Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

HYBRID STATIONS 2.0 :: PARADOX NOW 3D PRINTED, expoziție de sculptură 3D, la Biled

Publicat

pe

Asociația Sfera Timișoarei, alături de Primăria Comunei Biled, Liceul Tehnologic „Petre Mitroi”, Asociația Lapsus și Inițiativă în Educație organizează în luna noiembrie o expoziție de sculptură 3D la Biled în cadrul proiectului DiverCity.

Expoziția va avea loc în perioada 6 – 8 noiembrie 2024 și va cuprinde diferite activități dedicate publicului.

Bilezenii, dar și alți vizitatori curioși, sunt invitați să participe la deschiderea expoziției miercuri, în data de 6 noiembrie, de la ora 17:00. Pe parcursul celor 3 zile se vor organiza tururi ghidate pentru copii, ateliere educaționale pentru elevi, demonstrații de print și activități interactive pentru publicul adult.

Programul expoziției:

6 noiembrie

17:00 – 18:00, vernisajul expoziției

18:00 – 19:00, atelier de filozofie

7 noiembrie

09:00 – 13:00, tururi ghidate și ateliere pentru elevi

8 noiembrie

15:00 – 17:00, program deschis pentru publicul larg

Hybrid Stations 2.0 este o expoziție compusă din 16 sculpturi imprimate 3D care interpretează o serie de paradoxuri și experimente de gândire propuse ca teme în concursul de modelare 3D PARADOX NOW, organizat în primăvara aceasta de spațiul de artă LAPSUS din Timișoara.  Lucrările au fost înscrise în concurs ca fișiere imprimabile 3D și au fost realizate de către artiști, designeri și creatori din diferite orașe ale țării ca răspunsuri la conceptele propuse inițial în concurs.
Sculpturile imprimate 3D, aparent reduse la dimensiuni medii, primesc o structură monumentală în momentul în care ele își dezvăluie semnificația: deconstrucția realității, atotprezența tehnologiei, relația dintre opusuri, echilibrul ecologic, sentimentele colective sau transformările universului.

Expoziția Hybrid stations se adresează privitorilor sub forma unui proces de gândire critică, de descoperire și de analiză a unor problematici care conturează preocupările omului contemporan cu privire la viață, existență și societate.

Hybrid Stations se află la a doua ediție și invită privitorii să contempleze impactul produs de întâlnirea dintre filosofie și știință prin artă digitală creată de artiști emergenți în domeniul sculpturii 3D.

Artiști: Hodorogea Maria Ramona, Chiriac Bianca, Coroian Eduard, Pîrvu Roxana Alexandra, Fogaș Roxana, Burnar Carmen Maria, Bălteanu Alexandru Cristian, Ioana Colac, Gabriela Ciobanu, Fabian Gavrilescu, Gheju Bogdan, Godin Denis, Măcălău Alexandru, Eavaz Ionuț, Dobre Alexandru Dragoș, Dan Daniela-Beatrice.

Curatori: Alex Boca, Pepe Peralta Guerrero, Miruna Robescu.

Designer: Andreea Băban

Expoziția face parte din proiectul „DiverCity”. Proiectul își propune să promoveze multiculturalitatea, toleranța și conviețuirea în armonie prin crearea de conexiuni și oportunități de exprimare artistică, interacțiune internațională și parteneriate sustenabile care contribuie pe termen lung la dezvoltarea multiculturală a județului Timiș.

DiverCity, orașul diversității, surprinde dimensiunea istorică particulară orașului Timișoara și pune în lumină moștenirea culturală caracterizată de diversitatea etnică specific regiunii Banatului. Proiectul reflectă importanța educației pentru diversitate și dezvoltă competențele interculturale în comunitate.

Proiectul DiverCity urmărește trei direcții europene principale: diversitatea artistică, diversitata etnică și diversitatea demografică.

Diversitatea artistică este explorată prin activități de dans, fotografie, pictură, cultură scrisă, teatru, arhitectură și sculptură.

Diversitatea etnică este surprinsă prin integrarea minorităților locale în activitățile proiectului, prin oferta culturală în limbi diferite, prin descoperirea patrimoniului imaterial în activitățile culturale culinare, dansuri și povești populare și prin celebrarea săptămânii interetnice, în colaborare cu Uniunea Sârbilor din Timișoara, Uniunea Bulgarilor din județul Timiș, Fundația „Cotărița cu mirazuri” din Serbia și Centrul Cultural German.

Diversitatea demografică este reprezentată prin categoriile diferite de public adresate. Activitățile vizează publicul tânăr și adult, publicul din mediul rural și urban, categoriile vulnerabile de refugiați, publicul cu deficiențe, publicul din medii socio-economice dezavantajate, ș.a.

Prin intermediul acestor activități, proiectul își propune să contribuie la completarea și amplificarea rezultatului Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” prin crearea de contexte interdisciplinare și colaborative cu conținut cultural și educațional pentru activarea, dezvoltarea și implicarea comunității locale, valorificarea patrimoniului cultural local și european și întărirea relațiilor culturale europene

Cofinanțatori ai proiectului: Primăria Comunei Biled, Uniunea Sârbilor din România și Uniunea Bulgarilor, Timișoara.

Parteneri: In-tuition.ro, Asociația „Inițiativă în Educație”, Cărturești Timișoara, Institutul Intercultural Timișoara,  Asociația „De-a arhitectura”,  Asociația „Colț de Banat”, Fundația „Cotărița cu mirazuri” din Serbia,Asociația Culturală Pusta, Asociația „Casa Buna Mica”, Asociația „Piticii Monei”, Asociația Action for People, Asociația Lapsus.

Instituții de învățământ partenere: Liceul Tehnologic „Petre Mitroi” Biled, Liceul Teoretic Babel, Colegiul Național Bănățean, Şcoala Gimnazială „Maria Brindea” din Pesac, Școala Gimnazială Giarmata, Școala Gimnazială Cenad, Școala Gimnazială Fibiș.

Parteneri media: Radio Timișoara.

Proiectul DiverCity face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul Timișoara.Next, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Mai multe detalii puteţi găsi pe site-ul https://www.sferatm.org/  și pe pagina de Facebook a asociației https://www.facebook.com/sferatimisoarei.asociatia

Despre Sfera Timișoarei:

Asociația Sfera Timișoarei își propune să dezvolte spiritul civic al cetățenilor de toate vârstele prin implicarea lor în cadrul programelor și evenimentelor sociale, culturale și educaționale. De asemenea, Asociația Sfera Timișoarei urmărește conștientizarea și participarea activă a cetățenilor în viața comunității prin voluntariat, schimb de experiență la nivel național și internațional.

Cultură

Concerte live la Bastionul din Timișoara

Publicat

pe

Timișenii sunt invitați să se bucure de noi concerte live la „Bastion by Merlin”, inițiativa care transformă Bastionul Theresia din Timișoara într-un reper cultural și un spațiu de întâlnire al comunității.

Luna mai va aduce pe scena Bastionului deopotrivă artiști consacrați și trupe în plină ascensiune, într-un mix sonor divers și atractiv pentru toate gusturile muzicale.

Vor fi acorduri de pop, jazz, indie și alternative, toate într-un decor istoric emblematic.

Feli, una dintre cele mai iubite voci ale României, a deschis seria concertelor din luna mai, urmată de proiectul inedit SoundsOfOm by Ursu, care a îmbinat instrumente tradiționale din diverse culturi cu influențe moderne.

Programul complet al concertelor din luna mai:

10 mai – The Other You

11 mai – Stringray

17 mai – RaviHazard

18 mai – Titi DRAGOMIR & Vest Phoenix Cover

24 mai – JazzyBIT

25 mai – The Bandits

31 mai – Choarda Liberă

Accesul la concerte este gratuit.

Bastion By Merlin este o serie de evenimente finanțată de Consiliul Județean Timiș și implementată de Teatrul Merlin, cu scopul de a revitaliza Bastionul Theresia din Timișoara.

Foto: Consiliul Județean Timiș

Citeste mai mult

Cultură

Yvonne și Eduard Argalas vor susține un concert electrizant la D’arc, în Timișoara

Publicat

pe

Artista pop-rock Yvonne și trupa ei, proaspăt întorși după un mini-turneu de promovare al celui mai recent album „I’m Not Naïve“, revin pe scena din Timișoara, de data aceasta alături de Eduard Argalas, vineri, pe data de 2 mai, cu începere de la ora 20.00, la D’arc (Piața Unirii, nr. 5, Timișoara), acolo unde se anunță o seară electrizantă.

Yvonne, una dintre cele mai fresh și îndrăznețe voci din noul val pop-rock, propune un show care te poartă de la synthwave la alternative, de la emoție la explozie, într-un carusel care te încarcă de energie și la care dorești să revii cu fiecare ocazie, prins ca într-o vrajă ce nu îți dă pace. Alături de trupa ei formată din Vlad Rădoi (chitară și clape) și Sergiu Luțai (tobe), artista reușește să transforme fiecare live într-un moment intens, plin de energie și culoare.

Desigur, nu vor lipsi din playlist-ul artistei piese deja cunoscute de pe albumul „I’m Not Naive”, momente ce vor fi presărate cu o serie de surprize sonore care vor încinge și mai mult atmosfera și vor antrena publicul la dans și la bună dispoziție pe un 2 mai „sărbătoresc” de toată frumusețea.

Eduard Argalas și trupa lui formată din Sergiu Nădăban (tobe), Eduard Chelm (chitară) și Dedu Silviu (bas), instrumentiști cu o vastă experiență în scena muzicală locală, și nu numai, vor aduce un setlist plin de cover-uri românești reinterpretate cu stil, suflet și un sound bine sudat care va adăuga sarea și piperul peste un eveniment de la care nu ai voie să lipsești. Patru muzicieni, un vibe intens și o conexiune care se simte din primele acorduri, sunt doar câteva elemente care definesc modul în care a fost gândit acest proiect.

Prețul unui bilet la acest eveniment este de 40 RON și poate fi achiziționat doar la intrare. Mai multe detalii puteți afla de pe pagina oficială a evenimentului, la acest link: https://fb.me/e/HJDrBDW75

Un eveniment susținut de CVLTARTES și BeNow.

Mai multe despre Yvonne găsiți pe:

Facebook: https://www.facebook.com/yvoonne23
Instagram: https://www.instagram.com/_yvooo/
Mai multe despre Eduard Argalas găsiți pe:

Facebook: https://www.facebook.com/eduard.argalas
Instagram: https://www.instagram.com/eduard_argalas/

AICI puteți asculta versiunea live a piesei „Second With You“, videoclip extras din concertul de lansare al albumului „I’m Not Naïve“ susținut de Yvonne în Club Pixel din Timișoara:

Citeste mai mult

Cultură

Teatrul Național din Timișoara își modifică programul în ziua de doliu național

Publicat

pe

În conformitate cu hotărârea de guvern nr. 403/2025, care instituie zi de doliu național sâmbătă, 26 aprilie 2025, în semn de respect pentru trecerea în neființă a unui mare spirit al secolului, Papa Francisc, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara va arbora drapelul României în bernă și își va adapta programul în mod corespunzător.

Astfel, spectacolul Exod, programat inițial pentru această dată, se reprogramează duminică, 27 aprilie, de la ora 11. De asemenea, spectatorii pot opta pentru a doua reprezentație, care va avea loc în aceeași zi, de la ora 19, în limita locurilor disponibile, la numărul de telefon 0256 201 117, respectiv pe adresa de e-mail office@tntm.ro.

De asemenea, spectatorii care au cumpărat bilete pentru reprezentația de sâmbătă, 26 aprilie și care nu pot participa la nici una dintre cele două reprezentații programate duminică, 27 aprilie, au posibilitatea de a utiliza biletele pentru următoarele spectacole ale Teatrului Național, prin anunțare pe adresa office@tntm.ro, în limita locurilor disponibile, sau de a solicita returnarea prețului biletelor. Informații suplimentare pe office@tntm.ro.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite