Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Orașul paralel. Piese de teatru interactiv, pe stradă, în carterul Iosefin din Timișoara

Publicat

pe

Săptămâna aceasta Iosefinul poate fi descoperit prin 3 trasee de teatru imersiv, care dezvăluie povești și lumi nebănuite, ce scapă ochiului în graba cotidiană.

Spectacolul Orașul Paralel se joacă în 7, 8 și 12 septembrie 2021, de la orele 16:30, respectiv 18:30, pe toate cele trei rute: Vicki (traseul roz), Martin (traseul albastru) și The Game (traseul galben).

Orașul Paralel este o rupere de cotidian care ajută spectatorul să se conecteze la realitățile profunde ale cartierului, călăuzit fiind de personaje ficționale. Experiența inedită creată de Ana Mărgineanu și Peca Ștefan este inspirată de poveștile documentate în cartierul Iosefin, este construită în jurul locurilor misterioase pe care le-au descoperit și dăruită orașului prin intermediul actorilor Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, în colaborare cu tineri actori din Timișoara. Orașul Paralel este o piesă de teatru în plimbare, bazată pe un concept original dezvoltat de PopUP Theatrics (Ana Mărgineanu, Tamilla Woodard, Peca Ștefan) la New York.

Este un spectacol umblător, unde omul renunță la fotoliul roșu și o ia la picior după personaje, pe străzi, se bagă în cotloane, se urcă pe scări, coboară în beciuri, ajunge la etaj, pe acoperiș, într-un carusel ficțional, precizează Ana Mărgineanu, regizorul piesei.

Spectacolele jucate în premieră în 20, 21 și 22 august au reușit să emoționeze prin valențele și perspectivele noi arătate asupra cartierului chiar și timișorenii care locuiesc sau au locuit mulți ani în Iosefin, generând reacții de apreciere și susținere atâtt online cât și offline.

Este o experiență extrem de intimă, în sensul în care ești tu cu actorii. E ca și când se turnează un film și tu ești camera de filmat care urmărește personajele, doar că totul e în timp real. Pentru ceilalți oameni de pe stradă nu e vizibil spectacolul, dar pentru tine totul e foarte intens, explică Peca Ștefan, autorul textului piesei.

Orașul Paralel accentuează și specificul multicultural al cartierului, pe care fiecare spectator îl va resimți acceptând provocarea scenelor bilingve și participând activ la decodarea lumilor paralele, cu ajutorul călăuzelor care ghidează „spectactorii” pe tot parcursul piesei. Totodată spectacolul aduce și o noutate absolută, și anume traseul galben THE GAME, care reprezintă un jod urban în participanții își asumă rolul de iepure sau câine, fiecare cu filtrele, poveștile și obiectivele proprii.

Orașul Paralel are și un rol de atenționare, de evidențiere a paradoxurilor care ne înconjoară. Și-i invităm pe cei în măsură să influențeze dezvoltarea cartierului să vină la spectacol și să vadă lumile paralele ale Iosefinului, menționează Balázs Attila, directorul Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara.

Spectatorii sunt ghidați cu multă pricepere pe străzile Iosefinului de actorii deosebit de talentați care au intrat în rolurile personajelor inspirate din acest cartier al Timișoarei: Balázs Attila, Bandi András Zsolt, Czüvek Loránd, Éder Enikő, Erdős Bálint, Hegyi Kincső, Jancsó Előd, Kiss Attila, Lajter Márkó Ernesztó, Lőrincz Rita, Magyari Etelka, Mátyás Zsolt Imre, Molnos András Csaba, Tar Mónika, Tokai Andrea, Vajda Boróka, Oana Elena Antonovici, Ioana Octavia Balint, Otniel Curaciuc-Floruț, Patricia Gavril, Marin Lupanciuc, Raoul Horn, Jasmina Mitrici, Elena Nistor, Răzvan Oroian, Mirela Puia, Rareș-Cătălin Rusan.

Regia este semnată de Ana Mărgineanu, textul de Peca Ștefan, iar traducerea în maghiară de Timea Laslavic. Din echipa de creație mai fac parte:  Cári Tibor (muzica originală), Baczó Tünde (coregrafie), Albert Alpár (scenografie și costume), Anca Berlogea-Boariu, Patricia Sas (video) și Maa Nu (foto).

Proiectul dorește să se extindă în 2022 și 2023 în cartierele Elisabetin și Fabric, creând o rețea de trasee imersive care descoperă viața ascunsă a Timișoarei. Toate aceste rute urmează să fie deschise publicului, în 2023, într-o explorare extinsă în timpul Capitalei Culturale Europene.

DILEME URBANE. ORAȘUL PARALEL este un proiect dezvoltat în cadrul Programului Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii de Asociația Culturală Diogene în coproducție cu Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, în colaborare cu Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea de Vest – Facultatea de Muzică și Teatru, Teatrul Thespis, Pop Up Theatrics, LOGS, Nokia, STPT. Proiectul este cofinanțat prin programul Erasmus+ COME:ON! (Culture, Occupation, Mobility, Europe: Operational Network!) și de Centrul de Proiecte Timișoara ca parte a programului cultural prioritar TM2023 RESTART.

Biletele pot fi achiziționate de la casieria Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara și de pe pagina web a proiectului orasulparalel.ro .

Locurile sunt limitate la 5 spectatori pentru traseul Vicki, respectiv 10 spectatori pentru traseele Martin și The Game.

Cultură

„Victimele datoriei“ – o nouă premieră pe scena Teatrului Național din Timișoara

Publicat

pe

Cu noua sa premieră, Teatrul Național din Timișoara propune publicului o incursiune în subconștient. Nu pe filiera Freud, și nici pe filiera Jung, ci, poate surprinzător, pe cea a lui Eugène Ionesco.

Astfel, joi, 25 aprilie 2024, de la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Național are loc premiera spectacolului „Victimele datoriei“ de Eugène Ionesco, traducerea Vlad Russo și Vlad Zografi.

„Am proiectat pe scenă îndoielile, angoasele mele profunde, le-am pus în dialog și le-am întruchipat (…); scriam cu cea mai mare sinceritate; (..) am intitulat asta «Victimele datoriei»”, scria Eugène Ionesco în „Note și contra-note”.

Purtând amprenta regizorală a lui Radu Iacoban, spectacolul este o tragi-comedie construită ca un joc de oglinzi care, pendulând între vizibil și invizibil, între concret și inefabil, își urmărește eroul – un om obișnuit, aparent fără identitate, interpretat de unul dintre cei mai reprezentativi actori ai Teatrului Național din Timișoara, Matei Chioariu – pe un drum bizar, comic și tragic, pe care se vede silit să îl parcurgă, în căutarea rădăcinilor răului, în ciuda (sau poate din cauza) placidității care îl supune regulilor, fără discernământ. Parcurge acest traseu, victimă, în fond, a propriilor teorii despre teatru, împins, ghidat, provocat de niște personaje la fel de caleidoscopice, interpretate de reputații actori Claudia Ieremia, Marin Lupanciuc, Ion Rizea și Iuliana Crăescu. Scenografia și visuals-urile sunt semnate de Tudor Prodan.

Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul www.tntm.ro și fizic, la Agenția de bilete Mărășești, str. Mărășești nr. 2, orar marți – duminică, orele 11.00 – 19.00.

Citeste mai mult

Cultură

Ziua Națională a Tineretului – 25 de evenimente, la Timișoara

Publicat

pe

,,Timișoara pentru TINEri” aduce evenimente care mai de care, pentru toate preferințele, pentru a marca Ziua Națională a Tineretului.

Între 21 aprilie – 1 mai, Primăria Municipiului Timișoara, alături de mai multe instituții și organizații partenere, pregătește filme, piese de teatru, concerte, competiție cu bărci dragon, picnicuri, proiecții de film și dezbateri, în diverse zone din oraș.

Cursa pe Bega cu bărci dragon, pentru care vă puteți înscrie până în 22 aprilie, va avea loc în 24 aprilie, va fi o întrecere pe echipe și promite să fie experiență de neuitat.

Înscrierile se pot face la acest link: https://forms.gle/nizpkRt6p3t4XyCT9

Casa de Cultură a Municipiului Timișoara a pregătit două reprezentații ale piesei Harap-Alb, un recital Dragoș Moldovan și Andreea Vlas, musicalul „Come into the Light!”, un picnic și o proiecție de film și spectacolul folcloric „Azi, la noi, cântă tot natul”.

Nici Teatrul Maghiar nu se lasă mai prejos, jucând atât ,,Pericles” cât și ,,Doctorul”. Liceul Waldorf își prezintă musical-ul ,,Aladdin”, iar în cartierul Dacia, în parc, de la ora 11:00 se va organiza un Picnic Atipic.

Proiectul ”Timișoara pentru TINEri” este realizat de Consiliului Consultativ al Tinerilor Municipiului Timișoara, structură din care fac parte peste 20 de organizații de și pentru tineret, împreună cu Asociația Timișoara 2023, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș,, Teatrul Maghiar ”Csiky Gergely”, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Centrul de Proiecte, Cinema Victoria, Cinema Timiș, Filarmonica Banatul, Harababura, Liceul Waldorf Timișoara, Club Sportiv Nautic Banat Timișoara și Visit Timișoara.

Citeste mai mult

Cultură

„Romanian Psycho“, a doua premieră din luna aprilie, la Teatrul Național Timișoara

Publicat

pe

A doua premieră a lunii aprilie la Teatrul Național din Timișoara lansează o provocare marca Florin Piersic jr, care se întoarce la tripla ipostază de dramaturg, regizor și interpret în comedia „Romanian Psycho“.

Îndrăgitul actor al Teatrului Național construiește, cu inteligența, cu umorul și cu verva care îi sunt proprii, ceea ce se numește științific „safe space”, spațiul de siguranță al cărui destinatar este un personaj necunoscut care poate lua chipul fiecărui spectator în parte.

Așa cum ne-a obișnuit, Florin Piersic jr aduce pe scenă o lume care ne este foarte apropiată, dar pe care o descoperim cu surprindere și care, dincolo de hohotul de râs, deschide o temă de reflecție profundă despre o realitate simptomatică.

Premiera spectacolului ROMANIAN PSYCHO are loc duminică, 14 aprilie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Național, fiind urmată de o a doua reprezentație marți, 16 aprilie.

Biletele pot fi achiziționate pe site-ul www.tntm.ro și fizic, la Agenția de bilete Mărășești, str. Mărășești nr. 2, orar marți – duminică, orele 11.00 – 19.00.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite