Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

„Itinerant teatral“,ediția a III-a, la Liceul de Artă „Ion Vidu”  din Timișoara. Programul complet

Publicat

pe

Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, în parteneriat cu Fundația Județeană pentru Tineret Timiș și Teatrul Național „Mihai Eminescu” Timișoara a anunțat cea de-a treia ediție a proiectului cultural-educațional „Itinerant teatral”.

Itinerant teatral este un eveniment al secției de arta actorului din cadrul Liceului de Artă „Ion Vidu”, care se desfășoară luni, 2 iunie 2025 începând de la ora 18.00.

Cele patru producții teatrale ale secției sunt coordonate de profesorii-actori Cătălin Ursu, Mirela Puia, Diana Chioariu – Nițu, Ariana Harșani și Raul Bastean și se vor juca atât în Sala „Mihai Perian” cât și pe scena din curtea interioară din cadrul Liceului de Artă.

Itinerantul teatral s-a născut din dorința de a promova tinerii actori în devenire cât și activitatea lor artistică. Așadar, elevii claselor X – XII se vor reuni, într-un eveniment dedicat zilei artelor spectacolului de teatru în care vor juca în fața publicului.

Această zi a teatrului este marcată de patru spectacole: „Antisocial” de Bogdan Georgescu (ora 18), ”Exploziv” de Elise Wilk (ora 19), „Micul Prinț” după Antoine de Saint Exupery (ora 20) precum și „Chatroom” de Edna Walsh (ora 21).

De remarcat este faptul că, anul acesta, elevii actori de la Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara au participat la etapa națională a Olimpiadei Naționale de Arta Actorului unde au obținut locul II la nivel național cu spectacolul „Chatroom” de Edna Walsh.

De asemenea, de menționat sunt și premiile eleviilor obținute la secțiunea de interpretare individuală din cadrul Olimpiadei Naționale de Arta Actorului: Ana Reus (Premiul special), Luca Șandor (premiul III), Christopher Oancea-Cîtu (premiul III).

Pe scenă vor evolua elevii: Colţa Ania, Daicu Rebecca, Dănoiu Sabina, Gherban Ariana, Girigan Maria, Grimacovschi Ian, Hecsko-Bufu Ștefania Alexandra, Lungu Daniel,Matache Alessia, Nechita Cosmina, Popa Amalia, Ursache Maria, Ursu Raul, Rădoi Carol (pian, clasa prof. Aida Marc), Țîrlea Ionuț Cristian (percuție, clasa prof. Ioana Nistor), Ciupilă Laurențiu Cătălin (chitară, clasa prof. Adrian Mardan), Boldoran Alessia, Calud Lorena, Căprar Marissa, Ciubotariu Catrinel, Cotuțiu Andrei, Făinuș Adrian, Irimescu Karina, Oancea-Cîtu Christopher, Radu Florin, Siliman Mihai, Lara Albu, Alina Bratu, Daniela Enea, Bianca Ilie, Adrian Lateș, Sara Mersan, Ana Reus, Luca Șandor, Vlad Talpeș, Paula Trifan.

La toate cele patru spectacole din cadrul evenimentului intrarea este liberă.

Cultură

Festivalul „Sunscape“, ediția a doua, la Timișoara

Publicat

pe

În perioada 2 – 15 iunie, cetatea Timișoarei va fi din nou atinsă de aripa luminii – festivalul Sunscape revine cu cea de-a doua ediție, un eveniment care îmbină arta, educația și vibrația cosmică într-o celebrare multisenzorială a soarelui și a expresiei umane.

Ediția din acest an a festivalului reunește fotografia, muzica ambientală, arta vizuală și performance-ul într-un dialog inspirațional între tineri avizi de cunoaștere, artiști sclipitori, spații simbolice și teme cosmice.

Festivalul Sunscape revarsă mai departe seva creativității aprinse de Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2023, printr-un pachet de evenimente vibrante ce dau glas artei și luminii, purtând Timișoara și județul Timiș în luminile rampei ca spații vii ale inspirației și dezvoltării culturale. Festivalul Sunscape a făcut parte din acest program cultural și explorează lumina nu doar ca fenomen fizic, ci și ca simbol al expresiei umane, al trezirii interioare și al legăturii noastre cu natura și cosmosul. Festivalul devine astfel un spațiu de învățare, întâlnire și transformare – un loc în care arta devine meditație, iar percepția, formă de creație.

Invitat special în cadrul acestei ediții este renumitul fotograf belgian Marc T’Syen, artist cu o vastă experientă internațională, asistent al lui Sir Cecile Beaton, un adevărat monument în lumea fotografiei și alături de care Marc a avut posibilitatea de a cunoaște și studia personalități precum Audrey Hepburn, Marilyn Monroe, Prințesa Margareta sau Ducele și Ducesa de Windsor.

Stabilit, încă de la 17 ani la Londra, în districtul Bromley, un spațiu efervescent în acea perioadă, anii ’70 – ’80, în plină explozie a curentului punk și a libertății artistice, Marc îi întâlnește acolo pe Malcolm McLaren (managerul celebrei trupe Sex Pistols) și pe celebrul fotograf David Bailey.

În anii ’90, Marc se mută la Milano, unde este implicat activ în lumea modei, colaborând cu publicații de prestigiu precum British Vogue, Face Magazine (prin grupul Condé Nast) și având clienți precum Warner Bros UK.

În cadrul festivalului Marc va susține o serie de workshopuri de fotografie unde tinerii și pasionații de fotografie vor învăța să surprindă esența luminii și a momentelor efemere în cadre emoționante, deslușind alături de Marc noțiuni noi sau chiar explorând locații emblematice din Timișoara și din județul Timiș.

Astfel, prin lentila artistică, acești tineri vor descoperi nu doar tehnici avansate de fotografie, ci și o nouă perspectivă asupra luminii – văzută ca metaforă a cunoașterii și expresiei personale.

Punctul culminant al festivalului este marcat pe date de 5 iunie, când întreaga lume celebrează Galactic Tick Day – un moment simbolic care marchează o unitate de timp cosmic, legată de călătoria Sistemului Solar în jurul centrului galaxiei noastre.

În această zi specială, Galeria POD a Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș va găzdui vernisajul expoziției „Where Lights Rest / Acolo unde se odihnește lumina” semnată de Marc T’Syen, ce va cuprinde o serie de lucrări inspirate de lumină solară și peisaje urbane și naturale, surprinse într-o estetică profundă și poetică. Cezar Blînda va întregi experiența senzorială printr-o serie de obiecte, intitulate ”Urme solare / Solar traces”, compoziții care radiază o tăcere vie, devenind altare dedicate ritmurilor cosmice. Expoziția va fi deschisă de un concert acustic la pian în interpretarea artistei Yvonne.

Galactic Tick Day va fi marcată și de un concert acustic special al artistei Inia Dinia care va crea un univers sonor unic inspirat de fenomene naturale și clădit pe tema luminii si a solarității. Muzica sa ambientală, ce curge lin precum razele soarelui filtrate prin frunziș, reușește să creeze un cadru contemplativ în care sunetul creează o experiență unică, multisenzorială.

Un alt element inedit al zilei de 5 iunie este performance-ul sculptorului Remus Irimescu, care va modela o lucrare în lut în timp real, sincronizat cu acordurile propuse de harpa electrică a Iniei Dinia. Lutul devine astfel materie vie, reflectând lumina și muzica într-un dans al elementelor – pământ, apă, aer și foc – într-un poem vizual despre creație și metamorfoză.

Cea de-a doua ediție a Festivalului Sunscape își țese parcursul în trei capitole ale luminii și expresiei artistice:

  1. „Urma soarelui – scrierea cu lumină”

Ateliere de fotografie ghidate de ritmul luminii, susținute de Marc T’Syen, între 2 și 4 iunie 2025.

  1. „Acolo unde odihnește lumina”

O seară dedicată imaginii și sunetului, cu vernisajul expoziției de fotografie semnate de Marc T’Syen, alături de „Urme solare” de Cezar Blînda, completate de un concert de pian susținut de artista Yvonne. Evenimentul are loc pe 5 iunie 2025, de la ora 18:00, la Galeria POD din Timișoara.

III. „Solaris” – o celebrare a Galactic Tick Day

Cu un solo ambiental de Inia Dinia și un performance de sculptură în lut realizată de Remus Irimescu, în aceeași zi, 5 iunie 2025, de la ora 20:00, la Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș.

Toate evenimentele au acces liber, în limita locurilor disponibile.

Programul complet al festivalului este disponibil aici: https://trai.info.

Festivalul Sunscape este un proiect cultural finanțat prin programul TimCultura 2025 de Consiliul Județean Timiș și organizat de Asociația Culturală Trai.

Citeste mai mult

Cultură

Șapte galerii de artă din România și din Republica Moldova expun la PALTIM, Timișoara

Publicat

pe

Galeria Jecza din Timișoara este inițiatoarea unui amplu proiect expozițional, care va avea loc la Timișoara în paralel cu Bienala Art Encounters între 31 mai – 13 iulie 2025, alături de alte cinci galerii din România – /SAC, Mobius, Sector 1, Suprainfinit, Himera – și una din Republica Moldova, Lutnița.

Expoziția colectivă este curatoriată de Diana Marincu și reunește lucrările artiștilor: Andreea Anghel, Robert Andacs, Apparatus 22 Marius Bercea, Anca Brânzaș, Michele Bressan, Diana Cepleanu, Alina Cioară, Mihaela Coandă, Suzana Dan, Norbert Filep, Andrei Gamarț, Ana Ionescu, Jesse Kase, Daria Koltsova, Tincuța Marin, Andrei Nuțu, Radu Oreian, Dan Palade, Lucian Popăilă, Marius Rițiu, Salt Salome, Ioana Tocoaie, Roman Tolici.

Intitulată „There were times I wanted to change the world”, această expoziție pornește de la o investigație curatorială a conceptului de monstruos, a oglinzii ca metaforă a tabloului și a ideii de simulacru. Această cercetare se regăsește astăzi în diferitele tipuri de construcții, deconstrucții și reconstrucții ale reprezentării vizuale.

„Ideea monstruosului ca o expresie a hibridității uman-nonuman a traversat întreaga istorie a cunoașterii, de la filosofia pre-platoniciană și sistemele elenistice de a înțelege natura, sau mai exact natura umană, până la teoriile actuale non-normative despre alteritatea radicală.

Deconstrucția realului, ca strategie a artistului de a transforma o percepție sau o fantezie în imagini, este o variantă de a atinge monstruosul, acea combinație de elemente incompatibile.

Unul dintre autorii care s-a ocupat de istoria monstruosului din punct de vedere ontologico-politic, Filippo Del Lucchese, scrie că una dintre întrebările constante de-a lungul secolelor de reflecții filosofice este: ordinea lumii survine din haos curmându-l astfel sau este haosul destinul monstruos al oricărei așa-zise rânduieli? Această întrebare ne poate ghida în parcursul expozițional propus aici, iar relația dintre o căutare a compatibilității cu elemente incompatibile care ne intră sub piele și ne transformă capătă multiple întrupări, sub efectul pe care „corpul” picturii / artei îl exercită asupra noastră.” (Diana Marincu)

Sâmbătă 31 mai și duminică 1 iunie, de la ora 18:00, la tururi ghidate și întâlniri cu artiștii și cu galeriștii, într-un weekend plin de artă contemporană și de expoziții memorabile.

Expoziția face parte din programul colateral al Bienalei Art Encounters 2025 și poate fi vizitată în perioada 31 mai – 13 iulie 2025, de joi până duminică între orele 12.00 – 20.00.

Proiectul beneficiază de sprijinul generos al Băncii Transilvania și de parteneriatul cu PALTIM, care a oferit acest spațiu.

Citeste mai mult

Cultură

Happy Familiy Hour, la Timișoara Music Awards Festival

Publicat

pe

În weekendul 24–25 mai 2025, în cadrul Timișoara Music Awards Festival, va avea loc Happy Family Hour, un program dedicat familiilor, desfășurat între orele 12:00 și 15:00, la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara.

Participarea este gratuită, iar activitățile sunt concepute pentru toate vârstele: spectacole de jonglerie și dans, face-painting, ateliere creative, jocuri tematice, mascote, baloane uriașe, tatuaje temporare și trasee interactive.

Vor exista și zone foto, surprize dulci, cutii misterioase, parașută uriașă și o zonă de food.

Evenimentul este family friendly și pet friendly, gândit ca un spațiu sigur și accesibil pentru întreaga familie.

Happy Family Hour face parte din inițiativa Timișoara Music Awards Festival de a aduce împreună muzica, natura și comunitatea locală.

Eveniment organizat cu sprijinul Visit Timiș, finanțat de Consiliul Județean Timiș, în parteneriat cu Muzeul Satului Bănățean.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite