Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Teatrul Național din Timișoara, de două ori nominalizat la premiile UNITER

Publicat

pe

Juriul de nominalizări pentru Premiile UNITER, compus din criticii de teatru Cristina Rusiecki, Alina Epîngeac și Octavian Szalad, a făcut publică lista de nominalizări. Teatrul Național din Timișoara are deosebita bucurie să anunțe că actorul Marin Lupanciuc (foto) a fost nominalizat la Premiul UNITER pentru cel mai bun actor în rol principal pentru personajul său din spectacolul EXOD de Marius Ivaškevičius, în regia lui Oskaras Koršunovas.

Cunoscutul regizor lituanian a încredințat foarte tânărului actor al Teatrului Național din Timișoara rolul „Ben Ivănescu” un rol complex, solicitant și, totodată, captivant.

Marin Lupanciuc s-a format pe scena Teatrului Național din Timișoara încă din perioada facultății, odată cu spectacolul PISICA VERDE, preluat în repertoriul activ (2019). Reperat și pregătit de membri ai echipei Naționalului implicați în activitatea didactică a Facultății de Muzică și Teatru în jurul vârstei de 20 de ani, Marin Lupanciuc a fost cooptat în numeroase distribuții – SUNT O BABĂ COMUNISTĂ (2019), BOALA FAMILIEI M (2020), RINOCERII (2020), ZORBA GRECUL (2021), DON JUAN (2021), O NOAPTE FURTUNOASĂ. UN EXERCIȚIU (2021), VOCILE ORAȘULUI – CENTRAL PARK (2021), COPIII NOPȚII (2022), ANNA KARENINA (2022), ÎMBLÂNZIREA SCORPIEI (2022), ȘCOALA FEMEILOR VERSUS ȘCOALA BĂRBAȚILOR (2022), SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (2023) și, desigur, EXOD (2023). Investiția în excelență a Teatrului Național a susținut în permanență indiscutabila calitate profesională a lui Marin Lupanciuc, puterea sa de muncă impresionantă, dăruirea și onestitatea deschizându-i tânărului de numai 26 de ani drumul înspre acest moment excepțional în cariera oricărui actor.

Asumându-și riscurile unui rol dificil, care presupune exersarea unei game foarte largi de aptitudini, precum și o rezistență fizică și psihologică deosebită, Marin Lupanciuc a răspuns provocării lansate de regizorul Oskaras Koršunovas, creând un personaj de o admirabilă profunzime și vivacitate, care acoperă o mare parte din gama emoțiilor omenești.

O a doua nominalizare UNITER care se îndreaptă către Teatrul Național este acordată trupei The Bandits, pentru muzica originală din același spectacol, EXOD. În prima lor colaborare cu Naționalul timișorean, membrii trupei – Răzvan Munteanu, el însuși absolvent al secției de arta actorului a Facultății de Muzică și Teatru, Aranyi Tibor, Sorin Stroie, Francis Mozes și Alexandru Munteanu – au compus coloana sonoră a spectacolului în mod organic, inspirați de situațiile scenice, însoțind actorii în poveștile pe care le spun și, de asemenea, au creat o serie de aranjamente muzicale originale pentru piese celebre care au devenit personaje în spectacol și pe care le-au interpretat live.

Cele două onorante nominalizări vin să confirme justețea principiilor și a direcțiilor artistice și etice pe care Teatrul Național din Timișoara le urmărește în toate inițiativele sale. Aceste recunoașteri publice relevante atestă, fără doar și poate, faptul că Teatrul Național din Timișoara continuă să creeze formule inovatoare astfel încât să rămână și să se dezvolte ca un spațiu deschis creativității și să ofere publicului propriul spațiu de evoluție. Teatrul Național este mândru și alături de actorul  Marin Lupanciuc și de trupa The Bandits și îi susține pentru câștigarea Premiilor UNITER.

Cultură

Lucrări din portofoliul Galeriei Jecza au ajuns la MoMA, în New York

Publicat

pe

Trei lucrări ale unui artist român, reprezentat de Galeria Jecza, au ajuns în patrimoniul celui mai cunoscut muzeu de artă contemporană din lume. Curatorii MoMA (The Museum of Modern Art) din New York au achiziționat creațiile lui Iosif Király (n. 1957) și ale Aurorei Kiraly. Alte două opere de artă importante, o sculptură de Peter Jecza (1939-2009) și o grafică de Roman Cotoșman (1935-2006), au fost achiziționate și în alte colecții americane de prestigiu, extrem de importante la nivel mondial.

Cu aceste vânzări internaționale, Galeria Jecza își consolidează poziția de jucător important pe piața artei contemporane din România. Muzee și colecționari de prestigiu integrează în colecțiile lor opere ale artiștilor reprezentați de galeria timișoreană, validând, astfel, nu numai înaltul nivel artistic al operelor preluate, dar și prestanța galeriei în lume.

MoMA își îmbogățește colecția cu trei lucrări semnate de Iosif Király

Celebrul muzeu din centrul Manhattanului este considerat unul dintre cele mai influente muzee din lume dedicate artei moderne și contemporane. Acesta reunește în colecția sa peste 200.000 de opere de artă, de la sfârșitul secolului al XIX-lea până în prezent. Anual, ii trec pragul milioane de oameni, ceea ce îl face unul dintre cele mai accesate muzee din lume, nu doar din America.

Aici au ajuns trei colaje fotografice vintage realizate de Iosif Király în perioada 1986 – 1990. Lucrările au fost achiziționate pentru colecția MoMa în urma selecției curatoarei Roxana Marcoci, în cadrul Paris Photo Fair 2024, unde Galeria Jecza a fost prezentă, reafirmând cu această ocazie relevanța artistului în mișcarea fotografică conceptuală europeană a anilor ’80.

Roman Cotoșman devine parte a colecției Another Space, New York

Tot în New York a ajuns și o lucrare remarcabilă din anii ’60 ale artistului Roman Cotoșman, mai exact în colecția Another Space – Daniel și Estrellita B. Brodsky Family Foundation.

Este binecunoscut că familia Brodsky a făcut din centrul eforturilor sale filantropice un mod de viață care a inclus arta. Fundația celor doi soți s-a implicat în dotarea unor poziții curatoriale la unele dintre cele mai importante muzee de artă din lume, inclusiv Tate Modern din Londra, Muzeul de Artă Modernă (MoMa) din New York și Muzeul Metropolitan de Artă (Met Museum). Fundația care le poartă numele este considerată unul dintre cei mai importanți exponenți în lumea colecționarilor de artă.

Opera lui Roman Cotoșman a fost selectată chiar de Estrellita B. Brodsky în cadrul Untitled Art Fair Miami Beach 2024, consolidând astfel moștenirea artistică a artistului născut în Jombolia, județul Timiș, în sfera abstracției geometrice și întărind contribuția sa remarcabilă la mișcarea artei concrete.

Două sculpturi de Peter Jecza intră într-o prestigioasă colecție privată din Chicago

Nu în ultimul rând, două sculpturi realizate în timpul vieții de artistul timișorean Peter Jecza au devenit parte dintr-o importantă colecție privată din Chicago.

„Cu această ocazie, dorim să mulțumim în mod special lui Matthew Stephenson pentru dedicarea sa față de arta sculpturii și pentru angajamentul de a promova arta românească la nivel internațional”, transmit reprezentanții Galeriei Jecza.

**

Galeria Jecza este o galerie de artă contemporană cu sediul în Timișoara, dedicată artei contemporane din anii 1960 până în prezent. Ea a fost fondată inițial ca o afacere de familie, în 2011, de către Sorina Ianovici-Jecza și Andrei Jecza.

Încă de la început, galeria a manifestat o puternică înclinație spre scena artistică locală cu o importanță majoră în anii ’60 și ’70 (Grupul Sigma, printre altele).

Aceasta reprezintă atât artiști și colective artistice, cât și figuri istorice, dar și personalități tinere și proeminente în sfera artei. Prin juxtapuneri curatoriale ale artiștilor din generații diferite, galeria încurajează proiecte de cercetare aprofundată asupra diverselor practici artistice.

Începând cu 2018, Andrei Jecza a preluat conducerea și a rebranduit galeria, dezvoltând atât programul său, cât și lista de artiști reprezentați.

„Obiectivele noastre pentru viitorul apropiat vizează atât menținerea focusului asupra spațiului est-european, cât și extinderea galeriei pe plan național. În acest context, ne bucurăm să anunțăm că, începând din luna mai, Galeria Jecza își va deschide cel de-al doilea sediu în București, cu expoziția marelui pictor contemporan român Marius Bercea, prima expoziție personală a artistului în București în ultimii 20 de ani.

Marcăm astfel un nou capitol pentru galerie, aducând mai aproape de comunitatea din capitală atât artiștii din portofoliu, cât și proiectele noastre curatoriale”, transmite Andrei Jecza.

Citeste mai mult

Cultură

„Forever Elvis” un Concert Tribute for The King of Rock&Roll, la Timișoara

Publicat

pe

O seară magică, plină de ritm și emoție, dedicată tuturor celor care iubesc muzica   nemuritoare a Regelui Rock ‘n’ Roll!

Pe 10 Martie, de la ora 19.00, la Filarmonica „Banatul“ Timișoara va vibra în acordurile inconfundabile ale pieselor lui Elvis Presley  într-un spectacol de excepție susținut de ROBERTO ELVIS& BAND(Enrico-chitară ,Emanuele-chitară ,Cesare-clape, Egidio-percuție) direct din Italia.

O călătorie muzicală electrizantă, unde fiecare notă readuce la viață farmecul unei legende!

Hit-uri celebre precum „Love Me Tender“, „Always On My Mind“, „Are You Lonesome Tonight“, „Suspicious Minds“,    „Can’t Help Falling in Love…” sunt doar câteva dintre piesele ce vor fi prezentate, într-un show vibrant, absolut LIVE, pentru toți fanii, admiratorii și cu dedicație specială pentru toate doamnele și domnișoarele de 8 Martie.

Elvis Aaron Presley (n. 8 ianuarie 1935 – d. 16 august 1977) a fost un cântăreț și actor american, cunoscut frecvent ca Regele Rock ‘n’ Roll-ului.

Timp de 22 de ani, Regele Rock-and-Roll-ului s-a pus în slujba muzicii și a celor din jurul său. 31 de filme și documentare, 64 de albume de studio sau în direct, 149 de single-uri și nenumărate concerte; acestea sunt doar câteva din cifrele ce pot caracteriza o carieră fantastică, din care puține realizări lipsesc.

Elvis trăiește prin muzica sa.

Biletele costă între 80 și 200 de lei și se găsesc pe iabilet.ro și eventim.ro

Citeste mai mult

Cultură

Sărbători pe rit vechi. Bilja Krstić & Bistrik Orchestra, pe scena Târgului de Crăciun de la Timișoara

Publicat

pe

Sâmbătă, 4 ianuarie, la ora 18:00, vor urca pe scena din Piața Victoriei Bilja Krstić și orchestra sa, Bistrik, într-un concert ce promite să cucerească inimile tuturor celor prezenți, anunță Casa de Cultură a municipiului Timișoara.

Bilja Krstić este o artistă emblematică a muzicii tradiționale sârbești și balcanice, cu o carieră de peste 40 de ani, în care a reinterpretat folclorul, printr-o fuziune originală de armonii vocale, elemente etno și influențe contemporane.

Cu un repertoriu impresionant, ce include cântece din Serbia, Macedonia, România, Bulgaria și alte țări din Balcani, Bilja & Bistrik aduc în prim-plan esența tradițiilor din regiune. De-a lungul carierei, Bilja a lansat șapte albume, dintre care cel mai recent, „Biljur” (2023), reflectă pasiunea sa pentru păstrarea moștenirii muzicale.

Vor răsuna pe scenă, așadar, pe 4 ianuarie, melodii premiate și recunoscute internațional, cum ar fi „Niska Banja”.

Experiența lor live este caracterizată de o atmosferă caldă, sinceră și plină de emoție, care conectează publicul la rădăcinile muzicii tradiționale.

Partener: Radio Banat Link 93,3 FM Timisoara

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite