cântec de sărbătoare” la Convention Center – Hotel Timișoara pentru a trăi o experiență memorabilă. Alături de Ansamblul Profesionist Banatul, invitați în recital sunt cunoscuții interpreți de muzică populară: Niculina Stoican, Liliana Laichici, Adrian Stanca, Petrică Miulescu Irimică, Andreea Chisăliță, Luminița Safta, Lavinia Buru, Dorinel Gavriluț Pîrvoni și Ciprian Pop. Invitați speciali sunt Taraful Rutenilor și Carmen Chindriș. Spectacolul va fi prezentat de către Felicia Stoian, iar dirijorul Sebastian Roșca se va asigura că fiecare notă muzicală răsună în inimile noastre.

Lasă-te purtat de jocurile care poartă amprenta coregrafică a maeștrilor Brândușa și Nicolae Stănescu și bucură-te de atmosfera magică a sărbătorilor de iarnă și surprizele pregătite de organizatori.

Accesul este pe bază de invitații care se găsesc pe pe www.eventim.ro, începând cu 4 decembrie 2023, ora 11:00.

Evenimentul este finanțat de Consiliul Județean Timiș și face parte din proiectul „Spectacol de datini și obiceiuri de iarnă.”

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite