Ne găsiți și pe:

Cultură

Ruga Timișoarei, ediția 2021. Expoziții, teatru, spectacole folclorice, degustări de produse tradiționale

Publicat

pe

În acest an, Ruga Timișoarei și ziua dedicată minorităților se întâlnesc sub același „acoperiș” – Banatica, eveniment care se va desfășura în perioada 10 – 12 septembrie și care este organizat în parteneriat cu Arhiepiscopia Ortodoxă a Timișoarei.

Vor fi trei zile de activități diverse: de la expoziții, teatru, muzică, degustări de produse tradiționale, ateliere de dansuri și instrumente populare, parade ale costumelor specifice, spectacole folclorice cu soliști îndrăgiți, la mult așteptatul joc de rugă, în compania Ansamblului „Timișul“.

Toate sunt menite să retransmită importanța folclorului, care, atunci când este în forma sa pură, stă la rădăcina celor mai valoroase forme de expresie culturală.

Parteneri: Asociaţia Dacia Capta, Uniunea Sârbilor din România, Societatea Makedon-Armână, Asociația Comunitară pentru Banat, Comunitatea Evreilor, Forumul Democrat al Germanilor din Banat, Uniunea Bulgară din Banat, Uniunea Ucrainienilor din România – Filiala Timiş, Centrul de Resurse pentru Regenerarea Urbană, Comunitatea slovacă din Butin.

PROGRAM:

10 septembrie

Catedrala Mitropolitană – Expoziție de fotografii „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș povestit copiilor“

ora 17.00 – Casa de cultură a municipiului Timișoara – Linguri de poveste – expoziție de linguri de lemn

ora 17.30 – Parcul Rozelor – Spectacol și joc de rugă cu Ansamblul „Timișul“, dirijori Deian Galetin și Nicolae Baniciu

Invitați: Andreea Voica, Nicu Novac, Mihaela Petrovici, Doriana Talpeș, Carmen Popovici-Dumbravă, Adrian Stanca, Dumitru Stoicănescu, Ramona Ilieși-Drăgan, Dorinel Gavriluț Pârvoni, Ana Gabriela Coțe, Ana-Maria Moldovan, Bianca Opariuc, Vlad Văcariu și Anda Sabadoș.

ora 20.00 – Centrul de proiecte – Concert Corala „Contrast“

11 septembrie

orele 10 – 20  – Parcul Rozelor – Ateliere interactive și expoziții

ora 10.00 – Parcul Rozelor – Noua poveste a Scufiței Roșii – spectacol în limba sârbă

ora 12.00 – Parcul Rozelor – ZI-I – spectacol în limba maghiară

ora 17.00 – Parada costumelor tradiționale pe traseul Piața Unirii – Piața Libertății – Piața Victoriei – Parcul Rozelor

ora 17.30 – Parcul Rozelor – Degustare de produse tradiționale

ora 18.00 – Parcul Rozelor – Din muzica minorităților – Recital Ansamblul „Timișul“. Invitați: Pera Teodorovici, Doriana Talpeș, Makkai Eszter

ora 18.30 – Parcul Rozelor – Momente artistice ale minorităților

12 septembrie

ora 12.00 – Catedrala Mitroplitană – Concert de muzică sacră

Cultură

Schimb de experiență. CJ Timiș prezent la Novi Sad – capitală culturală europeană

Publicat

pe

Consiliul Județean Timiș a fost reprezentat la Novi Sad, Serbia, la deschiderea oficială a anului Capitalei Europene a Culturii 2022, de către administratorul public al județului, Marian Constantin Vasile. În cadrul delegației, acesta a fost însoțit de membri ai aparatului de specialitate implicați în activități de promovare a turismului.

Scopul deplasării a fost realizarea uni schimb de experiență și de bune practici cu vecinii noștri sârbi în ceea ce privește provocările pe care le presupune organizarea evenimentului de deschidere, dar și a întregului program cultural, în perspectiva anului 2023, când Timișoara va deține, la rândul ei, titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Consiliul Județean este unul dintre cei trei parteneri finanțatori, cu un angajament de cel puțin 5 milioane euro, cât și un puternic susținător al proiectului, succesul acestuia însemnând un câștig pentru întregul județ.

În cadrul delegației, reprezentanții CJ au purtat discuții cu membri ai delegațiilor UE, Comisiei Europene, Ministerului Culturii și Guvernului Serbiei, cât și cu oficialități locale și ale provinciei.

„Experiența de la fața locului și discuțiile cu organizatorii, la cald, chiar după ce au pus la punct ultimele detalii, sunt importante pentru oricine dorește să evite greșelile și să preia exemple de bună practică. Am lansat autorităților provinciei o invitație, cu șanse foarte mari să se concretizeze, pentru intensificarea colaborării, în special pe cultură, care să culmineze cu un eveniment, în decembrie 2022, organizat de CJ Timiș. Este un moment unic și foarte important în istoria euroregiunii, pentru că avem două capitale europene ale culturii foarte apropiate din punct de vedere spațial și temporal, acest fapt conducând la amplificarea unității, prosperității și evoluției comune a comunităților noastre”, spune Marian Vasile.

Citeste mai mult

Cultură

Înscrieri la Școala de Arte din Timișoara. Ce cursuri sunt organizate

Publicat

pe

Școala de Arte din Timișoara, considerată „magnet de talent” și rampă de lansare în cariere artistice, face o nouă rundă de înscrieri în clasele sale, în perioada 10 -21 ianuarie 2022.

Profesori, instructori, corepetitori, săli de clase dotate cu cea mai performantă aparatură, o clădire istorică în care arta și-a găsit întotdeauna o sublimă formă de exprimare, o atmosferă creativă și prietenoasă: 18 specializări reprezintă oferta Școlii de Arte din Timișoara.

Cursurile de formare artistică sunt următoarele: canto muzică populară, canto muzică ușoară, canto muzică clasică, muzică religioasă, cantori bisericești, pictură, grafică, pictură pentru copii, sculptură (gips, piatră, lemn), pictură, artă decorativă, tehnici în icoană, design vestimentar și de interior, cine-foto, dans modern, balet pentru copii, instructor dans popular- dansuri populare, curs meșteșugari (cioplitori în lemn, olărit, ceramică, artă decorativă), vioară, pian, acordeon/armonică sârbească, safoxon sopran, taragot, saxofon alto, clarinet, orgă electronică, chitară.

Evaluările vor avea loc în perioada 25 – 26 ianuarie, între orele 12:00 – 17:00, iar rezultatele vor fi afișate în 31 ianuarie 2022. Cursurile încep din 01 februarie 2022.

Mai multe detalii găsiți aici: https://ccajt.ro/scoala-de-arte/ .

Citeste mai mult

Cultură

„Povestea celor două piane“, de Revelion, în Piața Libertății din Timișoara

Publicat

pe

Muzicienii Cari Tibor şi Teo Milea vor prezenta spectacolul „Povestea celor doua piane“, de Revelion, pe scena din Piaţa Libertăţii, aflată în centrul municipiului Timişoara.

Cei doi vor avea mai multi invitaţi în cadrul spectacolului, care este programat vineri, de la ora 20.30.

„Dacă de 1 decembrie am început cu un dialog incendiar între trupa de rock TM GROOVE şi Ansamblul Timişul, vă propunem să încheiem anul tot cu un spectacol inedit, de aducere împreună a doi muzicieni timişoreni preţuiţi şi iubiţi – Cari Tibor şi Teo Milea, într-o seară specială, de stat la poveşti, între două piane şi invitaţii lor: acordeonistul bulgar Ilko Gradev, violoncelistul clujean Attila Szabo, violonista Georgiana Marcela Rădulescu, bateristul Adrian Şchiopu, trompetistul Petre Ionuţescu şi flautistul Ionuţ Cădariu”, se menționează într-un comunicat de presă, transmis luni, de Casa de Cultură a municipiului Timişoara.
Evenimentul va începe vineri, 31 decembrie, la ora 20.30, în Piaţa Libertăţii.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite