Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Festivalul Internațional de Animație „Sub bagheta lui Merlin”, la Timișoara. Programul spectacolelor

Publicat

pe

Doar câteva zile ne despart de data de 26 septembrie când imnul Festivalului Internațional de Animație „Sub bagheta lui Merlin” se va auzi din nou, marcând o nouă ediție (tot cu mască, respectând regulile de distanțare).

Teatrul „Merlin” este, de ceva timp, gazda a două festivaluri internaționale. Festivalul Internațional de Animație „Sub bagheta lui Merlin“ și „Festivalul de o zi” sunt două oportunități extraordinare de a invita trupe valoroase de teatru din țară și străinătate care prezintă pentru copii și tineri spectacole contemporane, multe dintre ele fiind premiate. Pentru profesioniștii din teatru aceste întâlniri colegiale sunt un prilej pentru discuții constructive și schimb de experiență, iar pentru spectatori o șansă unică de a urmări spectacole noi, minunate, alese cu grijă de o echipă cu suflet mare, întreaga familie putând petrece la teatru timp de calitate.

În ciuda condițiilor nefavorabile, cauzate de pandemie, propunerile din acest an sunt foarte atractive: 15 trupe de teatru, 18 spectacole, reprezentanți din 4 țări participante, 1 concert și o expoziție la sediul teatrului cu lucrări de artă purtând semnătura artistului plastic Bajko Attila, și titlul „Povești înrămate”.

Oferta este bogată, spectatorii având de ales între spectacole cu păpuși, cu actori la vedere, cu păpuși și actori la vedere, teatru de umbre sau spectacole nonverbale, programul dezvăluind categoria de vârstă recomandată, dar și durata spectacolului:

Duminică, 26 septembrie 2021

11:00 – la Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”

ȚARA RUTABAGA. Hoinăreală în zig-zag (6+, 70 min), Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”

18:00 – la Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”

ROBOT (all family, 65 min), Unia Teatr Niemozliwy, Polonia & David Zuazola, Spania (spectacol nonverbal)

Luni, 27 septembrie 2021

10:00 – la Casa Tineretului

HAI LA DRUM SPRE PHANTARUN (2+, 60 min), Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță”, Chișinău, Republica Moldova

18:00 – la Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”

1+1=1 (12+, 45 min), Teatrul „Regina Maria”, Oradea, Trupa „Arcadia” (spectacol de umbre, nonverbal)

Marți, 28 septembrie  2021

9:00 – la Casa Tineretului

MICA SIRENĂ (5+, 55 min), Teatrul pentru Copii și Tineret „Ariel”, Tg. Mureș

11:00 – la Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”

REGELE SUPĂRAT PE CLOVN (5+, 55 min), Teatrul de Păpuși „Prichindel”, Alba Iulia

18:00 – la Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”

BUNĂ DIMINEAȚA, NOAPTE BUNĂ (3+, 45 min), Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri”, Craiova

Miercuri, 29 septembrie 2021

10:00 – la Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”

VRĂJITORUL DIN OZ (3+, 50 min), Teatrul de Păpuși „Gulliver“, Galați

18:00 – la Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”

FRUMOASA ADORMITĂ (5+, 50 min), Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”, Timișoara

Joi, 30 septembrie 2021

10:00 – la Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”

ARCA PLEACĂ LA ORA 8 (all family, 50 min), Teatrul de Vest Reșița

18:00 – la Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”

MATEIAȘ GÂSCARUL (5+, 50 min), Teatrul pentru Copii „Arlechino”, Brașov

Vineri, 1 octombrie 2021

9:00 și 11:00 – la Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”

MICA VRĂJITOARE (4+, 60 min), Teatrul de Păpuși „Kővér Béla“, Szeged, Ungaria

(spectacol în limba maghiară)

18:00 – la Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”

SPERIETOAREA DE PĂSĂRI (5+, 45 min), Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Arad, Trupa Marionete

Sâmbătă, 2 octombrie 2021

11:00 – la Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”

SPIRIDUȘUL VOINIC (3+, 50 min), Teatrul de Păpuși „Puck”, Cluj-Napoca

16:00 – la Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”

C’EST MA VIE (all family, 40 min),  Animo Puppets Studio, Baia Mare

(spectacol nonverbal)

18:00 – la Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”

CLOVNII ÎN VACANȚĂ (3+, 40 min), Teatrul Municipal Baia Mare

Duminică, 3 octombrie 2021

11:00 – la Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”

CUFĂRUL CELOR 7 PITICI (3+, 60 min), Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”, Timișoara

17:00 – la Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”

PROFU DE RELIGIE (14+, 70 min), Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”, Timișoara

19:00 – la Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”

Concert ALLOVER & friends și închiderea festivalului

Pe parcursul desfășurării festivalului vor fi aplicate toate măsurile sanitare impuse de autorități, pentru siguranța tuturor participanților.

Cultură

O nouă ediție a Festivalului Fanfarelor, la Timișoara

Publicat

pe

Duminică, 27 aprilie 2025, va avea loc Festivalul Fanfarelor, a 37-a ediție, care se va desfășura în cinci locații din Timișoara.

De la ora 16:00 a ultimei duminici de Prier, zece redutabile formații muzicale vor anima orașul în Piața Unirii, Strada E. Ungureanu, nr.1, Piața Victoriei – în fața Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, Piața Victoriei – vis-a-vis de Catedrala Mitropolitană, intersecția străzilor Eugeniu de Savoya cu Vasile Alecsandri.

Cu un program divers, care abordează un repertoriu specific muzicii de fanfară, zeci de interpreți vor resuscita bucuria și spiritul de convivialitate al Banatului de altădată.

Vor participa în recital: Fanfara Blue Brass din Timișoara, Fanfara Bisericii Ortodoxe din Almaș, județul Arad, Fanfara Crișana Brass din Arad, Fanfara Societății Culturale „Doinitorii Carașului” din Mercina, sat Vărădia, județul Caraș-Severin, Fanfara Nadlačanka din Nădlac, județul Arad, Fanfara „Maranata” a Bisericii Penticostale din Ghiroda, Fanfara „Promenada” a Centrului Cultural Câmpia Turzii, Fanfara Banat Adventist Brass Band, județul Arad, Fanfara TM Harmony din Timișoara și Fanfara Petrești din judeșul Alba. Accesul publicului este liber.

Festivalul Fanfarelor este organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Timiș, coordonată de managerul Liliana Laichici.

Evenimentul este finanțat de Consiliul Județean Timiș.

Citeste mai mult

Cultură

Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”, ediția 2025. PROGRAMUL complet

Publicat

pe

Timișoara devine, în luna mai, capitala muzicii clasice! Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”, ajuns la impresionanta ediție a XLIX-a, promite o lună de concerte și spectacole memorabile, reunind creații de referință din repertoriul simfonic și al teatrului liric, artiști de renume și invitați speciali din țară și din străinătate. Între 2 și 30 mai 2025, iubitorii muzicii sunt invitați să trăiască emoția unor capodopere semnate de Berlioz, Mendelssohn, Brahms, Șostakovici, Verdi, Puccini, Leoncavallo, Minkus și Kálmán, într-o atmosferă de rafinament artistic.

Principalele instituții muzicale ale regiunii, Opera Națională Română Timișoara și Filarmonica Banatul Timișoara, propun un afiș printre ale cărui elemente de atracție se numără:

operele „Pagliacci” de Ruggero Leoncavallo, „Rigoletto” și „Aida” de Giuseppe Verdi, „Turandot” de Giacomo Puccini, baletul „La Bayadère” de Ludwig Minkus,  savuroasa operetă „Contesa Maritza” de Emmerich Kálmán;

concertul simfonic de deschidere, concertul vocal-simfonic extraordinar „Damnațiunea lui Faust”, concertul „Bruch & Brahms”, concertul „Kabalevski & Șostakovici” și concertul de închidere a Festivalului.

Spectacolul cu opera „Rigoletto” de vineri, 9 mai 2025, ora 19, îi are ca invitați pe baritonul  Dragutin Matić de la Opera din Belgrad și pe dirijorul austro-italian Guido Mancusi, iar opera „Aida” de vineri, 30 mai 2025, ora 19, beneficiază de participarea tenorului Adorján Pataki de la Opera Maghiară din Cluj-Napoca. Creația pucciniană este reprezentată în festival de opera „Turandot”, având-o ca invitată pe soprana Edith Adetu vineri, 16 mai 2025, ora 19. În rolul titular din fermecătoarea operetă  „Contesa Maritza” va evolua soprana Renata Vari de la Opera Română Craiova vineri, 23 mai 2025, ora 19, în vreme ce baletul „La Bayadère” îi aduce pentru întâia dată la Timișoara pe Ada Gonzales și Robert Enache, prim-soliști ai baletului Operei Naționale din București, precum și pe dirijorul Ciprian Teodorașcu, duminică, 18 mai 2025, ora 18.

Punctul central al programului artistic propus de Filarmonica Banatul Timișoara este concertul vocal-simfonic de vineri, 16 mai 2025. De la ora 19, sub conducerea dirijorală a maestrului Sascha Goetzel (Dirijor în Rezidență în Stagiunea 2024/25), Orchestra și Corul Filarmonicii Banatul Timișoara împreună cu Orchestra și Corul Filarmonicii Arad prezintă publicului timișorean „Damnațiunea lui Faust” de Hector Berlioz. Soliști vor fi Svetlina Stoyanova – mezzosoprană, Yaroslav Abaimov – tenor, Petri Lindroos – bas, Lucian Onița – bas, Virginia Maria Onița – soprană.

Concertul inaugural de vineri, 2 mai 2025, este, de asemenea, unul deosebit. Evenimentul aduce în plus față de programul artistic atractiv (ce include, printre altele, „Visul unei nopți de vară” de F. Mendelssohn), o premieră națională. Filarmonica Banatul este prima instituție muzicală de cultură din țară care va prezenta publicului proiecțiile tablourilor realizate în timpul concertului, în nisip, de către Ana Munteanu.

Concertul va fi dirijat de maestrul Radu Popa. Soliștii serii vor fi violoncelistul Valentin Răduțiu și sopranele Rut Iovescu și Virginia Maria Onița.

Concertul de vineri, 9 mai 2025, de la ora 19, le propune melomanilor lucrări de Bruch și Brahms, sub conducerea dirijorală a lui Alekdandar Markovic. Talentatul violonist Florin Iliescu (Artist în rezidență în Stagiunea 2024/25) va fi solistul concertului.

În 23 mai 2025, de la ora 19, la Sala Capitol, Azis Sadikovic se va afla la pupitrul dirijoral pentru concertul ce propune publicului lucrări de Kabalevski și Șostakovici. Solist va fi excepționalul violoncelist Bryan Cheng (Solist în rezidență în Stagiunea 2024/25).

Festivalul se încheie la Sala Capitol cu un concert deosebit ce îl va avea la conducerea dirijorală pe maestrul Mykola Diadiura. Vineri, 30 mai, de la ora 19, audiem lucrări de S. Vasks, C. Saint-Saëns și O. Respighi. Solistul serii va fi renumitul violonist Vadim Gluzman.

Biletele pentru evenimentele Filarmonicii Banatul Timișoara se găsesc la casierie, pe site-ul instituției și pe myticket.ro: https://shorturl.at/6xiWM

Biletele pentru evenimentele Operei Naționale Române Timișoara vor fi disponibile online începând cu data de 14 aprilie 2025.

Programul integral îl găsiți pe paginile: https://www.ort.ro/ro/Spectacole.html și https://filarmonicabanatul.ro/evenimente/.

Festivalul „Timișoara Muzicală” este una dintre cele mai importante manifestări artistice din România, cu o tradiție începută în stagiunea 1968/1969, datorită viziunii marilor muzicieni Nicolae Boboc și Ion Românu. De atunci, evenimentul reunește, an de an, nume sonore ale scenei muzicale internaționale.

Festivalul este finanțat de Ministerului Culturii și Primăria Municipiului Timișoara.

Foto: Arhiva

Citeste mai mult

Cultură

Spectacolul „De Bergerac. Fantasmele lui Cyrano“, de Ziua Mondială a Teatrului, la Timișoara

Publicat

pe

Teatrele lumii celebrează în fiecare an, în data de 27 martie, Ziua Mondială a Teatrului. Este un moment în care toți cei ce gravitează în jurul acestei arte – creatori și spectatori, se opresc un moment pentru a sublinia rolul său dinamizant în comunitate și, în plan general, în societate.

În 27 martie 2025, Teatrul Național din Timișoara se alătură din nou teatrelor lumii, oferind publicului, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, două dintre spectacolele sale cele mai noi, dar deja foarte apreciate – De Bergerac. Fantasmele lui Cyrano de Michele Santeramo, spectacol semnat de reputatul regizor italian Roberto Bacci și Underground FM, scenariu de Claudiu Dogaru după Eric Bogosian, un one-man show susținut de tânărul și foarte talentatul actor Darie Doklean, câștigător al Premiului pentru cel mai bun actor al Galei Tânărului Actor – HOP 2024.

La fel ca în toate teatrele din lume, de Ziua Mondială a Teatrului, spectacolul va fi precedat de mesajul internațional pe care, la invitația Institului Internaţional de Teatru, o figură marcantă a teatrului universal îl adresează artiştilor scenei de pe toate continentele. Anul acesta, mesajul internațional pentru Europa vine din Grecia, fiind transmis de Theodoros Terzopoulos – regizor, pedagog, scriitor, fondator și director artistic al companiei de teatru Attis, inițiator al Olimpiadei de Teatru și președinte al Comitetului internațional al Olimpiadei de Teatru. În mesajul său, Theodoros Terzopoulos își pune sieși și lumii întrebările pe care le ridică noua realitate în acest punct de inflexiune al umanității și, încercând să concluzioneze, înțelege că Teatrul este parte a acestui răspuns, transmițând că „avem nevoie de noi căi narative, menite să cultive memoria și să modeleze o nouă responsabilitate morală și politică, pentru a ieși din dictatura multiformă a actualului ev mediu”.

Spectacolul De Bergerac. Fantasmele lui Cyrano este programat joi, 27 martie, de la ora 19, la Sala Mare a Teatrului Național, iar spectacolul Underground FM are loc tot joi, 27 martie, de la ora 19, la Studio UȚU.

Biletele la spectacolele Teatrului Național pot fi achiziționate on-line, pe www.tntm.ro sau fizic, la Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2, deschisă între orele 11 și 19, în fiecare zi a săptămânii, cu excepția zilei de luni. Copiii, elevii, studenții, pensionarii, veteranii, precum și grupurile mai mari de 15 persoane beneficiază de reduceri de preț la bilete, iar persoanele cu dizabilități beneficiază de acces gratuit.

Mai multe informații pe https://www.tntm.ro/tarife/.

 

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite