Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Laborator Speculativ Doar Mâine 1.0. Expoziție dedicată tinerilor artiști, la Timișoara

Publicat

pe

Un demers artistic inovator dedicat tinerilor artiști își deschide porțile în 14 noiembrie, la Timișoara. Este vorba despre expoziția Laborator Speculativ Doar Mâine 1.0, găzduită până în 30 noiembrie, de UPT Campus Creativ Timișoara. Evenimentul aduce în prim-plan proiecte inovatoare create de tineri artiști de la prestigioase facultăți din țară și străinătate: Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea Politehnică Timișoara, UNATC București, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj, Universitatea Aurel Vlaicu Arad, Kunstuniversität Linz – Austria și Design Academy – Eindhoven*.

Expoziția propune o incursiune în abordarea speculativă a problemelor actuale, oferind privitorilor posibilitatea de a explora dezvoltări, rezolvări sau deturnări de situații prin ochii tinerilor artiști. Procesul creativ implică o perspectivă critică asupra prezentului, metode de cercetare prin artă și imaginație speculativă pentru a contura posibile viitoruri alternative. Expoziția se axează pe patru coordonate principale: abordarea speculativă (în design, ficțiune sau realismul speculativ), legătura cu prezentul (explorând teme precum crizele actuale și noile tehnologii), interactivitatea (atât digitală, cât și analogică) și conceptul de laborator (transparența cercetării artistice).” – spune Nita Stoica, președinta Asociației „Doar Mâine”

Vernisajul are loc marți 14 noiembrie, la ora 18.00. Același spațiu găzduiește, în 15 noiembrie, alte două evenimente interesante.  Astfel, de la ora 15:00, are loc atelierul „Post Growth Toolkit [The Game]” cu Katharina Amman – o incursiune în lumea ficțiunii speculative și științei, în cadrul căreia participanții vor fi provocați să-și reevalueze viziunile asupra creșterii economice printr-un joc tactic de cărți.

Două ore mai târziu, de la ora 17:00, are loc lansarea cărții „Cercetarea prin artă, practici și metode” de Alexandru Berceanu. Aceasta aduce o contribuție esențială la înțelegerea relației complexe dintre artă și cercetare, subliniind importanța cercetării bazate pe artă în explorarea cunoașterii umane.

Expoziția Laborator Speculativ Doar Mâine 1.0 este organizată de Asociația Doar Mâine în cadrul proiectului Laborator Speculativ Doar Mâine, parte a Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”. Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Participanți la proiect:

Facultatea de Arte și Design, Universitatea de Vest Timișoara: András Hunor, Bogdan Matei, Andrei Pituț, Sânziana Gheorghe (coord. Lector Univ. Dr. Mihai Zgondoiu, Lector Univ. Dr. Bogdan Rață)

Universitatea Politehnică Timișoara: Călina Crestin

UNATC București – Tehnologii interactive pentru arte performative și media, New Media Design: Andrada Baleanu, Simona-Diana Chiru, Lorena Cocora, Radu Condrache, Caty Alexandra Samata, Yilmaz Selina Muskinaz (coord. Prof. Alexandru Berceanu, Lector Cercetător Grigore Burloiu)

Universitatea Babeș-Bolyai Cluj – Digital Interactive Arts, Facultatea de Teatru și Film: Flavius Coman, Nicoleta Vlad (coord. Lector specialist Adelina Bulibașa)

Facultatea de Design, Universitatea Aurel Vlaicu Arad: Anca Memete (coord. Dr. Lector Univ. Laurian Popa)

Kunstuniversität Linz, Austria: Sam Bunn, Ruth Größwang, Severin Standhartinger (coord. Sam Bunn)

Design Academy Eindhoven, Olanda: Katharina Ammann

Cultură

Spectacolul „Azi la noi cântă tot natul“, de Florii, la Filarmonica „Banatul“

Publicat

pe

Pe 28 aprilie, de la ora 18.00, Ansamblul „Timișul” sărbătorește Floriile, cu participarea instrumentiștilor, a dansatorilor și a invitaților săi speciali: Călin Bârcean (solist Pragu’ de Sus), preotul Vasile Bădescu, antrenorul de fotbal Alexandru Pelici, omul de radio Ioana Sapianu, arhitectul Nenad Luchin, actrița Alina Ilea, avocatul Doru Julean, tenorul Bogdan Zaharia, inginerul Octavian Zaica, DJ Sean Norvis și Mirela Castelli, director Casa Auto.

Soliști: Daniela Condurache și Andreea Voica.

Coregrafi: Maria Topciov și Ciprian David

Dirijor: Deian Galetin. Prezintă: Florin Mihoc

Partener: Filarmonica „Banatul”. Partener media: TVR Timișoara

Accesul se face pe bază de bilete, disponibile la Casa de Cultură (Str. Miron Costin nr.2). Prețul unui bilet este 30 lei.

Citeste mai mult

Cultură

„Victimele datoriei“ – o nouă premieră pe scena Teatrului Național din Timișoara

Publicat

pe

Cu noua sa premieră, Teatrul Național din Timișoara propune publicului o incursiune în subconștient. Nu pe filiera Freud, și nici pe filiera Jung, ci, poate surprinzător, pe cea a lui Eugène Ionesco.

Astfel, joi, 25 aprilie 2024, de la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Național are loc premiera spectacolului „Victimele datoriei“ de Eugène Ionesco, traducerea Vlad Russo și Vlad Zografi.

„Am proiectat pe scenă îndoielile, angoasele mele profunde, le-am pus în dialog și le-am întruchipat (…); scriam cu cea mai mare sinceritate; (..) am intitulat asta «Victimele datoriei»”, scria Eugène Ionesco în „Note și contra-note”.

Purtând amprenta regizorală a lui Radu Iacoban, spectacolul este o tragi-comedie construită ca un joc de oglinzi care, pendulând între vizibil și invizibil, între concret și inefabil, își urmărește eroul – un om obișnuit, aparent fără identitate, interpretat de unul dintre cei mai reprezentativi actori ai Teatrului Național din Timișoara, Matei Chioariu – pe un drum bizar, comic și tragic, pe care se vede silit să îl parcurgă, în căutarea rădăcinilor răului, în ciuda (sau poate din cauza) placidității care îl supune regulilor, fără discernământ. Parcurge acest traseu, victimă, în fond, a propriilor teorii despre teatru, împins, ghidat, provocat de niște personaje la fel de caleidoscopice, interpretate de reputații actori Claudia Ieremia, Marin Lupanciuc, Ion Rizea și Iuliana Crăescu. Scenografia și visuals-urile sunt semnate de Tudor Prodan.

Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul www.tntm.ro și fizic, la Agenția de bilete Mărășești, str. Mărășești nr. 2, orar marți – duminică, orele 11.00 – 19.00.

Citeste mai mult

Cultură

Ziua Națională a Tineretului – 25 de evenimente, la Timișoara

Publicat

pe

,,Timișoara pentru TINEri” aduce evenimente care mai de care, pentru toate preferințele, pentru a marca Ziua Națională a Tineretului.

Între 21 aprilie – 1 mai, Primăria Municipiului Timișoara, alături de mai multe instituții și organizații partenere, pregătește filme, piese de teatru, concerte, competiție cu bărci dragon, picnicuri, proiecții de film și dezbateri, în diverse zone din oraș.

Cursa pe Bega cu bărci dragon, pentru care vă puteți înscrie până în 22 aprilie, va avea loc în 24 aprilie, va fi o întrecere pe echipe și promite să fie experiență de neuitat.

Înscrierile se pot face la acest link: https://forms.gle/nizpkRt6p3t4XyCT9

Casa de Cultură a Municipiului Timișoara a pregătit două reprezentații ale piesei Harap-Alb, un recital Dragoș Moldovan și Andreea Vlas, musicalul „Come into the Light!”, un picnic și o proiecție de film și spectacolul folcloric „Azi, la noi, cântă tot natul”.

Nici Teatrul Maghiar nu se lasă mai prejos, jucând atât ,,Pericles” cât și ,,Doctorul”. Liceul Waldorf își prezintă musical-ul ,,Aladdin”, iar în cartierul Dacia, în parc, de la ora 11:00 se va organiza un Picnic Atipic.

Proiectul ”Timișoara pentru TINEri” este realizat de Consiliului Consultativ al Tinerilor Municipiului Timișoara, structură din care fac parte peste 20 de organizații de și pentru tineret, împreună cu Asociația Timișoara 2023, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș,, Teatrul Maghiar ”Csiky Gergely”, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Centrul de Proiecte, Cinema Victoria, Cinema Timiș, Filarmonica Banatul, Harababura, Liceul Waldorf Timișoara, Club Sportiv Nautic Banat Timișoara și Visit Timișoara.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite