Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

„Poveștile Sinagogilor” – o rută digitală a Sinagogilor din Banat și Crișana

Publicat

pe

Poveștile sinagogilor aduce mai aproape de publicul larg splendoarea sinagogilor din Reșița, Caransebeș, Lugoj, Timișoara și Arad, dar și povești de viață redate de membri comunităților evreiești.

Platforma urmează a fi lansată online în 6 octombrie și include o multitudine de resurse, precum tururi digitale în 8 sinagogi, articole, interviuri, mărturii, videouri ori fotografii inedite.

Proiectul realizat de Asociația Pantograf, susținut de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de arhitectură și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, leagă printr-un traseu digital 8 sinagogi din Banat și Crișana, permițând explorarea acestora de oriunde din lume.

Fiecare sinagogă inclusă în proiect are o secțiune dedicată unde vizitatorii platformei pot afla povestea acesteia prin parcurgerea unui scurt istoric, o descriere a elementelor de valoare arhitectonică care o fac unică, tururi virtuale în incinta sinagogii, fotografii și materiale video. Toate acestea sunt însoțite de fragmente de mărturii ale unor membri din comunitățile evreiești din jurul acestor sinagogi, realizate de echipa de antropologi coordonată de Smaranda Vultur și Getta Neumann, precum și interviuri cu președinții comunităților evreiești din 5 orașe.

„Asemenea poveștilor împărtășite de bunicii noștri despre oameni, locuri și întâmplări, Poveștile Sinagogilor ne conduc într-o lume în care, prin frânturi de istorii personale și imagini care ne intrigă și ne fascinează, ni se dezvăluie o parte din istoria noastră comună, pe care dorim să o prezervăm pentru generațiile viitoare”, declară Raluca-Elena Doroftei, co-inițiatoare și coordonatoare a proiectului.

Scopul inițiativei este de a conștientiza comunitățile și autoritățile din localitățile din Banat și Arad, unde există sinagogi de valoarea arhitecturală a acestora, de memoria recentă a comunităților evreiești și de viața acestora în prezent în vederea salvgardării patrimoniului construit și a stimulării turismului cultural tematic.  Organizatorii și-au propus proiectarea unei rute digitale a sinagogilor din Banat și Crișana care să sistematizeze informația dispersată și să ofere o vedere de ansamblu a acestui patrimoniu, prezentarea conținutului fiind realizată într-o manieră accesibilă unui public cât mai larg. Platforma digitală bilingvă „Poveștile Sinagogilor” este un prim pas spre a racorda ruta sinagogilor din Banat și Crișana la rutele patrimoniului evreiesc europene recunoscute de Consiliul Europei și gestionate de Asociația Europeană pentru Conservarea și Promovarea Culturii și Patrimoniului Evreiești.

Foto: Sinagoga din Cetate, Timisoara

Autor: Sebastian Puraci

Cultură

Sala 2 de la Teatrul Național din Timișoara va fi modernizată

Publicat

pe

De Ziua Națională a României, Teatrul Național din Timișoara face un pas mai departe în demersul său prioritar de a crește societatea românească prin Cultură.

Miercuri, 29 noiembrie 2023, în urma finalizării procesului de licitație, Teatrul Național din Timișoara a semnat contractul pentru servicii de proiectare și de execuție a lucrărilor de modernizare a Sălii 2 cu Asocierea S.C. T.T. & Co SOLARIA GRUP S.R.L. – S.C. EURAS S.R.L. – S.C. ATELIERUL ARHITEXT S.R.L.

Susținut și finanțat de Ministerul Culturii, care a inclus acest proiect în obiectivele Programului național «Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023», în deplina asumare a rolului său pentru viitor, Teatrul Național începe de astăzi pregătirea noii Sala 2 pentru Timișoara, pentru oamenii care vor veni. Sala 2 reprezintă moștenirea Capitalei Europene a Culturii, felul în care Teatrul Național din Timișoara determină construirea României pentru viitor.

Sala 2 a Teatrului Național continuă să fie o poveste de succes a Timișoarei, intrând rapid în conștiința publicului ca marcă de identitate și, în egală măsură, construind în jurul său, prin atitudine, un public fidel. Preluată ca un proiect de reconversie culturală în anul 2008, Sala 2 a fost redeschisă pentru public într-o formă nouă în 2010. Redeschiderea Sălii 2 a reprezentat, de altfel, momentul în care ideea ca Timișoara să intre în cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii a fost pentru prima dată lansată în spațiul public și tot Sala 2 este locul în care, la invitația Teatrului Național, Timișoara a decis acest lucru, constituind Asociația dedicată acestui scop. Sala 2 s-a transformat dintr-o metaforă într-una dintre cele mai performante săli de spectacol din ţară și într-o agora a principiilor și a ideilor care însuflețesc spiritul orașului.

Și, pentru că un succes înseamnă o poartă deschisă către viitor, Sala 2 se pregătește să devină un centru teatral pentru Timișoara viitorului, făcând un pas important înainte în infrastructura culturală a României. Extinderea Sălii 2 va oferi spațiului de joc proporțiile specifice sălilor de spectacole, astfel încât să răspundă standardelor spectacolului de teatru al secolului XXI, precum și dotarea cu echipamente de scenă performante. De asemenea, Sala 2 va deschide o nouă sală studio, precum și noi spații dedicate atât publicului de teatru, cât și cetățenilor, ca spații de loisir sau spații expoziționale.

Continuând procesul de prezervare a fostului manej, clădirea existentă va fi consolidată, protejată de fațade laterale din sticlă și pusă în valoare prin iluminat arhitectural, fără a afecta spațiul verde din Parcul Civic. Lucrările vor începe odată ce proiectul tehnic va fi finalizat și aprobat, precum și după obținerea autorizării de construire, noua Sala 2 urmând să se redeschidă, în noua ei configurație, la mijlocul anului viitor.

Așadar, în pragul marii sărbători a României, Teatrul Național din Timișoara deschide un capitol nou pentru Timișoara – Capitală Europeană a Culturii și pentru generațiile care vor trăi, vor învăța și vor munci în Timișoara în anii care urmează. Mulțumim Ministerul Culturii, finanțatorul și principalul susținător al acestui proiect și al misiunii Teatrului Național, și invităm toate autoritățile locale să se bucure alături de noi de șansa de a construi Sala 2023.

Teatrul Național este fericit să ureze prin faptele sale: La mulți ani, România!

Citeste mai mult

Cultură

„Flavours of Banat and Crișana”, documentarul realizat de Charlie Ottley, proiectat la CJ Timiș

Publicat

pe

Timișenii sunt invitați la proiecția documentarului „Flavours of Banat and Crișana”, vizionare urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri susținută de Charlie Ottley și echipa sa.

Miercuri, 29 noiembrie, începând cu ora 18.00, în Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș, Banatul poate fi redescoperit prin intermediul călătoriilor, bucătăriei, culturii, meșteșugurilor, istoriei, precum și prin intermediul unor peisaje naturale uluitoare.

Cunoscutul prezentator și producător britanic a realizat al doilea sezon din show-ul de succes Flavours of Romania care include frumusețea regiunii noastre, dar și provocările celor care încearcă să conserve tradiții și patrimoniul cultural al Banatului.

„Sunt foarte fericit să mă întorc în capitala Banatului, acum Capitală Europeană a Culturii. A fost o reală plăcere să includem Timișoara și județul Timiș în noul nostru sezon Flavours of Romania. Așteptăm cu nerăbdare să împărtășim călătoria fabuloasă prin Banat cu toți prietenii și susținătorii noștri” a declarat Charlie Ottley.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult

Cultură

Centrul Multifuncțional Bastion, gata pentru organizarea de evenimente culturale

Publicat

pe

Operatorii culturali interesați de organizarea unor evenimente pe parcursul anului 2024 la Centrul Multifuncțional Bastion au posibilitatea de a transmite un formular de înscriere până în data de 21 decembrie 2023, aplicațiile urmând a fi evaluate la începutul anului viitor de către o comisie mixtă din cadrul instituției.

Formularele de înscriere completate conform cerințelor vor fi trimise la adresa de e-mail dezvoltare.turism@cjtimis.ro. Informații suplimentare se pot obține atât prin e-mail cât și la numărul de telefon 0730 062 085.

Consiliul Județean Timiș încurajează desfășurarea unor activități menite să creeze un ansamblu de evenimente pe măsura potențialului cultural al orașului.

În cadrul Centrului se pot desfășura activități din arii tematice precum: arte vizuale (film, pictură, sculptură, arte decorative, foto/video, multimedia etc.), artele spectacolului (teatru, dans, muzică etc.), patrimoniu cultural și turism (tradiții, obiceiuri, muzică și dans popular, meșteșuguri tradiționale, artă culinară tradițională etc.), educație și mediere culturală (manifestată prin activități de tip expozițional, festival, lansare de carte, conferințe etc.).

Evenimentele desfășurate în incinta Centrului Multifuncțional Bastion urmăresc creșterea numărului de vizitatori, atât din rândul locuitorilor din Timișoara, cât și din cel al turiștilor români sau din străinătate. Totodată se are în vedere diversificarea ofertei culturale la nivelul județului Timiș și transformarea Complexului Bastion Theresia într-un punct de reper cultural și turistic.

Aflat în Bastionul Theresia, traveele C.1.17 – C.1.20, spațiu cunoscut anterior ca Zambara, acest centru a beneficiat de ample lucrări de amenajare și dotare, care l-au transformat într-unul dintre cele mai atrăgătoare și ofertante spații de evenimente din oraș.

 

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite