Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

„Proiecție 02“ – Expoziție personală Matei Bejenaru la Kunsthalle Bega

Publicat

pe

Proiecție 02

Matei Bejenaru

Curator: Cristian Nae

12 aprilie 2024 – 8 iunie 2024

Vernisaj: 12 aprilie, 19:00 – 21:00

Calea Circumvalațiunii 10, Timișoara

Noul sezon expozițional Kunsthalle Bega se deschide în această primăvară cu o expoziție personală a lui Matei Bejenaru, Proiecție 02, proiect curatoriat de Cristian Nae. Vernisajul va avea loc vineri, 12 aprilie, începând cu ora 19:00.

Proiecție 02 continuă formal cercetarea sa artistică îndelungată vizavi de materialitatea mediului fotografic, tehnicile sale, practicile și politicile documentare. Folosindu-se preponderent de tehnologiile analogice ale producerii de imagini, artistul evidențiază importanța procesului fotografic ca martor al schimbărilor societății și al angajamentului artistic într-o lume marcată de crize.

Proiectul este conceput sub forma unei instalații fotografice imersive, care analizează modurile de receptare a imaginii și materialitățile ei. Fotografia, prezentată prin proiecții multiple, nu doar în postura de obiect, ci mai mult ca un proces social, devine subiectul unei meditații conceptuale legate de reprezentare, istorie și relațiile noastre cu spațiul.

Elementul central al expoziției îl constituie proiecția unor diapozitive, cu imagini în aparență comune, dar care funcționează ca un vocabular de termeni vizuali specifici tehnicii fotografice. Proiecțiile acestor imagini, realizate simultan, recompun elementele unui montaj cinematografic în care se disting trăsăturile temporale și spațiale, elementele integrale ale limbajului cinematic. În centrul expunerii, detalii și componente ale tehnologiei fotografice tradiționale devin subiectele unor imagini de dimensiuni mari, tipărite negativ, având o prezență sculpturală puternică. Instalația invită la explorarea imersivă a unor procese generatoare de cunoaștere devenite acum vizibile, cadru cu cadru, devoalând modul în care sunt create și percepute imaginile fotografice.

Matei Bejenaru explorează astfel impactul tehnologiei digitale asupra imaginii contemporane, evidențiind tranziția către o vizualitate controlată de algoritmi în detrimentul subiectivității. Proiecție 02 aduce în prim-plan cunoașterea vizuală specifică modernității și recuperează esența fotografiei analogice, sugerând astfel o revenire la originile sale. Artistul invită publicul la un dialog cu tehnologia fotografică de secol XIX și propune o meditație asupra evoluției imaginii în context contemporan.

Expoziția se deschide vineri, 12 aprilie 2024, la 19:00, la Kunsthalle Bega și va putea fi  vizitată până în 8 iunie, de marți până sâmbătă, între 14:00 și 18:00.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul „Power Station+ | Școli creative”, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara al Primăriei Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Culturii.

***

Matei Bejenaru este artist vizual, fondator și director artistic al Bienalei de Artă Contemporană Periferic din Iași, între 1997 și 2008. În proiectele sale artistice din ultimii ani, prin fotografie și filme video, el investighează materialitatea mediului fotografic și politicile de reprezentare în formatul documentar. Folosind platforma tehnologică specifică imaginilor analogice, fie ele statice sau dinamice, el aduce în prim plan procesul fotografic ca martor al crizei singularității și al angajamentului artistic. În anul 2007 a participat în expoziția The Irresistible Force la Tate Modern Londra, Level 2 Gallery, în 2008 a participat în Bienala de la Taipei, iar în 2013 a fost artist invitat la Kettle’s Yard, Cambridge (Marea Britanie). Proiectul său fotografic Prut a fost expus în 2018 la Galeria Arts et essaye, Rennes (Franța), iar în 2022 proiectul Modele a fost prezentat la Galeria Anca Poterașu (București). Predă fotografie și artă video la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași.

Cristian Nae este curator, teoretician și istoric de artă care activează ca profesor la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași. Este interesat de istoria artei și a expozițiilor în Centrul și Estul Europei din perspectiva socialismului global și a studiului interferențelor culturale transnaționale și transregionale, precum și de studii vizuale. A fost cercetător asociat la Universitatea din California, Santa Barbara, ca bursier Fulbright (2023) și a beneficiat de burse și proiecte de cercetare finanțate de Fundația Erste, Fundația Getty și Colegiul Noua Europă din București. A publicat articole și studii în reviste academice precum Third Text, Artmargins, Studies in Eastern European Cinema, precum și în volume colective publicate la edituri precum Routledge, De Gruyter sau Wiley-Blackwell. A co-editat publicația Romanian Contemporary Art 2010-2020. Rethinking the Image of the World: Projects and Sketches (Hatje Cantz, 2020) și a curatoriat participarea României la Bienala de la Veneția (2019).

***

Kunsthalle Bega este un spațiu alternativ și experimental de artă, fondat în 2019 la Timișoara de Alina Cristescu, Liviana Dan și Bogdan Rața, împreună cu Andreea Drăghicescu și Ugron Lajos, prin Fundația Calina, organizație non-guvernamentală, cu o platformă non-profit, activă neîntrerupt de 17 ani pe scena de artă contemporană. Dedicată susținerii producției artistice și înțelegerii problemelor actuale ale spectrului creativ din perspectivă curatorială, acordă premiul Bega Art Prize unui curator român care reușește sa schimbe regulile percepției actului curatorial. Implicată în proiecte educaționale cu comunități diverse, promovează importanța majoră/vitală a publicațiilor de artă. Curatori premiați: Anca Verona Mihuleț (2019), Sandra Demetrescu (2020), Cosmin Costinaș (2021), Diana Marincu (2022), Horațiu Lipot, Cristina Stoenescu & Gia Țidorescu (2023).

Cultură

Festivalul Internațional „George Enescu” la Timișoara

Publicat

pe

Filarmonica Banatul Timișoara, în parteneriat cu Artexim, anunță cu entuziasm organizarea unui eveniment de înaltă ținută – Festivalului Internațional „George Enescu” la Timișoara. Acest eveniment de referință în calendarul cultural al orașului nostru și nu numai va aduce pe scena Sălii Capitol artiști de mare valoare, în șapte concerte, desfășurate în perioada 29 august – 17 septembrie 2025.

Începem toamna la Timișoara cu o serie de spectacole excepționale, dar și cu mândria că Filarmonica Banatul va urca pe scena Festivalului Internațional George Enescu, la început de septembrie, la București. Va concerta alături de nume mari ale muzicii clasice europene. Este o recunoaștere a valorii artiștilor noștri și a locului pe care orașul nostru și-l consolidează pe harta culturală europeană. În ultimii ani, Timișoara a devenit un oraș care își pune în valoare propriii artiști, dar și intră în colaborări cu artiști din întreaga lume”, spune primarul Dominic Fritz.

WDR și Cristian Măcelaru revin la Timișoara

„În anul în care celebrăm 70 de ani de la dispariția lui George Enescu, ne-am propus să onorăm grandioasa moștenire pe care marele nostru violonist și compozitor ne-a lăsat-o, organizând împreună cu partenerii noștri de la Artexim Festivalul Internațional George Enescu la Timișoara. Astfel, între 29 august și 17 septembrie 2025, prin intermediul a șapte evenimente de înaltă clasă, ne vom bucura de prezența unor ansambluri și dirijori de elită ai muzicii clasice internaționale. Ne vor onora, din nou, cu prezența membrii Orchestrei Radiodifuziunii din Köln (WDR) și maestrul Cristian Măcelaru – prezenți pe scena Sălii Capitol în 2023, anul în care Timișoara a deținut titlul de Capitală Europeană a Culturii. În plus, vom avea ocazia să îi ascultăm interpretând pe artiștii din Orquestra de la Comunitat Valenciana, Mahler Chamber Orchestra, Ensemble Intercontemporain, Belcea Quartet & Leonkoro Quartet, Romanian Chamber Orchestra și Orchestra Filarmonicii Banatul Timișoara, condusă de maestrul Sascha Goetzel”, spune Ovidiu Andriș, managerul Filarmonicii Banatul Timișoara.

De la românesc la internațional, de la clasic la contemporan

Timp de aproape trei săptămâni, scena Sălii Capitol va deveni locul unde creații muzicale excepționale semnate de Enescu, Beethoven, Brahms, Schumann, Strauss, Mendelssohn, Prokofiev, și artiști de mare valoare precum Patricia Kopatchinskaja (vioară), Tatiana Dorokhova (pian), Augustin Hadelich (vioară) și Benjamin Bernheim (tenor) se întâlnesc pentru a oferi publicului o experiență unică, emoționantă și memorabilă.

De la programul exclusiv românesc al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Banatul la concertul aniversar al Ensemble Intercontemporain, dedicat celor 100 de ani de la nașterea lui Pierre Boulez, festivalul celebrează tradiția, diversitatea și inovația în muzică, propunând spectatorilor și o lucrare în primă audiție absolută.

Detalii despre program și bilete găsiți pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casierie și pe myticket.ro: https://shorturl.at/N6W62.

Rezervați-vă din timp biletele și fiți parte a Festivalul Internațional „George Enescu” la Timișoara pentru o experiență plină de culoare, rafinament și sensibilitate artistică.

Organizatori: Artexim și Filarmonica Banatul Timișoara

Program finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii și din Bugetul Local al Municipiului Timișoara

Eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României

Partener oficial: Linde Gaz România

Partener de tradiție: Rotary Timișoara Cetate

Citeste mai mult

Cultură

Zilele Județului Timiș – maraton de evenimente. Programul complet

Publicat

pe

În perioada 24 – 28 iulie, Consiliul Județean Timiș marchează 106 ani de administrație românească în județ, printr-o serie de evenimente speciale dedicate publicului timișean.

Programul aniversar cuprinde folclor autentic, un recital Fuego, spectacole în aer liber, concerte cu artiști de top, tururi ghidate în muzeele din Timișoara și o lansare de carte.

Punctul culminant al seriei de evenimente dedicate Zilei Județului Timiș este Forza ZU, cel mai așteptat show al verii. Sâmbătă, 26 iulie, Forza ZU ajunge la Timișoara și aduce pe pista Aeroportului Internațional „Traian Vuia” un spectacol-maraton cu cei mai iubiți artiști ai momentului.

Programul complet al evenimentelor:

24 iulie 2025 – concert extraordinar de folclor autentic organizat de CECART

Ora 19:00 | Timișoara Convention Center

Susținut de: Paul Surugiu Fuego. Invitați în recital, vor fi Nicoleta Voica, Liliana Laichici, Ciprian Pop, Florin Boita, Dorinel Gavriluț, Andreea Chisăliță, Oana Stanca și Luminița Safta.

Acompaniază orchestra Ansamblului Profesionist Banatul, dirijor Sebastian Roșca, coregrafia Grigore și Floarea Munteanu.

Invitațiile sunt disponibile pe site-ul www.eventim.ro, începând cu 14 iulie.

25 iulie – Hora timișeană și Gala „Lada cu zestre”

18:00 | Piața Victoriei

Horă populară cu 10 ansambluri laureate ale Festivalului-concurs „Lada cu Zestre”, ediția a XVIII-a.

18:30 | Bastionul Theresia

Spectacolul de Gală al Festivalului – formațiile câștigătoare în recital, alături de invitați surpriză.

26 iulie – Forza ZU și începutul tururilor muzeale

16:00 | Aeroportul Internațional „Traian Vuia”

Forza ZU – mega-show cu cei mai iubiți artiști ai momentului.

19:00 | Palatul Baroc (MNArT)

Tur ghidat în expoziția „Cerul, Pământul și Cuvântul. O retrospectivă Virginia Baz Baroiu”

Participarea este gratuită, dar se face pe baza biletului de intrare în muzeu și înscriere online (max. 25 de persoane).

27 iulie – Zi dedicată artei

19:00 | Palatul Baroc (MNArT)

Tur ghidat în expoziția retrospectivă Virginia Baz Baroiu, cu dr. Andreea Foanene. Accesul se face la fel, pe bază de înscriere și bilet.

28 iulie – Ziua județului

10:00 – 18:00 | Muzeul Național al Banatului (Bastionul Maria Theresia)

Acces la expozițiile:

„Spațiile Oravitzan”

„Mănăstirea Cisterciană de la Igriș (1179–1500)” – mansarda B1

„Istoria Militară a Banatului” – parter

„Picnic în labirint” – mansarda B2

13:00 – 21:00 | Palatul Baroc (MNArT)

Acces gratuit la expoziția Virginia Baz Baroiu + tur ghidat la ora 19:00

18:00 | str. E. Ungureanu nr. 1 (CECART)

Eveniment special „Visăm la fel” – lansarea volumului „20 de trăiri, 20 de visuri”, semnat de Alexandru Murgoi, în parteneriat cu Fundația de Abilitare „Speranța”

Concert extraordinar Paul Surugiu – Fuego: „Drag de Timiș, Drag de România noastră”

Citeste mai mult

Cultură

Concert extraordinar Paul Surugiu – Fuego: „Drag de Timiș, Drag de România noastră”

Publicat

pe

Evenimentul propune o seară de celebrare a folclorului autentic, aducând în prim-plan artiști de marcă ai scenei românești, într-un program artistic de înaltă ținută, ce îmbină emoția, tradiția și apartenența culturală.

Invitați speciali

Concertul îl are ca invitat principal pe îndrăgitul artist Paul Surugiu – Fuego, cunoscut pentru interpretările sale pline de sensibilitate și pentru devotamentul față de valorile naționale.

Alături de el vor urca pe scenă nume sonore ale folclorului bănățean și național:

Nicoleta Voica

Liliana Laichici

Ciprian Pop

Florin Boita

Dorinel Gavriluț

Andreea Chisăliță

Oana Stanca

Luminița Safta

În cadrul spectacolului vor participa cu momente artistice deosebite trei ansambluri reprezentative pentru diversitatea culturală a județului: Ansamblul sârbesc „Sveti Nikola” din Deta, sub îndrumarea coordonatorului artistic Božić Diana, Ansamblul german „Edelweiss” din Deta, coordonat de Gerhart și Elena Șămanțu, precum și Formația de dansuri maghiare „Kékibolya” din Sânnicolau Mare, condusă de Bela Bartok.

Întregul spectacol este susținut de Orchestra Ansamblului Profesionist „Banatul” din Timișoara, sub conducerea dirijorului Sebastian Roșca, oferind publicului o acompaniere muzicală de înaltă calitate.

Componenta coregrafică a spectacolului este realizată de Grigore și Floarea Munteanu, care semnează regia și coregrafia momentelor scenice.

Evenimentul va fi prezentat de Felicia Stoian, una dintre cele mai apreciate voci din mass-media culturală din regiune.

Accesul publicului

Accesul la spectacol se face pe bază de invitație. Invitațiile gratuite pot fi obținute începând cu 14 iulie 2025, exclusiv prin platforma online www.eventim.ro. Vă recomandăm să vă rezervați locurile din timp, numărul acestora fiind limitat.

Un eveniment cu suflet românesc, pentru o comunitate care prețuiește tradiția

„Drag de Timiș, Drag de România noastră” este mai mult decât un simplu concert: este o declarație de apartenență, un omagiu adus identității culturale a județului Timiș și un prilej de a celebra împreună valorile care ne unesc.

Evenimentul este finanțat de Consiliul Județean Timiș.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite