În perioada 2 – 15 iunie, cetatea Timișoarei va fi din nou atinsă de aripa luminii – festivalul Sunscape revine cu cea de-a doua ediție, un eveniment care îmbină arta, educația și vibrația cosmică într-o celebrare multisenzorială a soarelui și a expresiei umane.
Ediția din acest an a festivalului reunește fotografia, muzica ambientală, arta vizuală și performance-ul într-un dialog inspirațional între tineri avizi de cunoaștere, artiști sclipitori, spații simbolice și teme cosmice.
Festivalul Sunscape revarsă mai departe seva creativității aprinse de Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2023, printr-un pachet de evenimente vibrante ce dau glas artei și luminii, purtând Timișoara și județul Timiș în luminile rampei ca spații vii ale inspirației și dezvoltării culturale. Festivalul Sunscape a făcut parte din acest program cultural și explorează lumina nu doar ca fenomen fizic, ci și ca simbol al expresiei umane, al trezirii interioare și al legăturii noastre cu natura și cosmosul. Festivalul devine astfel un spațiu de învățare, întâlnire și transformare – un loc în care arta devine meditație, iar percepția, formă de creație.
Invitat special în cadrul acestei ediții este renumitul fotograf belgian Marc T’Syen, artist cu o vastă experientă internațională, asistent al lui Sir Cecile Beaton, un adevărat monument în lumea fotografiei și alături de care Marc a avut posibilitatea de a cunoaște și studia personalități precum Audrey Hepburn, Marilyn Monroe, Prințesa Margareta sau Ducele și Ducesa de Windsor.
Stabilit, încă de la 17 ani la Londra, în districtul Bromley, un spațiu efervescent în acea perioadă, anii ’70 – ’80, în plină explozie a curentului punk și a libertății artistice, Marc îi întâlnește acolo pe Malcolm McLaren (managerul celebrei trupe Sex Pistols) și pe celebrul fotograf David Bailey.
În anii ’90, Marc se mută la Milano, unde este implicat activ în lumea modei, colaborând cu publicații de prestigiu precum British Vogue, Face Magazine (prin grupul Condé Nast) și având clienți precum Warner Bros UK.
În cadrul festivalului Marc va susține o serie de workshopuri de fotografie unde tinerii și pasionații de fotografie vor învăța să surprindă esența luminii și a momentelor efemere în cadre emoționante, deslușind alături de Marc noțiuni noi sau chiar explorând locații emblematice din Timișoara și din județul Timiș.
Astfel, prin lentila artistică, acești tineri vor descoperi nu doar tehnici avansate de fotografie, ci și o nouă perspectivă asupra luminii – văzută ca metaforă a cunoașterii și expresiei personale.
Punctul culminant al festivalului este marcat pe date de 5 iunie, când întreaga lume celebrează Galactic Tick Day – un moment simbolic care marchează o unitate de timp cosmic, legată de călătoria Sistemului Solar în jurul centrului galaxiei noastre.
În această zi specială, Galeria POD a Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș va găzdui vernisajul expoziției „Where Lights Rest / Acolo unde se odihnește lumina” semnată de Marc T’Syen, ce va cuprinde o serie de lucrări inspirate de lumină solară și peisaje urbane și naturale, surprinse într-o estetică profundă și poetică. Cezar Blînda va întregi experiența senzorială printr-o serie de obiecte, intitulate ”Urme solare / Solar traces”, compoziții care radiază o tăcere vie, devenind altare dedicate ritmurilor cosmice. Expoziția va fi deschisă de un concert acustic la pian în interpretarea artistei Yvonne.
Galactic Tick Day va fi marcată și de un concert acustic special al artistei Inia Dinia care va crea un univers sonor unic inspirat de fenomene naturale și clădit pe tema luminii si a solarității. Muzica sa ambientală, ce curge lin precum razele soarelui filtrate prin frunziș, reușește să creeze un cadru contemplativ în care sunetul creează o experiență unică, multisenzorială.
Un alt element inedit al zilei de 5 iunie este performance-ul sculptorului Remus Irimescu, care va modela o lucrare în lut în timp real, sincronizat cu acordurile propuse de harpa electrică a Iniei Dinia. Lutul devine astfel materie vie, reflectând lumina și muzica într-un dans al elementelor – pământ, apă, aer și foc – într-un poem vizual despre creație și metamorfoză.
Cea de-a doua ediție a Festivalului Sunscape își țese parcursul în trei capitole ale luminii și expresiei artistice:
- „Urma soarelui – scrierea cu lumină”
Ateliere de fotografie ghidate de ritmul luminii, susținute de Marc T’Syen, între 2 și 4 iunie 2025.
- „Acolo unde odihnește lumina”
O seară dedicată imaginii și sunetului, cu vernisajul expoziției de fotografie semnate de Marc T’Syen, alături de „Urme solare” de Cezar Blînda, completate de un concert de pian susținut de artista Yvonne. Evenimentul are loc pe 5 iunie 2025, de la ora 18:00, la Galeria POD din Timișoara.
III. „Solaris” – o celebrare a Galactic Tick Day
Cu un solo ambiental de Inia Dinia și un performance de sculptură în lut realizată de Remus Irimescu, în aceeași zi, 5 iunie 2025, de la ora 20:00, la Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș.
Toate evenimentele au acces liber, în limita locurilor disponibile.
Programul complet al festivalului este disponibil aici: https://trai.info.
Festivalul Sunscape este un proiect cultural finanțat prin programul TimCultura 2025 de Consiliul Județean Timiș și organizat de Asociația Culturală Trai.