Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Proiectul „Spațiul de Cultură”- hub cultural și educațional al Timișoarei, la final

Publicat

pe

În inima Timișoarei, proiectul „Spațiul de Cultură” a reușit să transforme orașul într-un veritabil hub cultural și educațional, contribuind la statutul de Capitală Europeană a Culturii în 2023. Implementat de Asociația „Inițiativă în Educație”, proiectul a adus un suflu nou în comunitate prin activități inovatoare și interdisciplinare ce au îmbinat arta cu știința, cultura cu educația.

În perioada mai – decembrie 2023, proiectul „Spațiul de Cultură” a oferit o serie  de activități diverse, de la ateliere educaționale, expoziții, până la conferințe, numărând în total 97 de evenimente. Acesta a reușit să atragă un public extins, de la cei mai mici, preșcolarii, până la adulți, creând astfel un mediu unde diferite forme de artă, cultură și  știință au putut interacționa firesc. În total, aproape 6.000 de persoane au fost direct implicate în activitățile proiectului, fie ca participanți activi, fie ca vizitatori ai expozițiilor.

Printre cei care au jucat un rol important în succesul proiectului se numără:

Cosmonautul Dumitru Prunariu, primul și singurul român care a ajuns în spatiu, de ale cărui prezență și cunoștințe s-au bucurat peste 250 de elevi din Timișoara, într-o întâlnire special dedicată lor.

Invitații la conferința internațională „Teach with Space”, eveniment care a creat o oportunitate unică pentru cele 250 de cadre didactice participante de a descoperi oameni de știință pasionați precum Gernot Grömer, Rosa Doran, Adelina Machado, Priscila Doran, David Sousa, Sarah Roberts, Cristina Stancu, Florin Secoșan, Gabriel Kelemen, Claudiu Tănăselia, George Năzăreanu, Alec Bartos, Andrei Juravle, Rareș Bișag și mulți alții.

Copiii și adulții au apreciat ocaziile de întâlnire directă cu scriitorii- precum cele cu faimosul scriitor catalan Francesc Miralles, aflat în premieră la Timișoara, cu Florin Bican și ateliere de promovarea culturii scrise în școli.

Expoziții notabile precum „Space Posters – Arta și spațiul în istorie” și “Cosmoteca deSemne spațiale” au adus în atenția publicului larg subiecte și obiecte inedite, unele unicate și aproape necunoscute chiar și pe plan mondial, selectate de Alec Bartoș, președintele Comisiei de Astrofilatelie al Federației Filatelice Române.

Vernisajele expozițiilor precum Inner Cosmos (Livia Mateiaș), „Time & Space – Visual Vibes” (Ioana Palicica și Loredana Tîrzioru), „Călătorie în Univers” (Corina Chirilă) au facilitat o conexiune directă între participanți și artiști, furnizând o înțelegere detaliată a procesului creativ.

În zona artelor teatrale, spectacolul „Micul Prinț” a avut câteva sute de spectatori plini de entuziasm și a fost suplimentat cu încă o reprezentație la cererea publicului.

S-au organizat numeroase ateliere de lectură pentru copii și adulți, ateliere inovatoare pentru cadre didactice oferite de „Ceainăria Educatoarelor”, care au evidențiat tehnici moderne în cadrul educației STEAM, tururi ghidate, lansări de carte precum și ateliere de pictură și reconectare cu corpul prin dans și muzică, deschizând astfel noi căi ale descoperirii și inovației creative pentru persoane de toate vârstele.

Impactul lor a fost deosebit de notabil, aducând împreună profesori, copii și familii într-un efort comun de a explora cosmosul prin artă, ilustrând astfel legătura profundă între domeniile artistic și științific.

Proiectul a avut un impact semnificativ și asupra segmentelor vulnerabile ale societății, inclusiv copiii instituționalizați care au avut oportunitatea de a participa la ateliere și alte activități ce le-au permis să descopere cultura, universul astronauților și să exploreze spațiul cosmic într-o manieră ludică și creativă. Proiectul a celebrat și multiculturalitatea orașului nostru. Au avut loc activități în limba germană, sârbă, maghiară și engleză.

„Proiectul a fost mai mult decât o serie de evenimente, a constituit o călătorie culturală și educativă care a unit comunitatea în jurul valorilor comune ale cunoașterii, creativității și pasiunii. În urma rezultatelor considerăm că acesta a îmbogățit peisajul cultural al Timișoarei, dar a și creat un model de bună practică pentru proiecte similare.

Suntem recunoscători pentru toate rezultatele generate și ne bucurăm că am reușit să oferim comunității 15 ateliere de promovare a culturii scrise pentru elevi, 6 expoziții cu tematica spațiului cosmic, 30 de tururi ghidate și activități de mediere culturală în cadrul expozițiilor, 20 de ateliere artistice și culturale, 7 întâlniri cu scriitori naționali și internaționali, 5 tururi ghidate de istorie și descoperirea patrimoniului cultural  în cartierul Elisabetin, 4 cluburi de carte, 2 ceainării pentru educatoare , 2 spectacole de teatru „Micul Prinț”, 1 conferință internațională pentru cadrele didactice, un program de formare STEAM pentru cadrele didactice și un 1 program de improvizație teatrală pentru elevi. Apreciem colaborările cu partenerii evenimentelor, cu instituțiile publice care ne-au susținut și cu celălalte organizații alături de care am construit acest program.

Le mulțumim din suflet tuturor voluntarilor și membrilor inEDU pentru tot sprijinul oferit. Deși magia lui 2023 nu va putea fi probabil recreată, ne continuăm misiunea în domeniul educație și în anul 2024 și ne asumăm să realizăm și în acest an cât mai multe contexte de învățare, creștere și dezvoltare”. a declarat Andrada Mazilu, coordonator al proiectului.

Chiar dacă „Spațiul de Cultură” și-a încheiat călătoria în anul Capitalei Culturale, el lasă în urmă o constelație de amintiri luminoase, inspirație și o comunitate mai unită prin cultură.

Persoană de contact: Andrada Mazilu, Coordonator proiect „Spațiul de cultură”

contact@inedu.ro

Despre Asociația Inițiativă în Educație:

Asociația Inițiativă în Educație susține si contribuie la îmbunătățirea mediului educațional și cultural prin crearea de contexte de învățare și dezvoltare pentru elevi, profesori și părinți din județul Timiș.

Cultură

Sărbători pe rit vechi. Bilja Krstić & Bistrik Orchestra, pe scena Târgului de Crăciun de la Timișoara

Publicat

pe

Sâmbătă, 4 ianuarie, la ora 18:00, vor urca pe scena din Piața Victoriei Bilja Krstić și orchestra sa, Bistrik, într-un concert ce promite să cucerească inimile tuturor celor prezenți, anunță Casa de Cultură a municipiului Timișoara.

Bilja Krstić este o artistă emblematică a muzicii tradiționale sârbești și balcanice, cu o carieră de peste 40 de ani, în care a reinterpretat folclorul, printr-o fuziune originală de armonii vocale, elemente etno și influențe contemporane.

Cu un repertoriu impresionant, ce include cântece din Serbia, Macedonia, România, Bulgaria și alte țări din Balcani, Bilja & Bistrik aduc în prim-plan esența tradițiilor din regiune. De-a lungul carierei, Bilja a lansat șapte albume, dintre care cel mai recent, „Biljur” (2023), reflectă pasiunea sa pentru păstrarea moștenirii muzicale.

Vor răsuna pe scenă, așadar, pe 4 ianuarie, melodii premiate și recunoscute internațional, cum ar fi „Niska Banja”.

Experiența lor live este caracterizată de o atmosferă caldă, sinceră și plină de emoție, care conectează publicul la rădăcinile muzicii tradiționale.

Partener: Radio Banat Link 93,3 FM Timisoara

Citeste mai mult

Cultură

Spectacolele „Ierbar“ și „Absurdinia“ încheie FEST-FDR 2024

Publicat

pe

Joi, 19 decembrie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Național din Timișoara are loc  așteptatul spectacol „Ierbar“ de Simona Popescu și Radu Afrim, un spectacol al Teatrului Național din Târgu-Mureș, Compania „Liviu Rebreanu”.

O meditație poetică despre viață, având ca sursă de inspirație poezia însăși, dar și natura, spectacolul „Ierbar“ prezintă o perspectivă inedită – filtrată prin sensibilitatea artistică inconfundabilă a lui Radu Afrim – asupra trecerii timpului. După cum precizează producătorii spectacolului, Ierbar este o experiență teatrală multisenzorială, dar şi una interioară, o călătorie în care magicul însoțește concretul așa cum, atunci când respirăm în ger, nu putem opri șuvoaiele de aburi să ne încadreze volatil chipurile.

Nu întâmplător, ultimul spectacol al FEST-FDR 2024 este o premieră.

Vineri, 20 decembrie, de la ora 19, în Studio UȚU, Teatrul Național din Timișoara prezintă cel mai nou spectacol al său, „Absurdinia“, pe un scenariu de Gavriil Pinte după I.L. Caragiale, Urmuz, Tudor Arghezi și Matei Vișniec.

Aducând laolaltă rânduri uimitor de contemporane ale unor autori care acoperă mai bine de un secol de literatură, scenariul lui Gavriil Pinte construiește un real parcurs al teatrului românesc al absurdului prin patru marcanți exponenți ai săi. Gavriil Pinte inventează o lume năstrușnică și neprevăzută care funcționează ca un fel de scut, amendând absurdul unui prezent năucitor printr-o „privire burlescă asupra unei lumi în care legea o face principiul aberației, al nonsensului, iar logica este ieșită din făgașul rațiunii”, după cum declară el însuși. Cu umor și cu enorm de multă imaginație, „Absurdinia“ își transformă spectatorii în exploratori care întorc spatele, pe deplin conștient, unei lumi guvernate cu intransigența nesiguranței de sine, descoperind că dincolo de lipsa de comunicare, de privarea limbajului de bogăția sensurilor multiple, de însingurare, mai există rost și sens, mai există râs, bucurie și speranță, pentru că, în cuvintele regizorului Gavriil Pinte, „lumea se vindecă, lumea rezistă, și rezistă fiindcă ea, lumea, e o alcătuire uluitoare”.

Echipa de creație a spectacolului este completată de scenografa Roxana Ionescu și de talentații actori ai Teatrului Național din Timișoara – Laura Avarvari, Oana Iovița, Andrei Chifu, Bogdan Spiridon, Cristian Szekeres și Darius Zet.

A doua reprezentație a spectacolului este programată sâmbătă, 21 decembrie.

Biletele pot fi achiziționate on-line, pe www.tntm.ro sau fizic, la Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2, deschisă între orele 11.00 și 19.00.

Citeste mai mult

Cultură

Actorul Mircea Diaconu a murit din cauza unui cancer de colon

Publicat

pe

Actorul Mircea Diaconu a murit, sâmbătă, la vârsta de 74 de ani, după ce în ultima perioadă a suferit de cancer de colon.

Anunțul a fost făcut de soția sa, actrița Diana Lupescu.

Trupul neînsuflețit al lui Mircea Diaconu va fi depus luni, între orele 12:00 și 16:00, la Teatrul Nottara, acolo unde apropiații vor putea veni să-și aducă un ultim omagiu. Înmormântarea va avea loc marți, la cimitirul din Săftica.

Mircea Diaconu ar fi împlinit 75 de ani în ajunul Crăciunului.

Actorul Mircea Diaconu s-a născut la 24 decembrie 1949 în comuna Vlădeşti, judeţul Argeş. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti în anul 1971, notează Agerpres.

În 1972, a fost angajat la Teatrul Bulandra, de Liviu Ciulei, unde a rămas până în 1982, după care a fost angajat la Teatrul Nottara. S-a implicat şi în activitatea didactică: în perioada 1977 – 1978, a fost asistent la Actorie, IATC Bucureşti (clasa Olga Tudorache), iar între 1991-1998 a predat cursuri de actorie de film, la Academia de Teatru şi Film Bucureşti, în sistem atelier. În 1995, a devenit profesor la UNATC.

A debutat pe scena Teatrului Bulandra, în 1970, cu piesa „Harfa de iarbă” după Truman Capote. Pe scena acestui teatru a mai jucat în „Revizorul” de Gogol (r. Lucian Pintilie, 1972), „A 12-a noapte” de Shakespeare (r. Liviu Ciulei, 1973), „Răceala” de Marin Sorescu (r. Dan Micu, 1977), „Furtuna” de Shakespeare (r. Liviu Ciulei, 1978) ş.a. La Teatrul Nottara şi-a reconfirmat calităţile de actor complex, atât în comedie, cât şi în dramă: „Cum vă place” de Shakespeare (r. Lucian Pintilie, 1982), „Pădurea” de Ostrovski (r. Constantin Marinescu, 1983), „Ultimul bal” după Liviu Rebreanu (r. Dan Micu, 1984), „Burghezul gentilom” după Moliere (r. Dan Micu, 1988) ş.a. A colaborat şi cu alte teatre: Theatrum Mundi („Teatrul descompus” de Matei Vişniec), Teatrul Naţional Bucureşti („Ghetou” de Joshua Sobol, regia Victor Ioan Frunză) etc.

A fost primul actor din România care şi-a dat demisia, devenind liber profesionist, în anul 1990.

Ca actor de film se impune, ca şi în teatru, atât în registrul dramatic, cât şi în cel comic.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite