Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Laborator Speculativ Doar Mâine 1.0. Expoziție dedicată tinerilor artiști, la Timișoara

Publicat

pe

Un demers artistic inovator dedicat tinerilor artiști își deschide porțile în 14 noiembrie, la Timișoara. Este vorba despre expoziția Laborator Speculativ Doar Mâine 1.0, găzduită până în 30 noiembrie, de UPT Campus Creativ Timișoara. Evenimentul aduce în prim-plan proiecte inovatoare create de tineri artiști de la prestigioase facultăți din țară și străinătate: Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea Politehnică Timișoara, UNATC București, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj, Universitatea Aurel Vlaicu Arad, Kunstuniversität Linz – Austria și Design Academy – Eindhoven*.

Expoziția propune o incursiune în abordarea speculativă a problemelor actuale, oferind privitorilor posibilitatea de a explora dezvoltări, rezolvări sau deturnări de situații prin ochii tinerilor artiști. Procesul creativ implică o perspectivă critică asupra prezentului, metode de cercetare prin artă și imaginație speculativă pentru a contura posibile viitoruri alternative. Expoziția se axează pe patru coordonate principale: abordarea speculativă (în design, ficțiune sau realismul speculativ), legătura cu prezentul (explorând teme precum crizele actuale și noile tehnologii), interactivitatea (atât digitală, cât și analogică) și conceptul de laborator (transparența cercetării artistice).” – spune Nita Stoica, președinta Asociației „Doar Mâine”

Vernisajul are loc marți 14 noiembrie, la ora 18.00. Același spațiu găzduiește, în 15 noiembrie, alte două evenimente interesante.  Astfel, de la ora 15:00, are loc atelierul „Post Growth Toolkit [The Game]” cu Katharina Amman – o incursiune în lumea ficțiunii speculative și științei, în cadrul căreia participanții vor fi provocați să-și reevalueze viziunile asupra creșterii economice printr-un joc tactic de cărți.

Două ore mai târziu, de la ora 17:00, are loc lansarea cărții „Cercetarea prin artă, practici și metode” de Alexandru Berceanu. Aceasta aduce o contribuție esențială la înțelegerea relației complexe dintre artă și cercetare, subliniind importanța cercetării bazate pe artă în explorarea cunoașterii umane.

Expoziția Laborator Speculativ Doar Mâine 1.0 este organizată de Asociația Doar Mâine în cadrul proiectului Laborator Speculativ Doar Mâine, parte a Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”. Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Participanți la proiect:

Facultatea de Arte și Design, Universitatea de Vest Timișoara: András Hunor, Bogdan Matei, Andrei Pituț, Sânziana Gheorghe (coord. Lector Univ. Dr. Mihai Zgondoiu, Lector Univ. Dr. Bogdan Rață)

Universitatea Politehnică Timișoara: Călina Crestin

UNATC București – Tehnologii interactive pentru arte performative și media, New Media Design: Andrada Baleanu, Simona-Diana Chiru, Lorena Cocora, Radu Condrache, Caty Alexandra Samata, Yilmaz Selina Muskinaz (coord. Prof. Alexandru Berceanu, Lector Cercetător Grigore Burloiu)

Universitatea Babeș-Bolyai Cluj – Digital Interactive Arts, Facultatea de Teatru și Film: Flavius Coman, Nicoleta Vlad (coord. Lector specialist Adelina Bulibașa)

Facultatea de Design, Universitatea Aurel Vlaicu Arad: Anca Memete (coord. Dr. Lector Univ. Laurian Popa)

Kunstuniversität Linz, Austria: Sam Bunn, Ruth Größwang, Severin Standhartinger (coord. Sam Bunn)

Design Academy Eindhoven, Olanda: Katharina Ammann

Cultură

Sărbători pe rit vechi. Bilja Krstić & Bistrik Orchestra, pe scena Târgului de Crăciun de la Timișoara

Publicat

pe

Sâmbătă, 4 ianuarie, la ora 18:00, vor urca pe scena din Piața Victoriei Bilja Krstić și orchestra sa, Bistrik, într-un concert ce promite să cucerească inimile tuturor celor prezenți, anunță Casa de Cultură a municipiului Timișoara.

Bilja Krstić este o artistă emblematică a muzicii tradiționale sârbești și balcanice, cu o carieră de peste 40 de ani, în care a reinterpretat folclorul, printr-o fuziune originală de armonii vocale, elemente etno și influențe contemporane.

Cu un repertoriu impresionant, ce include cântece din Serbia, Macedonia, România, Bulgaria și alte țări din Balcani, Bilja & Bistrik aduc în prim-plan esența tradițiilor din regiune. De-a lungul carierei, Bilja a lansat șapte albume, dintre care cel mai recent, „Biljur” (2023), reflectă pasiunea sa pentru păstrarea moștenirii muzicale.

Vor răsuna pe scenă, așadar, pe 4 ianuarie, melodii premiate și recunoscute internațional, cum ar fi „Niska Banja”.

Experiența lor live este caracterizată de o atmosferă caldă, sinceră și plină de emoție, care conectează publicul la rădăcinile muzicii tradiționale.

Partener: Radio Banat Link 93,3 FM Timisoara

Citeste mai mult

Cultură

Spectacolele „Ierbar“ și „Absurdinia“ încheie FEST-FDR 2024

Publicat

pe

Joi, 19 decembrie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Național din Timișoara are loc  așteptatul spectacol „Ierbar“ de Simona Popescu și Radu Afrim, un spectacol al Teatrului Național din Târgu-Mureș, Compania „Liviu Rebreanu”.

O meditație poetică despre viață, având ca sursă de inspirație poezia însăși, dar și natura, spectacolul „Ierbar“ prezintă o perspectivă inedită – filtrată prin sensibilitatea artistică inconfundabilă a lui Radu Afrim – asupra trecerii timpului. După cum precizează producătorii spectacolului, Ierbar este o experiență teatrală multisenzorială, dar şi una interioară, o călătorie în care magicul însoțește concretul așa cum, atunci când respirăm în ger, nu putem opri șuvoaiele de aburi să ne încadreze volatil chipurile.

Nu întâmplător, ultimul spectacol al FEST-FDR 2024 este o premieră.

Vineri, 20 decembrie, de la ora 19, în Studio UȚU, Teatrul Național din Timișoara prezintă cel mai nou spectacol al său, „Absurdinia“, pe un scenariu de Gavriil Pinte după I.L. Caragiale, Urmuz, Tudor Arghezi și Matei Vișniec.

Aducând laolaltă rânduri uimitor de contemporane ale unor autori care acoperă mai bine de un secol de literatură, scenariul lui Gavriil Pinte construiește un real parcurs al teatrului românesc al absurdului prin patru marcanți exponenți ai săi. Gavriil Pinte inventează o lume năstrușnică și neprevăzută care funcționează ca un fel de scut, amendând absurdul unui prezent năucitor printr-o „privire burlescă asupra unei lumi în care legea o face principiul aberației, al nonsensului, iar logica este ieșită din făgașul rațiunii”, după cum declară el însuși. Cu umor și cu enorm de multă imaginație, „Absurdinia“ își transformă spectatorii în exploratori care întorc spatele, pe deplin conștient, unei lumi guvernate cu intransigența nesiguranței de sine, descoperind că dincolo de lipsa de comunicare, de privarea limbajului de bogăția sensurilor multiple, de însingurare, mai există rost și sens, mai există râs, bucurie și speranță, pentru că, în cuvintele regizorului Gavriil Pinte, „lumea se vindecă, lumea rezistă, și rezistă fiindcă ea, lumea, e o alcătuire uluitoare”.

Echipa de creație a spectacolului este completată de scenografa Roxana Ionescu și de talentații actori ai Teatrului Național din Timișoara – Laura Avarvari, Oana Iovița, Andrei Chifu, Bogdan Spiridon, Cristian Szekeres și Darius Zet.

A doua reprezentație a spectacolului este programată sâmbătă, 21 decembrie.

Biletele pot fi achiziționate on-line, pe www.tntm.ro sau fizic, la Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2, deschisă între orele 11.00 și 19.00.

Citeste mai mult

Cultură

Actorul Mircea Diaconu a murit din cauza unui cancer de colon

Publicat

pe

Actorul Mircea Diaconu a murit, sâmbătă, la vârsta de 74 de ani, după ce în ultima perioadă a suferit de cancer de colon.

Anunțul a fost făcut de soția sa, actrița Diana Lupescu.

Trupul neînsuflețit al lui Mircea Diaconu va fi depus luni, între orele 12:00 și 16:00, la Teatrul Nottara, acolo unde apropiații vor putea veni să-și aducă un ultim omagiu. Înmormântarea va avea loc marți, la cimitirul din Săftica.

Mircea Diaconu ar fi împlinit 75 de ani în ajunul Crăciunului.

Actorul Mircea Diaconu s-a născut la 24 decembrie 1949 în comuna Vlădeşti, judeţul Argeş. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti în anul 1971, notează Agerpres.

În 1972, a fost angajat la Teatrul Bulandra, de Liviu Ciulei, unde a rămas până în 1982, după care a fost angajat la Teatrul Nottara. S-a implicat şi în activitatea didactică: în perioada 1977 – 1978, a fost asistent la Actorie, IATC Bucureşti (clasa Olga Tudorache), iar între 1991-1998 a predat cursuri de actorie de film, la Academia de Teatru şi Film Bucureşti, în sistem atelier. În 1995, a devenit profesor la UNATC.

A debutat pe scena Teatrului Bulandra, în 1970, cu piesa „Harfa de iarbă” după Truman Capote. Pe scena acestui teatru a mai jucat în „Revizorul” de Gogol (r. Lucian Pintilie, 1972), „A 12-a noapte” de Shakespeare (r. Liviu Ciulei, 1973), „Răceala” de Marin Sorescu (r. Dan Micu, 1977), „Furtuna” de Shakespeare (r. Liviu Ciulei, 1978) ş.a. La Teatrul Nottara şi-a reconfirmat calităţile de actor complex, atât în comedie, cât şi în dramă: „Cum vă place” de Shakespeare (r. Lucian Pintilie, 1982), „Pădurea” de Ostrovski (r. Constantin Marinescu, 1983), „Ultimul bal” după Liviu Rebreanu (r. Dan Micu, 1984), „Burghezul gentilom” după Moliere (r. Dan Micu, 1988) ş.a. A colaborat şi cu alte teatre: Theatrum Mundi („Teatrul descompus” de Matei Vişniec), Teatrul Naţional Bucureşti („Ghetou” de Joshua Sobol, regia Victor Ioan Frunză) etc.

A fost primul actor din România care şi-a dat demisia, devenind liber profesionist, în anul 1990.

Ca actor de film se impune, ca şi în teatru, atât în registrul dramatic, cât şi în cel comic.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite